Vegetables 01.04.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Które z gladzi kladzie sie najlatwiej, pytam bo nie mam wprawy w gladzeniu scian, czy wogole jest roznica pomiedzy trudnoscia wykonywania poszczegolnych gladzi ? Kolega radzi zeby polozyc gladz zacierana na mokro,twierdzi ze kladzie sie ja jak gipsowa szlifowana ,ale mozna sobie pozwoli na niedokladne polozenie i nastepnie na mokro zaciera paca z filcem , podobno poczatkujacej niewprawnej rece jest latwiej to wykonac jakie sa Wasze doswiadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 01.04.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 są różne różnisteprzeważnie w sklepach jest cekol, dolina nidy, gipsargipsar jest miękki tzn. po zaciągnięciu dotrzesz go nawet ręką - jest najtańszy ale co za tym idzie można go łatwo uszkodzićcekol jest twardszy - bardziej wytrzymalszy ale i ciężej się dociera - droższymożesz zrobic tak , że pierwszą warstwę dasz cekolem a wyrównasz gipsarem to ci się łatwiej dotrze do tego cekolu finisz poleca się też robić gotowymi zaprawami z kubełkatakże jest wiele rozwiązańtutaj było o tym też - ktoś opowiadał jak wykańcza płyty GK na poddaszachhttp://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340.htm?highlight=sufit%20podwieszany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 01.04.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Dobre wyniki daje cekol, a ostateczne wykończenie po szlifowaniu (tam, gdzie trzeba) Acryl Putz Śnieżki z kubełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 01.04.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 my uzywamy cekolu i po szlifowaniu tego mam dosc tego bialego pylu wrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 01.04.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Ja też dawałem cekol, już nie jest tak twardy jak kiedyś, lepieju się teraz obrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vegetables 02.04.2008 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Pytam o roznice w gladziach w kontekscie latwosci wykonania robilem pokoj gipsarem , ale tylko jedna warstwe i szlifowanie ,no i nie powiem zeby bylo gladko , po prostu nieraz narzedzie jedzie mi po scianie jak mocniej przycisne ,nie wiem czy jest to sprawa zbyt rzadkiej zaprawy czy moze koniecznie trzeba wykonywac dwie warstwy , chociaz moj fachowiec radzi sobie z jedna i drobnym szlifowaniem i jest idealnie gladko, mi niesyety nie wyszlo za jednym razem , czy zastosowanie innej zaprawy moze poprawic sytuacje , czy raczej nalezy sie przygotowac na dwukrotne cekolowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 02.04.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Cekol + finish. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 02.04.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Polecam gipsy długowiazące (ze względu na brak wprawy) np. Perfect, Semin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.04.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 my uzywalismy KMK 200 lub podobnie z firmy nie pamietam jakiej raczej niedrogi i przyzwoity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vegetables 02.04.2008 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 dwie warstwy kladliscie czy jedna tego KMK 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.04.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 dwie warstwy kladliscie czy jedna tego KMK 200 http://www.kmkgips.pl/kmk200.html dwie piasek do tynkowania niestety nieco gruby wiec i tynk CW do najgladszych nie nalezal raz co by weszlo w tynk i drugi raz aby bylo gladziutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.04.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 spokojnie polecam gladz z FRANSPOLu,dobrze sie kladzie, ale jest twarda i wymaga szlifu, za to oferuje dokladnosc zatarcia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyzu 03.04.2008 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Z gładzi gipsowych polecam gipsar dla tych którzy sami amatorsko wykonują ściany zawsze można później poprawić źle położoną ścianę ze względu na sypkość danego produktu.A co do twardości gładzi (np. cekol że niby twardszy) pod warstwą farby gładź zmienia swoją właściwość więc nie ma to znaczenia że podczas obróbki jest sypka i miękka bo to tylko finalna cienka warstwa pod minimalne wyrównanie (do większych krzywizn bądź zaprawek stosuje się gips) .Warto jednak wiedzieć żeby nie przesadzić z grubością gładzi ponieważ żadnej gładzi przy grubej warstwie nałożonej na ścianę nie doczyścimy (zresztą to wbrew technologii) będziemy mieli fale na ścianie widoczne po pomalowaniu.Na krzywizny i duże ubytki stosuje się gips a później gładź wiele osób tego nie robi a potem mają efekt brzydkiej ściany.Do łączeń płyt gipsowo-kartonowych polecam zakup gotowych wymieszanych gładzi w wiadereczkach (mają w zastosowaniu właśnie siatkowanie łączeń g-k). Bądź warstwa gipsu a potem gładzi widziałem wiele płyt g-k gdzie na łączeniach dawano samą gładź (dla wygody wykonujących) efekt zawsze był ten sam pęknięcia wzdłuż płyt (gładz nie jest wytrzymała na rozciąganie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Które z gladzi kladzie sie najlatwiej, pytam bo nie mam wprawy w gladzeniu scian, czy wogole jest roznica pomiedzy trudnoscia wykonywania poszczegolnych gladzi ? ... o ile wogóle jest jakas róznica w kładzeniu - to jej nie wyczujesz (jesli nie masz doswiadczenia) mozna za to mówic mówic o ewidentnej róznicy w twardosci (przy tarciu) czy odcieniach gipsów (szary, biały) ... Kolega radzi zeby polozyc gladz zacierana na mokro,twierdzi ze kladzie sie ja jak gipsowa szlifowana ,ale mozna sobie pozwoli na niedokladne polozenie i nastepnie na mokro zaciera paca z filcem ... kolega uczy Cie jak robi aby sie nie orobic a zarobic ... czyli kładzie sie niedokładnie a nastepnie rozmazuje slady pacą tak aby fuszerke zatuszowac bardzo dobra metoda zwana "na jelenia" - rowniez polecam p.s. b .dobra dla kogos kto chce tanio i szybko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vegetables 03.04.2008 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 z odpowiedzi wnioskuje ze bez dwoch warstw nie ma mowy o dokladnosci , rzeczywiscie moze to miec sens w koncu za drugim razem ju paca ulozy mi sie inaczej i wszelkie niedociagniecia polegajace na przesuwaniu pacy po betonie podkladu zostana zniwelowane moze to bylo wlasnie to co bardzo zniechecilo mnie pierwszym razem, nie bylem swiadomy ze cekoluje sie dwoma warstwami , z mieszanek wnioskuje ze nie ma sensu szukac najlepszej , nawet gipsar jest O K Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borowa67 05.04.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam. Dużo lepiej niż Gipsarem pracuje sie Euromix-em.Nie jest drogi ok.23 zl. A Gipsar jak to gipsar na rynku jest juz parę lat i wystarczy popytać o opinie fachowców co o nim sądzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 06.04.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 hmmm a my tak kladlismy caekol i go potem szlifowalismy i tak se 3 razy w w niektorych miejscach nawet 4 dobrze czy zle??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts