Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY ANTYWŁAMANIOWE -wątek zbiorczy: opinie, doświadczenia, montaż

Recommended Posts

Roleta jaka by nie była musi być szersza od okna

Nie musi i to akurat nie podlega dyskusji, chodzi tylko o to, że tylna krawędź skrzynki jednego okna może zahaczyć o tylną krawędź drugiego okna, ponieważ są te okna załamane względem siebie.Jeżeli blisko są krawędzie tych skrzynek to "zaginając"sąsiadujące okna do siebie krawędzie skrzynek się będą stykać. Im dalej od siebie te okna tym później te krawędzie się zetkną. I dlatego pewnie trzeba będzie dać poszerzenie okna chyba 2 lub 6-cio centymetrowe.

A może wie ktoś coś o rozwiązaniu typu Wał kardana czy jakoś tak?

pzdrw

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pisząc roleta mam na myśli całe urządzenie, a nie tylko listwy nawijane na wałek.

Już pionowe prowadnice muszą być w rozstawie szerszym niż listwy.

Zas wałek musi być łożyskowany z obu stron i po jednej stronie musi być napęd.

I dla tego, przy zwykłych szerokościach profili okiennych i stosowanych powszechnie wałkach i napędach, skrzynka rolety będzie szersza od okna.

Niestety Panie Zbigniewie nie będzie szersza od okna. Powiem więcej skrzynka ma szerokość okna, czyli jeżeli okno ma szer. 1465mm to tyle samo ma skrzynka roletowa nakładana na okno. Nie jest więc szersza.

po jednej stronie musi być napęd

Nie ma znaczenia dla szerokości skrzynki po której stronie napęd.

A co z moim problemem, są jakieś szanse na rozwiązanie?

pzdrw

Panie i Panowie!

najpierw ustalcie o jakie rolety się spieracie. Bo poniekąd obaj macie rację. W roletach "nakładanych" na okno ( "zespolonych" z oknem, skrzynka PCW) oraz w tzw. "INTEGRO", szerokość skrzynki=szerokość ościeżnicy okna.

W roletch typu "RKS" i z zewnętrzną skrzynką ALU skrzynia jest szersza od ościeżnicy.

I wszystko na temat szekości. W wykuszu na łącznikach rurowych albo podobnych elementach łączących ( bez murowanych słupków) nie da się zastosować skrzynek PCW i RKS, z powodów wyjaśnianych kilka postów wyżej.

Jest możliwośc zainstalowania skrzynek Integro albo ALU.

Co do "antywłamaniowości" rolet, to szkoda prądu na dyskusję. Na moich oczach technik z produkcji okien (okuciowiec) grzebieniem w jakieś 2 min. podniósł roletę zabezpieczoną dodatkowo ryglem mechanicznym.

I nie narobił nawet przy tym zbyt wiele hałasu...

Widziałem też jak wygląda aluminiowy płaszcz rolety wyszarpany z prowadnic przy oknie O 36 o szerokości 146,5 cm. W domu był zainstalowany i sprawny alarm.

pozdrawiam!

pokar

• 1 year później...
  • 3 weeks później...

Witam,

zakupilismy dom w stanie surowym z juz zamontowanymi oknami. Niestety nie sa to okna antywlamaniowe, wobec tego chcemy zamontowac antywlamaniowe rolety. Szukaliśmy dość intensywnie w sieci atestowanych rolet, niestety bez większego skutku. Czy możecie nam polecić jakąś firmę produkującą dobre antywłamaniowe rolety?

Pozdrawiamy,

Kasia & Szymon

dziwie sie ze w krakowie nic nie znalazles

poszukaj dealera firmy heroal

maja system save z atestem

pozdr

jesli nie znajdziesz daj znac to przyjade do ciebie hehe

kasa to okolo 400 za m2

Witam, szukalismy rolet prawdziwie antywlamaniowych stalowych (bo ze rolety sa "antywlamaniowe" to podaje niemal kazda firma, ktora je sprzedaje, tyle ze ma to niewiele wspolnego z prawda). Jedyna firma, jaka znalezlismy, ktora produkuje takie rolety, byl Dan-dav, ale tam cena zaczyna sie od 4 tys. za okno. Zalamka...

• 3 months później...
CZy ktoś zakładał rolety (antywłamaniowe) w oknach i orientuję sie w cenach. Dzwonilam do paru firm i koszt jest ok 700zl za m2 +silniczki (700zl do każdego okna). CZy możecie mi polecić jakąś firmę w okolicach Wrocławia. Zastanawiam sie czy jest wogóle sesn ich monowania i wydawania ok 30 000, bo jak ktoś się ma włamać to i tak to zrobi.

powiedzieli, że są to antywłąmaniowe, nie wiem z czego one są, ale też mi się wydaję, że cena jest zabujcza. :evil:

Wszystko kwestia grubosci portwela.A moze alternatywa bedzie alarm... czujka ruchu(jak nie masz psa) albo na zbicie szyby, dodatkowo czujki na zblizenie sie do budynku. Milego myslenia nad roletami :wink:

• 2 weeks później...

Mam kratę rolowaną DAN-DAV typ Alfa1.

Kiedy kratę montowano na tarasie był beton.

Kiedy pod kratą pojawiły się kafelki trzeba było ją podregulować żeby zatrzymywała się 1 cm wyżej. Przy okazji posmarować prowadnice.

Po 7 emailach i 7 telefonach przyjechało dwóch serwisantów z DAN-DAV. Niewiele nadłożyli drogi, jadąc z Gliwic do Krakowa zjechali do mnie w 5 minut, pokręcili śrubokrętem kolejne 5 minut, popsikali smarem w aerozolu przez 15 minut i skasowali... 450 zł (!!!). Ostrzegam więc wszystkich, którzy zastanawiają się, czy zainwestować w kraty tej firmy - mają najdroższy serwis w całej Polsce, a może nawet w Europie. W przeliczeniu 3 Euro za minutę !

Jedrzej Klatka

• 7 months później...

Proszę o wypowiedzi osoby, które mają już rolety zamontowane.

Słyszę, że popularne wszędzie rolety nie chronią przed włamaniem, a prawdziwe antywłamaniowe kosztują 4 tys za metr. Czy to prawda?

Chciałabym też wiedzieć jak sprawują się takie tańsze, w granicach do tysiąca za metr, czy stanowią one jakieś zabezpieczenie przed włamywaczem (tzn. ile przeciętnie czasu by mu zajęło zforsowanie i czy dużo huku by przy tym narobił). Dodam, że nie interesuje mnie funkcja rolet zasłaniająca od sąsidaów czy przed słońcem. Chcę zamontować rolety tylko i wyłącznie jako ochronę przed włamywaczem.

Będę wdzięczna za konkretne odpowiedzi użytkowników.