Namtar 25.05.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 instalacje robilem z rur spiro (metalowych zwijanych - oczywiscie pytanie mnie czy dobralem odpowiednio srednice kanalow chyloby FO PA ) daja naprawde male opory ale tez przenosza idelanie dzwiek, koncowki mam z sonoductow dla wytlumienia drgan i dzwieku, moze cos i tlumia nie wiem...zmniejszylem ostatnio wydajnosc na 80 m3/h i jest znaczna poprawa, jest duzo ciszej, choc do idealu brakuje tlumika.Zalecam przed zakupem zwrocic uwage nie tylko na to jakia sprawnosc ma reku, ile bierze pradu, ale rozniez jaki halas generuje do nawiewu. Przy anemostatach wywiewnych nie slychac nic, przy nawiewie niestety tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 25.05.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 to może na wyjściu z reku trzebaby zainstalować jakiś tłumik, pewnie coś to da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krebs1976 06.06.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam Też dostałem ofertę na montaż takiego Reku. Chciałbym zapytać o opinie dot. ceny i ewentualnych porad zanim się zdecyduje. Rekuperator RENOVENT HR MEDIUM B z silnikami na prąd stały i automatycznym baypassem w kotłowni z kanałami gładkimi.wentylacja mechaniczna z rekuperacją +grawitacyjna +okapz opcją GWC kanały nawiewne i wywiewu gładkie izolowanesterownik rekuperatora i GWC z wspomaganiem pasywnymautomatyczny baypass Wszystko wycenione na 18000 nettoOdnoszę wrażenie, że to trochę drogo, ale nie do końca rozumiem to "skróty myślowe". Zanim zapytam o to proszę o rady Was.Co to jest:1- okap z opcją GWC2- GWC z wspomaganiem pasywnym?Dodam, że montuje również PC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.06.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam, czy ktos z szanownych uzytkownikow Brinka kupowal gdzies moze komplet filtrow/wloknine?? Jesli tak to bylbym wdzieczny za namiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.06.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam, czy ktos z szanownych uzytkownikow Brinka kupowal gdzies moze komplet filtrow/wloknine?? Jesli tak to bylbym wdzieczny za namiary. Pozdrawiam Dobre są od okapu kuchennego Elektroluxa wystarczą na dwie wymiany kompletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.06.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam, czy ktos z szanownych uzytkownikow Brinka kupowal gdzies moze komplet filtrow/wloknine?? Jesli tak to bylbym wdzieczny za namiary. Pozdrawiam Dokup sobie kasety jesli ich nie masz na wymienne wklady i bedziesz mogl sam wymieniac wlokniny filtracyjne. Poszukasz w sieci i okaze sie ze filtry wychodza Cie jakies 30-40 zl rocznie zakladajac wymiene 4 razy w roku. Sprzedawane sa na m2 glownie z rolki i maja okreslona szerokosc. Ja juz nie pamietam gdzie kupowalem swoje, ale mam ich jeszcze na jakies 2 lata a wydalem chyba ok. 80zl w zeszlym roku za jakis kawalek, pocialem sobie i leza teraz na stryszku i czekaja na swoja kolej ... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akb 14.06.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Tak jak pisał przedmówca, jeśli masz kasetę to można kupić włókninę np. w firmie ASK, za m2 to ok 45 zł, pocięte na kawałki wychodzi 8 sztuk czyli na 4 wymiany. U ASK z tego co pytałem, można też kupić same kasety jak i filtry fabryczne, ale tych ostatnich raczej nie polecam ze względu na cenę. Materiał filtracyjny widziałem tez kiedyś na Allegro, trzeba by poszukać i zobaczyć, pewnie ktoś oferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.06.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 No wlasnie w ASK dokupowalem te kasetki, mieli w miare dobra cene. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Joanna 18.06.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Są na allergo - i to podstawowe F3 jak i klasy G5 dokładniejsze /polskiej produkcji/ , poszukaj dobrze Witam, czy ktos z szanownych uzytkownikow Brinka kupowal gdzies moze komplet filtrow/wloknine?? Jesli tak to bylbym wdzieczny za namiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 29.06.2011 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Jakis specjalnych przypadlosci nie zauwazylem ale mam go dopiero 1,5 roku wiec ...Sterowanie zalne moglo by byc lepsze, ja mam starsze bez podswietlenia a qrcze w ciemnym miejscu i musze swiatlo zapalac zeby cos odczytac. Lepiej dokupic jakies sterowanie zewnetrznej firmy,podswietlane i z wiekszym zakresem mozliwosci regulacji.Ktos juz kiedys podawal jaki sterownik dziala z Brinkiem.Reszta dziala poprawnie, pewnie jak wiekszosc "przyzwoitych" central. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 29.06.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 mam pytanie czy Brink 300 faktycznie maks wyciąga 300m3/h ? w danych technicznych podaje sie 225 m3/h jako maks wydajność ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 29.06.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Wiesz co, moze tk byc poniewaz te wartosci tzn. 300 czy 400 m3/h to sa chyba jakies "teoretyczne" bo bez lub z bardzo malymi oporami liczone. w instalacjach domozych zazwyczaj sa opory i wowczas nie do osiagniecia sa wartosci 300 czy 400 m3/h.W mojej centrali podane jest 400 m3/h ale max co wyciaga to 360 m3/h przy oporach, ktore sa w mojej instalacji i to nie jako stala wartosc pracy ale czasowo.Uzywalem jej niezbyt czesto, moze z 5 razy, wiekszoci pracuje na I biegu (110 m3/h) lub czasami na biegu II (260 m3/h) i to wystarcza, no chyba ze mocne i szybkie przewietrzenie domu lub schlodzenie to zapodam III bieg (360 m3/h) na pol godziny do godzinki max. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 29.06.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 A ja mam pytanie na temat Brinków : jaka jest wasza opinia podczas wieloletniego użytkowania? Jakie są przypadłości tego sprzętu w miarę upływu czasu? Czy są z nimi problemy po kilku latach użytkowania? Na pewno nie ma z nim większych problemów.Może podczas bardzo dużych mrozów trzymających parę dni.Jeśli nie ma GWC można zamontować nagrzewnicę wstępną.Podobnie jak w Stork Airach. A ładny sterownik można zakupić w firmie insbud http://www.insbud.org/pl/produkt-2194052940030127872/IB-Tron-3100FAN-BL-12V---Programowalny-sterownik,-regulator-wydajnosci-wentylacji-%28rekuperacji%29,-z-podswietleniem,-3-biegowy,-zasilanie-12V-DC.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 29.06.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 też już kiedyś oglądałem ib-trona. Jest ładny i cena akceptowalna.Langerob25: w stopce masz reku na sprzedaż, czyżby Brinka? Akurat nie Brink.Stork Air Aeris 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 11.07.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam,Ja właśnie uruchomiłem sobie Brinka 300.Pytanie do tych co uruchamiali osobiście:1. Włączaliście tę opcję, która sprawdza sobie opory instalacji? (tzw. pierwsze uruchomienie)? Nie podłączałem jeszcze sterownika (a mam tylko tego IB-Trona) i wciskając kombinacje klawiszy jaką podaje instrukcja - nic się nie dzieje. Próbowałem na włączonym (1 bieg) i na wyłączonym (pisze OFF) urządzeniu. Może kluczem jest tutaj brak podpięcia sterownika? Hmm. Dodam, że w odpowiednich parametrach widnieje "0" oznaczające brak pierwszego uruchomienia.2. W związku z powyższym parametrem. Czy można uruchomić "pierwsze uruchomienie" ponownie?Bo teraz uruchamiam system bez anemostatów, aby pomierzyć sobie przepływy (mam anemometr).Później odpowiednio chcę podławić anemostatmi i ponownie "wykalibrować" Brinka. Durny jest zapis w instrukcji - po pierwszym uruchomieniu nie zmieniać przepustnic/anemostatów itp.Wszelkie regulacje mają być wykonane przed uruchomieniem reku. No to jak to wyregulować bez reku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 11.07.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 na pewno to nie jest wina braku sterownika .Gdyby był zwykły trójstopniowy to reku nawet nie wie,że jest on podpięty czy nie.spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne i potem włączyć pierwsze uruchomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 12.07.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Podpięcie sterownika oczywiście nic nie zmieniło, jak podejrzewałem i jak kolega wyżej napisał.Dzwoniłem do przedstawicielstwa Brinka. Otrzymałem informację, iż od ok. 2008 roku urządzenia te SAME włączają sobie inicjację w ciągu 48h od podłączenia mu zasilania. Nie ma już możliwości uruchomienia inicjacji kombinacją klawiszy. Natomiast jeżeli coś się zmieni, i chcemy ponownie przeprowadzić inicjację - należy przywrócić ustawienia fabryczne.Fakt - nie patrzyłem wczoraj, czy inicjacja była wykonana (parametr "In"), a reku chodził od soboty. Nikt z was nie zwracał uwagi na inicjację? Bez jej prawidłowego przeprowadzenia reku chyba nie pokazuje prawidłowych wartości przepływu powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 15.07.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Hm... Suche powietrze nie jest wina/zasluga konkretnej centrali ale ogolnie wentylacji mechanicznej jako takiej i nieodpowiednich ustawien Pzdr. Czy ktoś ma wentylację mechaniczną czy grawitacyjną, to problem z wilgotnością przy tej samej wymianie jest identyczny (mówimy o okresach zimowych, kiedy na dworze spada temperatura i wilgotność bezwzględna spada). Ważne, żeby zdawać sobie z tego sprawę, bo często czytam, że od wentylacji mechanicznej ludzie mają suche powietrze w zimie, a to nie jest prawda. Podczas gdy w wymienniku skrapla się spora ilość wody (w wentylacji mechanicznej), to w wentylacji grawitacyjnej, ta sama ilość wody (zawarta w powietrzu wywiewanym) ulatnia się do atmosfery. Przyczyną suchego powietrza w zimie, jest zazwyczaj większy wydatek wymiany powietrza przy wentylacji mechanicznej w stosunku do wentylacji grawitacyjnej, ale jej rodzaj przy tym samym wydatku nie ma tutaj znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoklos 08.08.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam, ja mam BRINK Renovent HR300 od jakichś 2, 3 ech lat. Generalnie jestem zadowolony ale od jakiegoś czasu mam wrażenie że w domu jest zaduch, na 3-cim biegu wieje jakby za słabo, sprawdzałem kratki czy nie są pozapychane (jednego roku wlotowa była tak zapchana że w ogóle nie dmuchało) filtry powymieniane, wentylatory poczyszczone. Czy możecie podać mi parametry Waszych rekuperatorów, jakie macie opory na poszczególnych biegach. Pozdrawiam, Paweł Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 08.08.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 może masz instalację na kanałach elastycznych i gdzieś ktoś kanał przycisnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts