Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Płytki położyć na ścianę z BK czy najpierw ścianę otynkować ?

Oczywiście czynnik ekonomiczny jaknajbardziej ważny w dzisiejszych cięzkich czasach... :-)

Jakie są wady tego, że nie zrobię tynku ? Czy coś mi się może potem dziać z tymi płytkami ? Czy stosować jakieś specjalne kleje do kładzenia płytek bezpośrednio na ścianę z BK ?

Powinien być tynk , nie musi być zacierany na gładko.

Tynk jest buforem między ścianą a płytkami .

buforem??? czego buforem??

W ścianach występują naprężenia (np. osiadanie budynku) i zamiast tynku płytki mogą pękać .

Powinien być tynk , nie musi być zacierany na gładko.

Tynk jest buforem między ścianą a płytkami .

buforem??? czego buforem??

W ścianach występują naprężenia (np. osiadanie budynku) i zamiast tynku płytki mogą pękać .

Pojawiły się chyba jakieś fachowe i tajemnicze określenia, bufory itp....

ale, tak na chłopski rozum:

Jeśli cześć ściany mocniej osiądzie, to osiądzie razem z tynkiem i razem z pięknymi płytkami. Tynk nie "pływa" na ścianie więc nic tu nie da. W tej kwestii nie nazwałbym tynku "buforem", ale może istnieje jakaś inna, którą autor miał na myśli i z którą mógłbym się zgodzić. Myślę, że wieksze znaczenie ma tu to na co przyklejane są płytki, ale niech wypowiedzą się fachowcy.

Moja chałupa stoi sobie już rok, liczę na to że to co miało najwiecej osiąść to już sobie osiadło. Do płytek podejdę w drugiej częsci roku, gdy skonczę tynki w innych pomieszczeniach, po prostu nie chcę zbyt drenowac portfela tam gdzie nie potrzeba, a do wykafelkowania mam sporo.

Napewno nie trzeba tynkować BK przed przyklejeniem płytek . Nierówności jak wystepują to są rzędu 2-4mm to klejem da sie wyrównać . Jak zaznaczył jeden z moich przedmówców należy zagruntować coby za szybko klajster nie wysychał . Co do osiadania ściany to nawet jak to drgnie o mawet 1cm to są przecież fugi które biorą na siebie tą ewentualność . Ale raczej ściany sie nie rusza .

A chociażby na tym, że nie trzyma pionu o 1cm na 2m i sporo kleju w to pójdzie. Przykładowo 12m2 do naciągnięcia 1cm przy wys kondygnacji 3m i obwodzie łazienki 8m daje... hm, faktycznie, jakie nierówności? Chciałem policzyć, ale to nie ma sensu - groszowa sprawa, pół worka :o

Albo się mylę...