piter007i 02.04.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 witajcie jestem na etapie elektryki w moim domku, lecz kompletnie nie wiem jak wykonać "instalację" internetową w moim domu, chcę mieć internet w kilku pokojach(dokładnie w 4)...powiedzcie mi na jakiej zasadzie to działa, co jest potrzebne, jakie kable etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 02.04.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Instalacja ma wyglądać tak: wejście od dostawcy internetu (kabel od radiolinii, neostrady czy co tam będzie) - ruter ze switchem - kable do każdego pokoju. Ma mieć wygląd gwiazdy z ruterem w środku. Można też postawić ruter bezprzewodowy i mieć dostęp w każdym punkcie domu, ale skoro robisz elektrykę to lepiej pociągnąć kable - lepszy przesył. Oczywiście na jednym z ramion tej gwiazdy można postawić acces point i korzystać z internetu np na tarasie Aha, kable to typowa skrętka komputerowa kategorii UTP 5e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 02.04.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 witajcie jestem na etapie elektryki w moim domku, lecz kompletnie nie wiem jak wykonać "instalację" internetową w moim domu, chcę mieć internet w kilku pokojach(dokładnie w 4)...powiedzcie mi na jakiej zasadzie to działa, co jest potrzebne, jakie kable etc. Najpierw dowiedz sie w jaki sposob "dostarczysz" internet do domu. Wtedy bedziesz wiedział jaki kabel ma iść "z zewnątrz" - może to być skrętka (sktetka UTP) lub koncentryczny (taki jak do TV sat) - to zależy od dostawcy (dla bezpieczeństwa można puścić 2 kabelki). To musi prowadzić do miejsca (skrzynki z zasilaniem dla routera/huba i urządzenia providera) skąd bedziesz miał rozprowadzenie do każdego pokoju (sketka UTP) w topologi gwiazdy. To wg mnie najlepsze rozwiązanie. Zobaczymy jakie pomysły mają inni forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 02.04.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 ja bym proponował router ze switchem na kable ale i z acces pointem - nie będzie wtedy przywiązania , że komputer ma być na biurku bo taki masz kabel ale można będzie wyjść na taras z laptokiem itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 02.04.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 a, postawienie switcha z acces pointem wifi zapewnie ci możliwość korzystania z netu jak przybędzie ci więcej komputerów, ktoś przyjdzie ze swoim itp, bezprzewodowe połączenie to spooooore udogodnienie a za kabli zawsze będzie można tez skorzystać a różnica na sprze\ęcie z 50zl to żadna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.04.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Czy router + switch przeżyją na poddaszu nieużytkowym nieogrzewanym czy lepiej dać do innego pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 02.04.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 wydaje mi się, że lepiej dać gdzie indziej, można zamontować szaFKę POD SUFITEM, żEBY DOSTęP DO TEGO BYł A ZAJMUJE TO MAłO MIEJSCA - PROSZę PAMIęTAć O dostarczeniu zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.04.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Czy router + switch przeżyją na poddaszu nieużytkowym nieogrzewanym czy lepiej dać do innego pomieszczenia z doświadczenia powiem że przeżyją - choć producenci zalecają pracęw temperturze powyżej 0 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.04.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Czy router + switch przeżyją na poddaszu nieużytkowym nieogrzewanym czy lepiej dać do innego pomieszczenia z doświadczenia powiem że przeżyją - choć producenci zalecają pracęw temperturze powyżej 0 . U mnie sprzęt zarowno do internetu jak i TVSat będzie schowany na strychu. Ale najprawdopodobniej będzie on obudowany i ocieplony wełną a od dołu całość będzie grzała instalacja od DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.04.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 U mnie będą skrętki kończyły sie w szafie krosowniczej 32U, zarobione na patchpanelu. Tam też będzie miejsce na switch, router także dodatkowo bezprzewodowy. I inne ustrojstwa elektyczno - elektroniczne pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.04.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 my mamy dojscie do miejsca gdzie bedzie stal nadajnik bezprzewodowy kabelka od ewentualnego dostawcy ziemnego (z okolic furtki) oraz kabel od ewentualnego dostawy radiowego (z okolic komina). to sie spotyka w centralnym punkcie domu skad zasieg jest wszedzie swietny. jest tez skrzynka alarmowa gdzie to wszystko przechodzi i mozna zrobic rozdzial na telefony rozprowadzone kabelkiem po pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.04.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 U mnie będą skrętki kończyły sie w szafie krosowniczej 32U, zarobione na patchpanelu. Tam też będzie miejsce na switch, router także dodatkowo bezprzewodowy. I inne ustrojstwa elektyczno - elektroniczne pozdrawiam, majki majki, spokojnie, jak gość nie wie jakie kable ma puścić to raczej z informatyką ma mało wspólnego i wydaje się że nie będzie sie orientował co to jest szafka krosownicza 32U czy patchpanel, raczej nie dla niego tak od razu twozrenie profesjonalnej sieci LAN, choć proste to rawie jak budowa cepa i po lekturze inernetu można sobie poradzić, przynajmniej z tak prostą siecią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter007i 02.04.2008 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Na chłopski rozum [łopatologicznie] schemat instalacji ma tak wyglądać http://img86.imageshack.us/img86/4667/internetnr4.th.png prawda ? Widzę że będę musiał zaopatrzyć się w kabel UTP, w ścianach aktualnie mam taki cienki bodaj 4 żyłowy (wykonywał to elektryk chyba tylko pod neostradę) nie wiem nawet jak to jest podłączone (chyba będę musiał przerobić na tzw. gwiazdę jak wspominaliście). Dodatkowo dorzucę jeszcze ten UTP....powinno być dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.04.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 schemat ok elektryk położyl ci pewnie zwykły kabel tel., na jego końcu montujesz zwykłe gniazdo tel. (na wtyk RJ11- taki jak w aparatach tel.) do którego wpinasz router (jeśli to ma być neo to router z wbudowanym access pointem musi być kompatybilny z neo między innymi przez posiadanie wbudowanego modemu adsl, ja np. w domu mam asmax 804gu), do miejsca w którym będzie stał musisz oczywiście doprowadzić zasilanie 220v, ciągniesz skrętkę komp. UTP cat. 5e od routera do pomieszczeń, na koniec zarabiasz końcówki przy routerze wtykiem RJ45, do tego potrzebna zaciskarka i plastikowe wtyki, za wzór ułożenia żył we wtyku weź kabel który będzie dołączony do routera, każdy sprzet ma krótki odcinek do połączenia go z kompem, a najpierw popatrz sobie na allegro jak wygląda skrętka, zaciskarka, wtyk do zarobienia, routery, popatrz jakie są i ile kosztują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.04.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 U mnie będą skrętki kończyły sie w szafie krosowniczej 32U, zarobione na patchpanelu. Tam też będzie miejsce na switch, router także dodatkowo bezprzewodowy. I inne ustrojstwa elektyczno - elektroniczne pozdrawiam, majki majki, spokojnie, jak gość nie wie jakie kable ma puścić to raczej z informatyką ma mało wspólnego i wydaje się że nie będzie sie orientował co to jest szafka krosownicza 32U czy patchpanel, raczej nie dla niego tak od razu twozrenie profesjonalnej sieci LAN, choć proste to rawie jak budowa cepa i po lekturze inernetu można sobie poradzić, przynajmniej z tak prostą siecią edde, spokojnie I instalator-elektryk wie co to szafa krosownicza i patchpanel i ja Poza tym nie pisałem, że gość nie wie Wiemy oboje i sie rozumiemy. Jak robić sieć to porządnie, nie ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.04.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 no niby tak ja jakoś poszedłem takim tokiem myśleni,a ze to autor tematu a nie instalator będzie robił sobie małą sieć, no, sieciunię można to zrobić porządnie i drożej, można też prosto i tanio a do domowego użytku wystarczająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 02.04.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Ja tylko w kwestii formalnej a co dobrego patchpanel daje w tak sumie małej instalacji - w chwili, gdy mamy wszystkie koncowki zarobione i ilestam portow w switchu, routerze czy jakiejs tam centrali telefonicznej ? czy to tylko tak zeby szafa wygladała Cool, była full wypas, wypiardowa i z przytupem ?oraz z przodu wisiały extra kabelki ? ps. z budowy sieci i okablowania wiem ile zjem tzn. co juz zrobilem i działa to wiem dlaczego - ale z głębszych teori to lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 02.04.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 ja wyszedlem z zalozenia ze - kabel w kazdym pokoju.i to byl blad !!!!polozylem 100mb skretki, a teraz mam routerek WI-FI i smigam z laptopami po calym domu, tarasie, garazu. kabel wejsciowy - ja mam radiowke wiec wchodzi przez komin i bezposrednio do routera, w przypadku kablowki - kabel z zewnatrz do miejsca gdzie bedzie stal router kabel tak - tylko do pomieszczenia gdzie bedzie stal komputer stacjinarny. cena dobrego routera z WI-FI 190PLN cena kabla.... przemilcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 02.04.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 ja wyszedlem z zalozenia ze - kabel w kazdym pokoju. i to byl blad !!!! polozylem 100mb skretki, a teraz mam routerek WI-FI i smigam z laptopami po calym domu, tarasie, garazu. kabel wejsciowy - ja mam radiowke wiec wchodzi przez komin i bezposrednio do routera, w przypadku kablowki - kabel z zewnatrz do miejsca gdzie bedzie stal router kabel tak - tylko do pomieszczenia gdzie bedzie stal komputer stacjinarny. cena dobrego routera z WI-FI 190PLN cena kabla.... przemilcze A ja jestem odskulowy 1. nie nawidze laptopow i ciesze sie ze moja praca nie wymusza (jeszcze) ich uzywania 2. jak mam do wyboru instalacje wire i wireless - to wybieram kabel ... (nawet jak zaraz w miejsciu gdzie moje oczeta nie widza jest satelita/ wlan czy cokolwiek) ale jak ktos wspomnial - dla kazdego co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 02.04.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 ja tez taki bylem ) w bloku mialem kablowy 2MB i wszytsko smigalo po kablu nawet laptopy teraz w zasadzie nie uzywam kabla, a nawet do stacjonarnego kupilem wi-fi key, jeden komp w domu - kabel - pozostale wi-fi. mysle ze to optymalne rozwiazanie zwlaszcza ze na kable np do 3-4 pomieszczen wydasz 600PLN a za router 150-190. 450 przyda ci sie pozniej (to np kilka kinkietow lub 5 m3 drewna do kominka - czyli cala zima grzania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts