Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gipsar cekol czy jeszcze cos innego ...

Recommended Posts

Które z gladzi kladzie sie najlatwiej, pytam bo nie mam wprawy w gladzeniu scian, czy wogole jest roznica pomiedzy trudnoscia wykonywania poszczegolnych gladzi ?

Kolega radzi zeby polozyc gladz zacierana na mokro,twierdzi ze kladzie sie ja jak gipsowa szlifowana ,ale mozna sobie pozwoli na niedokladne polozenie i nastepnie na mokro zaciera paca z filcem , podobno poczatkujacej niewprawnej rece jest latwiej to wykonac

jakie sa Wasze doswiadczenia ?

są różne różniste

przeważnie w sklepach jest cekol, dolina nidy, gipsar

gipsar jest miękki tzn. po zaciągnięciu dotrzesz go nawet ręką - jest najtańszy ale co za tym idzie można go łatwo uszkodzić

cekol jest twardszy - bardziej wytrzymalszy ale i ciężej się dociera - droższy

możesz zrobic tak , że pierwszą warstwę dasz cekolem a wyrównasz gipsarem to ci się łatwiej dotrze do tego cekolu

finisz poleca się też robić gotowymi zaprawami z kubełka

także jest wiele rozwiązań

tutaj było o tym też - ktoś opowiadał jak wykańcza płyty GK na poddaszach

http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340.htm?highlight=sufit%20podwieszany

Pytam o roznice w gladziach w kontekscie latwosci wykonania

robilem pokoj gipsarem , ale tylko jedna warstwe i szlifowanie ,

no i nie powiem zeby bylo gladko ,

po prostu nieraz narzedzie jedzie mi po scianie jak mocniej przycisne ,nie wiem czy jest to sprawa zbyt rzadkiej zaprawy czy moze koniecznie trzeba wykonywac dwie warstwy , chociaz moj fachowiec radzi sobie z jedna i drobnym szlifowaniem i jest idealnie gladko, mi niesyety nie wyszlo za jednym razem ,

czy zastosowanie innej zaprawy moze poprawic sytuacje , czy raczej nalezy sie przygotowac na dwukrotne cekolowanie

Z gładzi gipsowych polecam gipsar dla tych którzy sami amatorsko wykonują ściany zawsze można później poprawić źle położoną ścianę ze względu na sypkość danego produktu.

A co do twardości gładzi (np. cekol że niby twardszy) pod warstwą farby gładź zmienia swoją właściwość więc nie ma to znaczenia że podczas obróbki jest sypka i miękka bo to tylko finalna cienka warstwa pod minimalne wyrównanie (do większych krzywizn bądź zaprawek stosuje się gips) .

Warto jednak wiedzieć żeby nie przesadzić z grubością gładzi ponieważ żadnej gładzi przy grubej warstwie nałożonej na ścianę nie doczyścimy (zresztą to wbrew technologii) będziemy mieli fale na ścianie widoczne po pomalowaniu.

Na krzywizny i duże ubytki stosuje się gips a później gładź wiele osób tego nie robi a potem mają efekt brzydkiej ściany.

Do łączeń płyt gipsowo-kartonowych polecam zakup gotowych wymieszanych gładzi w wiadereczkach (mają w zastosowaniu właśnie siatkowanie łączeń g-k). Bądź warstwa gipsu a potem gładzi widziałem wiele płyt g-k gdzie na łączeniach dawano samą gładź (dla wygody wykonujących) efekt zawsze był ten sam pęknięcia wzdłuż płyt (gładz nie jest wytrzymała na rozciąganie)

Które z gladzi kladzie sie najlatwiej, pytam bo nie mam wprawy w gladzeniu scian, czy wogole jest roznica pomiedzy trudnoscia wykonywania poszczegolnych gladzi ? ...

o ile wogóle jest jakas róznica w kładzeniu - to jej nie wyczujesz (jesli nie masz doswiadczenia)

mozna za to mówic mówic o ewidentnej róznicy w twardosci (przy tarciu)

czy odcieniach gipsów (szary, biały)

... Kolega radzi zeby polozyc gladz zacierana na mokro,twierdzi ze kladzie sie ja jak gipsowa szlifowana ,ale mozna sobie pozwoli na niedokladne polozenie i nastepnie na mokro zaciera paca z filcem ...

kolega uczy Cie jak robi aby sie nie orobic a zarobic ...

czyli kładzie sie niedokładnie a nastepnie rozmazuje slady pacą tak aby fuszerke zatuszowac

bardzo dobra metoda zwana "na jelenia" - rowniez polecam

p.s.

b .dobra dla kogos kto chce tanio i szybko ...

z odpowiedzi wnioskuje ze bez dwoch warstw nie ma mowy o dokladnosci , rzeczywiscie moze to miec sens w koncu za drugim razem ju paca ulozy mi sie inaczej i wszelkie niedociagniecia polegajace na przesuwaniu pacy po betonie podkladu zostana zniwelowane

moze to bylo wlasnie to co bardzo zniechecilo mnie pierwszym razem, nie bylem swiadomy ze cekoluje sie dwoma warstwami ,

z mieszanek wnioskuje ze nie ma sensu szukac najlepszej , nawet gipsar jest O K

Dziekuje i pozdrawiam