Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Buduję parterówkę z poddaszem nieużytkowym. Wszyscy radzą by rekuperator umieścić na nieogrzewanym poddaszu. Moje pytanie - czy gdyby był umieszczony np. w pomieszczeniu gospodarczym na parterze domu to miałoby to ogromne wady? - chodzi mi o jego głośność i ewentualnie jakieś inne minusy. Jak to widzicie? Czy warto o takiej lokalizacji myśleć czy nie? Byłoby to korzystne ze względu na brak problemu z ewentualnymi bardzo niskimi temperaturami na poddaszu w okresie zimowym.

Też buduję parterówkę.Nie słuchaj głupoli, reku powinien stać w dodatnich temperaturach .Wtedy ma też najlepszą sprawność.Ja np.reku daję do garażu a rury poprowadzę między stropem a podwieszanym sufitem z płyt gipsowych,wygospodarowałem 20 cm na ten cel na etapie projektowania wysokości pomieszczeń.

• 3 weeks później...
Szukam sprzedawcy Brinków w okolicach Warszawy najchetniej z montażem rekuperatora. Proszę o pomoc i jakieś namiary.

Ja kupowalem w ASK pod Krakowem i z montazem, nie bylo problemu z lokalizacja centrali.

Wykonawca byla akurat firma z Radomia, ale to nie mialo wiekszego znaczenia bo wykonali wszystko porzadnie i wentylacja dziala poprawnie.

W ASK wykonali mi projekt i kosztorys calej instalacji, trzeba tylko wyslac jakies dane etc. e-mailem no ale to juz nalezy sie dowiedziec co konkretnie bo nie pamietam, montaz mialem 1,5 roku temu :)

Pzdr.

Po dołączeniu do grona posiadaczy tego sprzętu ;) mam pytanka :

- cały czas u was chodzi reku ? Czy są przerwy kiedy dajecie "odpocząć" ?

- co ile czasu wymieniacie filtry w reku ?

- macie zwykły sterownik ( pokrętło z 3 poziomami ) czy ten elektroniczny sterownik tygodniowy ?

dzięki, pozdrawiam, majki

Czesc, ja mam non-stop wlaczona wentylacje na I biegu razem z GWC i czasem zmieniam na wyzsze.

Filtry powinienes wymianiac gdy sa brudne, wychodzi co 1x3 miesiace.

Mam zwykly w pom.gospodarczym i ten tygodniowy w hallu.

BTW. od 11 miesiecy zuzylem lacznie 220kwh na wentylacje, ile "oszczedzilem" zima nie mam pojecia ale latem schladzalo dom...

Centrala pracowala glownie na I biegu, czasem na II a rzadziej na III biegu.

Pzdr.

W tej kwestii to Ci nie pomoge.

Nie docieplalem zadnego kanalu dodatkowo, mam takie jak zrobil mi instalator i wg mnie jest OK.

Kanaly biegna w warstwie ocieplenia poddasza lub przez ogrzewane pomieszczenia ale zasloniete GK, z tego co pamietam byly dosyc przyzwoicie owiniete izolacja i folia.

Rury nie tworza w warstwie w ktorej sie znajduja mostka termicznego poniewaz temp. powietrza jest w wywiewach taka jak w pomieszczeniach a w nawiewach ok. 16-17*C -wiec tragedii tez nie ma.

Proponuje zrobic im "kolderke" , rury powinny byc owiniete folia np. stretch'owa zeby nie skraplala sie wilgoc w Twoim dodatkowym ociepleniu

Pzdr.

HenoK - dzięki :)

Podłączałeś już taki sterownik ? Czy tylko smao przepięcie wtyczki od iestniejącego 3-pozycyjnego wystarcza, czy coś jeszcze ?

Rozumiem, że musze do Renoventa HR zamówić tą wersje 12V ?

Będę podłączał w najbliższym czasie. Tak chodzi o wersję 12V. Podłącza się kablem z wtyczkami RJ-12 do centrali wentylacyjnej i sterownika.

Jest też możliwość dodatkowej rozbudowy sterowania z wykorzystaniem funkcji przewietrzania.

Super, dzięki za info.

Ale brnijmy dalej ;) Rozumiem, że sterownik elektroniczny nie daje możliwości całkowitego wyłączenia centrali ?

Bo sobie tak "gdybam" że chyba nie cały czas w domu musi chodzić reku, nawet na 1 stopniu ... ?

Podobno jest taka opcja, tylko w PL instrukcji tego nie ma ...

Zastanawiałeś się nad taką kwestią w ogóle ?

pozdrawiam, majki