angli 27.06.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Witam!Nie wiem czy post jest w dobrej części, ale budowa domu jest na tym etapie.Mam następujący problem - murarze stawiając ściany parteru (porotherm 25) poszli na skróty i zrobili mi "nadproża" - 4 druty 12 na płasko w nieco grubszej warstwie zaprawy murarskiej - sprawa dotyczy 2 okien o wymiarach 90/140 - murarz oczywiście stwierdził, że to powinno utrzymać roletę antywłamaniową.Jednak zanim wypowie się kierbud wstrzymałem prace - bo w projekcie są żelbetonowe nadproża zbrojone 4 drutami 12 i strzemiączkami.Czy ktoś ma doświadczenie w tej mierze - czy lepiej niech rozbiorą te pseudonadproża i zbudują tak jak w projekcie , czy może niepotrzebnie się czepiam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 28.06.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 nadproża mają za zadanie nie tyle utrzymać roletę, co ścianę nad nim i ew. reakcje od stropu jakichś belek itp. Ale w zasadzie nie ma co deliberować, bo realizacja powinna być zrobiona zgodnie z projektem, i jeśli w projekcie jest nadproże monolityczne to takie powinno się wykonać, ew. jeśli jest jakaś zmiana to akceptuje ją projektant. Murarz powinien każdą propozycję zmian uzgadniać przed jej wykonaniem, a nie stawiać inwestora przed faktem dokonanym, i choćby z tego powodu ja bym kazał zrobić wg projektu. A czy technicznie jest poprawnie - raczej nie, nadproża takie z prętów w spoinach można robić w działówkach, ew. do 60cm rozpiętości, wszystkie większe przesklepia się L lub monolitycznymi. W ogóle dziwne że nie masz L w projekcie, bo to dużo wygodniejsze i tańsze niż wylewane w formie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angli 28.06.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Dzięki - właśnie po wizycie kierbuda - nadproża wracają do formy z projektu, niektóre są L a niektóre nie ale tak jest w projekcie - (Archon - dom w awokado g) Natomiast mam jeszcze pytanie przyszłościowe - czy ocieplenie 20 cm styroduru na podłogi na gruncie (docelowo chyba marmur) nie osiądzie pod wpływem ciężaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 30.08.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 slawek9000 co do nadproży L to napewno jest wygodniejsze, ale niestety droższe niż wylewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 31.08.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Natomiast mam jeszcze pytanie przyszłościowe - czy ocieplenie 20 cm styroduru na podłogi na gruncie (docelowo chyba marmur) nie osiądzie pod wpływem ciężaru? 20 cm XPS ? Bosh. Nie zależy to od grubości styroduru tylko od zagęszczenia gruntu pod podłogą. Styrodur ma tak wysoką wytrzymałość na ściskanie, że nic mu nie będzie. myślę, że 10 cm by ci wystarczyło. No i ekonomiczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.08.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 20 cm XPS ? Bosh. Nie zależy to od grubości styroduru tylko od zagęszczenia gruntu pod podłogą. Styrodur ma tak wysoką wytrzymałość na ściskanie, że nic mu nie będzie. myślę, że 10 cm by ci wystarczyło. No i ekonomiczniej. ,Ekonomicznie'' przy budowie , po np. 10 lat użytkowania ( koszty ogrzewania ) już zdecydowanie mniej ekonomicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 31.08.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 inwestycja zwracająca się po 10 latach ?? 150 metrow po 10 cm to jakies . 15m3. po jakies 350 za metr. + 5000 pln. Sprzeczałbym się z ekonomicznością tego przedsięwzięcia. Poświęciłbym te pieniądze na lepsze okna i kocioł. Ale to ja. Jak ktoś może sobie pozwolić na taki wydatek to przecież bronić nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.08.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 wszystko zależy od perspektywy- jeżeli planuje się mieszkać 2 lata i sprzedać - zgoda nie opłaca się inwestować. Jeśli planujesz mieszkać np. 20 lat i więcej ( np. po emeryturze gdzie każda oszczędzona na ogrzewaniu złotówka - lub euro in EURO będzie cenna ) jest to sensowne. Przy dłuższej perspektywie każda wydana rozsądnie złotówka na poprawienie parametrów ścian okien dachu itp jest dobrą inwestycją Ale każdy decyduje samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 01.09.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Oczywiście. (Głupia wypowiedz jak na forum, ale nich będzie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.09.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Oczywiście. (Głupia wypowiedz jak na forum, ale nich będzie ). Za to powyższa jest niezwykle merytoryczna i elegancka . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky4 05.09.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 tak, czy inaczej nie ma różnicy co do osiadania 20 czy 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angli 24.10.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Dziękuję za odpowiedź - grubość styropianu na podłogach mam określoną w pakiecie energooszczędnym, który dostałem wraz z projektem (na ściany również 20 cm a na strop 30 cm wełny). Na oknach też nie będę zbytnio oszczędzał U okna około 1 (słyszałem, że niższe U to zbyt duży wydatek w stosunku do korzyści). Kocioł chyba jednak nie kondensat bo nie mam podłogówek, jeszcze nie wybrałem - mam na to całą zimę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.s44 28.01.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Nie chcę zakładać nowego wątku a temat tego wiąże się z moimi pytaniami.W projekcie domu znajdują się okna łukowe. Nie chcielibyśmy z nich rezygnować ale bardziej zależy nam na posiadaniu rolet antywłamaniowych.Wiem, że firma zfe-ziegel wykonuje nadpoża na rolety do okien łukowych:http://img545.imageshack.us/img545/3508/zfeziegel.jpg Niestety są one zdecydowanie droższe niż przy oknach prostych. Może ktoś montował właśnie te nadproża tej firmy i podzieli się opiniami? Decydując się na okna bez łuków są dwie możliwości:1) wykonanie nadproży jak w projekcie, podnosząc je o 20cm i montaż pod nimi skrzynek na rolety.2) montaż nadproży na rolety, jak np. firmy leier:http://img705.imageshack.us/img705/5778/leier.jpg Czy ktoś posiadający wiedzę na ten temat mógłby podpowiedzieć które rozwiązanie jest lepsze? 1 czy 2?Zastanawiam się także czy byłby możliwy montaż okien łukowych do nadproża prostego, jak firmy leier? Edytowane 28 Stycznia 2011 przez marcin.s44 brak obrazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 11.03.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 WitamChcę założyć rolety antywłamaniowe w oknach.Ściana jest ocieplana styropianem o grubości 20 cmJakie rolety polecacie i jaki sposób montażu ??Widziałem że są montowane na wierzchu, widać całą obudowę.Lub zabudowane, schowane pod styropian i nie widać obudowy.To drugie rozwiązanie bardziej mi się podoba, ale czy jest praktyczne ?Jakie są wasze doświadczenia z roletami ? Na co zwrócić uwagę przy wyborze ?Jakie sterowanie polecacie, ręczne czy elektryczne ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 11.03.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Jesteś pewny, ze chcesz antywłamaniowe? Jęsli tak to rozumiem, że juz się orientowałes w cenie i wiesz, ze koszt jest ok. 4-krotnie wyższy od ceny okna? A jeśłi myslisz tylko o roletach, które mają ochraniac od słońca i zimna to zalezy co kto lubi. Ręczne robi się przeważnie jak ma się malo okien. Na napędy w sytuacji większej ilosci okien, bo można je zamykac centralnie - jednym przyciskiem wszystkie. Te na zewnątrz to trzeba albo zaraz nad oknem co nei zawsze możńa i jest konieczne zmniejszenie swiatła okna. A te pod tynkeim czyli np. integro to trzeba trzeba raczej robić przed ociepleniem , albo usuwac je i po montażu skrzynki z prowadnicami spowortemocipelac. piszesz, że ma ocieplony styro 20 cm. Tylko czy już masz czy będziesz miał? Zwracaj uwagę na napędy. Są chińskie, na które nie zawsze użytkownicy narzekają, ale sa i lepsze a nie za drogie. Koszt normalnych np. integro rolet (nie antywłamanioweych) to ok. równowartośc wartości okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 11.03.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Styropian dopiero będę miał montowany.Co do rolet do raczej chroniące przed słońcem, bo tak jak piszesz antywłamaniowe są bardzo drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 11.03.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Zamontuj pod styropianem przy nadprożu. Okna nie zasłoni a 20 cm spokojnie je schowa i będzie ładnie słyszałem że silnik to około 600 zł jakiś francuski a 300 zł chiński z tej samej fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 14.03.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 za ile sztu te ceny podajesz? Chińskie to ok. 80-100 pln za sztukę. Francuskie czy niemieckie to ok. 150 pln za sztukę, a nice to ok. 300 pln za sztukę. Mowa o tzw. średniej cenie, bo wsyztskozależy o ddługości i mocy potrzebnej do wyciagnięcia powierzchni rolety. Średnio silniki na dom to ok. 2500 pln do 4000 pln . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 14.03.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Ja słyszałem o cenie za jeden silnik. Była mowa akurat do rolety na drzwi balkonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 14.03.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 okna tarasowe czy balkonowe to musza mieć moc więszą, bo m2 się liczy i tzw. długość napędu, czyli szerokość okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts