Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

Mam od stycznia zainstalowany rekuperator Renovent HR 300. Do chwili obecnej było ok. Od kilku dni zauważyłem znaczny wzrost wilgoci w domu i mniejszą ilość wydalanych skroplin. Czy to ma związek z wzrostem temp. na zewn.czy może coś innego. Czy podobne przypadki miały lub mają miejsce

w Waszych domach. Proszę o odpowiedż. Boję się, żeby wilgoć nie zrobłla mi "psikusa". Pozdrawiam

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam od stycznia zainstalowany rekuperator Renovent HR 300. Do chwili obecnej było ok. Od kilku dni zauważyłem znaczny wzrost wilgoci w domu i mniejszą ilość wydalanych skroplin. Czy to ma związek z wzrostem temp. na zewn.czy może coś innego. Czy podobne przypadki miały lub mają miejsce

w Waszych domach. Proszę o odpowiedż. Boję się, żeby wilgoć nie zrobłla mi "psikusa". Pozdrawiam

Przy tych temperaturach skroplin bedzie coraz mniej - w lato wcale :) To ze masz w srodku wieksza wilgotnosc to tez normalne - mrozna zima wilgotnosc na zewnatrz jest niska (wiec i w srodku). Aktualnie temperatura na zewnatrz wzrosla ale wilgotnosc jest wysoka.. Rozjasnij to znaczy "znaczny wzrost wilgoci w domu"? Na ile m3/h chodzi Twoj reku ?

• 2 months później...

A tak Panowie i Panie działa w naszym rekuperatorze bypass:

http://szyna.civ.pl/rekutest/reku-bypass-on-off-on.png

link do full wersji jakby sobie ktoś nie radził

(bypass on - off - on)

Czujka temperatury zewnętrznej jest w trochę innym miejscu niż reku pobiera powietrze, pozatym ono już trochę (minimalnie ale jednak) się dogrzewa w rurach nim doleci do samego reku. Widać jednak że bypass ma sens i przy jego włączeniu - wywiewane jest cieplejsze, a nawiewane chłodniejsze powietrze z zewnątrz - czyli spełnia swoje zadanie :)

• 1 month później...
Częśc na obrazku zaznaczona strzałką to bypass,jeśli reku nie ma tej zaznaczonej części to bypassu nie ma.

Czyli go mam:)

Teraz jak to zmusić do pracy w jakimś automacie ??

Musi to być sterowanie temp. powietrza wywiewanego z domu?? i jeśli zostanie przekroczona temeratura to nie odzyskuje???

Czy to działa w jakiś inny sposób?

Pozdrawiam

Bypass, jeżeli jest zainstalowany, zapewnia dopływ świeżego powietrza zewnętrznego, które nie jest podgrzewane w wymienniku ciepła. Szczególnie podczas letnich nocy pożądane jest chłodne świeże powietrze, wówczas ciepłe powietrze z pomieszczenia jest wymieniane chłodnym powietrzem z zewnątrz. Przepustnica bypass-u otwiera się, kiedy temperatura wewnętrzna przekroczy nastawioną wartość (standardowo 22°C), a powietrze zewnętrzne jest cieplejsze niż nastawiona temperatura (standardowo 10°C), ale chłodniejsze niż powietrze wewnętrzne. Powietrze zewnętrzne dostarczane przez bypass jest cały czas filtrowane, więc jakość powietrza jest optymalna, bez względu na ustawienia bypasu.Można ustawiać bypass dla różnych sytuacji, poprzez nastawialny parametr.

Jak to wszystko ustawić znajdziesz w instrukcji.Jeśli nie masz daj maila to wyślę

Bypass, jeżeli jest zainstalowany, zapewnia dopływ świeżego powietrza zewnętrznego, które nie jest podgrzewane w wymienniku ciepła. Szczególnie podczas letnich nocy pożądane jest chłodne świeże powietrze, wówczas ciepłe powietrze z pomieszczenia jest wymieniane chłodnym powietrzem z zewnątrz. Przepustnica bypass-u otwiera się, kiedy temperatura wewnętrzna przekroczy nastawioną wartość (standardowo 22°C), a powietrze zewnętrzne jest cieplejsze niż nastawiona temperatura (standardowo 10°C), ale chłodniejsze niż powietrze wewnętrzne. Powietrze zewnętrzne dostarczane przez bypass jest cały czas filtrowane, więc jakość powietrza jest optymalna, bez względu na ustawienia bypasu.Można ustawiać bypass dla różnych sytuacji, poprzez nastawialny parametr.

Jak to wszystko ustawić znajdziesz w instrukcji.Jeśli nie masz daj maila to wyślę

Dzięki za info - mam instrukcję. Teraz doczytałem, to co napisałeś :)

Czyli w domu mam teraz około 26 stopni, na zewnątrz 21....czyli bypass powinine być otwarty - czyli brak wymiany cieplnej powietrza...

Jak to najszybciej sprawdzić z poziomu teku czy ten bypass działa....jak tutaj piszemy??

Wciśnij F i OK na ok 3 sekundy.

Wejdziesz do menu odczytu informacji.

Naciskasz + aż znajdziesz status bypassu, będzie pisać bP1 lub bP0 .0 bypass zamknięty,1 otwarty.

Zobacz do instrukcji tam masz opisane wiele innych ustawień.

Dodatkowo musisz sprawdzić parametr I8 i I9 oraz U4 i U5 chyba.

• 1 month później...

Witam,

jestem nowy na forum,

Przymierzam się do kupna Wolfa CWL 400 = Brink 400 ale nie wiem czy exccelent czy nie.

Mam pytanie: w Excelent jest nagrzewnica wstępna i czy jest jakaś możliwość sterownia jej włączaniem się lub wyłączaniem.

Czy ma się jakiś wpływ na nagrzewnicę wstępną? Czy można ją wyłączyc?

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam,

mam mały problem z moim Brink Hr300 z bypassem.

Od jakiegoś tygodnia pojawia się problem, którego objawy to:

1. mrugająca lampka na przełączniku trójstopniowym

2. brak w tym czasie na wyświetlaczu rekuperatora informacji o jakimkolwiek błędzie - wyświetla się numer biegu rekuperatora

3. wyłączone oba wentylatory - brak nawiewu i wywiewu

Sytuacja ta pojawia się losowo i trwa od kilku do kilkudziesięciu minut - potem wszystko wraca do normy (rekuperator działa normalnie), problem pojawia się również losowo tzn. może wystąpić klika razy dziennie jak równie nie występuje przez 2-3 dni (tzn. ja tego nie zauważam bo może np. dziać się tak w nocy)

Jeżeli ktoś ma pomysł co to może być oraz co z tym zrobić to proszę o jakieś sugestie

pozdrawiam,

Witam,

mam mały problem z moim Brink Hr300 z bypassem.

Od jakiegoś tygodnia pojawia się problem, którego objawy to:

1. mrugająca lampka na przełączniku trójstopniowym

2. brak w tym czasie na wyświetlaczu rekuperatora informacji o jakimkolwiek błędzie - wyświetla się numer biegu rekuperatora

3. wyłączone oba wentylatory - brak nawiewu i wywiewu

Sytuacja ta pojawia się losowo i trwa od kilku do kilkudziesięciu minut - potem wszystko wraca do normy (rekuperator działa normalnie), problem pojawia się również losowo tzn. może wystąpić klika razy dziennie jak równie nie występuje przez 2-3 dni (tzn. ja tego nie zauważam bo może np. dziać się tak w nocy)

Jeżeli ktoś ma pomysł co to może być oraz co z tym zrobić to proszę o jakieś sugestie

pozdrawiam,

Witam.

Czy to nie jest przypadkiem wskaźnik zabrudzenia filtra?

• 1 month później...

witam, mam brink renovent excelent 400, czy ktoś z forumowiczów moze mi wyjasnić o co chodzi w ustawieniu Centralne ogrzewanie +

rekuperacja wartość /on/off. Widzę taki parametr w instrukcji obsługi ale nie widzę go w menu rekuperatora, nie wiem za co jest odpowiedzialny i czy powinien być w położeniu on czy off

Witam,

Jakie są filtry fabrycznie montowane w brink renowent exelent 400? Nie chodzi mi o wygląd, bo to akurat wiem. Chodzi o nazwę do zamówienia. Postanowiłem wymienić filtry w sowim reku, wszedłem na stronę AJB Klima, skąd był zamawiany rekuperator, był tam tylko jeden rodzaj filtrów do tego modelu, więc zamówiłem. Podczas wymiany, zauważyłem, że poprzednie są grubsze, więcej włókna, czy podobnego materiału, natomiast nowe zamówione, to jakaś tkanina naciągnięta na ramkę :( wyglądają słabo...

Czy ktoś może znalazł zamiennik tym filtrom? Czy może ktoś próbował sam wykonać taki filtr? Patrząc bliżej na te filtry, można je wykonać samemu, pytanie jakiego materiału użyć. Nawet taki czarny filtr węglowy do okapu, który sprzedają na metry, lepiej wygląda niż ta szmata na ramkach, którą otrzymałem...

Z góry dzięki

witam, mam brink renovent excelent 400, czy ktoś z forumowiczów moze mi wyjasnić o co chodzi w ustawieniu Centralne ogrzewanie +

rekuperacja wartość /on/off. Widzę taki parametr w instrukcji obsługi ale nie widzę go w menu rekuperatora, nie wiem za co jest odpowiedzialny i czy powinien być w położeniu on czy off

mam ten rekuperator, ale nie wchodziłem tak głęboko w ustawienia. Jedynie co ustawiłem, to prędkość wentylatorów do poszczególnych biegów.