Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trwa?o?? bloczków z betonu komórkowego

Recommended Posts

Przy ręcznym rozładunku bloczków z betonu komórkowego duża ilość z nich straciła kawałek narożnika. Robotnicy naprawdę starali się zdejmować bloczki batdzo delikatnie, jednakże małe "stuknięcie" jednego bloczka o drugi przy układaniu warstwy na ziemi powodowało odpadnięcie kawałka narożnika bloczka. Bloczki są zamówione z firmy Solbet, która się chwali liderowaniem w robieniu bloczków z betonu komórkowego. Złożyłem reklamację i teraz czekam na jej rozpatrzenie. Czy mieliście podobne problemy a może bloczki z betonu komórkowego mają to do siebie, że są dość kruche?

Witam.

Moje 600-tki ze Śniadowa, trzeba było porządnie walnąć, żeby pękły. Robiłem też eksperyment polegający na oparciu końców bloczka (po ok. 3-4 cm.) na innych bloczkach, a następnie wejściu na ten bloczek i wykonanie kilku solidnych skoków (ważę 80 kg.) Nie pękały. A te wszystkie testy dlatego, że chciałem zrobic terrivę z betonu komórkowego ze śniadowa.

Sebastian.

dzięki za informację. Uznali mi reklamację, obniżyli mi cenę bloczków z odłupanymi narożnikami, jednakże na całkowitej cenie bloczków dało to tylko około 100 zł, co wydaję mi się trochę śmieszne, jak na tak renomowaną firmę. Myślałem, że w dobie obecnej konkurencji firmy bardziej dbają o swój wizerunek, jednak się pomyliłem, chciałbym ostrzec innych przed zakupem bloczków z firmy Solbet (Solec Kujawski), a już bynajmniej niech nie zdejmują ich ręcznie.

Witam.

Cytat

On 2002-03-20 16:29, tgb wrote:

Do ArtMedia

Trochę nie na temat, ale dlaczego zdecydowałeś się na Terrivę z BK? Tańsza od zwykłej, lepsza z jakiegoś powodu? Zastanawiam się właśnie nad szczegółami projektu i chętnie dowiem się czegoś o tym rozwiązaniu.

Tomek

Ponieważ brałem wszystkie materiały ścienne i stropowe od jednego producenta, dało mi to większy upust a w rezultacie dobrą cenę. Opinie o tym stropie też były dobre.

Strop wyszedł bardzo sztywny, sądziłem, że będzie gorszy, ale jak chłopaki położyli mi bez mojej wiedzy 3,5t bloczków na powierzchni 4 m2, to sie ostatecznie przekonałem, że może w tym miejscu stac nawet duża wanna :wink:

Sebastian.

Witam.

Rozpiętość od ściany do podciągu ok. 2 m, dalej jeszcze 1,5 m. do ściany (belki składają sie jakby z dwóch odcinków, jeden koniec pierwszej belki na ścianie, drugi na podciągu, następnie początek drugiej belki na podciągu a koniec na ścianie, podciąg prostopadle do belek a równolegle do ścian. To dlatego, że obok jest otwór na schody i strop ma kształt litery L). Na tej części gdzie są belki 2 metrowe (jest ich 5, z tym że przy krawędzi otworu na schody sa dwie obok siebie jako podciąg) położono bloczki.

Mam nadzieję, że da sie to zrozumieć :wink:

Sebastian