zyga350 19.10.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 witam. ja też mam brinka 300m3/h Inicjalizacja jest po to, by reku poznał jakie opory ma instalacja z aktualnymi (czyli nowymi lub właśnie wyczyszczonymi) filtrami. Później ma odniesienie i wie, kiedy wzrosły opory, czyli kiedy należy wyczyścić/wymienić filtry. Ja długo bujałem się z tą kwestią. Z instrukcji - ma się uruchomić sama do 24h. Ale nic. Serwis też dawał sposoby - ale nic się nie działo. Kiedyś przypadkiem sam to uruchomiłem. Przytrzymuje się 3s przycisk "OK". Ale ponieważ ja mam 300tkę, a wy pytanie o Exellenta - to podpowiem tylko, że tym przyciskiem (jak raz przycisnę) "resetuję" filtr po jego czyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.12.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 nie wiecie czy Brink (mam wersje medium) pokazuje prawidłowo wyniki pomiarów oporów na nawiewie i wywiewie ?zastanawiam się na ile są one prawdziwe. jeśli są ok to chyba tragedii nie ma 250m3/h i ok 60 Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 17.12.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jak masz tyle już z wyregulowanymi anemostatami, czerpnią/wyrzutnią oraz ewentualnie wymiennikiem GGWC - to masz bardzo niskie opory dla takiej wydajności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.12.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 czerpnia/wyrzutnia jest, anemostaty narazie poodkręcane w dół (ale nie wykręcone) tak żeby sobie instalka zrobiła samoregulację GWC jeszcze nie uruchomiony, brak rury na końcu + ostatnio śnieg. fakt pewnie przez brak GWC tak niskie są, jak go uruchomię to pewnie dojdzie z kilkadziesiąt Pa bo na teraz to te opory są małe, jak na instalke zrobioną na aluflex + termoflex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.12.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 pytanie z innej beczki - podobno mając kominek warto na reku ustawić lekkie nadciśnienie, dla zabezpieczenia przed czadem, to lekkie to znaczy ile Pa .. 2, 5, 10 Pa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 17.12.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 wziąłbym tego brinka hr 300, mam zrobioną instalację tylko urządzenie podłączyć. Kto by to zamontował na podkarpaciu i w jakiej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.12.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 jak masz zrobioną całą instalację i tylko trzeba podpiąć to możesz sam to zrobićto wg mnie najłatwiejsza część zadania pod nazwą Wentylacja Mechaniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 17.12.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 a te pomiary i wszystko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.12.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 regulacje też można zrobić samemu, kilka stron temu było opisane tak zgrubnieale jeśli nie chcesz się w to bawić to faktycznie poszukaj jakiejś osoby co to zrobi za "drobną" opłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.12.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 dzwonisz po kominiarza, wpadnie i pomierzy bo sprzęt do tego mają, uruchomić możesz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 18.12.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 wziąłbym tego brinka hr 300, mam zrobioną instalację tylko urządzenie podłączyć. Kto by to zamontował na podkarpaciu i w jakiej cenie ? Jak chcesz to mogę ci pożyczyć anemometr (porządny, nie z wiatraczkiem a z sondą elektroniczną). Jestem spod Łańcuta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.12.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 a co do lekkiego nadciśnienia to jaką wartość proponujecie to znaczy ile Pa .. 2, 5, 10 Pa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz35 27.12.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Mam pytanie do użytkowników reku. lub znających temat.Od nie dawna mam zainstalowany Brink Renovent Excelent 400 Plus i wszystko chodziło ok.ale pojawił się kod błedu E 120 .Niema objaśnienia go w instrukcji użytkowania .Czy ktoś się z czym takim spotkał ? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 28.12.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 a co do lekkiego nadciśnienia gdzieś czytałem, że powinno być 5-10% więcej nawiewanego powietrza.nie wiem jak to przeliczyć na Pa nadciśnienia [ pewnie dla każdej instalacji będzie trochę inna wartość] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.12.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Michał.. ok dzięki za info.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 28.12.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 pamiętajmy jednak, że "lekkie nadciśnienie" możemy zrobić praktycznie tylko w pomieszczeniach w których jest nawiewzakładając, że dom jest szczelny, nawiew i wywiew się bilansują w skali całego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 28.12.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 niekoniecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 29.12.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 niekoniecznie... w jakich sytuacjach?łatwo sobie wyobrazić, że dom to nie balon i nie możemy pompować do środka w nieskończoność powietrza. Pytanie dotyczyło kominka, gdzie po otwarciu drzwiczek przyda się lekkie nadciśnienie, które zapobiegnie cofnięciu się dymu do pomieszczenia.Z tym, że w tej sytuacji dom nie jest szczelny, ale po zamknięciu drzwiczek już jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.01.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Witam,Czy ktoś jest może w posiadaniu specyfikacji technicznej do centrali Brink Renovent Excellent?Chodzi mi o dokument w którym znajdę rysunki z wymiarami, opisanym układem otworów (wywiew/nawiew/czerpnia/wyrzutnia), wersjami (lewy, prawy), mocami (400, 300), itd. Nie mogę nigdzie znaleść jakiegoś precyzyjnego dokumentu.Do renoventa HR znalazłem bardzo fajny, a do excellent nie mogę nigdzie wygrzebać. pzdr EDIT:Udało się;http://www.passivhausstore.co.uk/pdf/Ubbink/612054%20Renovent%20Excellent%20Rev%20A%20GB.pdf Edytowane 3 Stycznia 2013 przez homecactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 03.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 @michal - spoko dom sie nie napompuje, zawsze jakaś nieszczelność się znajdzie, poza tym drzwi otwieramy, garaż.. zawsze się ciśnienie wyrówna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts