geronimaus 20.03.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 witam, ja mam wycenę na 14k, 350m3, rury jakies polskie spiro. budynek 140m2 uzytkowej, 769m3 kubatura. W przyszłosci planowalismy zrobic gwc, ale po przeczytaniu tego watku zasatnawiam sie nad storkiem z entalpią. boję się tej niskiej wilgotnosci, bo teraz mieszkam w blokach i tez w mrozy mamy bardzo niską nawet ok 25%. nawilżacz odpada. regulujemy wilgotnosc obniżając temperaturę (wietrzymy na noc=otwieramy okno). dlaczego reku wysusza?? czy zawsze? czy tylko w mrozy? czy tylko gdy przesadzimy z wentylacją? majki napisał, ze zawsze wysusza, czy tak? moze ktos się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.03.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Ja zaczalem wylaczac na kilka godzin wentylacje i wilgotnosc podniosla sie troche.Mialem ok. 20% przy stalej wymienie 100m3/h a przy wylaczeniach wzrosla wilgotnosc do 26-27% przez 3 dni.Moze zmniejsze sobie I bieg na 60m3/h i zobacze czy cos da. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 21.03.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 a jak komfort przy tak niskiej wilgotności? Jest wyczuwalna różnica na niekorzyść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.03.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Hm...Suche powietrze nie jest wina/zasluga konkretnej centrali ale ogolnie wentylacji mechanicznej jako takiej i nieodpowiednich ustawien.Komfort jest pewnie nizszy, ale chyba przyzwyczailem sie juz bo nie przeszkadza to tak bardzo, jednak zdaje sobie sprawe ze jest zbyt suche pwietrze stad kombinacje nad zwiekszeniem wilgotnosci.Wydaje mi sie, ze roznice da sie odczuc na korzysc przy zwiekszonej wilgotnosci, no ale trzeba jakos to osiagnac.Moje subiektywne odczucie jest takie, ze 20% wilgotnosci to zbyt malo i jest to odczuwalne, jednak pomiedzy 27% a 30% moze byc niezbyt odczuwalne.W sezonie grzewczym nie mam pojecia czy dam rade osiagnac wyzsze wartosci, np. powyzej 30% - latwiej to zrobic w innej porze roku. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Wydaje mi sie, ze roznice da sie odczuc na korzysc przy zwiekszonej wilgotnosci, no ale trzeba jakos to osiagnac. Moje subiektywne odczucie jest takie, ze 20% wilgotnosci to zbyt malo i jest to odczuwalne, jednak pomiedzy 27% a 30% moze byc niezbyt odczuwalne. W sezonie grzewczym nie mam pojecia czy dam rade osiagnac wyzsze wartosci, np. powyzej 30% - latwiej to zrobic w innej porze roku. Pzdr. Czyli Twoje odczucia nie są tylko subiektywne: Wentylacja i klimatyzacja - parametry obliczeniowe powietrza wewnętrznego w pomieszczeniach przeznaczonych do stałego przebywania ludzi” możemy znaleźć, że przy temperaturze wewnętrznej 20 do 22oC w sezonie grzewczym optymalna wilgotność względna powietrza powinna zawierać się w przedziale 40 do 60 %. Dopuszczalna wartość minimalna to 30 % -PN-78/B-03421 Więc nawet zbliżenie się do wartości 30% stanowi dla człowieka wartość minimalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.03.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 40% i wiecej ciezko bedzie osiagnac bez zaprzegniecia dodatkowego urzadzenia tj. nawilzacza.Mowie o sezonie grzewczym a nie o letnim. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.03.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Robię próby z czasowym wyłączaniem reku i mam stale 44 %, czyli już jest lepiej pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 22.03.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jestem na etapie wyboru firmy, która zaprojektuje i wykona wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła w domu, z budową którego startuje w maju 2011 (134m2, parter+poddasze,dwuspadowy dach, na podstawie prostokąta), po przeczytaniu całego wątku jestem bardzo zainteresowany Renoventem i firmą ASK (Jestem z Oświęcimia koło Krakowa). Czy może ktoś się podzielić ofertą jaką otrzymał od firmy wyceniającej wen. mech. z odz. ciepła? Czy ktoś może polecić inne firmy z woj. małopolskiego i śląskiego? Będę wdzięczny za wszystkie informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.03.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 W sezonie grzewczym nie mam pojecia czy dam rade osiagnac wyzsze wartosci, np. powyzej 30% - latwiej to zrobic w innej porze roku.Podejrzewam, że w sezonie grzewczym możesz mieć wydatek większy niż pokazuje centrala wentylacyjna, bo dochodzi efekt wentylacji grawitacyjnej (centrala prawdopodobnie tego nie nie bierze pod uwagę). Stąd tak suche powietrze pomimo GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryloon 27.04.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Witamrównież przerabiam (od ponad roku)temat rekuperacji i ostatnio na targach w Rybniku firma ASK w ofercie miała już nowy rekuperator ORCON. W rozmowie z miłą panią dowiedziałem się, że ten nowy sprzęt ma m.in czujnik wilgotności i automatyczny bypass. To ponoć ma pomóc przy zbytnim wysuszaniu powietrza zimą. Do tego warto nie przegrzewać pomieszczeń (max 21-22C) i będzie lepiej. Zanim podejmę decyzję mam zamiar poodwiedzać kilka domków w których działa już reku i pogadać z ludźmi. Firma ASK ponoć ma mi to umoźliwić. Zobaczymy co będzie z tego. W każdym razie rozważam czy wydanie 12-15tys. zł na system, który będzie "kulawy" albo zaoszczędzona kasa na naturalne wietrzenie i większy nieco koszt ogrzewania przez X lat.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 28.04.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) U mnie wentylację mechaniczną z rekuperatorem Brink Renowent HR montuje firma TORA-WENTYLACJA http://www.tora-wentylacja.pl/ z Częstochowy. Jak dotąd wzorowa obsługa klienta. Jestem na etapie wykańczania domu w środku. Wentylacji jeszcze nie uruchomiłem. Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez Dareckyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 28.04.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 A możecie polecić firmę z Poznania (Wielkopolski) która zamontuje mi całościowo system WM z reku Renowent 400 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 28.04.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Firma, którą poleciłem powyżej montuje instalacje w całym kraju. Skontaktuj się z nimi w sprawie wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 28.04.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Firma, którą poleciłem powyżej montuje instalacje w całym kraju. Skontaktuj się z nimi w sprawie wyceny. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatollo 13.05.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam serdecznie. Czy macie może jakąś sprawdzoną firmę która zamontowała by WM w rejonie Bydgoszczy? Znalazłem jedną firmę, która przedstawiła mi ofertę na 7500 tys.netto robocizna + materiały. Do tego oczywiście reku, myślę o Renovencie 400. Co powiecie o tym wyborze i o wycenie na WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 14.05.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 ja jestem z kuj-pom - mam renoventa 400 i jestem zadowolony - instalacje robilem sam na sztywnych kanalach solidnie zaizolowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatollo 14.05.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Ja raczej nie będę się w to sam bawił, ale pewnie wyszło by to zdecydowanie taniej. Nie wiem tylko czy warto wywalać tyle kasy czy lepiej pobawić się i zrobić to samemu ewentualnie przy pomocy kogoś kto robi w wentylacjach.Mam jeszcze pytanie...jaką masz kuchenkę? gazową czy indukcyjną? Ja będę miał indukcje i dwa wyciągi w kuchni i zastanawiam się jak rozwiązać problem okapu. Myślałem o podłączeniu okapu do WM, ale firma, która robiła mi wycenę odradza te rozwiązanie i proponuje filtr węglowy. Nie wiem tylko czy to dobre rozwiązanie? Jęsli poprowadzę go np. przez szafkę i zrobię wylot na górze czy nie będzie mi brudziło sufitu? lukep3 jak Ty rozwiązałeś ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 18.05.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 A ja mam jeszcze pytanie takie:Czy wiecie coś na temat reku oferowanego przez ASK - ORCON HRC (w moim przypadku 400). ??Ma ktoś to urządzenie ?? Piszę tutaj, gdyż jest to oferta z firmy ASK, czyli często tu wspominanej, a nie chcę zakładać nowego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 23.05.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ja rowniez uzytkuje renowenta, co prawda 300 ale zawsze. Mam mieszane odczucia, instalacje robilem sam, wnioski...erku jest dosc glosny, zalezalo mi na minimalizacji oporow przeplywu powietrza przez kanaly i to mi sie udalo. Niestety nie dalem zadnego tlumika do instalacji i teraz zaluje, w najblizszym czasie dodam go i mam nadzieje ze instalacja bedzie cicha.zauwazylem rowniez ze przy biegu 1 (100m3/h) w domu o kubaturze 500 m3 ilosc wymian jest malo zauwazalna, widac tylko po lazienkach zaraz po braniu prysznica, w pokojach po upalnym dniu wymiana powietrza jest szczatkowa - nie ma co liczyc ze reku szybko nam wychlodzi pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 23.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 hej zastanawiam się właśnie nad tym modelem reku (300), w sumie praktycznie by mi wystarczył. teraz zastanawiam się czy go brać a z jakich rur robiłeś kanały ? końcówki to można robić z termo flexów no ale te grubsze od i do reku raczej niebardzo, wydaje mi się że będą dawały większy opór niż np spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts