HenoK 16.11.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 szynka a czemu masz wyciag 16 st?? tak zimno masz w domu?? Raczej wychłodzenie na kanałach pomiędzy anemostatami i centralą wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.11.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ja np. mam pare "zimniejszych" pomieszczen typu gabinet czy jedna sypialnia na gorze (sa od polnocnego wschodu) bez dodatkowych zyskow solarnych.Tam temp. jest nawet o 0,5*-1*C nizsza niz w pozostalych pomieszczeniach tak jak w wiatrolapie (tutaj juz celowo obnizona).Powietrze w instalacji miesz sie, troszke schladza przy dluzszych kanalach i stad temp. nizsza niz temp. w domu.Ja mam srednio wywiewane pow. o temp. 18*-19*C a w domu jest ok. 21,5*-22*C, dwa glowne kanaly biegna z pom. gospodarczego na parterze do samej gory i tam sa rozprowadzane po poddaszu i wracaja do parteru do poszczegolnych pomieszczen -zwieksza sie przez to dlugosc calej instalacji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 16.11.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Daga&Adam, bardzo ciekawe wyniki.A mógłbyś jeszcze wykonać analogiczne pomiary dla wydajności centrali 40m3/h, 60m3/h i 80m3/h?Jestem niezmiernie ciekaw sprawności i poborów prądu przy niewielkich przepływach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 szynka a czemu masz wyciag 16 st?? tak zimno masz w domu?? Wentyluje rowniez piwnice i garaze - a tam jest chlodniej 16 to usredniona temperatura. W garazach mam teraz np. ok. 10 st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 a w garażu też masz WM? - to chyba niezgodne z przepisami Możesz je podać te przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 tak w ogóle Adam - kawał dobrej roboty a w garażu też masz WM? - to chyba niezgodne z przepisami Mam. Szczerze to tez nie znam takich przepisow i nie wiem czemu to mialoby byc zabronione ? Ze spaliny moze zaciagac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 nie jestem pewien - dlatego napisałem - chyba kiedyś coś czytałem na ten temat....ale musiałem opacznie zrozumieć Zgodnie z § 108. 1 : W garażu zamkniętym należy stosować wentylację: 1) co najmniej naturalną, przez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych lub bocznych, bądź we wrotach garażowych, o łącznej powierzchni netto otworów wentylacyjnych nie mniejszej niż 0,04 m2 na każde, wydzielone przegrodami budowlanymi, stanowisko postojowe - w nieogrzewanych garażach nadziemnych wolno stojących, przybudowanych lub wbudowanych w inne budynki, 2) co najmniej grawitacyjną, zapewniającą 1,5-krotną wymianę powietrza na godzinę - w ogrzewanych garażach nadziemnych lub częściowo zagłębionych, mających nie więcej niż 10 stanowisk postojowych, 3) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia tlenku węgla - w innych garażach, niewymienionych w pkt 1 i 2, oraz w kanałach rewizyjnych, służących zawodowej obsłudze i naprawie samochodów bądź znajdujących się w garażach wielostanowiskowych, z zastrzeżeniem § 150 ust. 5. 4) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan - w garażach, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem propan-butan i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu. Wentylacja mechaniczna jest zawsze traktowana jako bardziej skuteczna od wentylacji naturalnej lub grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 16.11.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 To co, chciałoby się Tobie wykonać takie pomiary dla mniejszych przepływów? W jakimś, kilkudniowym, terminie? Pisałeś o uśrednieniu temperatury w związku ze zaciąganiem powietrza również z garażu, i tak mi się skojarzyło, że:w przypadku WM, tradycyjne żarówki nie wypadają tak energochłonnie, jak przy grawitacyjnej.Ciepło wygenerowane przez nie, w jakimś tam stopniu, zostanie odzyskane w centralce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 To co, chciałoby się Tobie wykonać takie pomiary dla mniejszych przepływów? W jakimś, kilkudniowym, terminie? Zrobie to dzisiaj Bo jak nie dzisiaj to juz potem bedzie kaplica - licznik bede montowal w kotlowni do pomiaru zuzycia pradu przez PC. Pisałeś o uśrednieniu temperatury w związku ze zaciąganiem powietrza również z garażu, i tak mi się skojarzyło, że: w przypadku WM, tradycyjne żarówki nie wypadają tak energochłonnie, jak przy grawitacyjnej. Ciepło wygenerowane przez nie, w jakimś tam stopniu, zostanie odzyskane w centralce. Cos w tym jest - tyle ze niestety wygenerowanie tego ciepla kosztuje wiecej niz przy zarowkach energooszczednych! Ja wole generowac cieplo 4 x taniej pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.11.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Cos w tym jest - tyle ze niestety wygenerowanie tego ciepla kosztuje wiecej niz przy zarowkach energooszczednych! Ja wole generowac cieplo 4 x taniej pompa ale takie podejscie do tematu ze zarowki sa ok mi pasuje bo ja ogolnie nie lubie zarowek tych typowych energooszczednych bo sa dla mnie za biale ... jestem jednak fanem zwyklych zarowych "ogrzewaczy swietlnych" wiec dobrze ze mam reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ciepło generowane przez wentylatory? Moim zdaniem masz racje. We wczesniejszym poscie sie pomylilem - roznica temperatur powinna byc rowna miedzy: - temperatura zewnetrzna i temperatura nawiewana do pomieszczen, a: - temperatura wyciagana z pomieszczen i temperatura wyrzucana na zewnatrz Bo to sa strony "pierwotna" i "wtorna" wymiennika. Dla testu 200m3 uzyskalem wyniki: Na zewnatrz: 0.2 stC Nawiew reku: 14.8 stC Wyciag reku: 16.3 stC Wyrzut reku: 5.5 stC Czyli roznice wynosza: - 14,8 - 0,2 = 14,6 stC - 16,3 - 5,5 = 10,8 stC Gdzies nam ucieka 3,8stC. Jezeli zalozyc, ze to wentylatory dodaja od siebie po 1,9stC kazdy (do temperatury wyrzucanej na zewnatrz i do temperatury nawiewu do pomieszczen) i gdyby po te 1,9stC odjac od tych temperatur, to mamy takie wyniki: Na zewnatrz: 0.2 stC Nawiew reku: 12,9 stC Wyciag reku: 16.3 stC Wyrzut reku: 3,6 stC Czyli roznice teraz wynosza: - 12,9 - 0,2 = 12,7 - 16,3 - 3,6 = 12,7 Wydaje mi sie, ze to rzeczywiscie wplyw wentylatorow. Z drugiej strony.. Jezeli wentyl przy predkosci 200m3/h podnosi temperature powietrza o 1,9stC, to znaczy ze kazdy oddaje... 127W. Przy czym pobor w tym czasie per wentylator wynosi 30W. Nijak to nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.11.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Wentyluje rowniez piwnice i garaze - a tam jest chlodniej 16 to usredniona temperatura. W garazach mam teraz np. ok. 10 st C moim zdaniem to troche lipny pomysl bo wychladzajac ogolne wyciagane powietrze mniej dogrzewasz nawiew !! czy mam racje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 moim zdaniem to troche lipny pomysl bo wychladzajac ogolne wyciagane powietrze mniej dogrzewasz nawiew !! czy mam racje ?? Masz racje - wszystko sie musi zbilansowac. No ale mam za to wentylowana piwnice i garaze Cos za cos - wentylacja kosztuje! Jakbym mial tam wentylacje grawitacyjna to z kolei wplywaloby na bilans energetyczny przy grzaniu CO (ja mam piwnice i garaze ogrzewane!, coprawda w tym momencie ich nie ogrzewam ale jak je ogarne to pewnie bede, piwnice na pewno!). Garaze i piwnice wentyluje jednak znacznie slabiej - inaczej na wyciagu byloby blizej 13-14stC niz 16-17stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.11.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ja garaz mam na kratkach ale bede go uszczelniac wzgledem reszty piwnic ... pralnia ma i nawiew i wyciag /tam siedzi reku i jest ogrzewanie/ i tez bedzie odcieta akotlownia i piwnica maja komin zamotane to troche ale co tam grunt ze dziala co prawda nawiew do kotlowni jest rodem z filmu sf ale "to sie kiedys zrobi" jak mawia moj maz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ja garaz mam na kratkach ale bede go uszczelniac wzgledem reszty piwnic ... pralnia ma i nawiew i wyciag /tam siedzi reku i jest ogrzewanie/ i tez bedzie odcieta akotlownia i piwnica maja komin zamotane to troche ale co tam grunt ze dziala co prawda nawiew do kotlowni jest rodem z filmu sf ale "to sie kiedys zrobi" jak mawia moj maz Problem z grawitacyjna jest tylko taki ze ona wychladza pomieszczenia. Samo uszczelnienie niewiele tu zmienia - musialabys odciac termicznie garaz od gory - najlepiej docieplic mu sufit ~5cm styropianu. Wiem, ze masz styro na podlodze parteru ale im bardziej wychlodzisz strop nad garazem tym wiecej tego zimna wlezie chocby przez wieniec i do gory wszystkimi scianami na parter - bo te przeciez masz murowane bez izolacji, a to spora powierzchnia jak sie policzy (u mnie same mury z porothermu 25 zajmuja powierzchnie stropu rzedu ~30m2). W sumie to moze wyjsc na jedno - koszt mojej wentylacyjnej, czy straty Twojej grawitacyjnej, roznica tylko taka ze w moich garazach i piwnicach bedzie poprostu cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ja mam garaż grawitacyjnie właśnie wentylowany...ale jest on cały naokoło obklejony styropianem,a dodatkowo ściana łącząca z domem 5cm styro. Na sufit też planuję 5cm styro dodatkowo, ale kiedy to ja zrobię... Ja tez planuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.11.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ja przy piecu weglowym musze miec wentylacje grawitacyjna /ale piec dogrzewa wiec sie to bilansuje/ ... a garaz teoretycznie jest w zaglebieniu ale brama tak skutecznie daje "czadu" ze glowa mala ... juz nie mowie o tym ze sa konkretne szczeliny pomiedzy uszczelka a murem ale to trzeba jeszcze poizolowac samemu i z cala pewnoscia nie planuje doklejania styro na suficie garazu bo wtedy to juz bedziemy szurac wlosami po sufiucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Moim zdaniem masz racje. We wczesniejszym poscie sie pomylilem - roznica temperatur powinna byc rowna miedzy: - temperatura zewnetrzna i temperatura nawiewana do pomieszczen, a: - temperatura wyciagana z pomieszczen i temperatura wyrzucana na zewnatrz Ale jestem glupi -> przeciez gdyby tu byla rowna roznica temperatur to wymiennik mialby sprawnosc 100% a to nierealne Czyli z grubsza wszystko by sie zgadzalo - poprostu wywiew na zewnatrz ma wyzsza temperature bo wymiennik nie jest w stanie odzyskac calosci. Ta roznica to poprostu strata ciepla na wymienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ta roznica to poprostu strata ciepla na wymienniku To nie jest strata ciepła (energii), tylko temperatury. To dwa różne pojęcia. Chociaż prawdą jest, że ta różnica temperatur nie pozwala na uzyskanie 100% odzysku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 To nie jest strata ciepła (energii), tylko temperatury. To dwa różne pojęcia. Chociaż prawdą jest, że ta różnica temperatur nie pozwala na uzyskanie 100% odzysku . Masz racje, w wymienniku zachodzi jeszcze skraplanie wody w tych warunkach ktore trzebaby uwzglednic w bilansie energetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts