Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY ANTYWŁAMANIOWE -wątek zbiorczy: opinie, doświadczenia, montaż

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozważałem instalacje rolet ale przekonał mnie argument, że opuszczone rolety to informacja dla złoczyńcy, ze nikogo nie ma w domu. Ostatecznie zdecydowałem się na ramy antywyważeniowe i pancerne szyby P2. Tańsze i bezproblemowy montaż. Na szczęście :wink: jeszcze nie miałem możliwości sprawdzenia tego rozwiązania w praktyce. I oby tak zostało!

Rozważałem instalacje rolet ale przekonał mnie argument, że opuszczone rolety to informacja dla złoczyńcy, ze nikogo nie ma w domu.

tu masz rację w 100%

Ostatecznie zdecydowałem się na ramy antywyważeniowe i pancerne szyby P2. Tańsze i bezproblemowy montaż. Na szczęście jeszcze nie miałem możliwości sprawdzenia tego rozwiązania w praktyce. I oby tak zostało!

P2, Chroni przed zranieniem, jak szyby klasy 01 i 02, mogą stanowić czasową ochronę przy próbie włamania podjętego bez przygotowania.

Ciekawe czy w pakiecie były wkładki antyrozwierceniowe i klamki z kluczykiem

P2 Napewno nie należy do szyb Pancernych

Klient kupując taki zestawa kupuje dla swojego poczucia bezpieczeństwa

do tego zestawu proponowałbym jeszcze alarm z powiadomieniem.

Lub wścibskiego i zaprzyjazinonego sąsiada ON nie kosztuje aż tyle ale zaprzyjaźniony to teraz towar deficytowy

Życzę jak najdłużej nie sprawdzać tego rozwiązania w praktyce :lol:

acha, szyby u mnie nie wchodzą w grę, bo juz mam część okien, reszta będzie zakładana lada dzień.

Ale dżejms bond w sumie chyba jest naqjbliższy idealnego rozwiązania. Tylko którą firmę wybrać...? CZY ktoś ma doświadczenia z Hestią, u której się ubezpieczamy już drugi rok, ale jeszcze ani razu nie mieliśmy sytuacji wynmagającej ich interwencji?

odnośnie ubezpieczenia domu to nie jest to tak ładnie z tym do końca. Firma pokryje napewno uszkodzone okno ale co do wartości przedmiotów w domu to już inna bajka. Mam na myśli amortyzację niektórych przedmiotów znajdujących się w domu.

Przed podjęciem ubezpieczenia trzeba się zastanowić co chcemy ubezpieczyć iza jaką kwotę.Zastanówcie się co wam może zginąć podczas wizyty niechcianego gościa potem zobaczcie ile traci po np roku od daty kupna i ile dany ubezpieczyciel wam zwróci np laptop

Zastanawia mnie jedna rzecz. Budujemy domy czy więzienia? Bo jak nas zechcą okraść to i tak i tak okradną. Znam człowieka, który zamontował w domu kilkanaście przycisków alarmowych i powiem szczerze trochę mu współczuję bo w moim odczuciu jest on więźniem własnego domu.

A szyby antywłamaniowe, rolety itd to może sie nadają do slepów ale nie do domów.

CoolaTT Wysłany: Nie Lut 17, 2008 11:55 am Temat postu:

Zastanawia mnie jedna rzecz. Budujemy domy czy więzienia? Bo jak nas zechcą okraść to i tak i tak okradną. Znam człowieka, który zamontował w domu kilkanaście przycisków alarmowych i powiem szczerze trochę mu współczuję bo w moim odczuciu jest on więźniem własnego domu.

nie każdy ma to szczęście mieszkać na wsi w spokojnej okolicy i mieć za alarm sąsiada :lol:

Są też przypadki ,że ludzie mają na jakimś punkcie fobie np boją się pająków :roll:

Ja stety zbudowałem dom i mieszkam na wsi

Każdy ma prawo do wyboru miejsca i sposobu zapewnienia sobie bezpieczeństwa.

Temat trudny ciężko o tym dyskutować to tak jak o gustach

Niektórzy głosza teorie. Jak sa zamkniete okiennice to złodziej wie że nikogo w domu nie ma i sie włamuje.Kiedyś jak nie było w samochodach alarmów to kupowało sie taka"wajhe" ktora zakładało sie na kierownice i pedał gazu. Tez mówili że to nic nie daje. Jest to półprawda, złodziej idzie tam gdzie dojscie jest najprostsze.Jak miał krasc samochód z "wajhą" to szedł tam gdzie stał samochód bez "wajhy". To samo jest z okiennicami.Najpierw trzeba wyważyć okiennice, zbic szybe, czy nie lepiej pojsc tam gdze okiennic nie ma.Dobry rozwiazaniem / o wiele tanszym od pancenych/ są okiennice z pełne z drzewa po zamknięciu z licowane z tynkiem zewnętrzym.A do tego alarm z głośna syrena i powiadomieniem to już luksus.

Pamiętajcie że zawodowi złodzieje to najpierw przeprowadzają rozpoznanie. Muszą wiedzięć co w tym domu sie znajduje i za ile to warte.A o tym opowiadają sąsiedzi, znajomi, i inni specjaliści którzy cos u was naprawiają.

Tak na wariata to idą zapijaczone gnojki a dla tych dobra okiennica drewniana tu juz kłopot.

tadzel, czy masz takie drewniane rolety o jakich piszesz? cZY masz jakiś pomysł na ich wykonanie? Powiem szczerze, żę też mi się te popularne niby włamaniowe nie bardzo uśmiechają bo kosztują jak cholera a do tego nie zapewniają tego co powinny za tę cenę.

A co myślicie, o opcji o której gdzieś słyszałam, że można jakoś podłączyć się pod policję, oczywiście za ich zgodą i wiedzą i w razie włamania dzwoni u nich telefon. Czy to prawda? POdobno znajomi znajomego tak zrobili.

Ja mam okiennice drewniane pełne, zrobił mi znajomy stolarz.Spełniają dwie role, jedna jakieś tam jednak zabezpieczenie a druga zima to jednak zimny wiatr nie bije bezposrednio w okna. zawsze to jakaś oszczednośc ciepła.Alarm mam przez firme ochroniarska.Sygnał wlamania lub napadu przekazywany drog aradiowo do ich centrali. Nie słyszałem zeby policja się tym bawiła.

Dobry sąsiad i alarm akustyczny to napewno dobre, ale z tymi dobrymi sąsiadami to chyba w polsce nie za dobrze. nie wiem dlaczego piszesz ze firma ochroniarska to zle. JUz dwa razy wywolaliśmy przez nie uwage alrm po 7 minutach był patrol.A do tego psychologia. Jak widac ze jest ochona to lepiej isc tam gdzie niema.No i wielka gotówke i kolie brylantowe, Kossaki to sie trzyma w banku . Czyli specjalisci nie przyjda a na petaków to wystarczy.

Oczywiście to jednostkowy przypadek ale:

- znajomi kupili dom pod Warszawą ( dosyć kosztowny), oczywiście monitoring firmy ochroniarskiej, dobrej klasy alarm, szyby P4 z okuciami itp. Zawsze jak gdzieś wychodzili to włączali alarm. Którejś soboty pojechali na zakupy i tym razem zapomnieli

Czas - 3h

Straty - 30 000 PLN

i oczywiście nikt nic nie widział i nie ma śladów

Może to przypadek, ale mam znajomego w firmie ochroniarskiej i jak mi to ujął "ludzie są tylko ludzmi".....

A czy myślisz że jakby mieli włączony alarm to by ich nie okradli??

Jakoś 3 miesiące czekali cierpliwie

Czy próbujesz powiedzieć, że złodziej wiedział, że oni zapomnieli włączyć alarmu??

Chyba to wyjątkowo jasne przesłanie z mojego posta

Trochę to dla mnie historia jak z duńskiego Gangu Olsena

Nie oglądałem ale możesz przybliżyć szczegóły :D

To rzeczywiscie wyjątkowy przypadek.Oni zapomnieli a on szczesliwie trafił.

a ja słyszałem ze dobre firmy to prowadza w swoim rejonie prace edukacyjne wsród środowisk złodziejskich.Podobno kilku w ramach lekcji miało połamanych rączki. Od tegoczasu unikaja domów oznaczonych tablicami ochrony.

co do firmy ochroniarskiej to nie sądzę żebym się zdecydowała. 7 minut to moim zdaniem długi czas oczekiwania. Przez 7 minut to można sporo zdziałać. Szczególnie jak ktoś napadnie jeśli ja będę w domu. Przez 7 minut to mnie może nieźle postraszyć (conajmniej :( )

Poza tym niestety również znam kilka przypadków "dziwnych zbiegów okoliczności" z firmami ochroniarskimi w charakterze bohaterów.

Pozostanie chyba nam tylko alarm, dobra spluwa i celne oko na wypadek nocnego napadu. :lol: