Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@wera2007

Tak, można ustawić stałe nadciśnienie w zakresie 0-100. Nie wiem jakie to jednostki, ale można sprawdzić (po ustawieniu np 50, wywołać aktualne strumienie nawiewu i ciśnienia na wentylatorach).

Nie ma prostej możliwości wyłączenia jednego z wentylatorów.

Podczas rozmrażania może powstawać podciśnienie, jednak można temu zapobiec. Jeśli z jakiegoś powodu (kominek?) nie chcemy mieć podciśnienia to ustawiamy prarametr I7 (czy dopuszczalna jest nierównowaga ciśnień) z domyślengo 1=TAK na 0=NIE

@batix

Nie prawda!

Nowy kompletny wentylator kosztuje 150E, czyli 600 zł.

Musiałbyś za wymianę zapłacić 1000, a wymiana potrwa 1-1,5h, nie wiem kto pracuje za takie stawki. No ewentualnie ja podjadę Ci z Krakowa wymienić, choćbyś mieszkał w Gdańsku to mi sie opłaci za taką kasę :D

Dziekuje MORHOT za odpowiedz .

Mam jednak dylemat , być może bez powodu ALE :

Jeśli mamy ustawione nadciśnienie to jak odbywa sie rozmrażanie wówczas ?

Załóżmy mamy ustawione nadciśnienie , włącza się rozmrażanie i teoretycznie nawiew powinien sie zmniejszyć a wywiew zwięszyć co pozwoli "ocieplic wymiennik ".

Wykluczja mi sie ustawienia nadciśnienia , rozmrażanie i parametr I7 / czy dopuszczalna jest nierównowaga cisnień.

Pomoże ktoś ?

Dziekuje MORHOT za odpowiedz .

Mam jednak dylemat , być może bez powodu ALE :

Jeśli mamy ustawione nadciśnienie to jak odbywa sie rozmrażanie wówczas ?

Załóżmy mamy ustawione nadciśnienie , włącza się rozmrażanie i teoretycznie nawiew powinien sie zmniejszyć a wywiew zwięszyć co pozwoli "ocieplic wymiennik ".

Wykluczja mi sie ustawienia nadciśnienia , rozmrażanie i parametr I7 / czy dopuszczalna jest nierównowaga cisnień.

Pomoże ktoś ?

To może ja odpowiem.

Ustawiając I7 na 0 nie będzie dysproporcji i nie będzie działało zabezpieczenie zntyzamrożeniowe.

I7 na 1 możesz zrobić nad lub podciśnienie ,jednak nawet mając ustawione nadciśnienie funkcja zamrożeniowa włączy się i może okresowo zrobić się podciśnienie.

Pozdrawiam

Dziękuje za wyjaśnienie, teraz rozumiem.

Jednak idąc dalej czy rozmrazanie i wówczas podciśnienie nie powoduje u Was zasysania dymu z kominka , zakładając ze nie jest on szczelny ?

Czy wszyscy macie szczelne kominki przy WM ? Czytałem opisy że z tą szczelnością to jest różnie i kominki pobierające powietrze z salonu przy WM dziłąją bez zarzutu ....

wera2007 jeśli obawiasz się podciśnienia przy rozmrażaniu to;

- zrób GWC, choćby najprostszy, rurowy - problem zniknie,

- kup reku z nagrzewnicą wstępną - chyba ten nowy Revnovent Exellent ma właśnie ochronę antyzamrożeniową realizowaną przez nagrzewnicę. Koszt rozmrażania w te kilkanaście najbardziej mroźnych dni w roku nie będzie jakiś straszny...

Poza tym problem o którym piszesz może wystąpić raczej w przypadku "kieszenia w kominku" a nie normalnego palenia...

Jeśli dom dopiero w budowie, to spróbuj zaplanować wywiew w okolicach kominka - zbierzesz duuuużo ciepłego powietrza do rozmrażania wymiennika, a przy okazji będzie zbierać ewentualne dymy przy rozpalaniu.

Dla ścisłości - ja kominka nie mam (jeszcze, bo komin wymurowany juz czeka :-) ) więc nie piszę z doświadczenia, tylko z wiedzy wyczytanej :yes:

MARHOT,

Dzieki za informacje.

Pozostaje mi raczej reku z nagrzewnica wstępną bo na GWC za późno. Mieszkam juz parę lat, no chyba żeby teraz próć trawniczek i ogródek......:(

Zrobie wywiew nad kominkiem który będzie miał podpiete powietrze z zewnatrz. Może ciepło spod sufitu uchroni wymiennik przed częstym rozmrażaniem.

Pozdrawiam.

Nie ma problemu z komnkiem jesli masz wlot powietrza do kominka z zewnatrz, oddzielnym kanalem.

Ja tak mam i to co sie "dzieje" w domu nie ma wplywu na kominek poniewaz powietrze do spalania dostarczam kanalem fi110 wprost do komory spalania regulowany przepustnica.

Mam delikatne nadcisnienie zaprojektowane.

Pzdr.

Witam,

Piwopijca - W takiej chacie to piwo musi smakować.:p

....

Pewnie juz było takie pytanie i odpowiedz ,ale może warto przypomnieć , może nie tylko dla mnie...:yes:

Jakie są główne róznice pomiedzy Renowentami a Jangazami ???? i w co warto byłoby zainwestować? Nie zalezy mi na wodotryskach tylko dobrym bezawarujnym urządzeniu. Jaki wymiennik ma Renovent ?

Witam!

Mam podobnie jak piwopijca, rura fi 110 do zasilania kominka powietrzem z zewnątrz. Do tego reku Renowent Exellent.

Nie da się zauważyć kiedy następuje rozmrażanie wymiennika. Żadnych objawów. Mam przygotowany trójnik między czerpnią a centralą, z rurą wyprowadzoną na zewnątrz do ewentualnego GWC. Jednak po paru miesiącach użytkowania zdecydowanie nie mam zamiaru budowania GWC. Szkoda czasu i pieniędzy. Koszt GWC to prawdopodobnie koszt prądu, potrzebnego do rozmrażania reku do końca mojego życia.

A Exellent jest ok, jak na razie, cichy i skuteczny. a czy trwały i bezawaryjny to dopiero przyszłość pokaże.

Mam pytanko

Wiadomo że sterowanie rekuperatorem odbywa się przy pomocy przełącznika ręcznego i elektronicznego.

Czy ktokolwiek z użytkowników próbował połączyć oba sterowania ze sobą?

Np: ogólne elektroniczne z salonu, a np w łazience ręczne - na konieczność szybkiego "przewietrzenia"?

Jaki byłby sposób połączenia? równolegle oba sterowniki?czy konieczność zastosowania przekaźników

BRINK.jpg

brink_renovent_hr_sterowanie.jpg

Digitale-Thermostaat-transparant-.jpg

analog.JPG

........ to spróbuj zaplanować wywiew w okolicach kominka - zbierzesz duuuużo ciepłego powietrza do rozmrażania wymiennika, a przy okazji będzie zbierać ewentualne dymy przy rozpalaniu.

Dla ścisłości - ja kominka nie mam (jeszcze, bo komin wymurowany już czeka :-) ) więc nie piszę z doświadczenia, tylko z wiedzy wyczytanej :yes:

Cały czas zastanawiam się czy to dobry pomysł? dla Brinka

Użytkuje już 2 rok taki rekuperator i przeraża mnie myśl wpuszczenia nawet takiego "powietrza" spod kominka - sufitu w jego układ !!!

Wymiennik wykonany jest z tworzywa sztucznego o strukturze sitka jeśli gorące powietrze dostanie się w taki układ zostanie on zdeformowany=zniszczony i całość co najcenniejsze będzie do wymiany. Dodatkowo całość obudowy rozgrzeje się do dość dużej temperatury. Wnętrze jest dobrze wyizolowane co "przesunie temperaturę skraplania poza wymiennik a to sprawi, że zawarta para wodna z powietrza skropli się w rurach rozprowadzających, nie w rekuperatorze. Zjawisko to przewidzieli projektanci montując układ skraplający i syfon.

Ze względu na mój model pozbawiony Bay-pasu zmuszony byłem wykonać własnoręcznie kasetę letnią.

Użytkuję GWC z typowej rury kanalizacyjnej zakopanej w ziemi Q150=65 m na głębokości 2m zasypanej piachem i od góry ocieplonej styropianem. Wylot powietrza mam skierowany do nieogrzewanego garażu lub obejściem bezpośrednio do komina wentylacyjnego( w przypadku dużych mrozów -20 C)

Pozdrawiam

Mam pytanko

Wiadomo że sterowanie rekuperatorem odbywa się przy pomocy przełącznika ręcznego i elektronicznego.

Czy ktokolwiek z użytkowników próbował połączyć oba sterowania ze sobą?

Np: ogólne elektroniczne z salonu, a np w łazience ręczne - na konieczność szybkiego "przewietrzenia"?

Jaki byłby sposób połączenia? równolegle oba sterowniki?czy konieczność zastosowania przekaźników

Używając IBTrona możesz zrobić funkcję szybkiego przewietrzania, możesz dołączyć do sterownika włączniki dzwonkowe, po załączeniu (zwarciu styku) zwiększa się bieg na 3 maks na czas skonfigurowany

Wydaje mi się że to wystarczy, po co montować jakieś ekstra pokrętła

Używając IBTrona możesz zrobić funkcję szybkiego przewietrzania, możesz dołączyć do sterownika włączniki dzwonkowe, po załączeniu (zwarciu styku) zwiększa się bieg na 3 maks na czas skonfigurowany

Wydaje mi się że to wystarczy, po co montować jakieś ekstra pokrętła

Jakiś schemat?........wiem że nie będę montował przełącznika raczej myślałem o przycisku ;)

@ CityMAtic akurat przegrzania reku to bym się nie obawiał. W okolicach kominka nie jest przeciez jakoś mega gorąco. Nie mówię tutaj przecież o podpięciu wentylacji do obudowy i zasysaniu powietrza znad wkładu, tylko o zasysaniu powietrza z okolic komink, a powietrze to na pewno nie ma więcej niż 40-45*C. Dodatkowo zanim trafi do reku zmiesza się z powietrzem z innych wywiewów (minimu 3: łazienka, kuchnia, kotłownia). Moim zdaniem nie ma szans na termiczne uszkodzenie reku. Aczkolwiek zaznaczam - TEORETYZUJĘ.