Dr.opsik 13.11.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Roleta jaka by nie była musi być szersza od okna Nie musi i to akurat nie podlega dyskusji, chodzi tylko o to, że tylna krawędź skrzynki jednego okna może zahaczyć o tylną krawędź drugiego okna, ponieważ są te okna załamane względem siebie.Jeżeli blisko są krawędzie tych skrzynek to "zaginając"sąsiadujące okna do siebie krawędzie skrzynek się będą stykać. Im dalej od siebie te okna tym później te krawędzie się zetkną. I dlatego pewnie trzeba będzie dać poszerzenie okna chyba 2 lub 6-cio centymetrowe. A może wie ktoś coś o rozwiązaniu typu Wał kardana czy jakoś tak? pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 14.11.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Pisząc roleta mam na myśli całe urządzenie, a nie tylko listwy nawijane na wałek.Już pionowe prowadnice muszą być w rozstawie szerszym niż listwy.Zas wałek musi być łożyskowany z obu stron i po jednej stronie musi być napęd. I dla tego, przy zwykłych szerokościach profili okiennych i stosowanych powszechnie wałkach i napędach, skrzynka rolety będzie szersza od okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 14.11.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Niestety Panie Zbigniewie nie będzie szersza od okna. Powiem więcej skrzynka ma szerokość okna, czyli jeżeli okno ma szer. 1465mm to tyle samo ma skrzynka roletowa nakładana na okno. Nie jest więc szersza. po jednej stronie musi być napęd Nie ma znaczenia dla szerokości skrzynki po której stronie napęd. A co z moim problemem, są jakieś szanse na rozwiązanie? pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 14.11.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Panie i Panowie!najpierw ustalcie o jakie rolety się spieracie. Bo poniekąd obaj macie rację. W roletach "nakładanych" na okno ( "zespolonych" z oknem, skrzynka PCW) oraz w tzw. "INTEGRO", szerokość skrzynki=szerokość ościeżnicy okna. W roletch typu "RKS" i z zewnętrzną skrzynką ALU skrzynia jest szersza od ościeżnicy. I wszystko na temat szekości. W wykuszu na łącznikach rurowych albo podobnych elementach łączących ( bez murowanych słupków) nie da się zastosować skrzynek PCW i RKS, z powodów wyjaśnianych kilka postów wyżej. Jest możliwośc zainstalowania skrzynek Integro albo ALU. Co do "antywłamaniowości" rolet, to szkoda prądu na dyskusję. Na moich oczach technik z produkcji okien (okuciowiec) grzebieniem w jakieś 2 min. podniósł roletę zabezpieczoną dodatkowo ryglem mechanicznym. I nie narobił nawet przy tym zbyt wiele hałasu... Widziałem też jak wygląda aluminiowy płaszcz rolety wyszarpany z prowadnic przy oknie O 36 o szerokości 146,5 cm. W domu był zainstalowany i sprawny alarm. pozdrawiam!pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.11.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 nareszcie Pokar masz piwo u mnie Mozew koncu ktos uwierzy w to czym sa rolety "antywlamaniowe" bo mi jakos uwierzyc nie chca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 14.11.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 w koncu wyszlo na jaw, ze one sa....przeciwsloneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luce81 04.03.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witam.Jakie rolety antywłamaniowe zastosowaliście i są godne polecenia. Czy zastosowanie tych rolet trzeba przewidzieć podczas stawiania ścian? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 04.03.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 jesli zewnetrzne to na pewno nadstawne montowane z oknami podczas stawiania scian musisz powiekszyc otwory okenne o odpowiednia wartosc 13 16 18 lub 20 cm pozdr jak co to moge ci to wykonac i wszystko wytlumaczyc no i brame garazowa musisz zalozyc to tz mam jak co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.03.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam, zakupilismy dom w stanie surowym z juz zamontowanymi oknami. Niestety nie sa to okna antywlamaniowe, wobec tego chcemy zamontowac antywlamaniowe rolety. Szukaliśmy dość intensywnie w sieci atestowanych rolet, niestety bez większego skutku. Czy możecie nam polecić jakąś firmę produkującą dobre antywłamaniowe rolety? Pozdrawiamy, Kasia & Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 21.03.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 dziwie sie ze w krakowie nic nie znalazles poszukaj dealera firmy heroalmaja system save z atestempozdr jesli nie znajdziesz daj znac to przyjade do ciebie hehekasa to okolo 400 za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.03.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 dziwie sie ze w krakowie nic nie znalazles poszukaj dealera firmy heroal maja system save z atestem pozdr jesli nie znajdziesz daj znac to przyjade do ciebie hehe kasa to okolo 400 za m2 Witam, szukalismy rolet prawdziwie antywlamaniowych stalowych (bo ze rolety sa "antywlamaniowe" to podaje niemal kazda firma, ktora je sprzedaje, tyle ze ma to niewiele wspolnego z prawda). Jedyna firma, jaka znalezlismy, ktora produkuje takie rolety, byl Dan-dav, ale tam cena zaczyna sie od 4 tys. za okno. Zalamka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaplam 27.06.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 CZy ktoś zakładał rolety (antywłamaniowe) w oknach i orientuję sie w cenach. Dzwonilam do paru firm i koszt jest ok 700zl za m2 +silniczki (700zl do każdego okna). CZy możecie mi polecić jakąś firmę w okolicach Wrocławia. Zastanawiam sie czy jest wogóle sesn ich monowania i wydawania ok 30 000, bo jak ktoś się ma włamać to i tak to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 27.06.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 rozumiem ze za te pieniądze to sa rolety stalowe z atestem bo jak Alu to kogoś chyba prą pipier...lił oferując za takie pieniądze 700 zł za m2 ? ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 27.06.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Jakies chore ceny ???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samurai_Jack 27.06.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 ceny z końca marca 2007 (rolety zew. aluminiowe, firma z Gliwic): 182 PLN na m2 (przy 25m2) - 15% rabatu dopłata za silniczki od 330PLN do 550 PLN za szt. Taką dostałem ofertę. Jeszcze nie zamawiałem (chodziło o przegląd rynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 27.06.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ja pierdzile az tyle za rolety... to chyba do kapletu rolet dostajesz kolesia z security Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaplam 27.06.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 powiedzieli, że są to antywłąmaniowe, nie wiem z czego one są, ale też mi się wydaję, że cena jest zabujcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 27.06.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 powiedzieli, że są to antywłąmaniowe, nie wiem z czego one są, ale też mi się wydaję, że cena jest zabujcza. Wszystko kwestia grubosci portwela.A moze alternatywa bedzie alarm... czujka ruchu(jak nie masz psa) albo na zbicie szyby, dodatkowo czujki na zblizenie sie do budynku. Milego myslenia nad roletami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imielok 09.07.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Mam kratę rolowaną DAN-DAV typ Alfa1.Kiedy kratę montowano na tarasie był beton.Kiedy pod kratą pojawiły się kafelki trzeba było ją podregulować żeby zatrzymywała się 1 cm wyżej. Przy okazji posmarować prowadnice.Po 7 emailach i 7 telefonach przyjechało dwóch serwisantów z DAN-DAV. Niewiele nadłożyli drogi, jadąc z Gliwic do Krakowa zjechali do mnie w 5 minut, pokręcili śrubokrętem kolejne 5 minut, popsikali smarem w aerozolu przez 15 minut i skasowali... 450 zł (!!!). Ostrzegam więc wszystkich, którzy zastanawiają się, czy zainwestować w kraty tej firmy - mają najdroższy serwis w całej Polsce, a może nawet w Europie. W przeliczeniu 3 Euro za minutę !Jedrzej Klatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andromedea15 16.02.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Proszę o wypowiedzi osoby, które mają już rolety zamontowane. Słyszę, że popularne wszędzie rolety nie chronią przed włamaniem, a prawdziwe antywłamaniowe kosztują 4 tys za metr. Czy to prawda?Chciałabym też wiedzieć jak sprawują się takie tańsze, w granicach do tysiąca za metr, czy stanowią one jakieś zabezpieczenie przed włamywaczem (tzn. ile przeciętnie czasu by mu zajęło zforsowanie i czy dużo huku by przy tym narobił). Dodam, że nie interesuje mnie funkcja rolet zasłaniająca od sąsidaów czy przed słońcem. Chcę zamontować rolety tylko i wyłącznie jako ochronę przed włamywaczem. Będę wdzięczna za konkretne odpowiedzi użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts