JUMIS 14.04.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Mam od stycznia zainstalowany rekuperator Renovent HR 300. Do chwili obecnej było ok. Od kilku dni zauważyłem znaczny wzrost wilgoci w domu i mniejszą ilość wydalanych skroplin. Czy to ma związek z wzrostem temp. na zewn.czy może coś innego. Czy podobne przypadki miały lub mają miejscew Waszych domach. Proszę o odpowiedż. Boję się, żeby wilgoć nie zrobłla mi "psikusa". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.04.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Tym, że jest mniej skroplin bym się nie przejmował Inna wilgotność jest zimą, a inna latem. Jeśli nie masz zatem wilgotności na poziomie 70% to znaczy, że wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.04.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Mam od stycznia zainstalowany rekuperator Renovent HR 300. Do chwili obecnej było ok. Od kilku dni zauważyłem znaczny wzrost wilgoci w domu i mniejszą ilość wydalanych skroplin. Czy to ma związek z wzrostem temp. na zewn.czy może coś innego. Czy podobne przypadki miały lub mają miejsce w Waszych domach. Proszę o odpowiedż. Boję się, żeby wilgoć nie zrobłla mi "psikusa". Pozdrawiam Przy tych temperaturach skroplin bedzie coraz mniej - w lato wcale To ze masz w srodku wieksza wilgotnosc to tez normalne - mrozna zima wilgotnosc na zewnatrz jest niska (wiec i w srodku). Aktualnie temperatura na zewnatrz wzrosla ale wilgotnosc jest wysoka.. Rozjasnij to znaczy "znaczny wzrost wilgoci w domu"? Na ile m3/h chodzi Twoj reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.06.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A tak Panowie i Panie działa w naszym rekuperatorze bypass: http://szyna.civ.pl/rekutest/reku-bypass-on-off-on.png link do full wersji jakby sobie ktoś nie radził (bypass on - off - on) Czujka temperatury zewnętrznej jest w trochę innym miejscu niż reku pobiera powietrze, pozatym ono już trochę (minimalnie ale jednak) się dogrzewa w rurach nim doleci do samego reku. Widać jednak że bypass ma sens i przy jego włączeniu - wywiewane jest cieplejsze, a nawiewane chłodniejsze powietrze z zewnątrz - czyli spełnia swoje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyspa7 11.08.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Panowie, Panie jak szybko sprawdzić czy mój reku Medium (300) jest wyposażony w bypass? Jakaś opcja w menu czy należy rozebrać...i czego szukać? Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 11.08.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Panowie, Panie jak szybko sprawdzić czy mój reku Medium (300) jest wyposażony w bypass? Jakaś opcja w menu czy należy rozebrać...i czego szukać? Pozdrawiam A. Częśc na obrazku zaznaczona strzałką to bypass,jeśli reku nie ma tej zaznaczonej części to bypassu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyspa7 11.08.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Częśc na obrazku zaznaczona strzałką to bypass,jeśli reku nie ma tej zaznaczonej części to bypassu nie ma. Czyli go mam:) Teraz jak to zmusić do pracy w jakimś automacie ?? Musi to być sterowanie temp. powietrza wywiewanego z domu?? i jeśli zostanie przekroczona temeratura to nie odzyskuje??? Czy to działa w jakiś inny sposób? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 11.08.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Bypass, jeżeli jest zainstalowany, zapewnia dopływ świeżego powietrza zewnętrznego, które nie jest podgrzewane w wymienniku ciepła. Szczególnie podczas letnich nocy pożądane jest chłodne świeże powietrze, wówczas ciepłe powietrze z pomieszczenia jest wymieniane chłodnym powietrzem z zewnątrz. Przepustnica bypass-u otwiera się, kiedy temperatura wewnętrzna przekroczy nastawioną wartość (standardowo 22°C), a powietrze zewnętrzne jest cieplejsze niż nastawiona temperatura (standardowo 10°C), ale chłodniejsze niż powietrze wewnętrzne. Powietrze zewnętrzne dostarczane przez bypass jest cały czas filtrowane, więc jakość powietrza jest optymalna, bez względu na ustawienia bypasu.Można ustawiać bypass dla różnych sytuacji, poprzez nastawialny parametr.Jak to wszystko ustawić znajdziesz w instrukcji.Jeśli nie masz daj maila to wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyspa7 11.08.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Bypass, jeżeli jest zainstalowany, zapewnia dopływ świeżego powietrza zewnętrznego, które nie jest podgrzewane w wymienniku ciepła. Szczególnie podczas letnich nocy pożądane jest chłodne świeże powietrze, wówczas ciepłe powietrze z pomieszczenia jest wymieniane chłodnym powietrzem z zewnątrz. Przepustnica bypass-u otwiera się, kiedy temperatura wewnętrzna przekroczy nastawioną wartość (standardowo 22°C), a powietrze zewnętrzne jest cieplejsze niż nastawiona temperatura (standardowo 10°C), ale chłodniejsze niż powietrze wewnętrzne. Powietrze zewnętrzne dostarczane przez bypass jest cały czas filtrowane, więc jakość powietrza jest optymalna, bez względu na ustawienia bypasu.Można ustawiać bypass dla różnych sytuacji, poprzez nastawialny parametr. Jak to wszystko ustawić znajdziesz w instrukcji.Jeśli nie masz daj maila to wyślę Dzięki za info - mam instrukcję. Teraz doczytałem, to co napisałeś Czyli w domu mam teraz około 26 stopni, na zewnątrz 21....czyli bypass powinine być otwarty - czyli brak wymiany cieplnej powietrza... Jak to najszybciej sprawdzić z poziomu teku czy ten bypass działa....jak tutaj piszemy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 11.08.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Wciśnij F i OK na ok 3 sekundy.Wejdziesz do menu odczytu informacji.Naciskasz + aż znajdziesz status bypassu, będzie pisać bP1 lub bP0 .0 bypass zamknięty,1 otwarty. Zobacz do instrukcji tam masz opisane wiele innych ustawień.Dodatkowo musisz sprawdzić parametr I8 i I9 oraz U4 i U5 chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzabban 01.10.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witam, jestem nowy na forum,Przymierzam się do kupna Wolfa CWL 400 = Brink 400 ale nie wiem czy exccelent czy nie.Mam pytanie: w Excelent jest nagrzewnica wstępna i czy jest jakaś możliwość sterownia jej włączaniem się lub wyłączaniem.Czy ma się jakiś wpływ na nagrzewnicę wstępną? Czy można ją wyłączyc? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 22.10.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Kto podpowie gdzie kupić Brink Renovent Excellent 400, najlepiej w mazowieckim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas77 28.10.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Kto podpowie gdzie kupić Brink Renovent Excellent 400, najlepiej w mazowieckim? Mi instalacje robiła firma http://www.reku.net.pl/ i u nich tez kupię Excellenta wraz z montażem. Firma nie jest z mazowieckiego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orkan73 29.10.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Witam,mam mały problem z moim Brink Hr300 z bypassem.Od jakiegoś tygodnia pojawia się problem, którego objawy to:1. mrugająca lampka na przełączniku trójstopniowym2. brak w tym czasie na wyświetlaczu rekuperatora informacji o jakimkolwiek błędzie - wyświetla się numer biegu rekuperatora3. wyłączone oba wentylatory - brak nawiewu i wywiewuSytuacja ta pojawia się losowo i trwa od kilku do kilkudziesięciu minut - potem wszystko wraca do normy (rekuperator działa normalnie), problem pojawia się również losowo tzn. może wystąpić klika razy dziennie jak równie nie występuje przez 2-3 dni (tzn. ja tego nie zauważam bo może np. dziać się tak w nocy)Jeżeli ktoś ma pomysł co to może być oraz co z tym zrobić to proszę o jakieś sugestiepozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas77 29.10.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Witam, mam mały problem z moim Brink Hr300 z bypassem. Od jakiegoś tygodnia pojawia się problem, którego objawy to: 1. mrugająca lampka na przełączniku trójstopniowym 2. brak w tym czasie na wyświetlaczu rekuperatora informacji o jakimkolwiek błędzie - wyświetla się numer biegu rekuperatora 3. wyłączone oba wentylatory - brak nawiewu i wywiewu Sytuacja ta pojawia się losowo i trwa od kilku do kilkudziesięciu minut - potem wszystko wraca do normy (rekuperator działa normalnie), problem pojawia się również losowo tzn. może wystąpić klika razy dziennie jak równie nie występuje przez 2-3 dni (tzn. ja tego nie zauważam bo może np. dziać się tak w nocy) Jeżeli ktoś ma pomysł co to może być oraz co z tym zrobić to proszę o jakieś sugestie pozdrawiam, Witam. Czy to nie jest przypadkiem wskaźnik zabrudzenia filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orkan73 29.10.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Nie, bo wskaźnik zabrudzenia filtra to dioda świeci cały czas a nie mruga i na rekuperatorze pojawia się komunikat FIL, a filtry i tak są założone świeżutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudo 12.12.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 witam, mam brink renovent excelent 400, czy ktoś z forumowiczów moze mi wyjasnić o co chodzi w ustawieniu Centralne ogrzewanie + rekuperacja wartość /on/off. Widzę taki parametr w instrukcji obsługi ale nie widzę go w menu rekuperatora, nie wiem za co jest odpowiedzialny i czy powinien być w położeniu on czy off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 18.12.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam, Jakie są filtry fabrycznie montowane w brink renowent exelent 400? Nie chodzi mi o wygląd, bo to akurat wiem. Chodzi o nazwę do zamówienia. Postanowiłem wymienić filtry w sowim reku, wszedłem na stronę AJB Klima, skąd był zamawiany rekuperator, był tam tylko jeden rodzaj filtrów do tego modelu, więc zamówiłem. Podczas wymiany, zauważyłem, że poprzednie są grubsze, więcej włókna, czy podobnego materiału, natomiast nowe zamówione, to jakaś tkanina naciągnięta na ramkę wyglądają słabo... Czy ktoś może znalazł zamiennik tym filtrom? Czy może ktoś próbował sam wykonać taki filtr? Patrząc bliżej na te filtry, można je wykonać samemu, pytanie jakiego materiału użyć. Nawet taki czarny filtr węglowy do okapu, który sprzedają na metry, lepiej wygląda niż ta szmata na ramkach, którą otrzymałem... Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 18.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 witam, mam brink renovent excelent 400, czy ktoś z forumowiczów moze mi wyjasnić o co chodzi w ustawieniu Centralne ogrzewanie + rekuperacja wartość /on/off. Widzę taki parametr w instrukcji obsługi ale nie widzę go w menu rekuperatora, nie wiem za co jest odpowiedzialny i czy powinien być w położeniu on czy off mam ten rekuperator, ale nie wchodziłem tak głęboko w ustawienia. Jedynie co ustawiłem, to prędkość wentylatorów do poszczególnych biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 19.12.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 kup tkanine, np tutaj http://www.solisfiltry.pl/oferta/ wybrać tez możesz EU3, EU4 itd dzięki za link. Zamówiłem tam dzisiaj G3 oraz f7 na dolot. PObawię się przyjdą, bo te co kupiłem w AJB jakiś żart... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts