Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

*** PADOUK lity parkiet STABILNOSC - jak z nia jest !!!! ***

Hassy

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do szanownych znawcow tematu jak tez do posiadaczy podlogi z tego egzotycznego drewna.

Czy ktos z Was ma polozony taki tradycyjny lity parkiet z PADOUKu (chyba tak sie go pisze :roll: ????

Bo "ulica/sprzedawcy" odradza mi polozenie podlogi z ww. drewna twierdzac , ze jest wyjatkowo malo stabilne a w necie czytam ze jest przynajmnie dobre hydrostatycznie :roll: . To jak z nim jest naprawde :evil: ??????

DZIEKI za wszelkie podpowiedzi .[/b]

Leszek

Ułożyłem padouka jakieś 80 metrów i ze 40metrów na dwóch budowach przy czym to były dwa rodzaje podłogi klepka parkietowa 15/90/mix długości 350-750 a drugi rodzaj to była lamela (bez pióra wpustu czyli bez wiązania) 10mm gr/ 90mm szer i 350mm dł- w obydwóch przypadkach nic sie nie dzieje ja nie wiem dlaczegóż tak sprzedawca twierdzi...według parametrów fizykochemicznych nie jest to srednio stabilne ale bardzo stabilne drewno dlh podaje skurcz na poziomie 8,5%....więc nie jarzę tegoż sprzedawcy układa się jak reszte grunt plus dwuskładnikowy klej może być lekki problem przy cyklinowaniu bo zdarza się że ma mocno poskręcanie słoje ale na borga żywego:P niec w tym drewnie złego nie widzę ...jeśli lamela w naszych warunkach leży nie posczelinowana ani wyłódkowana przez trzy lata to musi być stabilne...

Pozdrawiam..(może facet jeszcze nie robił i po prostu się boi??) ale na jakiej podstawie nie wiem...

Jak mi byś nie wierzył wejdź tutaj i sam poczytaj ewentualnie zadzwon sobie do dlh czy polecaja czy tez nie, a daje głowę że tak.....http://www.dlh.pl/?v=TSection&id=40

Witam

Mam pytanie do szanownych znawcow tematu jak tez do posiadaczy podlogi z tego egzotycznego drewna.

Czy ktos z Was ma polozony taki tradycyjny lity parkiet z PADOUKu (chyba tak sie go pisze :roll: ????

Bo "ulica/sprzedawcy" odradza mi polozenie podlogi z ww. drewna twierdzac , ze jest wyjatkowo malo stabilne a w necie czytam ze jest przynajmnie dobre hydrostatycznie :roll: . To jak z nim jest naprawde :evil: ??????

DZIEKI za wszelkie podpowiedzi .[/b]

Leszek

Padouk - skurcz całkowity 9,1 % / merbau - 9,0 % / doussie - 9,4 % / iroko - 9,4 % . Wszystkie te gatunki można kłaśc na ogrzewaniu podłogowym + kilka innych.

Wszystkie znane mi źródła mówią, że to jeden ze stabilniejszych gatunków. Bardzo ładne drewno, drogie i rzadko stosowane. Na podłogę raczej do sypialni, bo jest tylko "średnio" twarde. Jest bardzo duża różnica między wersją lakierowaną i olejowaną. Pierwsza - jaskrawoczerwona, druga - ciemnobordowa, po pewnym czasie - prawie czarna.