Indiana_ 02.12.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 W żadnym wypadku nie dajemy kanałów "jak największych", tylko o dobranej średnicy dla konkretnego kanału. Bo jeden kanał, leżący bliżej reku, którym ma płynąć 50 m3/h, będzie miał fi 80 i jeszcze trzeba go będzie przytłumić, a drugi kanał o tej samej wydajności, ale położony dalej może mieć fi 100 - i dopiero wydajności na nich się zrównają. Dlatego robiąc samodzielnie wentylację (co pozwala oszczędzić kilka k) najprościej zakupić skrzynki rozprężne, do nich rury plastikowe i będzie dobrze - powietrze rozejdzie się cicho i równo, bez liczenia Odnośnie czyszczenia kanałów - to jakieś brednie do0 kwadratu, kanały wentylacyjne czyści się co najwyżej w szpitalach i czasem w dużych budynkach, czyszczenie w domu kanału wywiewnego o wydatku 50m3/h to jakiś nonsens. Tak jak ktoś wyżej napisał, kanały elastyczne po kilku latach pracy są jak nowe, nic się nie osadza (bo powietrze szybko płynie i samo zbiera zanieczyszczenia, które osiadają na filtrach - tam to jest syf potężny). Zresztą też chciałbym widzieć instalację zrobioną z rur spiro w domu, którą ktoś zechce wyczyścić - bez dziesiątek rewizji (tak jak się robi w budynkach uż. publicznej - bo jest taki wymóg) nie ma opcji tego wyczyścić, no chyba że za cenę porównywalna z nową instalacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 02.12.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Indiana_ Czyli polecasz system z rur plastikowych tych tuboflex czy jakos tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 02.12.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 U mnie zainstalowali właśnie Renoventa HR Excellent Large - rzuciłem się oczywiście z watomierzem - jak na razie przy 100 m3/h pokazywał ok. 17 W, 200 m3/h - ok. 30 W. W sumie nie mam zamontowanych końcowych anemostatów a jedynie końcówki rur. Instalacja na spiro. Zaskoczony jestem poziomem hałasu - przy 200 m3/h w pokoju nad garażem - gdzie stoją nieobudowane jeszcze rigipsem rury WM - słychać lekko szum z odległości <2m; sądzę że po obudowaniu (i upchaniu zdeka wełny) będzie to pomijalne. Wiadomo, w garażu słychać pracujący reku, ale to jedyne 2 miejsca, gdzie coś słychać. No i pluję sobie w brodę tym, że trzeba było dać w łazienkach i kuchni pstryczek włączający ten czasowy bieg max. obrotów w IB-tronie - tyle dobrze, że sterownik jest w holu, więc z dolnej łazienki i kuchni w miarę blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.12.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 hej a gdzie kupowałeś tego Excellenta i w jakiej był cenie (na prv), dzienks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 02.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Panowie się trochę rozpedzili. Zamiast pisać o Brinku robicie wątek o instalacjach.Ze swojej strony dodam, że ja ma 40% instalacji na fi 100 elastycznych i jest super cicho.Po co dawać fi125, skoro dla max wydajności mam prędkość strugi 1,2m/s? Ja mam inne pytanie co do brinka.Jak z Ibtrona sterować nim, by się wyłączał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.12.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Mozesz go skonfigurowac tak, zeby bieg 1 byl biegiem 0, jest taka opcja w ustawieniach serwisowych. Jutro to sprawdze i dam znac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.12.2011 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Odnośnie czyszczenia kanałów - to jakieś brednie do0 kwadratu, kanały wentylacyjne czyści się co najwyżej w szpitalach i czasem w dużych budynkach, czyszczenie w domu kanału wywiewnego o wydatku 50m3/h to jakiś nonsens. [...] Tak jak ktoś wyżej napisał, kanały elastyczne po kilku latach pracy są jak nowe, nic się nie osadza (bo powietrze szybko płynie i samo zbiera zanieczyszczenia, które osiadają na filtrach - tam to jest syf potężny). Zresztą też chciałbym widzieć instalację zrobioną z rur spiro w domu, którą ktoś zechce wyczyścić - bez dziesiątek rewizji (tak jak się robi w budynkach uż. publicznej - bo jest taki wymóg) nie ma opcji tego wyczyścić, no chyba że za cenę porównywalna z nową instalacją Znalazlem sposob na tanie i szybkie czyszczenie kanalow - rowniez spiro flex! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 03.12.2011 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Nie rozumiem, po co Wam takie przekroje kanałów. Wentylację projektuje się dobierając takie średnice kanałów aby prędkość powietrza zawierała się w zakresie 2-5 m/s. Dla przykładu fi 80 przy 2m/s to wydatek 36 m3/h, a dla prędkości 5m/s wydatek wynosi 90m3/h. Jedyne uzasadnienie w doborze większych kanałów to mniejsze opory, ale zauważmy, że to mocno komplikuje sprawę rozprowadzenia przewodów, no i utrudnia docieplanie. Co do czyszczenia kanałów, to jak dotąd nie znalazłem żadnego naukowego artykułu na ten temat, jako, że nie mogłem się zdecydować, w którym kierunku iść wybrałem dość nietypowe rozwiązanie, założyłem, że nigdy nie będę czyścił kanałów, a jedynie je wymieniał (jeżeli zajdzie taka potrzeba). W tym celu sonoduct'y mam poprowadzone w dodatkowej osłonie - kanalizacyjnych pcv fi 160, przy użyciu na zakrętach kolan o kącie 15 stopni. Bez problemu wkładałem w te rury flexy fi 80(zew fi 130) mimo dwóch zakrętów 90 stopni każdy. Taka kanaliza w podsufitce trochę kosmicznie wygląda, i roboty z tym co nie miara, ale osiągnąłem zamierzony efekt. (poniżej widać jak to wygląda). Ciągle jeszcze się zastanawiam, czy dałoby się prostym sposobem, tak zaprogramować centralę, abym mógł wykorzystać zużyte powietrze z mieszkania pode mną (akurat komin went. grawitacyjnej przechodzi tuż obok centrali. Problem w tym, że ciężko byłoby to wszystko ustawić, aby zbilansować przepływy - oczywiście nie chodzi mi tu o oszczędność, poprzez zwiększenie sprawności, a jedynie o zabezpieczenie przeciw zamarzaniu wymiennika (wykorzystując przy okazji możliwości centrali związanej z ustawieniem różnych wydatków nawiewu i wywiewu). Ciekaw jestem co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 03.12.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Mozesz go skonfigurowac tak, zeby bieg 1 byl biegiem 0, jest taka opcja w ustawieniach serwisowych. Jutro to sprawdze i dam znac. Pozdrawiam Ale chyba nie działa z Brinkami. Sprawdź proszę. Nie chce mi się latać do kotłowni włączać i wyłączać centralę. A znowu programator czasowy i wyłączanie centrali "na żywca" - nie widzi mi się. Chyba niebezpieczne dla elektroniki zresztą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.12.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Ale chyba nie działa z Brinkami. Sprawdź proszę. Nie chce mi się latać do kotłowni włączać i wyłączać centralę. A znowu programator czasowy i wyłączanie centrali "na żywca" - nie widzi mi się. Chyba niebezpieczne dla elektroniki zresztą... To dziala, paru tak ma ustawione, jest sobie taki parametr I, jego wartosci 1,2,3 odpowiadaja ustawionym biegom, mozna ustawic na miejsce I1 wartosc I0 czyli 0 m3 Poczytaj instrukcje, jest dostepna online: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=brink%20renovent%20instrukcja&source=web&cd=2&ved=0CC4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.brinkclimatesystems.ie%2Fheatrecoveryproducts%2Fdocuments%2FBCSI-EN002-Renovent%2520medium-large-installation-manual.pdf&ei=--TZTpalBoHChAeBy8jODg&usg=AFQjCNGoi5pd-hZb8-WrBa83cTB2Df55Ng&sig2=mb3wwKEBN-Y9yZYmK0g1zA&cad=rja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.12.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Co do czyszczenia kanałów, to jak dotąd nie znalazłem żadnego naukowego artykułu na ten temat, jako, że nie mogłem się zdecydować, w którym kierunku iść wybrałem dość nietypowe rozwiązanie, założyłem, że nigdy nie będę czyścił kanałów, a jedynie je wymieniał (jeżeli zajdzie taka potrzeba). W tym celu sonoduct'y mam poprowadzone w dodatkowej osłonie - kanalizacyjnych pcv fi 160, przy użyciu na zakrętach kolan o kącie 15 stopni. Bez problemu wkładałem w te rury flexy fi 80(zew fi 130) mimo dwóch zakrętów 90 stopni każdy. Taka kanaliza w podsufitce trochę kosmicznie wygląda, i roboty z tym co nie miara, ale osiągnąłem zamierzony efekt. (poniżej widać jak to wygląda). Rozwiązanie może i ciekawe, ale prawdopodobnie dużo droższe niż zastosowanie dedykowanych do wentylacji rur spiro (stalowych ocynkowanych) ocieplonych warstwą wełny mineralnych (np. 3cm mata Klimafix - http://www.icmarket.pl/rockwool-mata-klimafix-p-459.html ). Tego typu rury można bez problemu czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 03.12.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Rozwiązanie może i ciekawe, ale prawdopodobnie dużo droższe niż zastosowanie dedykowanych do wentylacji rur spiro (stalowych ocynkowanych) ocieplonych warstwą wełny mineralnych (np. 3cm mata Klimafix - http://www.icmarket.pl/rockwool-mata-klimafix-p-459.html ). Tego typu rury można bez problemu czyścić. To jest ich plus, ale z innej strony nie tłumią tak dźwięków jak sonoducty. I z tąd wynikł mój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.12.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Znalazlem sposob na tanie i szybkie czyszczenie kanalow - rowniez spiro flex! :) Oferujesz takie usługi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.12.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Oferujesz takie usługi ? Narazie nie - badam rynek. Musialbym kupic tak z minimum 5 fretek, no i nie odrazu - dla wiekszych srednic kanalow (tak powyzej fi150) fretka musialaby byc mocno utuczona, a utuczona moglaby nie byc taka zwawa i chetna do krecenia sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ralwing 03.12.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Instalator do mojego domu zaproponowal mi Renoventa HR Large 400... Kubatura domu to okolo 700M^3, po podlodze 150... Nie mam GWC. Nie zalezy mi tak bardzo jednak na sprawnosci rekuperatora co na jego kosztach eksploatacji... Zastanawiam sie wiec czy nie da sie kupic czegos tanszego, o sprawnosci okolo 80%, ale o podobnym poborze mocy co renovent, no i zastanawiam sie czy taki reku wystarczy na taka chalupe? Moze cos o wiekszym sprezu niz Brink? Jakies sugestie?Zadam pytanie inaczej: Szukam rekuperatora ktory sie najszybciej zwroci? Edytowane 3 Grudnia 2011 przez ralwing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.12.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Instalator do mojego domu zaproponowal mi Renoventa HR Large 400... Kubatura domu to okolo 700M^3, po podlodze 150... Nie mam GWC. Nie zalezy mi tak bardzo jednak na sprawnosci rekuperatora co na jego kosztach eksploatacji... Zastanawiam sie wiec czy nie da sie kupic czegos tanszego, o sprawnosci okolo 80%, ale o podobnym poborze mocy co renovent, no i zastanawiam sie czy taki reku wystarczy na taka chalupe? Moze cos o wiekszym sprezu niz Brink? Jakies sugestie? Kubature wentylowana to masz ilosc metrow podlogi razy wysokosc pomieszczen, czyli 150 x 2.7(srednio) daje ok. 400 m3. Dobrze byc swiadomym co i czemu powinno sie miec w domu. Mysle, ze nawet HR 300 dalby spokojnie rade. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.12.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Panowie się trochę rozpedzili. Zamiast pisać o Brinku robicie wątek o instalacjach. Ze swojej strony dodam, że ja ma 40% instalacji na fi 100 elastycznych i jest super cicho. Po co dawać fi125, skoro dla max wydajności mam prędkość strugi 1,2m/s? Ja mam inne pytanie co do brinka. Jak z Ibtrona sterować nim, by się wyłączał??? Sterownik Ibtron ustawiasz w ustawieniach z 1 na 3. Poźniej masz wolny bieg, czy wyłączanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 03.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 To dziala, paru tak ma ustawione, jest sobie taki parametr I, jego wartosci 1,2,3 odpowiadaja ustawionym biegom, mozna ustawic na miejsce I1 wartosc I0 czyli 0 m3 Czyli jednak nie IBtrona, a Brinka parametry trzeba przestawić. Rozumiem, że to kosztem ilości biegów. Powiedzmy 1-0m3/h 2-100m3/h 3-200m3/h Jakoś mógłbym w sumie przeboleć bez jednego biegu... O to chodziło? BTW: instrukcję czytałem parę razy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 03.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Jeszcze nie mam brinka, ale też tak to zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.12.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Czyli jednak nie IBtrona, a Brinka parametry trzeba przestawić. Rozumiem, że to kosztem ilości biegów. Powiedzmy 1-0m3/h 2-100m3/h 3-200m3/h Jakoś mógłbym w sumie przeboleć bez jednego biegu... O to chodziło? BTW: instrukcję czytałem parę razy . Tak dokladnie o to Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts