aadamuss24 15.02.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jacekss mniejszy bedzie lepszy a i tak za duży. Piwopijca eksploatuje podobnie - nie dotykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 15.02.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Powiedzcie mi proszę bo nie mam GWC czy warto zainstalować nagrzewnicę wodną zasilaną z kotła a dokładniej z podłogowki.Na strychu gdzie jest reku temperatura jest dodatnia więc woda w niej nie zamarźnie a jak temperatura spadała by ponizej np -1 to zawór puszczał by na nią wodę.czy to ma wogóle sens?czy widzieliście takie nagrzewnice?Mam jeszcze mały przepust pod fundamentami na rurze 110 - myślę że to troszkę za mało do reku nawet na obroty na poziomie 100m3 - więc z GWC nici. aadamuss24czy przy tych mrozach też nie dotykałeś, ja swoją wyłączyłem bo dmuchała tylko zimnym a sprawność jej była 04 do 05, wiec tylko wywiew i zero nawiewu.zientas Edytowane 15 Lutego 2012 przez zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.02.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Z gwc mam 10 stopni więc nie dotykam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.02.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 ja swoją wyłączyłem bo dmuchała tylko zimnym a sprawność jej była 04 do 05, wiec tylko wywiew i zero nawiewu. zientas Ja myślałem, że rekuperator jest po to aby w domu było świeże powietrze, podgrzane powietrzem wywiewanym(jako zużyte, a pozyskanie energii z ogrzania tego wdmuchiwanego). Mam wrażenie, że nie tędy droga bo to mi wygląda tak jakby zatykać kratki wentylacyjne w wentylacji grawitacyjnej.....no cóż u mnie działało i działa ciągle chyba, że się wyłączy bo chce zamarznąć. Ustawiłem na sterowniku okresy jak ma pracować i na jakim biegu i tyle się nim interesuje, chyba, że wymianą filtra. Panowie przecież to jest wentylacja ma działać i już, ma podnosić komfort naszego wypoczynku w przewietrzonym domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 16.02.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jacekss mniejszy bedzie lepszy a i tak za duży. Piwopijca eksploatuje podobnie - nie dotykam a ten Medium faktycznie wyciągnie maks 300m3/h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 16.02.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ja myślałem, że rekuperator jest po to aby w domu było świeże powietrze, podgrzane powietrzem wywiewanym(jako zużyte, a pozyskanie energii z ogrzania tego wdmuchiwanego). Mam wrażenie, że nie tędy droga bo to mi wygląda tak jakby zatykać kratki wentylacyjne w wentylacji grawitacyjnej.....no cóż u mnie działało i działa ciągle chyba, że się wyłączy bo chce zamarznąć. Ustawiłem na sterowniku okresy jak ma pracować i na jakim biegu i tyle się nim interesuje, chyba, że wymianą filtra. Panowie przecież to jest wentylacja ma działać i już, ma podnosić komfort naszego wypoczynku w przewietrzonym domu. Pozdrawiam No dobrze, tak powinno być. ale jak działa tylko albo prawie tylko wydmuch bo nadmuch sie wyłącza ze względy na zamrożenie to otwórz drzwi do kominka, wtedy wszystko masz w pokoju. Wogóle do kominka powinno być nadciśnienie w domu. Dlatego kilka postów wyżej pytałem się czy da się to ustawić. Jak zamontuję sobie nagrzewnicę wodną to nie będę jej wyłączał. Pozdrawiam zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow85 17.02.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 tez zastanawiałem sie nad nagrzewnicą wodną. tylko nie widziałem takich gotowych do kupienia. Myślę coś pokombinować samemu z podłogówki z siłownikiem termicznym, wtedy jest możliwossc ustawienia od jakiej temp ma puszczac wody na nagrzerwnicę. Tylko czy tam można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 17.02.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 tez zastanawiałem sie nad nagrzewnicą wodną. tylko nie widziałem takich gotowych do kupienia. Myślę coś pokombinować samemu z podłogówki z siłownikiem termicznym, wtedy jest możliwossc ustawienia od jakiej temp ma puszczac wody na nagrzerwnicę. Tylko czy tam można A na podłogówkę to raczej maksymalnie +37 stopini?? Przy doborze nagrzewnicy warto sprawdzić jej moc przy temp. zasilania... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 17.02.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Z gwc mam 10 stopni więc nie dotykam. ja przy mrozach tak wychlodzilam gwc ze najpierw po 2 tyg zeszlo do + 4 a potem +2 musze sie teraz przelaczyc na czerpnie scienna i zregenerowac gwc !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 17.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 ja przy mrozach tak wychlodzilam gwc ze najpierw po 2 tyg zeszlo do + 4 a potem +2 musze sie teraz przelaczyc na czerpnie scienna i zregenerowac gwc !!A, przepraszam nie mam dzisiaj nastroju do przekopywania się przez forum, jakiego typu i jak duży masz GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 17.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Zastanawiam sie o co chodzi z tymi mozliwosciami poszczegolnych central. Przeciez to marketing juz jest. Ja wlaczylem wentylacje mechaniczna ponad dwa lata temu i nie wylaczylem jej do tej pory - co tu kombinowac jeszcze? I bieg zima ustawilem na 50m3/h i leci tak caly sezon a latem zwiekszam I bieg na 100m3/h i wszystko, czasem zalaczam II lub III bieg gdy chce przewietrzyc lub lekko schlodzic dom z GWC. Nie mam pojecia co tutaj mozna wymyslec jeszcze zeby to mialo sens uzytkowy a nie handlowy Pzdr wlasnie tez sie nad tym zastanawialam ... ale w koncu marketing rzadzi pytanie tylko po co to komu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 18.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Powiedzcie mi proszę bo nie mam GWC czy warto zainstalować nagrzewnicę wodną zasilaną z kotła a dokładniej z podłogowki. Na strychu gdzie jest reku temperatura jest dodatnia więc woda w niej nie zamarźnie a jak temperatura spadała by ponizej np -1 to zawór puszczał by na nią wodę. czy to ma wogóle sens? czy widzieliście takie nagrzewnice? Tak się nie robi, to strzał w stopę. Zamarznie zanim zdążysz podłączyć. P.S. Ze zdziwieniem przypomniałem sobie, że sam taką mam, więc jednak się robi. Co prawda nie w domu ale w pracy i jest to tylko wentylacja mechaniczna bez reku. Nagrzewnica jest w kanale wentylacyjnym ale jest, skutecznie zabezpieczana. A mianowicie, jest grzana cały czas a przed nią jest mechaniczna roleta. Ma elektroniczne sterowanie, które wyłącza wentylację i zamyka roletę gdy temp, w nagrzewnicy spada poniżej 8C. Edytowane 18 Lutego 2012 przez Teves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 19.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 mozna to zrobic na wymienniku, czyli pętla z pieca oraz malutki obieg z pompką . Pozatym można by to rozbudować o drugą nagrzewnicę już za reku do podgrzania powitrza wymienionego gotowego do nadmuchu. Ja mam cały dom w podłogówce i bardzo dużą bezwładnosc. Czsem jak wracam z pracy przemarznięty i chciałbym podnieść temperaturę w domu to normalnie podłogówką się nie da. Zostaje kominek, ale to tylko na parterze. Atak włączam obieg z pieca na drugą nagrzewnicę i myślę że po 10 minutach mam odczuwalny wzrost temperatury w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 19.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Zostaje kominek, ale to tylko na parterze. Atak włączam obieg z pieca na drugą nagrzewnicę i myślę że po 10 minutach mam odczuwalny wzrost temperatury w domu. A ile dmuchasz w zimie 100m^3? No to chyba tym temp. nie podniesiesz to raczej kwestia komfortu że z nie czujesz różnicy temp. z anemostatu. Inna sprawa, że takie świeże i ciepłe powietrze zostanie pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 20.02.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Z tym że zostanie pod sufitem to się zgodzę. Teraz dmucham 75 i wydmuchuję 70.przy mrozach miałem wyłączone bo tylko diałał wydmuch.Ale to 75 to chyba trochę za mało, bo zapach z kuchni czuć długo. Znowu robienie wichury w domu nie zabardzo mi sie widzi.Na zimę muszę jednak coś pokombinować bo GWC już nie zrobie, jedynie nagrzewnica, tyle tylko że nie mam jeszcze roziązania aby nie zamarzała i żeby to wszystko funkcjonowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 20.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Kilka postów wcześniej pisałem że będzie trzeba zastosować 2 obiegi.i przez wymiennik to puścić. W małym obiegu mieć glikol. Wtedy nie zamarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 22.02.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Na zimę muszę jednak coś pokombinować bo GWC już nie zrobie, jedynie nagrzewnica, tyle tylko że nie mam jeszcze roziązania aby nie zamarzała i żeby to wszystko funkcjonowało. Podmieszanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 23.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Chciałem się pochwalić że dziś został uruchomiony u mnie Brink 400 Pierwsze wrażenia za kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.03.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Chciałem się pochwalić że dziś został uruchomiony u mnie Brink 400 Pierwsze wrażenia za kilka dni. i jakie wrażenia z działania, to jeszcze załapałeś się na zimę z tym reku ... u mnie dopiero kupiony i czeka na montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 12.03.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dzisiejszy pomiar centralki: http://img707.imageshack.us/img707/5413/wentylacja1203120529.jpg Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts