Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MODRZEWIOWE KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DorciaIQ

Mam złe doświadczenia z mysza w spiżarni próbowałem kocilli (naszej kotki) 2 rodzajów trutek i 2 rodzajów pulapek i du,pa, az ostatnio zona rano krzyczy z kuchni myyyyysz :o . Lece a mysz ciedziała w tekturowej rurce na którą nawinieta jest folia aluminiowa i sie patrzy na zone :lol: :lol: :lol: . Szybka interwencja i Pan wraz z Kocillą ruszyli na łowy. Mysz poległa wreszcie :lol:

:lol: :lol: :lol:

Znacie tę historię co się dzieje z takimi co w rurze utkną? :lol:

nie?

Historia podobno prawdziwa: pani sprzątająca w jakiejś fabryce w nocy chciała posprzątać w jakiejś rurze no i weszła do niej, po czym okazało się że utknęła i nie może wyjść. Ani się ruszyć nawet. Później przyszedł strażnik no i zorientowawszy się, że ona nawet nie może odwrócić głowy, a utknęła akurat do połowy (górnej) .... wykorzystał sytuację :D A pani zaszła w ciążę i zasądziła fabrykę o alimenty. Wygrała 8)

Odnośnie tych dzwi suwanych ostatnio był u mnie taki producent okien i mówił mi ze zwykłe stalowe profile suwane są tanie natomiast prawdziwy baler to przesuwki aluminiowe moja sąsiadka ma takie maja od strony dworu taka suwaną ramke z siatką i po prostu można zasunąć niezaleznie od odsuniecia okna, nawe 1,5 Jasio sam za soba to zasuwa :o , ale ponoc cena tych okien jest wysoka. Mam namiar na tego goscia oni produkują i montują. Ma u mnie zakładać zaluzje w tym tygodniu to moge sie wypytac :wink:

ojj słyszałam o tych aluminiowych :roll: :roll: fajna sprawa :roll: u mnie małz się uparł na drewniane i o niczym innym słyszeć nie chciał.. :-?

jesli możesz to wypytaj.. bo widze, że jeszcze sporo w sprawie okien pozostaje do przemyślenia, więc może w ogóle koncepcję zmienię :wink:

Odnośnie tych dzwi suwanych ostatnio był u mnie taki producent okien i mówił mi ze zwykłe stalowe profile suwane są tanie natomiast prawdziwy baler to przesuwki aluminiowe moja sąsiadka ma takie maja od strony dworu taka suwaną ramke z siatką i po prostu można zasunąć niezaleznie od odsuniecia okna, nawe 1,5 Jasio sam za soba to zasuwa :o , ale ponoc cena tych okien jest wysoka. Mam namiar na tego goscia oni produkują i montują. Ma u mnie zakładać zaluzje w tym tygodniu to moge sie wypytac :wink:

ojj słyszałam o tych aluminiowych :roll: :roll: fajna sprawa :roll: u mnie małz się uparł na drewniane i o niczym innym słyszeć nie chciał.. :-?

jesli możesz to wypytaj.. bo widze, że jeszcze sporo w sprawie okien pozostaje do przemyślenia, więc może w ogóle koncepcję zmienię :wink:

Tylko nie drewnaine potem dozywotnio bedziesz miała posadę konserwatora powierzchni drewnianych :-? . Ja mam podbitke i barierki drewniane very big misteake

Ale te aluminiowe to można ze szprosami? :oops:

a co za różnica przecież szprosy to sa elementy umieszczone pomiedzy szybami :D

no właśnie.. nie bardzo chciałam między szybami... bardziej podobaja mi się zewnętrzne (rzecz gustu oczywiście) i rozwiązuje to kilka kwestii technicznych (jakies mostki termiczne, skraplanie się pary, zwiększanie współczynnika przenikalności itd. itp. - naczytałam się, ze łochocho :roll: ).. a żeby uniknąć problemu z myciem wybrałam ramke zewnetrzną.. no i w tym przypadku raczej przesuwka nie wypali :-?

ale szprosy masz generalnie w 3 rodzajach:

pomiedzyszybowe i to z 2 stron masz gładka szybe a szpros w srodku.

montazowe czyli konstrukcja okna jest podzielona na pola i kilka oddzielnych szybek

weneckie czyli takie ramki nakładane na okna.

Od razu ci powiem ze tylko miedzyszybowe dobrze sie myje jak by ich nie było te 2 pozostałe to masakra.

Co do wyglądu to profile aluminiowe różnia sie w zasadzie tylko rdzeniem wprofilu no i moze wymiarami :wink:

ania obiecuję, ze to już ostatni post :oops: :oops: :oops:

ale szprosy masz generalnie w 3 rodzajach:

pomiedzyszybowe i to z 2 stron masz gładka szybe a szpros w srodku.

montazowe czyli konstrukcja okna jest podzielona na pola i kilka oddzielnych szybek

weneckie czyli takie ramki nakładane na okna.

Od razu ci powiem ze tylko miedzyszybowe dobrze sie myje jak by ich nie było te 2 pozostałe to masakra.

Co do wyglądu to profile aluminiowe różnia sie w zasadzie tylko rdzeniem wprofilu no i moze wymiarami :wink:

ja wybrałam rozwiązanie czwarte tzn. ramka nakładana - jest na zewnatrz na małych zawiasach i zatrzaskach.. masz możliwość jej odpięcia i do mycia masz całą szybę :D [/b]

ale się naskrobaliście :o

w kwesti drzwi to mialam tyle na głowie że nawet nie mialam czasu pomyśleć "o" a co dopiero "okno"

więc teraz napiszę jakie są moje przemyślenia po tym co napisaliście :roll:

1) przez taras wnieśliśmy wszystkie duże meble do naszego obecnego domu i czasem była to jedyna możliwa droga (nie mam fortepianu :lol: )

2) w sezonie letnim otwieram często oba skrzydla drzwi tarasowych szczególnie wieczorem

3) niestety ilość much i os które pchają się do chałupy jest masakryczna :evil: więc koniecznie jakieś moskitiery w oknie kuchunnym i tarasowych ( nie koniecznie muszą być przesuwane ale muszą być !)

4) rozwiązanie skabuś ze szprosami masz super nie wyobrażam sobie szorowaniatakich malych okienek przedzielonych szprosami

5) chwilowo mam dość drewnianych okien - nie ma kto ich pomalować mój mąż pracuś jak wraca do domu to nie ma już ani siły ani ochoty :roll: wcale mu się nie dziwię

Dorcia nie poznałam Cię :roll: jaki nowy wygląd morski :wink:

ania hej hej!!

a jak z wypaczaniem się okien drewnianych? bo przyznam, ze to mnie bardziej nurtuje niż malowanie :-? mój mąz czasowy jest i prace domowe baaardzo lubi, a i talent w tym kierunku ma, więc się nie obawiam..

jedno okno musieliśmy podszlifować lekko mam wrazenie że najgorzej zachowują się drzwi tarasowe (najbardziej praują i trzeba je co jakiś czas regulować - może to wina montażu :roll: )

Poza tym wsztstko ok