dwiemuchy 05.02.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mam pytanko Wiadomo że sterowanie rekuperatorem odbywa się przy pomocy przełącznika ręcznego i elektronicznego. Czy ktokolwiek z użytkowników próbował połączyć oba sterowania ze sobą? Np: ogólne elektroniczne z salonu, a np w łazience ręczne - na konieczność szybkiego "przewietrzenia"? Jaki byłby sposób połączenia? równolegle oba sterowniki?czy konieczność zastosowania przekaźników Poczytaj instrukcję IB-trona - on ma tam możliwość podłączenia wyłącznika dzwonkowego do funkcji przewietrzania (tzn. wbicia się na max obroty na ustalony czas). Ja niestety nie wiedziałem na etapie budowy - tak podciągnąłbym sobie kable do łazienek/kuchni. Swoją drogą - jakiś pomysł jak można to zrobić na jakimś prostym i tanim osprzęcie bezprzewodowym? Może dałoby się jakoś użyć do tego mechanizmu np. z dzwonka bezprzewodowego (zeby nie pruć ścian). A - co do kosztów nagrzewnicy u mnie watomierz podłączony przy reku pokazał niecałe 40 kWh za okres 20 grudnia - 23 stycznia (pytanie na ile jest dokładny/wiarygodny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.02.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Poczytaj instrukcję IB-trona - on ma tam możliwość podłączenia wyłącznika dzwonkowego do funkcji przewietrzania (tzn. wbicia się na max obroty na ustalony czas). Ja niestety nie wiedziałem na etapie budowy - tak podciągnąłbym sobie kable do łazienek/kuchni. No tak czytałem...już zrobiłem zamontowałem wyłącznik rolet i podłączyłem działa nawet nieźle - II bieg i III gdy załączony I (przewietrzenie łazienki) Problem był taki, że brakowało mi przewodu dodatkowego od sterownika do rekuperatora, a miałem pociągnięty z pomieszczeń (kuchnia, wc i łazienka ) do rekuperatora stąd wynikł problem, ale już sobie poradziłem. Okazuje się, że zwarcie poszczególnych wejść prędkości do masy wzbudza w rekuperatorze daną prędkość - to wystarcza A - co do kosztów nagrzewnicy u mnie watomierz podłączony przy reku pokazał niecałe 40 kWh za okres 20 grudnia - 23 stycznia (pytanie na ile jest dokładny/wiarygodny). GWC i nie potrzeba nagrzewnicy...latem z letnią kasetą jest jeszcze lepiej bo jednak GWC chłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 06.02.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 GWC i nie potrzeba nagrzewnicy...latem z letnią kasetą jest jeszcze lepiej bo jednak GWC chłodzi. No tak - ale GWC też kosztuje (ja Excellenta miałem w cenie zwykłego Brinka akurat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 06.02.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 No tak - ale GWC też kosztuje (ja Excellenta miałem w cenie zwykłego Brinka akurat). Hm..., ze tak spytam a co jest takiego niezwyklego w centrali Excellent? Zabrzmialo to jakbys kupil Mercedasa S klase w cenie Focus'a. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Hm..., ze tak spytam a co jest takiego niezwyklego w centrali Excellent? Zabrzmialo to jakbys kupil Mercedasa S klase w cenie Focus'a. Pzdr. Szczerze mówiąc...pisząc to ja nigdy się nie wgłębiałem w te różnice ale jak kolega napisał to pewnie uzyskamy odpowiedz;) Ja to mam prostego nawet nie ma Bypassu - ale jestem z niego bardzo zadowolony, pracuje cicho,oszczędnie wydajnie.po prostu Medium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 08.02.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Witam, Czy te delikatne "wnętrzności" z twardego styropianu w Renovent HR nie uszkadzają sie Wam przy wyciaganiu wymiennika np do czyszczenia ? Namierzyłem dość atrakcyjną ceną tj < 5 tys PLN brutto za ta centralę z wyposażeniem: automatyczny by passwentylatorki stałoprądowe Czy to dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.02.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 a która wersja Medium czy Large jak M to cena dobra, jak Large to cena super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 08.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Oferta jest na Medium, A ile kosztule Ronovent Excellent ? Czy ktoś sie orientuje czy centralkę i osprzet do WM można odliczyć z tytułu różnicy VAT 8 - 23 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.02.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 reku się nie odliczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Witam, Czy te delikatne "wnętrzności" z twardego styropianu w Renovent HR nie uszkadzają sie Wam przy wyciaganiu wymiennika np do czyszczenia ? Namierzyłem dość atrakcyjną ceną tj < 5 tys PLN brutto za ta centralę z wyposażeniem: automatyczny by pass wentylatorki stałoprądowe Czy to dobra cena ? Wnętrzności się nie uszkadzają przy wymontowywaniu wymiennika, ja dwa razy na sezon wyjmuję zimowy i wkładam letni wkład natomiast cena wydaje się bardzo atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Czy te delikatne "wnętrzności" z twardego styropianu w Renovent HR nie uszkadzają sie Wam przy wyciaganiu wymiennika np do czyszczenia ? Probowalem ostatnio go wyciagac i bez szans - tam sa nity, ktorych bez niszczenia nie da sie wyciagnac wymiennika. Chyba ze jakos druga strona? (ja probowalem od strony filtrow). Nie pamietam dokladnie jak to bylo bo chcialem tylko zajrzec co jest w srodku ale zdziwilem sie ze wymiennika nie da sie wyciagnac (!?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.02.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Da się wyciągnąć Odkręć cały przedni panel. Jackass - nie produkują już rekuperatorów serii HR 400. Na rynek wszedł nowy model (ponad rok temu) Excellent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uk4sh30 10.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witajcie - mam pytanie do osób które posiadają już działający rekuperator. Moja instalacja to Brink Renovent Excellent ze sterownikiem tygodniowym Brink. Instalator namawiał na inny rekuperator jednak zachęcony opiniami na temat BRINKa wymusiłem na nim możntaż tego sprzętu. Niestety mamy teraz z nim pewien problem: Zarówno sam rekuperator jak również sterownik pokazują różne dziwne wartości. Moja instalacja to ok 60 metrów rurowego GWC natomiast wewnątrz budynku instalacja obecnie jeszcze bez anemostatów. Jeżeli dobrze odczytuję wartości ciśnienia na przewodzie nawiewnym i wywiewnym oraz wielkości przepływów. W przypadku wywiewu dzieją się rzeczy dziwne. Przed podłączeniem sterownika tygodniowego ciśnienie na wywiewie jak również przepływ powietrza cały czas się zmieniały (np. ciśnienie skakało od 0 do 700 Pa) oraz było słychać zmiany w pracy wentylatorów. Po podłączeniu sterownika tygodniowego pracują już jakby stabilniej jednak ciągle widoczna jest duża nierównowaga, wyoskie wartości ciśnienia oraz różnice w wartościach ciśnienia przedstawianych na wyświetlaczu rekuperatora i sterownika. Być może ktoś z Was będzie umiał mi powiedzieć czy to jest normalne. Wrzucam kilka filmików pokazujących pracę rekuperatora. Dodatkowo po paru godzinach pracy czasami pojawia się komunikat o błędzie E101 (Awaria czujnika ciśnienia wentylatora wywiewnego) jednak po wyłączeniu i włączeniu rekuperatora wszystko wraca do normy. Będę wdzięczny za wszelkie porady. https://docs.google.com/file/d/0Bws1M1dJNk06c0xKWkp0MWwtVzA/edit?usp=sharinghttps://docs.google.com/file/d/0Bws1M1dJNk06cHJfU2JJT1NsT00/edit?usp=sharinghttps://docs.google.com/file/d/0Bws1M1dJNk06YllSZ20xRmNvLUU/edit?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 11.02.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Hm..., ze tak spytam a co jest takiego niezwyklego w centrali Excellent? Zabrzmialo to jakbys kupil Mercedasa S klase w cenie Focus'a. Wbudowana nagrzewnica i automatyczny bypass (kolega który ma zwykłego Renoventa bez GWC dochodzi wlasnie powoli do wniosku, ze bedzie musial zamontowac osobna nagrzewnice). Wiec nie Mercedes, ale powiedzmy podgrzewane fotele w Focusie ; mnie chodziło raczej o to że trafiłem na moment kiedy mieli obydwa i mogłem wybierać między nimi w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uk4sh30 18.02.2013 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Co sądzicie o pracy rekuperatora na podstawie powyższych filmików? Czy możecie podać jak u Was wyglądają parametry podczas pracy rekuperatora? Mam na myśli wartości ciśnień i przepływy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 18.02.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 uk4sh30, przede wszystkim spróbowałbym wyrównać przepływy nawiewu i wywiewu i wtedy badać sytuację. Zgłoś też awarię czujnika do sprzedawcy/serwisu. U mnie zarówno na nawiewie jak i wywiewie (wydatek m3/h / ciśnienie Pa):I bieg: 100 / 50II bieg: 150 / 130 Reku Renovent HR300 Medium, brak GWC rurowego (mam glikolowe). Jeśli czerpnia pokryje mi się szadzią, to słyszę większy wydatek wentylatora nawiewnego - sprawdzam ciśnienie nawiewu - wzrost z 50 Pa do np. 115 Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uk4sh30 18.02.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 I takie parametry wydają się być sensowne. Niestety u mnie na wywiewie bywają wachania w zakresie 50-750 Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 20.02.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Probowalem ostatnio go wyciagac i bez szans - tam sa nity, ktorych bez niszczenia nie da sie wyciagnac wymiennika. Chyba ze jakos druga strona? (ja probowalem od strony filtrow). Nie pamietam dokladnie jak to bylo bo chcialem tylko zajrzec co jest w srodku ale zdziwilem sie ze wymiennika nie da sie wyciagnac (!?). http://www.mojeboje.pl/czyszczenie-rekuperatora-brink-renovent-hr400/ - tutaj masz jak sie to robi, a tutaj moja instalacja ktora sam zaprojektowalem i wykonalem. Pracuje drugi sezon zalety tak jak koledzy opisuja a wady - jak do tej pory brak. Co do filtrow wymieniac czesciej jak podaje instrukcja czy komunikat zabrudzenia filtra i bedzie super. tu link do mojej instalacji: https://picasaweb.google.com/Darek.dr.floyd/BudowaRekuperacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.02.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Dex - pod jakim kątem ten reku jest zainstalowany tak żeby skropliny ściekały ? odprowadzenie widze że masz zrobione fachowo... ja dałem gumowego węża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.02.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Dex, dzięki za instrukcję, mam zamiar właśnie zajrzeć do wnętrza i wyczyścić wymiennik. OT: zauważyłem w galerii jedno intrygujące zdjęcie... Czy antena DVB łapie sygnał będąc wewnątrz domu? I jak z jego jakością? Jestem dopiero przed jej zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts