Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pismo do Ministra Budownictwa

ewa_bk

Recommended Posts

Czy ktoś pisał pismo do ministra budownictwa o odstępstwo od przepisów(tzn. żeby postawić dom 1,5 m od granicy z działką sąsiednią)? Jaką treść ma mieć takie pismo, powołałam sie na artykuł w którym jest zawarte to odstępstwo ale Pani w starostwie kazała jeszcze napisać wiele argumentów dlaczego chcę tego odstępstwa, czy nie wystarczy jej jeden powód wąska działka??? Pomóżcie, z góry dziękuję.

• 2 weeks później...

Witam ja mam taki sam problem już pisałam o tym na forum.Też chodziłam do starostwa i pytałam oni stwierdzili że muszę napisać pismo do Ministerstwa Infrastruktury przedstwic wstępny projekt i argumenty dlaczego chcę te 1,5m.

Ja nawet chodziłam do prawnika w starostwie w poradzie i z tej całej rozmowy wyszło że te 1,5m to nie jest żadne odstępstwo od przepisów bo Minister jasno wydał przepis który zezwala na postawienie domu 1,5m od granicy działki jeśli ona jest wąska a za wąską działkę uznaje się tą na której nie można postawić domu o funkcjonalnych rozwiazaniach tj.budynku o szerokości ok 10m.

Dla swojego zabezpieczenia które myślę mi pomoże na dalszej drodze w uzyskaniu pozwolenia kiedyś weszłam na stronę Ministerstwa i tak bez zastanowienia wysłałam mailem opis sytuacji czyli że działka jest wąska i że chce postawić dom 1,5m od sasiada.Wysłałam to w styczniu 2008r kiedy to starostwo mnie tak odsyłało i ku mojemu zdziwieniu bo myślałm że nikt w Ministerstwie nie zajmie sie sprawa zwykłego szaraka dostałam odpowiedz w marcu 2008.Takie pismo mogę podesłać tylko na meila do wglądu.teraz załatwiam papiery potrzebne do uzyskania pozwolenia mam nadzieje że ten papier mi w tym pozwoli.

A przepis o którym piszę wyżej to :

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 7 kwietnia 2004r zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (DZ.U. z dnia 12 maja 2004)

Jeżeli ktoś uważa że mam mylne informacje proszę o swoją wypowiedz!!

Dodam jeszcze jedno ty nie musisz wysyłać żadnego pisma do Ministerstwa tylko po złożeniu całej dokumentacji projektowej do uzyskania pozwolenia starostwo występuje do ministerstwa o upoważnienie do udzielenia odstępstwa.Jezeli zachodzi taka potrzeba przy naprawdę szczególnych przypadkach tak myślę.Oczywiście to wszystko wiąże się z ryzykiem bo jeśli ci pracownicy w starostwie będą się upierać to może dojść do tego że kupisz projekt za np.4500tyś + reszta kosztów za mapy itd. a pozwolenia nie dostaniesz.Ale ja na to w swoim przypadku nie pozwolę jeśli nie dadzą mi pozwolenia to ich podam do kolegium i wdety pokaże to pismo od Ministerstwa.

I z kasą jesteś w plecy więc lepiej udaj się do prawnika który urzęduje w starostwie i dowiedz się co on myśli o twojej sytuacji.Z tego co wiem to osoba która wydaje pozwolenia na budowę w trudnych sytuacjach radzi się właśnie tego prawnika.

Do czego zmierzam prawdopodobnie jeśli on poprze twoje zdanie przy tobie że masz rację że nie musisz pisać pisma i możesz te 1,5m postawić dom to tak samo poradzi tej osobie ktora daje pozwolenia.Ja tak zrobilam mam nadzieje ze ten prawnik sie nie wypsze.Sorki za bledy klawiatura cos mi pada.

Dodam jeszcze jedno ty nie musisz wysyłać żadnego pisma do Ministerstwa tylko po złożeniu całej dokumentacji projektowej do uzyskania pozwolenia starostwo występuje do ministerstwa o upoważnienie do udzielenia odstępstwa.Jezeli zachodzi taka potrzeba przy naprawdę szczególnych przypadkach tak myślę.Oczywiście to wszystko wiąże się z ryzykiem bo jeśli ci pracownicy w starostwie będą się upierać to może dojść do tego że kupisz projekt za np.4500tyś + reszta kosztów za mapy itd. a pozwolenia nie dostaniesz.Ale ja na to w swoim przypadku nie pozwolę jeśli nie dadzą mi pozwolenia to ich podam do kolegium i wdety pokaże to pismo od Ministerstwa.

I z kasą jesteś w plecy więc lepiej udaj się do prawnika który urzęduje w starostwie i dowiedz się co on myśli o twojej sytuacji.Z tego co wiem to osoba która wydaje pozwolenia na budowę w trudnych sytuacjach radzi się właśnie tego prawnika.

Do czego zmierzam prawdopodobnie jeśli on poprze twoje zdanie przy tobie że masz rację że nie musisz pisać pisma i możesz te 1,5m postawić dom to tak samo poradzi tej osobie ktora daje pozwolenia.Ja tak zrobilam mam nadzieje ze ten prawnik sie nie wypsze.Sorki za bledy klawiatura cos mi pada.

W zasadzie to się zgadza, jest taki przepis, ja z niego skorzystałem i buduję 1.5m od granicy. Nie do końca bez problemów bo najpierw się na to zgodzili, a później chcieli wycofać (zapomnieli, że wcześniej wydali na piśmie na to zgodę). Trzeba to mieć na piśmie. Problem jest w tym, że nie ma definicji za wąskiej działki. Jest to uznaniowe. Nie ma nic o funkcjonalnych rozwiązaniach, o wymiarach domu 10m itd. Bo kto powiedział, że dom nie może mieć 6-7m - są takie.

Proponuję więc przed kupieniem/rozpoczęciem projektu, wystąpić z pismem z ogólnym przedstawieniem koncepcji zagosp. terenu i problemu małej działki i odległości, powołaniem się na ten przepis i prośbą o wydanie opinii czy można ten przepis zastosować. Jeśli odpowiedzą, że ok - to ok. A jeśli nie to trzeba będzie jakoś inaczej kombinować.

Departament Rynku Budowlanego i Techniki Ministerstwa Infrastruktury uprzejmie informuje, iż do właściwości Departamentu nie należy dokonywanie kwalifikacji prawnej konkretnego stanu faktycznego, a jedynie udzielanie ogólnych wyjaśnień dotyczących stosowania przepisów z zakresu działania Departamentu. Dlatego też nie odnosząc się do konkretnego stanu faktycznego, Departament uprzejmie informuje i wyjaśnia, iż przepisy § 12 ust. 3 pkt 2 dopuszczają sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy lub w odległości 1,50 m od granicy, z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli ze względu na rozmiary działki nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w § 12 ust. 1 pkt 2. Uprzejmie informuję, iż przepisy § 12 ust. 3 pkt 2 w/w rozporządzenia mają na celu umożliwienie zabudowy na działkach wąskich, a za taką zdaniem Departamentu należy uznać działkę, na której nie można usytuować zgodnie z przepisami § 12 ust. 1, budynku mieszkalnego jednorodzinnego o typowych rozwiązaniach funkcjonalnych tj budynku o szerokości ok. 10 m.

Jest to tylko połowa pisma które dostałam od Departamentu j.w jasno jest napisane jaka działka jest działką wąską i jeżeli w starostwie podważaliby to co tu jest napisane to ja rozkładam ręce mam działkę 12,64m więc aby zachować po te 3m i 4m musiałabym postawić dom o szer. 5m co poniektórzy mój dom który będzie miał szer.6m uważa że to nie dom do zamieszkania tylko ciuchcia a co dopiero 5m. Ludzie dajcie spokój ja rozumiem jakby miał koło domu jednorodzinnego w odległości 1,5 stanąć blok 15 piętrowy to ja bym sama się nie zgodziła.Ale na takiej wiosce i jeszcze gdzie na sąsiedniej działce nie ma żadnej zabudowy.No nic trochę mnie poniosło (nerwy).Zaczekamy zobaczymy może wszystko dobrze się skończy!

civic9 jaką masz szeroką działkę i jakiej szerokości jest twój dom.Jeśli możesz napisz na meila jak ci się udało że się zgodzili jakieś pisma czy [email protected] to meil

Uprzejmie informuję, iż przepisy § 12 ust. 3 pkt 2 w/w rozporządzenia mają na celu umożliwienie zabudowy na działkach wąskich, a za taką zdaniem Departamentu należy uznać działkę, na której nie można usytuować zgodnie z przepisami § 12 ust. 1, budynku mieszkalnego jednorodzinnego o typowych rozwiązaniach funkcjonalnych tj budynku o szerokości ok. 10 m.

Super to brzmi! My na razie wciaz czkemy na WZ i ustosunkowanie sie gminy do przyblizenia domu do drogi dojazdowej... Dodam, ze mamy dzialke narozna o szerokosci niespelna 18m.

Choc przyznam sie, ze z Embargo dostalam calkiem sympatyczny projekt o szerokosci 7.5m ;)

sSiwy12 tworząc projekt naszego domu musiałam właśnie myśleć o tych durnych przepisach zamiast o jego wyglądzie,funkcjonalności doświetleniu dlatego też jedna ściana domu będzie bez okien.I całe szczęście nie będęwidziała tego wrednego sąsiada który nie chce się zgodzić na zbliżenia do jego działki na 1,5m. Ale mimo to muszę stwierdzić,że i tak nie jest żle myślę że jak dostanę pozwolenie to polubię swój domek może nie wymarzony ale własny.

U nas sąsiad zgodził sie na odsuniecie od jego działki o 1,5 m tym bardziej, że jego działka ma.....tylko 3 m (przecież nic na tym nie postawi) ale sprzedać nam nie chciał bo działkę tą dostała jego żona od rodziców i on nie chce tym rządzić. Powiedział, że za kilka lat jak będą z żoną wszystko na wnuki przepisywał to go już nie obchodzi co wnuki z tym zrobią( ale przecież my nie będziemy czekać kilka lat), trochę dziwne tłumaczenie ale niech będzie, podpisał nam zgodę i najprawdopodobniej w poniedziałek złożymy dokumenty do starostwa, niech wysyłają do Ministra i będziemy czekać, co dalej.

Civic9 ja mam takie samo pytanie jak ewaoli: jaką masz szeroką działkę i jakiej szerokości jest Twój dom? Napisz na maila jak załatwiałeś wszystko w starostwie i ile to trwało?

Z góry dziękuję.

To odpisuję tutaj, żeby do nie pisać osobno do kilku osób.

Moja działka ma 16.8, więc w sumie to i tak byłem w komfortowej sytuacji. Tak naprawdę bez okien z jednej strony domek 9.5 by wszedł. No i mój domek ma te 9.5 metra, z jednej strony nie ma okien. Ale walczyłem o to, żeby się przysunąć do granicy z trochę innych powodów, chodziło jeszcze o umiejscowienie garażu i sensownego dojazdu do niego (bo układ wjazdu, położenia domu i możliwych miejsc na garaż taki nijaki miałem, że nijak to nie wychodziło). Mniejsza o to, chodzi o procedury. Dobrze, że Wam udało się uzyskać taką opinię z ministerstwa o tych 10m, aczkolwiek za szybko bym się nie cieszył - to nie stanowi prawa. To jest ich opinia, a starostwo może mieć inną (tak samo jak dwa urzędy skarbowe w Polsce mogą wydać dwie różne decyzje podatkowe dla takiej samej sytuacji - i wszystko będzie zgodnie z prawem, do obu trzeba się zastosować niezależnie). Chyba, że mają kanałami urzędowymi możliwość i chęć wpłynięcia na urzędników ze starostwa. Za to jest to sygnał, że jeśli starostwo się nie zgodzi i puści to do ministerstwa, to w ministerstwie się prawdopodobnie zgodzą.

Pismo napisałem takie, podpisał na wszelki wypadek architekt:

=======================

Urząd Miejski w .....

Wydział Gospodarki Przestrzennej,

Architektury i Budownictwa

Wniosek o wydanie opinii

W związku z rozpoczęciem przez nas prac projektowych nad projektem budynku mieszkalnego – domu jednorodzinnego zwracamy się z prośbą o wydanie opinii czy możliwe jest umiejscowienie północnej ściany budynku przy granicy naszej działki nr .... (północna granica z działką nr ....) na podstawie:

• Par. 12, ust. 3, pkt 2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, który dopuszcza sytuowanie ściany budynku bezpośrednio przy granicy, jeżeli nie jest możliwe zachowanie odległości z par. 12, ust. 1, pkt. 2, ze względu na rozmiary działki, a przedmiotowa działka jest bardzo wąska (ok. 16,8m przy granicy zachodniej) w kierunkach północ-południe

Nadmieniamy, iż w/w północna ściana domu nie będzie zawierała otworów drzwiowych, ani okiennych i będzie ścianą zewnętrzną, w tym części garażowej oraz będzie ścianą oddzielenia pożarowego. Planowane posadowienie budynku jednocześnie zachowuje odległość ponad 8,7 m od budynku piekarni na działce nr ......

Powyższe założenia są zgodne z obowiązujących przepisami, w tym przepisami dot. ochrony p. poż.

Zachowanie odległości z Par. 12, ust. 1, pkt 2 spowodowałoby szerokość części mieszkalnej domu ze ścianami ok. 6m lub konieczność umiejscowienia garażu w osobnej bryle w zachodniej części działki.

Załącznik nr 1 – kopia cyfrowej aktualnej mapy zasadniczej w skali 1:1000 z zaznaczoną przedmiotową działką i działkami okolicznymi.

Załącznik nr 2 – plan sytuacyjny w skali 1:250 z przedmiotową działką i wstępnie planowanym posadowieniem budynku oraz zaznaczeniem istotnych odległości. Przy czym zaprezentowany tam kształt bryły budynku oraz podział na część mieszkalną i garażową nie należy traktować jako ostateczne, a tylko jako wstępną koncepcję.

Prosimy o skierowanie odpowiedzi do .....

=======================

Zrobiłem tutaj jak widać taki myk, że twierdziłem że jeszcze garaż muszę zmieścić na szerokość w tych 16.8 lub coś takiego, już dokładnie nie pamiętam.

Na to dostałem odpowiedź, że Naczelnik Wydziału w/w opiniuje zaprezentowaną koncepcję pozytywnie. Potem co prawda chcieli się z tego wycofać jak już dostali projekt (gotowy!) i przestało im się to podobać, ale jak wyciągnąłem tą opinię to odpuścili. Aha, występowałem jak widać o całkowite przysunięcie. W końcu postanowiłem, że 1.5m od granicy bo się koncepcja trochę zmieniła, domek zmalał, garaż poszedł na bok, więc się więcej miejsca zrobiło.

Ja już pokazywałam projekt w starostwie i oni powiedzieli że muszę zrobić opis sytuacji i wrysować bryłę domu na mapę i złożyć u nich a oni wyślą to do ministerstwa do zaopiniowania.A u ciebie widzę że oni bez pozwolenia ministerstwa zaopiniowali.A co najlepsze że naczelnik tego wydziału powiedział że jeżeli jego pracownice tak mówią to tak musi być.

No cóż poczekamy zobaczymy ale zazdroszczę ci że już masz takie pozwolenie i życzę powodzenia w dalszej budowie!!! :D

Acha dziękuję również za odpowiedz!!!!!!

Tak, u mnie bez ministerstwa.

Jeszcze to uporządkujmy, jeśli chodzi o przysuwanie się do granicy to są dwa tryby:

- pierwszy - na podstawie Par. 12, ust. 3, pkt 2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie; ten dopuszcza przysunięcie i 1.5 m od granicy (i tylko te dwie sytuacje) jeśli działka jest za wąska (niestety bez definicji); i do tego nie potrzeba ministerstwa, ani nie jest to nazywane odstępstwem; to jest normalny przepis, który na takie usytuowanie zezwala pod pewnymi warunkami, analogicznie jak inny przepis pozwala na odległość 3m. jeśli nie ma okien i drzwi; pozostaje przekonanie urzędników, że ten par. można w danej sytuacji zastosować; pewnie też mają jakieś swoje wytyczne dotyczące jego stosowania;

- drugi - wystąpienie o zgodę na odstępstwo do ministerstwa - i tutaj mogą się zgodzić na dużo więcej, tylko droga jest dłuższa; z drugiej strony na podst. tego forum można wyciągnąć wniosek, że są dużo odważniejsi w wydawaniu zgód na takie rzeczy (może dlatego, że są daleko :)

Pzdr.

No właśnie dobrze to podsumowałeś i w moim przypadku uważam że nie ma potrzeby występować o odstępstwo bo u mnie to żadne odstępstwo jak by nie kombinował to ta działka jest tak wąska że nie postawię domu 3m z jednej bez otworów i z drugiej 4m z otworami.Z jednej jest sąsiad z drugiej droga gminna.Chyba że powiedzą że moge postawić dom o ile to można nazwać domem szer.5m w środku to miał by chyba ze 4,80m.

Zgadzam się z tym co piszesz ale nie rozumiem dlaczego tacy że tak powiem zwykli bez obrazy ludzie bardziej umieją interpretować przepisy niż ci urzędnicy.Bo kobieta która wydaje pozwolenia na moją miejscowość nie co była zaskoczona jak pokazałam jej ten przepis.Bardzo młoda osoba jakieś 25-27lat to nie wiem może przyuczała się do zawodu czy co.Z byle czy latała do naczelnika.Oczywiście nikogo nie obrażam sama mam niewiele lat i jeszcze uczę się na swoich błędach.Ale do takich spraw powinni dawać kogoś z długoletnim stażem.

No właśnie dobrze to podsumowałeś i w moim przypadku uważam że nie ma potrzeby występować o odstępstwo bo u mnie to żadne odstępstwo jak by nie kombinował to ta działka jest tak wąska że nie postawię domu 3m z jednej bez otworów i z drugiej 4m z otworami.Z jednej jest sąsiad z drugiej droga gminna.Chyba że powiedzą że moge postawić dom o ile to można nazwać domem szer.5m w środku to miał by chyba ze 4,80m.

Skoro piszesz z jedno strony droga gminna to ja jeszcze jedną wskazówkę podrzucam. W przepisie o odległościach jest mowa nie o granicy Twojej działki tylko o odległości od sąsiedniej działki ... uwaga... budowlanej. Droga zapewne nie ma statusu działki budowlanej. Można ją więc olać (o ile faktycznie ma w papierach status drogi i tak dalej). Oczywiście do tego też będzie ciężko przekonać urzędników.

niezupełnie civic9, to o czym piszesz dotyczyłoby drogi wewnętrznej a nie publicznej, jak się gmina uprze to min 6m od krawędzi jezni

Ustawa o drogach publicznych

Art. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej:

Lp. Rodzaj drogi Na terenie zabudowy miast i wsi /Poza terenem zabudowy

1 Autostrada 30 m/ 50 m

2 Droga ekspresowa 20 m / 40 m

3 Droga ogólnodostępna:

a) krajowa, 10 m / 25 m

b) wojewódzka, powiatowa 8 m /20 m

c) gminna 6 m / 15 m

2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach właściwy zarząd drogi może wyrazić zgodę na usytuowanie obiektu budowlanego przy drodze, o której mowa w ust. 1 lp. 3 tabeli, w odległości mniejszej niż określona.