qbrakus 05.09.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Dzisiaj ekipa układa strop nad pierwszą kondygnacją mojego domu. Kierownik na moje pytanie czy nie wydaje mu się celowe docieplenie wieńca warstwą styropianu odpowiedział, że obmuruje się wieniec max’em (9 cm grubości) na to przyklei się 10 cm styropianu (docieplenie całej ściany) i wystarczy. Proszę o opinie póki nie jest zalany beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 05.09.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Witam. Rozumiem, że ściana dwuwarstwowa?W takim razie lepiej byłoby zamiast oburowywac max-em, wstawić kilka cm. styropianu, ale różnica będzie minimalna bo ocieplenie da dopiero warstwa styropianu (wełny), więc i tak mogłoby zostać.Tyle, że im po prostu obmurowac wygodniej, bo nie trzeba szalować...Typowa budowlana zagrywka. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 05.09.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 U mnie to ja chciałem, żeby ekipa obmurowała mi wieniec 8 cm porothermem, bo uważam, że tak jest ładniej, porządniej i "ekonomiczniej", niż bym miał kupować dechy do szalunków, z którymi nie wiadomo co potem zrobić. Poza tym stosując obmurówkę wieńców, wydając pieniądze na pustaki, zaoszczędzi się trochę na betonie (szerokość obmurówki x wysokość wieńca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 05.09.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 A ja u siebie mam ściane trójwarstwową i w środku mam styropian i także nadproża zewnętrzne mam ocieplone styropianem no i wieniec też oczywiście tyle, że z zewnątrz wogóle nie widać wieńca bo jest zabudowany suporeksem 12 cm.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 05.09.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Do: qbrakus Będzie OK. Docieplenie ma sens w ścianie np. jednowarstwowej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 05.09.2003 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 U mnie wieniec i nadproża są ocieplone styropianem o grubości 13 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 08.09.2003 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Dali jednak styropian bo ścianę mam jednowarstwową.Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 08.09.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 U mnie (dwuwarstwowa) wieniec zaprojektowany jest na całą szerokość ściany (24cm). Czy spotkaliście się z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.09.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Rozumiem, że na ścianę o szerokości 24 cm położysz później ocieplenie, które przykryje jednakową grubością ścianę i wieniec? Jeśli tak, to jest to jak najbardziej normalne. Ja też miałem zaprojektowany wieniec na szerokość ściany 25 cm, ale ponieważ użyłem pustaków 30 cm, to sobie "pozwoliłem" na obmurowanie wieńca PTH 8 cm. Czyli mój wieniec ma teraz szerokość 22 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.09.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Oczywiście na to wszystko położę później ocieplenie (12 cm wełny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość lewis 16.09.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 To jaką masz w końcu ściane 1 czy 2 warstwową. Powinienien to wiedzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1009 18.09.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 JA MAM OBOK WIEŃCA 1 CEGŁĘ I TO CHYBA FAJNY SPOSÓB - OPRÓCZ TEGO BĘDZIE JESZCZE KIEDYŚ STYROPIAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość koczaa 18.09.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 A Panie/Panowie jak najlepiej docieplić wieniec w jednowarstwówce z BK 36,5 PW??? Z góry dzięki, kocza.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 18.09.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Ja mam jednowarstwowa z Porotonu Robena. Wiec wieniec zostal obmurowany z zewnatrza pustakami o grubosci 11,5 cm i dodatkowo od wewnatrz jest jeszcze na calym obwodzie 3 cm styropianu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 19.09.2003 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Ja mam ścianę jednowarstwową grubości 36cm z Solbetu.Wieniec najpierw został obmurowany na klej oczywiście ścianką z BK 12 cm, a następnie 2 cm styropianu. Wieńce zostały docieplone styropianem 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts