Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

sporo sobie o stropach tu poczytałam, swoje już wiem, ale ciągle nie wiem na co się zdecydować :lol:

Miało być tanio 8)

dom tylko parterowy

kominek w salonie

rekuperator za kilka lat

I stanęło na tym że zrobimy strop drewniany..... ale tak sobie czytam i czytam, tu ktoś pisze że mu płyty GK pękają na łączeniach (u mnie w sumie duża rozpiętość będzie ok 6m) gdzie indziej ktoś że trzeszczy :-? (ale czy to dotyczy również parterówki bez użytkowego poddasza...) architekt mówi że jak dam suche drewno to będzie ok, ale my przecież w dwa sezony będziemy budować, więc zimę będzie musiał ten strop przetrzymać.... no i jak tynki zaczną schnąć to pewnikiem i drewno nawilgotnieje.....

No i zaczęłam się martwić, że sobie na tym stropie zaoszczędzę (tak naprawdę nawet nie wiem ile- strop ok 140m2) a potem mi będzie trzeszcześ, sufit pękać, drewno źle zimę przetrzyma ....

pytania zatem mam takie

1. czy budowa w dwa sezony, zatem zotawienie otwartego domiszcza na zimę nie zaszkodzi drewnianemu stropowi? (no dach oczywiście będzie :lol: :lol: :lol: )

2. czy kominek w salonie w którym strop jest "obity" płytami GK będzie powodował ich rozchodzenie się :-?

3 czy taki strop "trzeszczy" również w domach parterowych , w których na piętrze nik nie przebywa (no nie wiem np jak wieje wiatr :lol: :lol: 8) )

4. znalazłam informacje że strop drewniany "jest tańszy" od np takiego Terriva (dlatego miał być u nas drewniany), ale czy ktoś mógłby orientacyjnie :oops: procentowo :oops: napisać ile "oszczędzam" na takim stropie? :roll: Nie chcę robić "głupich" oszczędności jesli nie są one tego warte...

https://forum.murator.pl/topic/99217-strop-ponownie-drewno-czy-te%C5%BC-nie-drewno-oto-jest-pytanie/

Nie wiem czy piszac strop drewniany masz na mysli dźwigary kratowe czy osobno strop i osbno więźbe?

Jeżeli dzwigary to tu róznica ceny bedzie większa na korzyść dźwigara, jeżeli osobno strop osobno więźba to cenowo chyba podobnie.

Mam dźwigary drewniane i prawdę mówiac troche jestem roczarowany, płyty pekają, ale to nie wina dźwigaów a wykonawstwa, niestety nie wszystko człowiek był w stanie dopilnować a jaka jest rzetelność wykonawcy wychodzi po czasie.

Co do pytań:

ad1.nie zaszkodzi mu zima

ad2.własciwie wykonane nie powinno sie nic dziać

ad.3 nic mi nie trzeszczy, czasem coś "pstryknie" w dachu ale są to jakies termiczne ruchy drewna pokrycia-występuje to w każdym dachu.

ad4. muisz sprecyzowac co porównujemy zeby ktos cos wiecej napisał

Ja mam drewniany strop. W sumie z słupami i podciągami podpierającymi cały strop poszło niecałe 5 m3 drewna. Powierzchnia domu 141 m2. Parterówka bez poddasza użytkowego. Dach czterospadowy płatwiowo-kleszczowy.

Dzięki, już precyzuję

miałby być taki strop z "belek" :oops: czyli raczej nie wiązary (bo te wiązary to z tego co pamiętam takie "trójkąty" "strop z dachem") - tu u nas nie będzie ich, tu będą belki, od spodu płyta GK.

Ewentualnie Terriva...

No ale cieszę się z

ad1

ad2

ad3 :p

aalbercik: a ile Cię Twoj strop kosztował?

... Ewentualnie Terriva...

dlaczego terriva ? co przemawia za terrivą ? siła reklamy ? czy cena z górnej połki ?

a moze cos tanszego porównac z drewnianym stropem ...

np.

http://harasiuki.com.pl/5,b20-20-pustak-stropowy-ackermana.html

Z tego co pamiętam, Ackerman był jednym z tańszych stropów. Swego czasu Murator przedstawiał zestawienie różnych typów stropów z kalkulacja cenową - był to świetny materiał do porównań.

Postaram sie odkopać stare Muratory i to znaleźć.

Nie wiem natomiast dlaczego w ogóle rezygnujesz z Ackermana.

Ja osobiście nie słyszałem złych opinii o tym stropie.

Jest co prawda bardziej pracochłonny i wymaga prawie pełnego deskowania, ale ma mniejsze tendencje do pękania niz stropy gestożebrowe i jest na pewno korzystniejszy akustycznie.

To prawda, że jest coraz rzadziej stosowany, ale ja nie odrzucałbym tego rozwiązania (tym bardziej, że masz je w projekcie).

Witam.

Swego czasu porównywałem koszty stropu Terriva i Akermana ze znajomym, który go robił. Akerman okazał się zdecydowanie tańszy od mojego Terriva, ale roboty było przy nim więcej.

Sebastian.

mam podobne zdanie co Alek i ArtMedia

choć temat traci juz myszką to nie wszystko sie zdezaktualizowało ...

http://forum.muratordom.pl/strop-ackermana-czy-terriva-jaka-roznica-w-cenie,t4779.htm

Dzieki za podpowiedź. Akermana właśnie nie brałam pod uwagę ze względu na pracochłonność. Bo budowa zacznie się pewno koło sierpnia - września a dom w stanie surowym wolałabym mieć przed zimą :-?

No i to pełne deskowanie :roll: ja tego drewna potem do niczego nie wykorzystam, a firma która będzie budować (raczej) gotowych własnych stempli nie ma...

ale z drugiej strony..... kolejna rzecz do głębokiego przemyślenia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dzieki za podpowiedź. Akermana właśnie nie brałam pod uwagę ze względu na pracochłonność. Bo budowa zacznie się pewno koło sierpnia - września a dom w stanie surowym wolałabym mieć przed zimą :-?

...

oczywiscie masz racje - 1 dzien później (moze 2) przeprowadzka (ze wzgledu na dłuższe szalowanie) sam bym tego nie przezył ... toz to wiecznośc dla kogos komu sie spieszy ...

...

No i to pełne deskowanie :roll: ja tego drewna potem do niczego nie wykorzystam ...

... zapewne nie wykorzystasz - teraz jest trendy, ze desek spod szalunków nie daje sie juz na łaty czy deskowanie pełne dachu -tylko tamte "stare" sie pali i kupuje sie nowe ...

p.s.

Ackermana mozna szalowac oczywiście azurowo - ale komu by sie chciało ... ?

... a firma która będzie budować (raczej) gotowych własnych stempli nie ma...

pewno leniom nie chce sie stempli kupic w lesie (u Lesniczego)

mogła bys ich wyreczyc w zakupie - ale pewno Tobie tez sie nie chce kupowac i odsprzedawac ...

no cóz - ostatecznie stemple mozna tez pozyczyc ...

... ale z drugiej strony..... kolejna rzecz do głębokiego przemyślenia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

na razie nie ma sie czym przejmowac

przyjdzie na to czas ... przyjdzie czas

:lol: