michal_l 03.01.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 spoko dom sie nie napompujewiem, że zawsze są jakieś nieszczelności, więc lekki nadmiar nawiewu nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.01.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam, Czy ktoś jest może w posiadaniu specyfikacji technicznej do centrali Brink Renovent Excellent? Chodzi mi o dokument w którym znajdę rysunki z wymiarami, opisanym układem otworów (wywiew/nawiew/czerpnia/wyrzutnia), wersjami (lewy, prawy), mocami (400, 300), itd. Nie mogę nigdzie znaleść jakiegoś precyzyjnego dokumentu. Do renoventa HR znalazłem bardzo fajny, a do excellent nie mogę nigdzie wygrzebać. pzdr EDIT: Udało się; http://www.passivhausstore.co.uk/pdf/Ubbink/612054%20Renovent%20Excellent%20Rev%20A%20GB.pdf Napisz do mnie na priv i podaj email. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.01.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witajcie! Przebrnąłem przez wszystkie strony, zajęło mi to trochę czasu ale jestem teraz o wiele "mądrzejszy". Mam jednak wciąż kilka pytań, które mnie nurtują i oczywiście liczę na pomoc: 1) Mój sprzęt: 2 x Brink (Medium + Large) 2) Wilgotność - oscyluje na poziomie 30-35%, po lekturze wątku rekuperacyjno-wentylacyjnego zmniejszyłem nawiew oby reku do poziomy min, czyli 50m3/h. Obecnie oczekuję na rezultaty, czyli poprawienie wilgotności. Stosuję mały nawilżacz - raz w salonie, raz w pokoju dziecka. Niski poziom wilgoci niestety daje się nam we znaki - gardło boli, suchy kaszel, pieczenie oczu (czasami). Czy znacie inne sposoby na podwyższenie wilgotności? 3) Wydaje mi się, że w niektórych pomieszczeniach czuję "przeciąg", który wynika ze zbyt mocnego dmuchania wentylacji. Próbuję bawić się ustawieniem m3/h w centralach WM ale planuję również zakup Anemometru aby pomierzyć "dmuch" w każdym pomieszczeniu. Czy znacie wytyczne/standardy, lub z doświadczenia - jaki "dmuch" powinien występować w poszczególnych pomieszczeniach? 4) Zastanawiam się również nad regulacją anemostatów - czy to działa? tzn czy przymykając w jednym pomieszczeniu nie powodujemy zwiększenia dmuchu w innych pokojach? 5) Podciśnienie vs Nadciśnienie - wykonałem prosty test, zawiesiłem koc szczelnie w drzwiach pomiędzy garażem a domem. Po otwarciu drzwi koc wygiął się w stronę domu. Jasnym jest, że mam podciśnienie w domu. Pytanie - jakie parametry zmienić w Brinkach (i co mam podać szanownemu gronu forumowiczów), aby wytworzyć lekkie nadciśnienie? 6) Z ciekawości zdemontowałem jakiś czas temu instalację skropli z reku, obecnie skropliny leją się do wiader, średnio 5L/2-3tyg. Nie wiem, czy te dane cokolwiek mówią, ale podaję je "w razie czego" 7) Czy w naszych Brinkach powietrze brudne wywiewane jest w całości na zewnątrz (pomijając oczywiście fakt odzysku) czy miesza się w jakimś procencie z czystym? Jakiś czas temu mierzyłem pirometrem temp nawiewu na kilku anemostatach - oscylowała w okolicach 19C. Biorąc pod uwagę temp w pokoju ok 22C czy nie oznacza to, że wentylacja wychładza mi pomieszczenie? - takie być może głupkowate pytanie, ale zastanawia mnie to bardzo pozdrawiam i z góry dziękuję za Wasze porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.01.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 3. Przy 50m3/h dla pokoju to wielkość, której nie powinieneś poczuć. 4. Przy wydajności 50m3/h nie zmierzysz dokładnie zwykłym anemometrem, musiałbyś kupić anemometr z tubą pomiarową (dość drogi w zakupie) 5. Rozkręć anemostaty. 7. Praktycznie się nie miesza. Wychładza.. - a może wentyluje Temperatura nawiewana z anemostatów będzie zawsze niższa od temperatury panującej w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 06.01.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) jak zmienić parametr I2 na 0? edit.w końcu się udało, chciałem bezpośrednio wchodzić do ustawień instalatora Edytowane 6 Stycznia 2013 przez lelelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 07.01.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 5. Rozkręć anemostaty. ok, to jest zrozumiałe - nawiewam więcej świeżego, wyrzucam mniej zużytego i powstaje nadciśnienie...ale czy jest opcja w naszych brinkach, aby ustawić oddzielnie parametry nawiewu i wywiewu? Wtedy ustawiając np nawiew w okolicach 85m3/h a wywiew na poziomie 70m3/h moglibyśmy mieć pożądane nadciśnienie. Idąc dalej - czy przez to nie wychładza się zbytnio pomieszczenie/dom oddając ciepłe powietrze na zewnątrz? próbuję trochę zgłębić temat technicznie, aby mógł przerodzić się również w praktykę. podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 07.01.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Który model Brinka masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 08.01.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Który model Brinka masz? jak w stopce: Medium (czyli 300) oraz Large (czyli 400) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 15.01.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Stanełam przed koniecznością zakupu włókniny filtracyjnej dla mojego Brinka. Jako że mieszkam w okolicy gdzie palą węglem, itp chciałam zakupic jakiś ewen. "lepszy" filtr. tu klasyfikacja filtrów:http://www.pro-vent.pl/klasyfikacja-filtrow-powietrza,0.html Czy ktoś ma namiary na takie filtry, czy ewentualnie taki mógłby być, nic lepszego nie mogę znaleźć: http://allegro.pl/show_item.php?item=2930096101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 24.01.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ktoś sprzedaje te rekuperatory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.01.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Stanełam przed koniecznością zakupu włókniny filtracyjnej dla mojego Brinka. Jako że mieszkam w okolicy gdzie palą węglem, itp chciałam zakupic jakiś ewen. "lepszy" filtr. tu klasyfikacja filtrów:http://www.pro-vent.pl/klasyfikacja-filtrow-powietrza,0.html Czy ktoś ma namiary na takie filtry, czy ewentualnie taki mógłby być, nic lepszego nie mogę znaleźć: http://allegro.pl/show_item.php?item=2930096101 Ja kupowalem tu: http://www.rekuperatory-ask.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 25.01.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Ja kupowalem tu: http://www.rekuperatory-ask.pl/ Swoją drogą, jak zarejestrujecie u nich na stronie Brinka - to przysyłają kasetę z filtrami za free. A tak właściwie - jaki wpływ na zużycie prądu przez rekuperator ma klasa włókniny filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 31.01.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jako ciekawostkaZnalazlem odczyty z centrali wentylacyjnej z 14 grudnia 2012 Czerpnia z GWC: 8,4*C (62%)Wyrzutnia do komina: 17,5*C (26%)Nawiew do domu: 19,2*C (11%)Wywiew z domu: 19,8*C (29%)Temp. wewnetrzna: 21*CTemp. zewnetrzna: -11*C (% - wilgotnosc powietrza) Moze komus sie przyda taka informacja jakie MOGA byc (ale nie musza) realne sprawnosci tej centrali.Dodatkowo posiadam GWC zwirowe pod podloga w garazu stad roznice pomiedzy temp. zewnetrzna a czerpnia.Urzadzenie pracuje w zime na minimalnej wydajnosci tj. 50 m3/h i non-stop (cala dobe) a zuzywa mi srednio na dobe 0,45 kWh.Wilgotnosc w domu ca. 30% (+ - 5%) - mierzone w sypialni. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 01.02.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Użytkuje Renoventa Medium od prawie dwóch lat. Chciałem się podzielic tutaj uwagami i napisac kilka słów o przygodzie, która mi się przytrafiła. Otóż od poczatku: Dom parterowy z użytkowym poddadzem. Decyzja o instalowaniu WM z rekuperatorem podjęta na podstawie lektury tego forum, jeszcze na etapie dziury w ziemi. Wyceny miałem różne na położenie instalacji, jednak wyszedłem z założenia że "nie święci garnki lepią" i popełniłem owa instalację samodzielnie, według wszelkiej wiedzy tutaj zdobytej. Całowity koszt położenia tej instalacji wyniósł około 3000 PLN, przy wycenach profesjonalnych firm 12 000-20 000 PLN Renoventa Medium wybrałem również na podstwie lektury forum. Rekuperator jest całkowicie bezobsługowy, u mnie współpracuje ze sterownikiem tygodniowym IB-Tron 3100. Zalety są niepodważalne: - zawsze świeże powietrze, jakby ktoś przed chwilą wietrzył, - zero zaparowanych okien, uczucia ciężkiego powietrza, ukiszenie w domu, - zero przenikalności nieprzyjemnych zapachów z łazienki czy otwartej kuchni, - nawet przy maksymalnym nawiewie ni czuć ruchu powietrza w domu (nie ma efektu przeciągu), - całośc działa niesłyszalnie do 150 m3/h, w nocy w absolutnej ciszy nic nie słychać przy 100m3/h , - okap znad płyty gazowej podłączony do wyciągu (oczywiście jest filtr), nie sprawia żadnych problemów, po dwóch latach zero zabrudzenia w kanałach czy w centrali, - w kotłowni nawiew + wywiew, ustawione na równowagę, świetnie schnie pranie (kocioł gazowy kondensacyjny - równiez polecam każdemu!!) Wady moich rozwiązań: - sterownik IB-Tron 3100 gdy dostanie sygnał o zabrudzonym filtrze na prawdę głośno i upierdliwie pipczy z częstotliwością co kilkadziesiąt sekund. Nie da sie z tym NIC zrobić - trzeba iść na strych do centrali, wyjąć filtry, odkurzyć/wyprać, założyć i zresetować centralę. Zawsze zaczyna pipczyć w najmniej odpowiednim momencie,a piprzenie jest tak wku... że i tak trzeba zaraz iść z tym zrobić. - na trzecim biegu centrali przy wydajności 250-300 m3/h jest dośc głośno, szczególnie na poddaszu. W praktyce trzeci bieg włącza się tylko przy smażeniu jakichś smrodliwych dań (ryba choćby) więc problemu niby nie ma, bo zwykły okap bardziej hałasuje. Zaznaczam, że hałasuje nie sama centrala, a powietrze przepływające w kanałach z dużą prędkością. - standardowo nie da się wyłączyc rekuperatora inaczej niż odcinając mu prąd lub wyłączając ręcznie na centrali. Gdy jakiś nawiedzony sąsiad zapali hałdę liści jesienią albo wiosną wywiezie na sąsiednie pola gnojówkę, możliwość wyłaczenia nawiewu tego smrodu do domu byłaby bezcenna! Możliwość taka jest!!! Trzeba zmienić w ustawieniach instalatora opcję "brak styku" z 1 na 0. Wówczas po wyłączeniu sterownika na ściane w kuchni reku też się wyłącza - w mgliste dni na czerpni osiada rosa a w mrożno-mgliste osiada szron. Potem spływa z czerpni po ścianie i zostawia brzydkie zacieki. Jak to leczyć? Trzeba zamontować czerpnię typu UVLA - jak coś się skropli, to skapnie, bo czerpnia odstaje od ściany. Na czerpni nie ma co oszczędzać! Nie polecam zwykłych czerpni które sa montowane na lico ze ścianą. A co, gdy zdarzy się awaria?? Rekuperator to nie prom kosmiczny, wszystko jest wymienialne. Moja awaria wynikła z nieprawidłowego montażu - plastikowy króciec odprowadzania skroplin podczas transportu rekuperatora wpadł do komory wentylatora wywiewnego. Przy instalacji nie udało sie go znaleźć, więc dokupiłem zwykły nypel mosiężny żeby można było podłączyc odpływ skroplin. Przez ponad półtora roku króciec siedział w komorze silnika wywiewnego, czasem tylko przy maksymalnym nawiewie cos ocierało albo postukiwało... obniżyłem więc strumień na 3 biegu do 200m3/h i wszystko hulało. Dopiero na te Swięta przy pieczeniu i gotowaniu ustawiłem znów max 300m3/h. Drgania i ped powiereza spowodowały, że króciec sie przemieścił i wpadł w łopatki wentylatora. Zrobiło to mały armageddon w rekuperatorze - doszczętnie rozwaliło wirnik, zniszczyło kształtkę styropianową stanowiąca obudowę wentylatorów i uszkodziło drugą kształtkę. Brzmiało to dość strasznie w domu... Po rozkręceniu rekuperatora wszystko się wysypało, a ja już wiedziałem, że nie obejdzie się bez spoooooorej dokładki. Zacząłem szukac pomocy i na szczęście dla mnie zwróciłem się bezpośrednio do importera, czyli ASK. W ciągu paru dni pracownik ASK poinformował mnie, że kształtkę styropianową maja na stanie (180 zł) a wentylator jest nierozbieralny, sprzedawany tylko w całości i kosztuje 150 EURO! Troche mnie to przeraziło, zacząłem kombinować jakiś zamiennik (firma importująca wentylatory EBM do Polski wyceniła mi zamiennik na 190 EURO, bez gwarancji że będzie to działać!!!). Na szczęście byłem w ciągłym kontakcie mailowym i telefonicznym z pracownikiem ASK. Zdobył on dla mnie oryginalny, używany wentylator uszkodzony elektrycznie i poinformował, że może mi go dołożyć GRATIS do kształtki styropianowej. Poinstruował mnie również jak wymienić wirnik z tego uszkodzonego do mojego wentylatora. Wszystko udało mi się zrobić dziś od rana. Poskładałem już rekuperator i uruchomiłem go ponownie -działa jak natura chciała A cała sytuacja była dla mnie bodźcem, żeby po dłuuugiej przerwie zalogowac sie na forum i podzielić się z Wami moimi doświadczeniami. Polecam zatem Renoventa z całego serca, nie tylko dlatego, że to dobry sprzęt, ale tez dlatego, że jeśli coś się sp.... to importer, czyli ASK nie zostawi Was z problemem! Podejście na prawdę godne podziwu w dzisiejszych czasach, gdzie zwykle liczy się tylko byle sprzedać jak najwięcej. DZIĘKUJĘ PANIE MARCINIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.02.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) to fakt BRINK Medium na 3 biegu jest głośny, ale tak do 150m3/h u mnie jest cisza, a ok 200m3/h jest jeszcze akceptowalnie btw. czy syfon masz wypełniony wodą ? bo zauważyłem jak nie ma wody to mi na wyższym biegu zaczyna "pykać" tak jakby tam pompował powietrze a przynajmniej jakiś strumień powietrza dostawał się do odpływu skroplin Edytowane 1 Lutego 2013 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.02.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Podpisuje sie obiema rekami i nogami jesli chodzi: - jakosc tego reku i wszystkimi zaletami WM, - zupelna cisze do ok. 180 m3/h u mnie, - wzorowa wspolpcare z ASK, jako ze mam dosc blisko to sie u nich zjawilem osobiscie po filtry - wnerwiajacym glosnym dzwiekiem alarmu z IBtrona, u mnie tez oczywiscie wlacza sie w najmniej odpowiednim momencie, ale na zaden inny bym go nie zamienil z niebieskie podswietlanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 01.02.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Jeśli chodzi o ten nypel też go miałem w komorze wentylatora alee ujawniło to się przy pierwszył włączeniu, naszczęście nic się nie uszkodziło oprócz mojego palca, który stracił trochę na symetrii, łapatki są baaaardzo ostre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.02.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 nypel w środku? skąd tam się wziął... ja miałem w paczce z reku, tylko go lekko wkręciłem od dołu i jest ok tylko z tym syfonem nie wiem co robić ? zalewać wodą czy poczekać aż sie nazbiera sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.02.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Choć użytkuję Exellenta Medium od paru miesięcy, to dołączam się z pochwałą do przedmówców.Żadnych problemów, nawet w największe mrozy.Suche i świeże powietrze w całym nowo wybudowanym domu.Również żadnych kłopotów przy największych mrozach.Szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 02.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Syfon zalej, bo może Ci "pachnieć" z kanalizacji.Bulgotania nie powinno być, no chyba że syfon jest bardzo płytki i powstające w reku podciśnienie które zasysa z niego wodę... Lepiej ten syfon zroboć głębszy, żeby miał z 15 cm, a nie tylko z kolanek złączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts