kropecka 11.07.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 wysłałam ci pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 14.07.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 a masz już dokładne zestawienie materiałów na fundamenty? Bo ja się z tym wszystkim połapać nie mogę ile czego dokładnie potrzeba a ju ż bym chciała się porozglądać za materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 15.07.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Wogóle nie mam żadnych porządnych zestawień. Jutro mają kopać i lać fundamenty, a ja tylko wiem, że mam na razie zamówić 25 metrów betonu i auto piachu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 15.07.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 a zbrojenie i deski szalunkowe? no i strasznie duzo tego betonu, ty nie bedziesz budowac z bloczkow betonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 17.07.2008 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 hejka co do fundamentów, to BĘDZIEMY mieć kostki fundamentowe. Te 25 m betonu to tylko do funfamentu "na równo" z ziemią. Więc deski chyba niepotrzebne? Zbrojenie miała kupić i zrobić ekipa. Fundamenty kopane mają być jakieś 85 cm-90 cm głęboko i na 40 cm szeroko z rozszerzeniem pod stopy ( cokolwiek to znaczy... ) Wszystko co ponad ziemię będzie z bloczka... Po 4 zł znaleźliśmy. A ile Wam wyliczyli metrów betonu? pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 17.07.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 jeszcze nam majster wyliczenia nie przysłał :/ Ale my narazie nie będziemy robić wylewki na podłodze. Zostawimy sam piach a wylewki zrobimy w następnym roku. Wg zestawienia muratora na zalanie ław jest potrzebne ok. 9 metrów betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 17.07.2008 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 No, tak, wg projektu (warunki zabudowy jak dla Szczecina) wystarczy 9 m3 betonu - ławy mają 30 cm wysokości na 50 szerokości. Potem ściana fundamentowa 25. U nas, na Podbeskidziu, jest inna strefa przemarzania gruntu i mamy ustalone, że robimy 40 cm szerokości na 90 głebokości w ziemię. I tak chcemy dać z 5 cm mniej.... To chyba dlatego wyszło 25m3 betonu? A Wam ile wyszło z adaptacji projektu? A nad ziemią z kostki betonowej. Mam jeszcze pytanie - do lanego fundamentu oprócz zbrojenia dajecie czysty beton, czy dokladacie jakichś kamienie lub gruzu betonowego? Skołowana jestem, bo każdy nam mówi inaczej. Wylewki z chudego betonu na piasek na posadzce będziemy dopiero robili jak będą ściany. Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 17.07.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Nie wiem, w adaptacji mamy zapisane tylko że budynek zakwalifikowano do pierwszej kategorii geotechnicznej :/ A do fundamentów nie będziemy wsypywali gruzu tylko czysty beton. No my właśnie chudziaka też jak już ściany będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 18.07.2008 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 No my ostatecznie też chyba czysty beton. Jeszcze uzgadniają to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 20.07.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Twój dziennik Magda jest jak wciągająca książka Świetne się go czyta, przy Twoich zapiskach można nabawić się kompleksów polonistycznych Teraz to już naprawdę się zaczęło - pamiętam to podekscytowanie i ogólnie przyjemy stan na początku budowy Hahaha i też mi się koparki, ziemia i pustaki śniły po nocach Pozdróweczki i do zobaczyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 22.07.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 no to trzymam kciuki za pomyślne wykonanie fundamentów nam jeszcze nieco ponad miesiąc został do rozpoczęcia robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 22.07.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Ja też trzymam mocno Buźka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 25.07.2008 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Dzięki dziewczyny! Widać, że porządnie te kciuki trzymałyście, bo wygląda na to, że się...udało!!! Wyszliśmy z ziemi!!!! Buziak M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 15.08.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Jaki fajny dziennik! Napisałaś na początku, że od dawna lubiłaś oglądać projekty i "ustawiać" je pod swoje potrzeby. Powiem ci, że miałam takie samo hobby projektowe - jeszcze nawet mi się nie śniło, że na serio będę kiedyś budować dom, a coś mnie do tych projektów ciągnęło jak magnes Kupowałam katalogi, masę gazet, w których były projekty, a kiedy założyłam sobie internet, to dopiero się zaczęło Teraz widzę, że to wszystko miało sens, bo to analizowanie, przerabianie, "adaptowanie" zaoowocowało mocno ugruntowanym przekonaniem, jaki ma być ten mój dom. Kiedy wybierałam PRAWDZIWY I OSTATECZNY projekt - wiedziałam, czego chcę. Nieraz jeszcze analizuję jakieś projekty, nie przeszło mi to tak całkiem Bo jakbym np. wygrała wreszcie w lotto - to mogłabym zbudować nastęny domek Ale się rozpisałam Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej budowie, trzymam kciuki i na pewno będę zaglądać do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 16.08.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Hej Magduśka Ile będziesz mieć okien dachowych, bo jeśli tyle co ja to cena za dach chyba całkiem, całkiem Zazdroszczę opalenizny, ja jak sobie siądę na leżaku w ogrodzie u mamy to po dwóch minutkach mam po opalaniu moje absorbujące pociechy nie dadzą mi się zrelaksowaći A ze zdjęciami na budowie miałam tak samo - te moje spece zasłaniali twarze, chowali się..... Tak jakbym nie miała komu innemu robić zdjęć... Fajnie, że leci do przodu Buziaczki kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 18.08.2008 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Jaki fajny dziennik! Napisałaś na początku, że od dawna lubiłaś oglądać projekty i "ustawiać" je pod swoje potrzeby. Powiem ci, że miałam takie samo hobby projektowe - jeszcze nawet mi się nie śniło, że na serio będę kiedyś budować dom, a coś mnie do tych projektów ciągnęło jak magnes Kupowałam katalogi, masę gazet, w których były projekty, a kiedy założyłam sobie internet, to dopiero się zaczęło Teraz widzę, że to wszystko miało sens, bo to analizowanie, przerabianie, "adaptowanie" zaoowocowało mocno ugruntowanym przekonaniem, jaki ma być ten mój dom. Kiedy wybierałam PRAWDZIWY I OSTATECZNY projekt - wiedziałam, czego chcę. Nieraz jeszcze analizuję jakieś projekty, nie przeszło mi to tak całkiem Bo jakbym np. wygrała wreszcie w lotto - to mogłabym zbudować nastęny domek Ale się rozpisałam Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej budowie, trzymam kciuki i na pewno będę zaglądać do ciebie Witaj Amonite miło mi Cię gościć u mnie W kwestii projektowej: ja też nie porzuciłam moich katalogów wiesz, jak to kiedyś napisała moja mentorka kasia_w: każdy buduje dom, na jaki go stać. No więc budujemy taki, jaki spełniać będzie to absolutne, nieodzowne minimum, mając jednocześnie szansę na ukończenie dzieła. Ale gdyby człowiek miał nieograniczone możliwości finansowe... zbudowałby i drugi i trzeci dom! Mam taki własny, "autorski", projekt "mojego" domu - może kiedyś, na innej działce, w innym życiu... Tymczasem cieszę się moim budującym się arcymalutkim domeczkiem. Ale nie rezygnuję całkiem z tych większych marzeń. Bo kto wie? A jeśli nawet nie - to fajnie mieć marzenia... Pozdrawiam cieplutko i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 18.08.2008 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Hej Magduśka Ile będziesz mieć okien dachowych, bo jeśli tyle co ja to cena za dach chyba całkiem, całkiem Buziaczki kasia Hejka Kasiu No właśnie do wyceny podałam tylko po jednym oknie plus klatka schodowa - więc w sumie pięć marnych sztuk! Muszę poszukać w innych hurtowniach! A jaką dawaliście folię? Podwójną czy potrójną? Kurcze, Kasia, muszę pogadać, bo mam tyle wątpliwości!!!! Buziaki M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 18.08.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Hej Magduśka Ile będziesz mieć okien dachowych, bo jeśli tyle co ja to cena za dach chyba całkiem, całkiem Buziaczki kasia Hejka Kasiu No właśnie do wyceny podałam tylko po jednym oknie plus klatka schodowa - więc w sumie pięć marnych sztuk! Muszę poszukać w innych hurtowniach! A jaką dawaliście folię? Podwójną czy potrójną? Kurcze, Kasia, muszę pogadać, bo mam tyle wątpliwości!!!! Buziaki M. Magdusia zapraszam jak zwykle; jak będziesz miała chwilkę to dzwoń i możemy się spotkać A folie to mieliśmy Tyvek.........pojedyńczą Pozdróweczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 18.08.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Gratulacje, ostro ruszyliście, oby tak dalej. Trzymam kciuki żeby się wam budowało bez żadnych niemiłych niespodzianek a terminy zmieniały się tylko na bliższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 19.08.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 madmegs, wspaniale się zapowiada Twój dziennik. Uśmiałam się, a Twój entuzjazm mi się udzielił . Pisz, pisz koniecznie dalej, bo super się czyta i ogląda ... i życzę powodzenia w dalszym budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts