Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakas folia pod dachowke

Gość BINGO

Recommended Posts

Gość BINGO
Witam! Dosc dlugo buduje dom, to chyba nie jestem na biezaco z nowosciami. W koncu chce polozyc dachowke i mowie dekarzowi, zeby polozyc deski, pape, laty i dachowke a on mi mowi, ze nie trzeba desek tylko jest jakas folia pod dachowka zamiast desek. Czy ktos z was ma cos takiego i jak sie to sprawuje. Bo mnie sie to wydaje jakies nienormalne, zeby folia miala zastapic deski i pape.

I nie zastępuje. Mają nieco inne funkcje.

Do wspólnych funkcji można zaliczyć odprowadzenie wody, jaka znajdzie się pod dachówką.

Ale:

1. Deski + papa może stanowić samodzielne pokrycie na wiele lat, folia zwykle tylko na kilka miesięcy

2. Folia wysokoparoprzepuszczalna umożliwia odprowadzenie wilgoci z ocieplenia (wełny) znajdującego się pod nią (jest taka cwana, że nie przepuszcza wody z góry, ale pozwala by para wodna z dołu przeszła do góry). Deski z papą tego nie potrafią. Trzeba tu zachować szczelinę wentylacyjną między wełną a deskami i umozliwić cyrkulację powietrza (teraz mieszkam w domu, gdzie nie zrobiono tej wentylacji i mogę tylko powiedzieć: nie polecam)

3. Deski z papą są droższe, cięższe, ale w wykonaniu trudniej o błędy i łatwiej naprawić ewentualne usterki (tak mi się wydaje)

4. Folia lekka, tańsza, trudniej o człowieka, który dobrze ją ułoży

Jeśli nie potrzebna nam jest samodzielne pokrycie, zależy nam na dobrej wentylacji to, wydaje mi się, folia jest bardzo dobrym rozwiązaniem (teraz bardzo popularnym).

deski i papa sa kosztowniejsze od folii. wszystko zalezy jak poddasze bedzie wykorzystane. jesli planujesz uzytkowe, polecam folie wysokoparoprzepuszczalna minimum 1300, w przypadku ocieplania ktore najlepiej wykonac z welny, nie trzeba dylatacji na wentylacje - welna na grubosc krokwi - zwykle 15cm, slelaze metalowe pod plytygk: uwaga w stelaze wlozyc welne do stelarza - wypelnic stelaz, na stwlaze miedzy ktorymi tez welna kladziesz folie paroizolacyjna z zakladem na min. 10cm. krecisz plyty, wykanczasz i gotowe.

sprawdzone, dziala wysmienicie. pozdr. Witek :D