Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

Ja bym poprosił o wycenę na całość, bez możliwości powstania kosztów dodatkowych, bo tu jest pole do nadużyć. A tak to zacznie się - otwory to tyle w pustaku, ale tu jest beton to będzie razy dwa, a jak b będzie zbrojenie to razy osiem.

Pozdr,

Paweł

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostałem wycene na Brink renovent HR M(ASK) i takie małe zdziwko, bo napisali mi że:

oferta obejmuje (między innymi):

-instalację rozprowadzającą z rur spiro i kanałów

- montaż oraz uruchomienie całośći instalacji

oferta nie obejmuje(między innymi)

- robót budowlanych - przekuć przez przegrody, zabudowy kanałów

albo ja tutaj czegoś nie rozumiem - mam sobie to wszystko sam robić?!?!?

Napisz proszę jaką dostałeś wycenę (i w jakiej firmie). Jeśli nie na forum to na priva.

Stoję właśnie przed takim samym wyborem i zbieram wszelkie informacje.

Pzdr

Krzych

PS. Jaką masz kubaturę wentylowaną?

Dostałem wycene na Brink renovent HR M(ASK) i takie małe zdziwko, bo napisali mi że:

oferta obejmuje (między innymi):

-instalację rozprowadzającą z rur spiro i kanałów

Doprecyzuj też w jakim procencie zostaną użyte rury spiro a w jakim twarde i zapisz to w umowie bo ja korzystałem z firmy AWO polecanej przez ASK i się okazało że z początkowych 90% sztywnych zostało może 50% i to po karczemnej awanturze.

Sama centrala uzalezniona jest od kursu euro, ale mnie w warszawie robila firma polecana przez ASK (z Radomia firma GOMAR) i wiekszosc instalacji jest ze sztywnych rur.

Spiro czy tez inne elastyczne sa tylko przy wywiewach/nawiewach na poddaszu zeby mozna bylo pozniej trafic w dziursko wyciete w GK

Mam podlaczone GWC zwirowe i czerpnie scienna (bezposrednia)

Rury mam poprowadzone w ociepleniu poddasza a wyrzutnie w wolnym szybie komina - instalacja reku

Pzdr.

• 1 month później...
Sama centrala uzalezniona jest od kursu euro, ale mnie w warszawie robila firma polecana przez ASK (z Radomia firma GOMAR) i wiekszosc instalacji jest ze sztywnych rur.

Spiro czy tez inne elastyczne sa tylko przy wywiewach/nawiewach na poddaszu zeby mozna bylo pozniej trafic w dziursko wyciete w GK

Mam podlaczone GWC zwirowe i czerpnie scienna (bezposrednia)

Rury mam poprowadzone w ociepleniu poddasza a wyrzutnie w wolnym szybie komina - instalacja reku

Pzdr.

Witam

Właśnie wycenia mi szczegółowo reku Brink lub NED-AIR f-ma GOMAR z Radomia. Bardzo proszę o opinie. Chociaż najlepiej chciałbym porozmawiać priv. Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Ja kupiłem Renoventa HR 300 Medium i jestem bardzo zadowolony, montowała mi firma z Żor we współpracy ze sklepem internetowym http://www.technika.grzewcza.com.pl mają dobre ceny, zrobili mi projekt gratis i sprawdzili porządnymi urządzeniami. Co ciekawe okazało się, że może mi działać na I biegu i jest bardzo cicha. Firme polecam dlatego bo nawet po sobie posprzątali :)

:D

Tomek z Ustronia

Ja kupiłem Renoventa HR 300 Medium i jestem bardzo zadowolony, montowała mi firma z Żor we współpracy ze sklepem internetowym http://www.technika.grzewcza.com.pl mają dobre ceny, zrobili mi projekt gratis i sprawdzili porządnymi urządzeniami. Co ciekawe okazało się, że może mi działać na I biegu i jest bardzo cicha. Firme polecam dlatego bo nawet po sobie posprzątali :)

Tomek z Ustronia

Także zastanawiam się nad Renowentem. Firma z Lędzin wyceniła reku - centrala RENOVENT HR 400 z automatycznym bypassem, sterowaniem - 15 300+7%vat

Cena obejmuje kompletny montaż wraz z uruchomieniem i regulacją instalacji.

Cena nie obejmuje podprowadzenia gniazda sieciowego o napięciu 230 V oraz obróbek po przekuciach typu gipsowanie itp. Standardowo miejsca te są uzupełnione pianką montażową.

Jaką masz Tomku kubaturę? Z projektu obliczyli mi tryb roboczy 320 m3/h. Czy masz GWC?

Pozdrawiam Piotr.

Tomek z Ustronia

Także zastanawiam się nad Renowentem. Firma z Lędzin wyceniła reku - centrala RENOVENT HR 400 z automatycznym bypassem, sterowaniem - 15 300+7%vat

Cena obejmuje kompletny montaż wraz z uruchomieniem i regulacją instalacji.

Cena nie obejmuje podprowadzenia gniazda sieciowego o napięciu 230 V oraz obróbek po przekuciach typu gipsowanie itp. Standardowo miejsca te są uzupełnione pianką montażową.

Jaką masz Tomku kubaturę? Z projektu obliczyli mi tryb roboczy 320 m3/h. Czy masz GWC?

Pozdrawiam Piotr.

No to masz namiar na wlasciciela 660 944 240 robia na poludniu Polski bo u mojego szwagra tez beda robic - niech Ci zrobia wycene t zobaczysz kto ma lepsza cene, a narawde mozna ich polecic.

aha, wykonawca odradzał mi GWC, twierdzi że taki z prawdziwego zdarzenia musi kosztować 20tys :o :o :o

a wszystkie inne to tak ze 2 lata podziałają , hehe, tak powiedział. No i mam wątpliwości....

... i coz sie stanie po tych dwoch latach?

Nie powiedzilei Ci juz tego?

Gdyby tak bylo to mysle ze wiekszosc by na to wpadla szczegolnie ze niektorzy maja gwc juz pare latek czynne i nie widzialem opini zeby po dwoch latach ...

Nawet TB, opozycjonista do tutejszych wypowiedzi nie porwal by sie na taka bzdure.

Pzdr.

• 2 weeks później...

Własnie dostałem wycenę Reku Brink Renovent HR.

3 stopniowy sterownik,

system kanałów nawiewnych i powrotnych Climaver,

Zawory nawiewne i wywiewne,

Czerpnia i wyrzutnia, akcesoria mont. i regul.,

Montaż systemu.

Całość 17.973. z możliwością targowania większego jak decyzja szybka i mniejszego jak decyzja do 30 dni.

Co wy na to?

Własnie dostałem wycenę Reku Brink Renovent HR.

3 stopniowy sterownik,

system kanałów nawiewnych i powrotnych Climaver,

Zawory nawiewne i wywiewne,

Czerpnia i wyrzutnia, akcesoria mont. i regul.,

Montaż systemu.

Całość 17.973. z możliwością targowania większego jak decyzja szybka i mniejszego jak decyzja do 30 dni.

Co wy na to?

Ja kupilem wczoraj Brinka za 5500 zl brutto. Na co tu wydac jeszcze prawie 13 000????? Chyba na kanaly ze zlota :lol: W 8000 zmieszcze sie na luzie z ociepleniem kanalow 10-centymetrowa welna. Mam dom o powierzchni 130 m2.

pozdro,

mp

mpudlo pisze:

Ja kupilem wczoraj Brinka za 5500 zl brutto. Na co tu wydac jeszcze prawie 13 000????? Chyba na kanaly ze zlota W 8000 zmieszcze sie na luzie z ociepleniem kanalow 10-centymetrowa welna. Mam dom o powierzchni 130 m2.

Kupiłeś i sam zrobisz. Ja niestety po pierwsze, że nie mam na to czasu a po drugie nic a nic nie wiem o tym jak to wykonać. Dlatego muszę się zdecydować na firmę, która zrobi wszystko tak jak należy.

mpudlo pisze:

Ja kupilem wczoraj Brinka za 5500 zl brutto. Na co tu wydac jeszcze prawie 13 000????? Chyba na kanaly ze zlota W 8000 zmieszcze sie na luzie z ociepleniem kanalow 10-centymetrowa welna. Mam dom o powierzchni 130 m2.

Kupiłeś i sam zrobisz. Ja niestety po pierwsze, że nie mam na to czasu a po drugie nic a nic nie wiem o tym jak to wykonać. Dlatego muszę się zdecydować na firmę, która zrobi wszystko tak jak należy.

Ja tez nie mam o tym pojecia;)

Witam proszę zerknąc na tę wycenę.

Rekuperator RK 500 SPE 1,8 7500 netto

Sterownik Digital 900netto

Automatyczne obejście wymiennika 1200 netto

Instalacja nawiewno wywiewna 4800 netto

Materiały montażowe 800 netto

Dostaw i montaż 2400 netto

Zapotrzebowanie wentylacyjne :

- nawiew 315 m3/h

- wywiew 335m3/h.

- spręż dyspozycyjny 270 Pa.

dom 200 m2

Zastanawiam się nad taką inwestycją tylko cena mnie troszkę powaliła.

Parę lat temu kupowałem rekuperator do firmy i pamiętam ze cena niebyła duzo wyższa a tam jest duza jednostka i due odległosci między .pomieszczeniami

Witam,

Czy ktoś możne już stosuje takie cudo:

http://www.allegro.pl/item745266679_regulator_sterownik_elektroniczny_do_renovent_hr.html

Jakie wrazenia??

pozdro,

mp

Zanim założyliśmy podobny regulator wydawało mi się że to niezbędne urządzenie. Teraz po kilku tygodniach użytkowania stwierdzam że to zbędny bajer. No ale dumnie wisi na ścianie i pokazuje temperaturę dzień godzinę i tryb w jakim się znajduje. Najdroższy zegarko- termometr w domu.

Witam ponownie.

Dzięki Tomku ([email protected]) za informację. Dzwoniłem na podany numer i rozmawiałem z właścicielem. Określił koszty w granicach 12 - 14tys. bez dokładnej kalkulacji gdyż niestety do tego jest potrzebny projekt wentylacji , którego nie wykonują (zlecają to innej firmie- koszt 800zł, później zwrócony jeśli zleci się im montaż) Tak więc może się okazać, że po opłaceniu projektu dokładnie skalkulowane koszty będą wyższe od propozycji innych wykonawców. Sama zaś różnica może być efektem zastosowania różnych materiałów (Lędziny zastosowały w obliczeniach przewody sztywne SPIRO, które z tego co czytałem są droższe)

Do wcześniejszego zestawu RENOVENTA 400 (patrz kilka postów w górę) otrzymałem wycenę GWC : UKŁAD TICHELMANNA DLA 87 mb na REHAU za

15 900 +7%vat (czy aby nie przesadzili z metrażem!!?)

Czy ta centrala nie ma za małej wydajności przy takiej długości rur wymiennika? Inna firma której opinię dostałem twierdzi że ta centrala jest za słaba. Proszę o opinie.

Czy drogo, czy w normie. Jeśli ktoś ma namiary na inne firmy od REKU (małopolskie lub śląskie) proszę o informację.