Gość BINGO 05.09.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Witam! Dosc dlugo buduje dom, to chyba nie jestem na biezaco z nowosciami. W koncu chce polozyc dachowke i mowie dekarzowi, zeby polozyc deski, pape, laty i dachowke a on mi mowi, ze nie trzeba desek tylko jest jakas folia pod dachowka zamiast desek. Czy ktos z was ma cos takiego i jak sie to sprawuje. Bo mnie sie to wydaje jakies nienormalne, zeby folia miala zastapic deski i pape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 05.09.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 I nie zastępuje. Mają nieco inne funkcje. Do wspólnych funkcji można zaliczyć odprowadzenie wody, jaka znajdzie się pod dachówką.Ale: 1. Deski + papa może stanowić samodzielne pokrycie na wiele lat, folia zwykle tylko na kilka miesięcy 2. Folia wysokoparoprzepuszczalna umożliwia odprowadzenie wilgoci z ocieplenia (wełny) znajdującego się pod nią (jest taka cwana, że nie przepuszcza wody z góry, ale pozwala by para wodna z dołu przeszła do góry). Deski z papą tego nie potrafią. Trzeba tu zachować szczelinę wentylacyjną między wełną a deskami i umozliwić cyrkulację powietrza (teraz mieszkam w domu, gdzie nie zrobiono tej wentylacji i mogę tylko powiedzieć: nie polecam) 3. Deski z papą są droższe, cięższe, ale w wykonaniu trudniej o błędy i łatwiej naprawić ewentualne usterki (tak mi się wydaje) 4. Folia lekka, tańsza, trudniej o człowieka, który dobrze ją ułoży Jeśli nie potrzebna nam jest samodzielne pokrycie, zależy nam na dobrej wentylacji to, wydaje mi się, folia jest bardzo dobrym rozwiązaniem (teraz bardzo popularnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 05.09.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 A i oczywiściw na forum było wiele wątków, np: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14147http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14484http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12706 i wiele wiele innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 05.09.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Było już na forum, ale w skrócie - jeżeli stać Cię na deski i papę - to jet to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 05.09.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 deski i papa sa kosztowniejsze od folii. wszystko zalezy jak poddasze bedzie wykorzystane. jesli planujesz uzytkowe, polecam folie wysokoparoprzepuszczalna minimum 1300, w przypadku ocieplania ktore najlepiej wykonac z welny, nie trzeba dylatacji na wentylacje - welna na grubosc krokwi - zwykle 15cm, slelaze metalowe pod plytygk: uwaga w stelaze wlozyc welne do stelarza - wypelnic stelaz, na stwlaze miedzy ktorymi tez welna kladziesz folie paroizolacyjna z zakladem na min. 10cm. krecisz plyty, wykanczasz i gotowe. sprawdzone, dziala wysmienicie. pozdr. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts