Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, szukam jakiegoś serwisu / serwisanta do skonfigurowania Brinka i IB Trona. Na początku działał chyba dobrze a teraz np. na I biegu ustawionym na sterowniku reku nie działa. Firma która mi instalowała znikneła i musze szukać na własna rękę pomocy. Może ktoś kogoś polecić - Warszawa ?

Witam, szukam jakiegoś serwisu / serwisanta do skonfigurowania Brinka i IB Trona. Na początku działał chyba dobrze a teraz np. na I biegu ustawionym na sterowniku reku nie działa. Firma która mi instalowała znikneła i musze szukać na własna rękę pomocy. Może ktoś kogoś polecić - Warszawa ?

Poszukaj i popytaj TUTAJ

• 4 weeks później...
Też to przerabialiśmy u mnie tydzień temu :-) Kolejność podłaczenia żył między reku a sterownikiem: jaką masz? Bo ja miałem jak na rysunku (rysowanie w excelu!) i zmieniłem na odwrotną.

Zbadaj gdzie masz napięcie 24V i porównaj ze schematem na module pośrednim, który wkładasz do puszki.

Hey, a czy jedyna polaczenie jest do w tyku A w reku ?? Do sterownika tez wpinamy tylno te 6 pinow RJ12?? Ja mam problem z polaczeniem IB Trona, bo przestal mi dzialac ten zwykly sterownik 3-stanowy, bede musial chyba z miernikiem sprawdzic czy to kabel czy sterownik, recznie w reku moge przestawiac ale dlugo tak nie pociagne :(

Panowie - po wymianie filtra nalezy przytrzymac klawisz OK przez.. nie 1 sek jak pisze instrukcja (wtedy mruga FIL na wyswietlaczu) tylko przez okolo 5 sekund. Reku zaczyna wtedy robic kalibracje (to jest chyba to samo co ta pierwsza inicjacja - ja jej nie pamietam). Tzn. inicjacji tego reku, nie swojej :p :D

Ustawia przy tym maksymalny mozliwy do ustawienia przeplyw na 3 biegu. Przy czystych filtrach u mnie jest to maks 350m3/h. Dopiero niedawno tak naprawde odpalilem 100% kanalow i ciekawi mnie jakie Wam oblicza predkosci ten reku :) Ja mam HR large. Przed dorobieniem m.in. przewodow do wentylacji piwnic wyciskal 400m3/h ;-) Ale w sumie te 350m3/h mi spokojnie wystarczy :-)

Najwieksze opory mam w instalacji wyciagowej. Do pralni mam najdluzszy odcinek. Zastanawiam sie czy nie wrzucic tam malego wentylatora kanalowego rzedu 100m3/h uruchamianego automatycznie z wlaczeniem 3 biegu rekuperatora. Musze pozyczyc anemometr i dokladnie zmierzyc przeplywy przy maksymalnym biegu ale w tym odcinku raczej bedzie marnie. Chyba trzeba go lekko wspomoc :) Pralni poki co nie uzywam - suszymy w jednym z pomieszczen na parterze gdzie jest i nawiew i wyciag (docelowo to bedzie sypialnia, a wyciag bedzie w szafie) - pranie schnie blyskawicznie mimo ze ten wyciag tez zdaje sie ciagnac ledwo ledwo :) Moze nie bedzie trzeba niczym wspomagac.. Sprawdzimy w praktyce :-)

Edytowane przez Daga&Adam

U mnie w instrukcji jest, że po wyświetleniu sygnału zabrudzenia filtra (nie wyświetlało mi się to nigdy) nacisnąć F + -. Pierwsze uruchomienie natomiast F + + w trybie operacyjnym przez 3 sekundy.

Mój HR300 ustawił max na 300m3/h.

U mnie instalator regulował niedawno z pomocą anemometru całą instalację przepustnicami i w 2 przypadkach dodatkowo też anemostatem.

Dodam, że faktyczny łączny przepływ na anemostatach to ok. 80% tego, co wskazuje w danym momencie wyświetlacz reku.

Edytowane przez budowlany_laik

Może się przyda - z wątku o GWC:

Poniżej wyniki pomiaru poboru mocy w W z dodatkowym filtrem przed nagrzewnicą 26 Pa (czyli opór jak nagrzewnica GWC) i bez filtra.

Rekuperator Brink Renovent Medium HR300 + nagrzewnica Promont CWK 400x400 4-rzędowa.

http://img801.imageshack.us/img801/3537/poborw.jpg

Dołożenie zatem filtra zwiększa pobór o 1-7 W. Daje to średnio dla pracy 22h/dobę 100m3/h i 2h/dobę 250m3/h w taryfie G11 roczny koszt 4 zł. Montowanie zatem dodatkowego obejścia nagrzewnicy mija się z celem. Rachunki dla pracy z GWC (nagrzewnicą) przez 7 miesięcy w roku.

-------------

Przy średniej wydajności jak powyżej (22h/dobę 100m3/h, 2h/dobę 250m3/h [przewietrzanie]) koszt roczny energii dla reku Brink Renovent HR300 to 169 zł (14 zł/miesiąc) w taryfie G11 przy średnim poborze 34 W.

Wykres pokazuje też, że praca tego reku z maksymalną wydajnością 300m3/h to jak jazda maluchem 120km/h (pamiętam te czasy :-)). Ponad proporcjonalny wzrost poboru mocy od wydajności pow. 200m3/h.

Też to przerabialiśmy u mnie tydzień temu :-) Kolejność podłaczenia żył między reku a sterownikiem: jaką masz? Bo ja miałem jak na rysunku (rysowanie w excelu!) i zmieniłem na odwrotną.

Zbadaj gdzie masz napięcie 24V i porównaj ze schematem na module pośrednim, który wkładasz do puszki.

Dzieki, zadzialalo :) Pieknie podswietla na niebiesko :)

Pozdrawiam

Kto z was ma tłumiki z Alnor-u ? jak tak to jakie ?

Możecie napisać czy po zastosowaniu tłumika naprawdę nic nie słychać , jaka jest różnica. U mnie całość chodzi dość cicho tylko mam kłopot z jednym wylotem najbliżej reku (około 4mb), reku o wydajności 400m3/h pracuje na 120m3/h a wylot powietrza huczy. :-(

Kto z was ma tłumiki z Alnor-u ? jak tak to jakie ?

Możecie napisać czy po zastosowaniu tłumika naprawdę nic nie słychać , jaka jest różnica. U mnie całość chodzi dość cicho tylko mam kłopot z jednym wylotem najbliżej reku (około 4mb), reku o wydajności 400m3/h pracuje na 120m3/h a wylot powietrza huczy. :-(

W moim przypadku problem hałasu w łazience (ok 2m od reku) wyeliminowało wstawienie przepustnicy. Słychać jedynie szum powietrza na najwyższym biegu.

Taka przepustnica jest zdecydowanie tańsza niż tłumik...

Witam

Też zamierzamy z mężem kupić Brinka, tylko się zastanawiamy jeszcze jakiego 300 czy 400, kubatura 350 m3. Ostatnio mąż się dowiedział że coś z ich serwisem jest kiepsko, w ciągu kilku ostatnich lat podobno zmieniał się ich przedstawiciel handlowy i nie wiadomo jak jest w razie uszkodzenia z gwarancją , tak przynajmniej powiedzieli w centrum klimatyzacji u nas w mieście. Dodam że mąż sam wykonał obliczenia i instalację, a reku zamierza kupić na allegro. W związku z tym moje pytanie a właściwie dwa:

- jak jest z awaryjnością Brinka, czy często się psuje, podobno elektronika szwankuje (informacja ze sklepu)

- i drugie pytani: może wiecie kto jest ich przedstawicielem handlowym w Polsce w razie reklamacji.

Narazie chyba tyle pytań