Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z WYLEWKĄ

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Poszukuję porady co zrobić ze źle wykonaną wylewką. Przyszła pora na wykończenie piętra i okazuje się, że wylewki są w kiepskim stanie. Problem polega na tym, że poza tym, że nie trzymają poziomu to w niektórych rogach pomieszczeń wylewka się ugina po naciśnięciu nogą. Nie znam się na tym, ale wygląda jak by było za dużo styropianu lub jest za miękki albo też sama wylewka została wykonana w złych proporcjach. Są to pokoje i przydałoby się zrobić jakąś ciepłą podłogę.

Jeżeli mieliście podobny problem lub wiecie, co z tym zrobić to proszę o pomoc.

Przyczyn tego uginania może być kilka np:

1. Za miękki styropian jastrych ugina sie i podnosi rogi

2. Niprzygotowane podłoże pod styropian (nierówne i stryro wisi w powietrzu)

3.Niedbale ułożone płyty styropianowe, jęzeli były ukladane w kilku warstwach

W sensie technicznym taka posadzka jest zdyskwalifikowana.

Możesz spróbować domowych sposobów np.

1.wywiercić w narożu otwór i wlać jakąś rozpływną zaprawę tak by wypełniła puste przestrzenie.

2. Skuć naroże i wykonac je na nowo

Jeżeli został użyty za miekki styropian musisz liczyc sie że zawsze może ci to pęknać.

dokładnie jak powiedział bobvilla

później proponuję jeszcze zrobić może wylewkę samopoziomującą na koniec po wszystkich poprawkach gdyż jak będziesz kładł płytki to pójdzie sporo kleju i może płytkach niewyrównać wszystkiego klejem a jak np. panele to pianką nie za dobrze wypoziomujesz, będzie ci sie uginała podłoga - wiem bo tak miałem w mieszkaniu ...

TomekV1 napisał:
Witam wszystkich.

Poszukuję porady co zrobić ze źle wykonaną wylewką. Przyszła pora na wykończenie piętra i okazuje się, że wylewki są w kiepskim stanie. Problem polega na tym, że poza tym, że nie trzymają poziomu to w niektórych rogach pomieszczeń wylewka się ugina po naciśnięciu nogą. Nie znam się na tym, ale wygląda jak by było za dużo styropianu lub jest za miękki albo też sama wylewka została wykonana w złych proporcjach. Są to pokoje i przydałoby się zrobić jakąś ciepłą podłogę.

Jeżeli mieliście podobny problem lub wiecie, co z tym zrobić to proszę o pomoc.

Witam

Temat już wcześniej poruszany, napisz kiedy wylewka robiona, beton ma to do siebie że pracuje po zalaniu, z biegiem czasu naprężenia ustają i wszystko jest z taką wylewką oki, miałem tak samo a już w tej chwili o tym zapomniałem , jest teraz wszystko oki. Podaj jaką grubość masz tej wylewki i styropianu pod nią

No cóż, miałem podobny problem ... w ubikacji jeden narożnik też się uginał. Po kilku bujnięciach nastąpiło chrup ... i narożnik odpadł. Okazało się, że się styropian lekko podniósł, nie zosttał odpowiednio dociśnięty i wylewka w tym miejscu miała 2cm. Wyłupałem resztę tej cienkiej wylewki, usunąłem część styropianu, glazurnik uzupełnił betonem i dopiero na to płytki. Jeżeli to faktycznie ugina się tylko narożnik a nie buja cała płyta to chyba lepiej wykonać drobną demolkę teraz niz jak się zrobi sama po zrobieniu podłogi. A jak to cała płyta to ... odczekać, z czasem się ustabilizuje.

bobvilla i qasi79

jesteście pewni tego co napisaliście i radzicie ?

Rogi - były juz watki na ten temat - w skrócie - rzecz normalna i po jakimś

czasie siadają i sprawa się normuje.

Niedawno też to widziałem opisane w jakimś poradniku jako objaw technologiczny.

Co do poziomów to już inna sprawa.

Zakładam że wylewki są już dawno wylane.

Rzeczywiście wystepuje takie zjawisko, unoszenia naroży w płytach, jastrychach w skutek niekorzystnego sumowania się sił stycznych (od obc. własnych) na ich krawedziach. Jednak w przypadku jastrychu powody tego sa jak powyżej nadmieniłem.Jastrych zaczyna pracowac jak płyta podparta na pwenych tylko odcinkach (skrajnie na brzegach -wtedy naroża podnosi najbardziej) a cześciowo elastycznie na styropianie.

Jeżeli ten proces zaniknie to tylko z powodu zgniecenia styropianu na pewnych fragmentach co powoduje "opadnięcie" i docisk jastrychu do styropianu w narożach.