Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z życia wzięte... Wakacje 2011

Klient przyjeżdża do biura z awanturą o 8.02, że alarm włączył mu się w sterowniku o 3 w nocy, wszyscy się pobudzili...

Po krótkiej rozmowie przypomniało mu się, że od pół roku nie wymieniał filtrów....

No po co mial wymieniac - przeciez od tego jest chyba ta dioda i pikacz zeby poinformowac uzytkownika ze czas wymienic filtry nie ?? Bo jak nie, to po co jest? ;)

Jak to takie glosne to duzy blad - powinno cicho pikac co pare/nascie/ nawet i dziesiat sekund. To nie alarm - nikt sie nagle nie udusi przeciez..

No po co mial wymieniac - przeciez od tego jest chyba ta dioda i pikacz zeby poinformowac uzytkownika ze czas wymienic filtry nie ?? Bo jak nie, to po co jest? ;)

Jak to takie glosne to duzy blad - powinno cicho pikac co pare/nascie/ nawet i dziesiat sekund. To nie alarm - nikt sie nagle nie udusi przeciez..

No wlasnie, moze ktos gdzies doszukal czy sie jego glosnosc da regulowac ??

W srodku domu robi wiecej halasu niz wyjec od alarmu na zewnatrz domu...

Pozdrawiam

po co ci sterownik gdy jest suuuper?

bo jak mi w domu siedzialo 18 osob to reku nie wyrabial !! a bez sterownika nei da sie przelaczyc na kolejny bieg !!

Z życia wzięte... Wakacje 2011

Klient przyjeżdża do biura z awanturą o 8.02, że alarm włączył mu się w sterowniku o 3 w nocy, wszyscy się pobudzili...

Po krótkiej rozmowie przypomniało mu się, że od pół roku nie wymieniał filtrów....

ja po miesiacu mialam czarne filtry !!!

• 2 weeks później...

tak na szybko podaje zuzycie energii dla mojego excellenta na roznych predkosciach

80m3/h - 30W

100 - 35W

160 - 52W

200 - 75W

250 - 120W

300 - 180W

330 - 220W

no i wlasnie tu pojawia sie pytanie dlaczego jak dalam mu 400m3/h to nie dal rady tyle wyciagnac ?? max co mu sie udalo to 333m3/h ... przy przelaczeniu czerpni pokazal na chwile wiecej i znowu potem szedl na max 333m3/h ...

czy to znaczy ze mam za duze opory na instalacji ?? moze mi to ktos wyoslic ??

no i wlasnie tu pojawia sie pytanie dlaczego jak dalam mu 400m3/h to nie dal rady tyle wyciagnac ?? max co mu sie udalo to 333m3/h ... przy przelaczeniu czerpni pokazal na chwile wiecej i znowu potem szedl na max 333m3/h ...

czy to znaczy ze mam za duze opory na instalacji ?? moze mi to ktos wyoslic ??

Tak. Moj Hr 400 tez wyciaga 330-350m3 w zaleznosci od stanu filtrow - po czyszczeniu zrob kalibracje (w "starym" robi sie to przytrzymujac na ok 10 sekund przycisk OK) i zobacz ile wtedy da sie ustawic maksimum - powinno byc minimalnie wiecej :)

a juz myslalam ze my cos mamy spierniczone ...

Z tego co czytalem wsrod innych uzytkownikow to jest normalne - ot wycisnac maksimum to moze sie da w jakiejs parterowce z maksymalnie krotkimi kanalami :) Na poczatku tez sie wkurzylem ale po jakims czasie uswiadomilem sobie ze mi te 400 na diabla potrzebne! Caly czas chodzi na 120m3/h i jest jak najbardziej OK :)

my na 1 biegu mamy ustawione 80 m3/h a na 3 jest 250 /wlaczane na zyczenie w kibelkach i kuchni/ 2 jest ustawiony na 160

no i od wczoraj mamy sterowniczek :D jeszcze kombinuje jak go ustawic bo skurczybyk sam wskakuje na wyzsze biegi bo tak ma zaprogramowane a my chcemy sami decydowac co i jak ...

Ja mam HR300 Medium i moje pobory energii to:

90m3/h - 22W

150m3/h - 50W

225m3/h - 82W

W sumie to na więcej go nie puszczałem. Ciekawe czy dojdzie do 300...

Pracuje prawie bez przerwy na 1 biegu, między 13-15 na drugim (gotowanie).

W nocy między 24 a 6 rano - jest zatrzymany. Realizowane sterownikiem oczywiście.

swistak81, a w jakim celu zatrzymujesz? Przecież prąd do Twojego Renoventa, jak liczyłem tu kiedyś, kosztuje Cię ok. 170 zł/rok.

Zgadzam się z przedmówcą - nie wyobrażam sobie snu bez działającej wentylacji. Śmiem nawet stwierdzić, że jest ona wtedy bardziej potrzebna niż w ciągu dnia.