DagaAdam 01.12.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Hmm, ciągle pokutują opinie, że im wolniej powietrze płynie - tym jest ciszej. No niezupełnie, jest akurat odwrotnie do pewnego przedziału prędkości Kanały fi100 są za duże do przeciętnego pokoju, a już robienie instalacji o wydatku 40 m3/h na fi125 i tłumienie na przepustnicach czy anemostatach zostawiam bez komentarza. Po co tlumic? Trzeba zaprojektowac instalacje tak zeby bez jej tlumienia wydatki na wiekszosci anemostatow byly mniejwiecej prawidlowe. To nie apteka - moze sie troche roznic tu i tam. Czasem trzeba dolozyc 2mb rury "bezsensu" ale dzieki temu bedzie cichutko. Robienie instalacji "na chama" bez obliczen i potem regulacja na anemostatach to dopiero partanina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.12.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ja mam niby tak super zaprojektowana instalacje a jest glosna!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ja mam niby tak super zaprojektowana instalacje a jest glosna!! A jakie masz przekroje rur ? Jakie najmniejsze przekroje / anemostaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 najmniejsze mam 100 ale tylko na zwezeniach do 3 anemostatow /szafa/ przedpokoj dol i garderoba reszta na 125 a piony na 150 chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 najmniejsze mam 100 ale tylko na zwezeniach do 3 anemostatow /szafa/ przedpokoj dol i garderoba reszta na 125 a piony na 150 chyba Ale kanaly sztywne nie? Ja mam wszedzie gietkie spiro-flexy, one duzo lepiej tlumia wszelkie halasy. Niby trudniej je czyscic tylko nie znam nikogo kto wogoleby je czyscil Po dwoch latach jak ostatnio sciagalem wszystkie kanaly z reku zeby dorzucic czujki temperatur wszystkie kanaly wygladaly od srodka jak nowe W sztywnych halas sie duzo bardziej "niesie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.12.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 nie no my mamy sztywne!! gietkie tylko na wylotach do anemostatow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 02.12.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To wniosek z tego, taki: Spiro są lepsze, można je kłaść na podłogę i nie martwić się że się pozaginają, mają mniejsze opory, można je czyścić itd. itp. A mimo to lepiej założyć flexy bo nie generują szumów??? Niech ktoś jeszcze to skomentuje bo ja już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.12.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To wniosek z tego, taki: Spiro są lepsze, można je kłaść na podłogę i nie martwić się że się pozaginają, mają mniejsze opory, można je czyścić itd. itp. A mimo to lepiej założyć flexy bo nie generują szumów??? Niech ktoś jeszcze to skomentuje bo ja już nie wiem No dobrze to podsumowales ja mysle Ja mam w calosci rury ukryte za przedsciankami na poddaszu - leza sobie swobodnie na styropianie wiec na wytrzymalosci wogole mi nie zalezy. Czyscic ich nie mam zamiaru - ten argument do mnie nie trafia wogole. Kiedys gdzies ktos pisal ze ma sprzet do czyszczenia kanalow (jakis robocik czy cos i podobno rownie dobrze czysci tez gietkie kanaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 02.12.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 No a ja właśnie chce wszystko na strop, a stryszek mam sporych rozmiarów. I jeśli nawet nie ma co mówić o zabudowywaniu go w przyszłości, bo to odległe czasy, to na pewno służył będzie za składzik i flexy mi tu ni w ząb nie pasują. Chociaż gdybym miał wybierać szumy-nieprzespane noce a flexy to wybór jest prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 02.12.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ja mam na rurach sztywnych, końcówki flexy - przy normalnym użytkowaniu nie słychać nic, dopiero jak na podkręcę na 200m3/h to delikatnie słychać, dopiero gdzieś od 250-300 słychać głośniej...ale ja takich prędkości używam sporadycznie, bo nie ma takiej potrzeby zazwyczaj... A jakie przekroje, jeśli można spytać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.12.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Hmm, ciągle pokutują opinie, że im wolniej powietrze płynie - tym jest ciszej. No niezupełnie, jest akurat odwrotnie do pewnego przedziału prędkości Kanały fi100 są za duże do przeciętnego pokoju, a już robienie instalacji o wydatku 40 m3/h na fi125 i tłumienie na przepustnicach czy anemostatach zostawiam bez komentarza. ano właśnie mam teraz ten dylemat, w projekcie wentylacji mam do pokojów i salonu dane fi 125, i maks przepływy ok 60 m3/h i tak myśle że dla maks wydajności to będzie jeszcze ok, no ale dla 1/3 wydajności jaką wykorzystuje sie w zimie, czy to aby nie za duże kanały i powietrze zbyt leniwie będzie lecieć ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.12.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ano właśnie mam teraz ten dylemat, w projekcie wentylacji mam do pokojów i salonu dane fi 125, i maks przepływy ok 60 m3/h i tak myśle że dla maks wydajności to będzie jeszcze ok, no ale dla 1/3 wydajności jaką wykorzystuje sie w zimie, czy to aby nie za duże kanały i powietrze zbyt leniwie będzie lecieć ?! Przeciez wydajnosc w m3/h bedzie mialo taka sama - co za roznica czy bedzie w tej rurze przebywac 30 sekund czy 60 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.12.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Adam.. tu chodzi o prędkość strugi powietrza ... czy przy obniżonej wydajności z fi 125 będzie wystarczająca żeby to działało ok ? wole się podpytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.12.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Adam.. tu chodzi o prędkość strugi powietrza ... czy przy obniżonej wydajności z fi 125 będzie wystarczająca żeby to działało ok ? wole się podpytać Dlaczego wydajnosc ma byc obnizona ?? Wieksze kanaly to mniejsze opory - mniejsze opory to wieksza wydajnosc. Jest zupelnie odwrotnie niz zakladasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.12.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 tj obniżam wydajność reku np z 400 m3/h na 150 m3/h co ma miejsce w zimieo taką wydajność mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.12.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 tj obniżam wydajność reku np z 400 m3/h na 150 m3/h co ma miejsce w zimie o taką wydajność mo chodzi Obnizajac wydajnosc na rekuperatorze rowniez maleja opory (i to do kwadratu) wiec tym bardziej nie widze problemu Jezeli przy 400m3/h bedzie dzialac prawidlowo i w miare cicho to przy 150m3/h bedzie tylko lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.12.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 so you say no to pozostanę raczej przy fi 125 fi 100 mam tylko w garderobie i wiatrołapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 02.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Hmm, ciągle pokutują opinie, że im wolniej powietrze płynie - tym jest ciszej. No niezupełnie, jest akurat odwrotnie do pewnego przedziału prędkości Kanały fi100 są za duże do przeciętnego pokoju, a już robienie instalacji o wydatku 40 m3/h na fi125 i tłumienie na przepustnicach czy anemostatach zostawiam bez komentarza. Lepszym wątkiem, do tego typu dywagacji, byłby traktujący ogólnie o rekuperacji, ale skoro poruszyłeś temat, wytłumacz szerzej tę kwestię. Mój rekuperator leży na razie grzecznie w kartonie i, w zasadzie, nie interesowałem się jeszcze typami kanałów, ale na wiosnę przyjdzie czas instalacji. Moja teoria jest taka (potwierdź lub zaprzecz): Hałas w instalacji wentylacyjnej może pochodzić od łożysk wentylatorów lub zawirowań powietrza w rekuperatorze i kanałach (pomijam anemostaty i przepustnice, ponieważ wystąpią lub mogą wystąpić w obu typach instalacji). Kanały sztywne - dzięki swojej gładkości - niwelują szum związany ze zawirowaniami powietrza w nich, ale – z powodu swojej sztywności (a może raczej sprężystości) - przenoszą dźwięki wydobywające się z rekuperatora (łożyska i szum). Kanały giętkie, odwrotnie. Nie przenoszą dźwięków z rekuperatora, ale – ze względu na karbowane ścianki – sprzyjają powstawaniu zawirowań powietrza. Pamiętam, że we wątku o rekuperatorach, Adam pisał o prawidłowym doborze średnic rur w rurowym GWC. Przy zbyt dużym przekroju, tworzy się, przy ściankach, warstwa nieruchomego powietrza, skutecznie ograniczająca wymianę ciepła pomiędzy przepływającym powietrzem a ścianami. Czyli – moim zdaniem – w przypadku aluminiowych rur flex, ograniczy powstawanie turbulencji w kanałach. Więc naturalnym, i optymalnym w instalacjach domowych, wydaje się być zastosowanie kanałów giętkich o jak największej średnicy. Co, przy okazji, zapewnia uzyskanie niewielkich oporów instalacji, pomimo rur karbowanych. Prawidłowe rozumowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 02.12.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) W ogólnym temacie też napisałem, ale tam odpowiedziała mi jedna osoba. Czyli jednak wszystkie kanały fi 125 a ewentualnie w salonie jeszcze większy?? Bo ja cały czas sobie to tak na chłopski rozum brałem: rura fi 100 ma jakieś 0,00785m2 przekroju, przy mich max wydatkach 300m3/h podzielonych na 5 odnóg co daje 60m3/h obliczałem sobie, że prędkość max na najwyższym biegu w najmniejszym kanale wyniesie 7643,3m/h w przybliżeniu a to po zmianie jednostki na m/s daje 2,123142...m/s. Oczywiście ja nie jestem matematykiem, więc może się mylę. Dwa, wszystko zaokrągliłem do 60m3/h, w rzeczywistości prędkości w fi100 będą niższe bo troche więcej pójdzie do fi125. A i wcale bym się nie ździwił gdyby to wszystko było źle . Ale gdyby to było dobrze, to gdzie tu szumy przesyłu?? Ewentualnie te przenoszone z reku, a to można załatwić zakładając kawałek elastycznego przewodu, np. tam od reku do puszki. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Laki_88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.12.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) ...Pamiętam, że we wątku o rekuperatorach, Adam pisał o prawidłowym doborze średnic rur w rurowym GWC. Przy zbyt dużym przekroju, tworzy się, przy ściankach, warstwa nieruchomego powietrza, skutecznie ograniczająca wymianę ciepła pomiędzy przepływającym powietrzem a ścianami. Czyli – moim zdaniem – w przypadku aluminiowych rur flex, ograniczy powstawanie turbulencji w kanałach. to wynika z mechaniki, turbulencje będą w każdym kanale, przy czym większe w kanałach o większej średnicy, można to sprawdzić prostym policzeniem liczby reynoldsa, Więc naturalnym, i optymalnym w instalacjach domowych, wydaje się być zastosowanie kanałów giętkich o jak największej średnicy. Co, przy okazji, zapewnia uzyskanie niewielkich oporów instalacji, pomimo rur karbowanych. Prawidłowe rozumowanie? nie jak największe lecz włąściwe Edytowane 2 Grudnia 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts