Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydroizolacja tarasu - system jakiej firmy?

Recommended Posts

To ja się podłączę do tematu i zadam troszkę inne pytanie a mianowicie:

Czy wskazane jest jakieś wyjątkowe, specjalne poprostu wymyślne izolowanie tarasu na gruncie. Mam murowany taras jakby dostawiony do domu na osobnym fundamencie, chodzi mi głównie o połączenie płyty tarasu z ścianą budynku z BK. JAkaś folia w płynie, taśma gumowa, cokół.

Podobne rozwiązanie wypadałoby zastosować na balkonie i na podcieniu. Chętnie posłucham opini.

Styk domu z tarasem musisz zaizolować tak by nie zawilgacać tego pierwszego.

Cała "wymyslność" technologi dotyczącej izolacji tarasu (płytkowanego), w zasadzie sprowadza się do unikniecia sytuacji w której woda z opadów bądź wilgoć z gruntu (podciągana kapilarnie) wykropli się pod warstwą wykładziny i zamarzając roazsadzi ją.

Rezi

dokladnie to zaproponowal mi wykonawca jako warstwe izolacji podplytkowej.

Ciekawa jestem tylko czy warto zaplacic wiecej kasy za takie nowoczesniejsze rozwiazanie czy tez 2x papa termozgrzewalna by wystarczyla.

Jeden z wykonawcow proponuje polaczenie technologii- jako pierwsza izolacje 2x papa termozgrzewalna a jako druga izolacja Sika + tasmy uszczelniajace Shutter.

Co o tym sadzicie?

Jeden z wykonawcow proponuje polaczenie technologii- jako pierwsza izolacje 2x papa termozgrzewalna a jako druga izolacja Sika + tasmy uszczelniajace Shutter.

Co o tym sadzicie?

jako warstwa podstawowa 2xpapa - to koniecznośc

na to kolejna warstwa wylewki + 2 wartswy cr166 , izolacje taśmą n a dylatacjach, izolacja tasmami brzegowymi + profile brzegowe zewnetrzne najlepiej schlutera,

do izolacji stykow użyj uszczelniaczy pouliretanowych a nie silikonu

Rezi

Czemu twierdzisz ze papa jest koniecznoscia? Czy zlym pomyslem jest zrobienie:

jako pierwszej hydroizolacji samoprzylepnej membrany izolacyjnej Ceresit BT 21

a jako drugiej CR 166?

Mam wykonawce ktory proponowal mi danie papy a na gore hydroizolacje Sica

ale podobno z papa sa problemy przy wiwijaniu (mikropekniecia albo przepalenia).

To ktora opcje wybrac-systemowa czy mieszana?

Rezi

Czemu twierdzisz ze papa jest koniecznoscia? Czy zlym pomyslem jest zrobienie:

jako pierwszej hydroizolacji samoprzylepnej membrany izolacyjnej Ceresit BT 21

a jako drugiej CR 166?

BT21 jest bardzo dobrą memraną ,, prze jej przyklejeniem trzeba stosoawać grunt bitumiczny. ( wystarczy każdy na roztworze wodnym)

Zbudowałem prawie cały dom na chemi Ceresit i mam do niego zaufanie

jak duży jest ten taras ?

Alpino

budowę tarasu lub balkonu zrobi Ci każdy myślacy wykonawca - pytanie tylko ile chcemy na to przeznaczyć

Rezi nawet nie wiesz jak sie ciesze ze to mowisz - obawialam sie ze Ceresit to srednia polka albo gozej. Jakos tak wszyscy wykonawcy wychwalaja Sike, Deitermana.

Zdecydowalam sie na Ceresit bo ma to robic autoryzowany wykonawca Ceresitu

i udzielic 3 lata gwarancji. Technologia dokladnie tak jak napisales (z gruntowaniem).

Taras jest spory bo ma 55m2 (jedna plaszczyzna ok 50m + podest 5m).

Doradz mi prosze jeszcze jedna rzecz. Wykonawca twierdzi ze powyzej 40m powinno sie zastosowac mate drenazowa. U mnie jest 10m wiecej. Zeby zejsc z ceny wykonawca zgodzil sie zastosowac wloknine zamiast tej maty. Co o tym sadzisz?

Alpino

budowę tarasu lub balkonu zrobi Ci każdy myślacy wykonawca - pytanie tylko ile chcemy na to przeznaczyć

Właśnie takiego myślącego bym chciał, kótry będzię znać te wszytskie specyfiki C..... a nie ja się będę dokształcał. Ile - tyle ile będzie konieczne - oczywiście bez ekstrawagancji :)

Rezi nawet nie wiesz jak sie ciesze ze to mowisz - obawialam sie ze Ceresit to srednia polka albo gozej. Jakos tak wszyscy wykonawcy wychwalaja Sike, Deitermana.

Zdecydowalam sie na Ceresit bo ma to robic autoryzowany wykonawca Ceresitu

i udzielic 3 lata gwarancji. Technologia dokladnie tak jak napisales (z gruntowaniem).

Taras jest spory bo ma 55m2 (jedna plaszczyzna ok 50m + podest 5m).

Doradz mi prosze jeszcze jedna rzecz. Wykonawca twierdzi ze powyzej 40m powinno sie zastosowac mate drenazowa. U mnie jest 10m wiecej. Zeby zejsc z ceny wykonawca zgodzil sie zastosowac wloknine zamiast tej maty. Co o tym sadzisz?

ceresit to prewidywalna chemia budowlana (marka naleźy do koncernu henkel )

jaka włókninę ? jakief firmy ?

ceresit ma to w systemie ale nie w ofercie