Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY ANTYWŁAMANIOWE -wątek zbiorczy: opinie, doświadczenia, montaż

Recommended Posts

Witam!

Nie wiem czy post jest w dobrej części, ale budowa domu jest na tym etapie.

Mam następujący problem - murarze stawiając ściany parteru (porotherm 25) poszli na skróty i zrobili mi "nadproża" - 4 druty 12 na płasko w nieco grubszej warstwie zaprawy murarskiej - sprawa dotyczy 2 okien o wymiarach 90/140 - murarz oczywiście stwierdził, że to powinno utrzymać roletę antywłamaniową.

Jednak zanim wypowie się kierbud wstrzymałem prace - bo w projekcie są żelbetonowe nadproża zbrojone 4 drutami 12 i strzemiączkami.

Czy ktoś ma doświadczenie w tej mierze - czy lepiej niech rozbiorą te pseudonadproża i zbudują tak jak w projekcie , czy może niepotrzebnie się czepiam?

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nadproża mają za zadanie nie tyle utrzymać roletę, co ścianę nad nim i ew. reakcje od stropu jakichś belek itp. Ale w zasadzie nie ma co deliberować, bo realizacja powinna być zrobiona zgodnie z projektem, i jeśli w projekcie jest nadproże monolityczne to takie powinno się wykonać, ew. jeśli jest jakaś zmiana to akceptuje ją projektant. Murarz powinien każdą propozycję zmian uzgadniać przed jej wykonaniem, a nie stawiać inwestora przed faktem dokonanym, i choćby z tego powodu ja bym kazał zrobić wg projektu. A czy technicznie jest poprawnie - raczej nie, nadproża takie z prętów w spoinach można robić w działówkach, ew. do 60cm rozpiętości, wszystkie większe przesklepia się L lub monolitycznymi. W ogóle dziwne że nie masz L w projekcie, bo to dużo wygodniejsze i tańsze niż wylewane w formie.

pzdr

Dzięki - właśnie po wizycie kierbuda - nadproża wracają do formy z projektu, niektóre są L a niektóre nie ale tak jest w projekcie - (Archon - dom w awokado g)

Natomiast mam jeszcze pytanie przyszłościowe - czy ocieplenie 20 cm styroduru na podłogi na gruncie (docelowo chyba marmur) nie osiądzie pod wpływem ciężaru?

• 2 months później...
Natomiast mam jeszcze pytanie przyszłościowe - czy ocieplenie 20 cm styroduru na podłogi na gruncie (docelowo chyba marmur) nie osiądzie pod wpływem ciężaru?

:jawdrop: 20 cm XPS ? Bosh. Nie zależy to od grubości styroduru tylko od zagęszczenia gruntu pod podłogą. Styrodur ma tak wysoką wytrzymałość na ściskanie, że nic mu nie będzie. myślę, że 10 cm by ci wystarczyło. No i ekonomiczniej.

:jawdrop: 20 cm XPS ? Bosh. Nie zależy to od grubości styroduru tylko od zagęszczenia gruntu pod podłogą. Styrodur ma tak wysoką wytrzymałość na ściskanie, że nic mu nie będzie. myślę, że 10 cm by ci wystarczyło. No i ekonomiczniej.

,Ekonomicznie'' przy budowie ;), po np. 10 lat użytkowania ( koszty ogrzewania ) już zdecydowanie mniej ekonomicznie :eek:

inwestycja zwracająca się po 10 latach ??

150 metrow po 10 cm to jakies . 15m3. po jakies 350 za metr.

+ 5000 pln.

Sprzeczałbym się z ekonomicznością tego przedsięwzięcia. Poświęciłbym te pieniądze na lepsze okna i kocioł. Ale to ja. Jak ktoś może sobie pozwolić na taki wydatek to przecież bronić nie będę :)

wszystko zależy od perspektywy- jeżeli planuje się mieszkać 2 lata i sprzedać - zgoda nie opłaca się inwestować. Jeśli planujesz mieszkać np. 20 lat i więcej ( np. po emeryturze gdzie każda oszczędzona na ogrzewaniu złotówka - lub euro :welcome: in EURO będzie cenna ) jest to sensowne. Przy dłuższej perspektywie każda wydana rozsądnie złotówka na poprawienie parametrów ścian okien dachu itp jest dobrą inwestycją :) Ale każdy decyduje samodzielnie.

• 1 month później...

Dziękuję za odpowiedź - grubość styropianu na podłogach mam określoną w pakiecie energooszczędnym, który dostałem wraz z projektem (na ściany również 20 cm a na strop 30 cm wełny). Na oknach też nie będę zbytnio oszczędzał U okna około 1 (słyszałem, że niższe U to zbyt duży wydatek w stosunku do korzyści). Kocioł chyba jednak nie kondensat bo nie mam podłogówek, jeszcze nie wybrałem - mam na to całą zimę.

Pozdrawiam

• 3 months później...

Nie chcę zakładać nowego wątku a temat tego wiąże się z moimi pytaniami.

W projekcie domu znajdują się okna łukowe. Nie chcielibyśmy z nich rezygnować ale bardziej zależy nam na posiadaniu rolet antywłamaniowych.

Wiem, że firma zfe-ziegel wykonuje nadpoża na rolety do okien łukowych:

http://img545.imageshack.us/img545/3508/zfeziegel.jpg

Niestety są one zdecydowanie droższe niż przy oknach prostych. Może ktoś montował właśnie te nadproża tej firmy i podzieli się opiniami?

Decydując się na okna bez łuków są dwie możliwości:

1) wykonanie nadproży jak w projekcie, podnosząc je o 20cm i montaż pod nimi skrzynek na rolety.

2) montaż nadproży na rolety, jak np. firmy leier:

http://img705.imageshack.us/img705/5778/leier.jpg

Czy ktoś posiadający wiedzę na ten temat mógłby podpowiedzieć które rozwiązanie jest lepsze? 1 czy 2?

Zastanawiam się także czy byłby możliwy montaż okien łukowych do nadproża prostego, jak firmy leier?

Edytowane przez marcin.s44
brak obrazków

• 1 month później...

Witam

Chcę założyć rolety antywłamaniowe w oknach.

Ściana jest ocieplana styropianem o grubości 20 cm

Jakie rolety polecacie i jaki sposób montażu ??

Widziałem że są montowane na wierzchu, widać całą obudowę.

Lub zabudowane, schowane pod styropian i nie widać obudowy.

To drugie rozwiązanie bardziej mi się podoba, ale czy jest praktyczne ?

Jakie są wasze doświadczenia z roletami ? Na co zwrócić uwagę przy wyborze ?

Jakie sterowanie polecacie, ręczne czy elektryczne ?

Pozdrawiam

Jesteś pewny, ze chcesz antywłamaniowe? Jęsli tak to rozumiem, że juz się orientowałes w cenie i wiesz, ze koszt jest ok. 4-krotnie wyższy od ceny okna? A jeśłi myslisz tylko o roletach, które mają ochraniac od słońca i zimna to zalezy co kto lubi.

Ręczne robi się przeważnie jak ma się malo okien. Na napędy w sytuacji większej ilosci okien, bo można je zamykac centralnie - jednym przyciskiem wszystkie. Te na zewnątrz to trzeba albo zaraz nad oknem co nei zawsze możńa i jest konieczne zmniejszenie swiatła okna. A te pod tynkeim czyli np. integro to trzeba trzeba raczej robić przed ociepleniem , albo usuwac je i po montażu skrzynki z prowadnicami spowortemocipelac. piszesz, że ma ocieplony styro 20 cm. Tylko czy już masz czy będziesz miał?

Zwracaj uwagę na napędy. Są chińskie, na które nie zawsze użytkownicy narzekają, ale sa i lepsze a nie za drogie. Koszt normalnych np. integro rolet (nie antywłamanioweych) to ok. równowartośc wartości okien.

za ile sztu te ceny podajesz? Chińskie to ok. 80-100 pln za sztukę. Francuskie czy niemieckie to ok. 150 pln za sztukę, a nice to ok. 300 pln za sztukę. Mowa o tzw. średniej cenie, bo wsyztskozależy o ddługości i mocy potrzebnej do wyciagnięcia powierzchni rolety. Średnio silniki na dom to ok. 2500 pln do 4000 pln .