Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY ANTYWŁAMANIOWE -wątek zbiorczy: opinie, doświadczenia, montaż

Recommended Posts

Hej.

Tak mnie naszło - czy ktoś z Was rozważał samodzielne wzmocnienie popularnych rolet?

Jeżeli chodzi o wygięcie/wyrwanie prowadnic, to może przed ociepleniem/tynkowaniem warto przykręcić do muru po kilka wzmocnionych płaskowników, które będą nachodzić na prowadnicę (tak, że będą schowane pod tynkiem).

Co do zabezpieczenia przed zwykłym wygięciem i wyrwaniem pancerza do przodu to chyba nie ma na to sposobu oprócz wzmocnionej listwy dolnej.

Wiem, że temat był wałkowany, ale zazwyczaj konkluzja to, że rolety te nic nie dają. A może da się jednak trochę je "poprawić" przed etapem ocieplania?

-marek

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio robiłam rozeznanie. Co do cen, to wiem, że przykładowo okno 140x140: - antywłamaniowe, to ok. 1900,00 pln (już z silnikiem elektrycznym), zwykłe to 600,00 pln (bez silnika - silnik to ok. 1200,00).

Po za tym, o innych częściach decyduje klient, czy zamek np. automatyczny,

czy zwijacz zwykły (linka), czy korbowy, czy elektryczny itp. Ceny w różnych firmach są porównywalne, niestety jakość wykonania, nie... Oglądałam montaż

w dwóch mieszkaniach i... Pierwsze zrobione idealnie na wymiar, górna osłona pełna, ładnie przylegają, cicho się otwierają. Drugie mieszkanie, to przycinanie na kolanie, listwa maskująca podzielona na poszczególne połacie okien, a otwieraja sie z hałasem ręcznych garażowych. Także najlepiej wziąć namiary, od kogoś, kto robił i jest zadowolony.

Dzięki za szybką odpowiedź. Spodziewałem się troszkę wyższej ceny za automatyczne rolety. Z wykonaniem zawsze są problemy. Powinny być jakieś kontrole jakości usług wykonawców. Po wcześniejszych moich doświadczeniach, od jakiegoś czasu zawsze wymagam od firmy udzielającej mi usługi kontaktu z poprzednimi klientami, lub po prostu spisuje odpowiednią umowę, ale wykonawcy jak coś schrzanią, zawsze potrafią w odpowiedni dla nich sposób wytłumaczyć na swoją korzyść przyczyny takiego wykonania.

U nas rolety pod kolor okien w złotym dębie, na cały dom wyniosły nas około 10 000 zł, w tym są 3 napędy elektryczne. A zaznaczam, że okien trochę mam ( 3 okna balkonowe + ogromny wykusz - około 2,3mx2,7m, 2 okna boczne wykusza, 3 okna małe +2 duże). Rolety były zamawiane tam gdzie okna - w OKNOPLAŚCIE.

• 4 weeks później...
  • 8 months później...
Witam . Zakupiłem mieszkanie na parterze, stan deweloperski, wraz z roletami antywłamaniowymi zewnętrznymi, ale te rolety po opuszczeniu na dół da radę troszkę podnieść od strony zewnętrznej około 40-50 cm. I tak na wszystkich oknach!!! Czy rolety tak działają, ze od zewnątrz można je troszkę podnieść? Czy może te rolety u mnie mają wadę? Dziwi m nie fakt ,iż na wszystkich oknach mają takie same działanie, po opuszceniu można je podnięść na około 40 cm

Jak nic....spaprany montaż, ktoś zapomnial o ryglach automatycznych lub ręcznych.

Przy prawidlowo zamontowanych roletach nie ma możliwości ich podniesienia od strony zewnętrznej ........ :lol: :lol: :lol: :lol: 40-50 cm przy roletach tzw antywlamaniowych ( ktore de facto nie istnieją ) są tylko takie ktore utrudniają probę wlamania

Witam . Zakupiłem mieszkanie na parterze, stan deweloperski, wraz z roletami antywłamaniowymi zewnętrznymi, ale te rolety po opuszczeniu na dół da radę troszkę podnieść od strony zewnętrznej około 40-50 cm. I tak na wszystkich oknach!!! Czy rolety tak działają, ze od zewnątrz można je troszkę podnieść? Czy może te rolety u mnie mają wadę? Dziwi m nie fakt ,iż na wszystkich oknach mają takie same działanie, po opuszceniu można je podnięść na około 40 cm

Moje rolety (Aluprof, na taśmę - porażka - już 2 raz się zepsuła jedna...) podnoszą się na ok. 15-20 cm i potem jest blokada.

Ja traktuję je jako ochronę przed słońcem i ewentualnym stłuczeniem szyby przez dzieciaki (okna na dziedziniec) i może element odstraszający małolatów chcących 'zarobić' na piwo...Agentka z firmy ubezpieczeniowej zaliczyła je jednak jako ochronę przed włamaniem

Z tego, co się orientuję nie powinny sie podnosić, az na taką wysokośc :o

Ale proponuje zadzwonic do producenta tych rolet - tam zasięgniesz odpowiedniej opinii. A jeśli Producent potwierdzi, że tak nie powiinny się podnosic, to radzę złożyć reklamację do dewelopera, lub skorzystać z rękojmi (zalezy ile tam juz mieszkasz). Tylko trzeba pamiętac, że tu wazny jest czas, czyli termin kiedy dowiedziałeś się o wadzie.

Jak nic....spaprany montaż, ktoś zapomnial o ryglach automatycznych lub ręcznych.

Przy prawidlowo zamontowanych roletach nie ma możliwości ich podniesienia od strony zewnętrznej ....

Jak ktoś słusznie zauważył roletę zenętrzną można nieco podnieść, choć na pewno pól metra to zdecydowanie za dużo.

Natomiast rygle to wyposazenie opcjonalne- znając życie, deweloperzy starają się kupić towar w wersji ekonomicznej, więc temat rygli mogli pominąć. Na szczęście to nie jest az tak duży problem i rygle można jeszcze nawet do zamontowanej rolety dołożyć (tyle że opłata za to będzie na pewno większa niż przy zamawianiu gotowej rolety z ryglami).

• 1 month później...
  • 3 months później...

Może rolety nie mają za wiele wspólnego z wnętrzem, ale poszukuję dobrą firmę zakładającą rolety antywłamaniowe na terenie śląska - Katowice o okolice.

Niestety myślałam, że jak się wprowadzę na nowe mieszkanie to problemy się skończą a jak się okazało problemy się dopiero zaczęły :(