Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafa pod sufitem podwieszanym?

Lataren

Recommended Posts

Witajcie mam zamiar zrobić kawałek sufitu podwieszanego tzn o szerokości ok 1 m a pod nim szafę pod sam sufit. Pytanie moje brzmi z doświadczenia jakie sa najlepsze wymiary szafy głównie głebokości i jak daleko wysunąc od szafy oświetlnie w postaci halogenów myślałemżeby wysunąć o ok 15 cm?

Witajcie mam zamiar zrobić kawałek sufitu podwieszanego tzn o szerokości ok 1 m a pod nim szafę pod sam sufit. Pytanie moje brzmi z doświadczenia jakie sa najlepsze wymiary szafy głównie głebokości i jak daleko wysunąc od szafy oświetlnie w postaci halogenów myślałemżeby wysunąć o ok 15 cm?

Jak był mierzyć fachura u mnie to wspominał ze głębokość na 65cm (liczone już z drzwiami i prowadnicami) to takie minimalne optimum, ale i 60 też będzie dobrze (w ostateczności), poniżej już coraz trudniej sensownie zagospodarować.

Ja tak się zastanawiałem żeby dać głębokość ok 70 - 80 cm i chciałbym się kogoś poradzić

Po doświadczeniach w poprzednim mieszkaniu w domu właśnie taką zrobiłam - z prowadnicami ma prawie 80 cm.

Nareszcie marynarki mojego męża nie przycinają się w drzwiach, koszule nie gniotą, wierzchnie okrycia ciężkie typu kożuchy, puchowe kurtki łatwo znikają za drzwiami bez upychania.

A półki są też głębsze i mieszczą mi się ciuchy w dwóch stosach. Ponieważ są na prowadnicach nie ma kłopotów z dotarciem do głębszej warstwy.

Te 60 cm głębokości jako minimum to bez prowadnic. Na prowadnice należy odjąć 10 cm.

My przyjeliśmy 70 cm mierząc kurtki zimowe z lekkim zapasem. :)

Tak jest, ale jeżeli zastosuje sie drzwi na pojedynczej prowadnicy, które się otwierają i przesuwają jak harmonijka wystarczy do tych 60 dodać 2cm