gentoonx 15.02.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 witam, obecnie robie elektryke w domu. bedzie centrala excellent i sterownik tygodniowy. jaki kabel polozyc pod ten sterownik? skretke czy jakis specjalny???? pozdrawiam mietek ciężko znaleźć jakąś DTR'kę w necie i podejrzeć? a nie leniuchem zajeżdżać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.02.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Czasem całość na sztywnych rurach, a czasem samo podłączenie na flexach. Nie ukrywam, że łatwiej mi by było na flexach, ale czy równie dobrze/ akceptowalnie? Nie robi się domowej wentylacji na sztywnych i gładkich kanałach. Wyklucza to producent w/w centrali. Kanały powinny by tak dobrane by się powietrze nie rozprężało lub niewiele rozprężało - najlepiej jak w kanałach będą takie prędkości powietrza jakie wychodzą z centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 16.02.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 witam króćce przyłączeniowe: fi 180 mm pozdrawiam wg instrukcji i broszur otwory fi 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.02.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 witam, sciagnalem instrukcje obslugi/instalacji centrali, sciagnalem instrukcje uzytkowania nowego sterownika, nigdzie nie moge znalezc jaki przewod tam jest. w instrukcji sterownika jest jedynie sposob programowania tygodniowego oraz to ze jest na 24v. nie moge znalezc innej instrukcji sterownika tygodniowego brinka, w ktorej sa opisy wyjsc itd. w instrukcji renovent centrali jest jedynie zapis, ze zwykly sterownik 1-2-3 z kontrola filtra ma byc podlaczony do centrali na zlaczu X2 poprzez kabel 6 zyl RJ12. a odpowiedzi na moje pytanie odnosnie sterownika lcd tygodniowego nigdzie nie moge znalezc. pozdrawiam mietek na dole strony napisane, że dwużyłowy po eBusie http://www.odkurzacze.edd.pl/centrala-wentylacyjna-brink-renovent-hr-medium-sterownik-lcd-tygodniowy-bez-bypassa-p-449.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btheb 16.02.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 witam króćce przyłączeniowe: fi 180 mm pozdrawiam Dzięki mar1973 za odpowiedź, ale jakośc te fi 180mm mi nie pasuje. Mogę wiedzieć skąd masz taką informację? Zmierzone osobiście, czy z jakiejś dokumentacji? Chodzi mi dokładnie o Brink Excelent 300. Ja w dokumentacji brinka http://www.brinkclimatesystems.nl/getattachment/24a6b9e3-5a3e-4aad-b125-131a216271f4/612052-Renovent-Excellent,-March-2013.aspx na stronie 10 znalazłem Kanaaldiameter [mm] Ø150/ Ø160 a na stronie 56 po angielsku to samo Duct diameter [mm] Ø150/ Ø160 Tylko co to dokładnie oznacza? Spotkałem się z opinią, że gdy dam flexy 160mm na połączenie z reku to spokojnie ścisnę opaską nawet na króćcu 150mm. Czy ktoś pomoże mi zweryfikować te informacje? pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Dzięki mar1973 za odpowiedź, ale jakośc te fi 180mm mi nie pasuje. Mogę wiedzieć skąd masz taką informację? Zmierzone osobiście, czy z jakiejś dokumentacji? Chodzi mi dokładnie o Brink Excelent 300. Ja w dokumentacji brinka http://www.brinkclimatesystems.nl/getattachment/24a6b9e3-5a3e-4aad-b125-131a216271f4/612052-Renovent-Excellent,-March-2013.aspx na stronie 10 znalazłem Kanaaldiameter [mm] Ø150/ Ø160 a na stronie 56 po angielsku to samo Duct diameter [mm] Ø150/ Ø160 Tylko co to dokładnie oznacza? Spotkałem się z opinią, że gdy dam flexy 160mm na połączenie z reku to spokojnie ścisnę opaską nawet na króćcu 150mm. Czy ktoś pomoże mi zweryfikować te informacje? pozdrawiam, Krzysiek witam pomyliłem się - podałem rozmiary króćców w Brinku 400, a ty pytałeś o 300 przepraszam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 19.02.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Proszę bardzo o opinie w sprawie wyceny : CENA NETTO TO JUZ JEST CENA JAKA ZAPLACE (taka cena brutto jak ktos woli) 1. Rekuperator Brink Renovent 300 HR - 6 100,- zł netto2. Sterownik czteropozycyjny Brink - 200,- zł netto3. Elementy rozprowadzenia wentylacji - 2 800,- zł netto4. Montaż instalacji z uruchomieniem - 2 500,- zł netto Razem: 11600 netto Warto? P.S. Rekuperator chciałbym zmienić na Excelent 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.02.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 3. Elementy rozprowadzenia wentylacji - 2 800,- zł netto ? Jaki to dom? Co to za elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 19.02.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Nikt Panu nie napisze w ofercie dokładnie jakich materiałów użyje bo wtedy zrobiłbym to sam.Wiem tylko że rury maja być okręgłe PE-Flex podwieszane do sufitu. Jaki to dom?-pyta Pan o kolor,kształt,wysokość-ja nie wróżka żeby się domyślać o co Panu chodzi- parterowy -reszta w stopce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.02.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Nikt Panu nie napisze w ofercie dokładnie jakich materiałów użyje bo wtedy zrobiłbym to sam.Wiem tylko że rury maja być okręgłe PE-Flex podwieszane do sufitu. Jaki to dom?-pyta Pan o kolor,kształt,wysokość-ja nie wróżka żeby się domyślać o co Panu chodzi- parterowy -reszta w stopce.. A skąd Pan wie, że będą to rury PE wentylacyjne - tak samo wyglądają osłonowe do kabli a są ponad połowę tańsze? Poza tym - dlaczego inwestorowi bronić zrobić wentylację we własnym zakresie - to jest bardzo proste. Też instalujemy, ale raczej w domach zamieszkałych - skomplikowanych. Zapytałem, bo nie znając materiału ani powierzchni domu - trudno napisać czy materiał za 2800 netto to dużo czy mało. Tyle kosztuje w sklepie atestowany antybakteryjny towar na 150m2 dom . Centralę liczy b.drogo... No i robota na jeden dzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.02.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Nikt Panu nie napisze w ofercie dokładnie jakich materiałów użyje bo wtedy zrobiłbym to sam.Wiem tylko że rury maja być okręgłe PE-Flex podwieszane do sufitu. Jaki to dom?-pyta Pan o kolor,kształt,wysokość-ja nie wróżka żeby się domyślać o co Panu chodzi- parterowy -reszta w stopce.. Totalna bzdura. Takiej oferty to do kibla szkoda - zresztą papier za sztywny. To tak jak zamawiasz okna i oferent by ci napisał okno 1K montaż 2stówki. Edytowane 19 Lutego 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 13.03.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Padła mi elektronika w excellencie. Taki niefart. Całe szczęście na gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.03.2014 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Padła mi elektronika w excellencie. Taki niefart. Całe szczęście na gwarancji... Nie należy wyłączać reku przy niskich temperaturach. To najczęstrza przyczyna uszkodzenia elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 27.06.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Mam reku Brinka 300 bez sterownika. Czy z menu rekuperatora można zmieniać biegi, czy tylko sterownik to zapewnia?Zastanawiam się jaki sterownik kupić czy zwykły pokrętło na 3 biegi czy też ciekłokrystaliczny z możliwością programowania.Zwykły nie zaprząta mi głowy przy użytkowniu, a tym bardziej pozostałym domownikom. Programowalny ma dodatkowe opcje. Jak Wam się sprawują sterowniki i czy dodatkoweopcje z programowalnego sterownika np Sterownik IB – Tron 3100FAN są przydatne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.06.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Mam reku Brinka 300 bez sterownika. Czy z menu rekuperatora można zmieniać biegi, czy tylko sterownik to zapewnia? Zastanawiam się jaki sterownik kupić czy zwykły pokrętło na 3 biegi czy też ciekłokrystaliczny z możliwością programowania. Zwykły nie zaprząta mi głowy przy użytkowniu, a tym bardziej pozostałym domownikom. Programowalny ma dodatkowe opcje. Jak Wam się sprawują sterowniki i czy dodatkoweopcje z programowalnego sterownika np Sterownik IB – Tron 3100FAN są przydatne? Jest bardzo prosty w obsłudze, ma programator którym można sterować różnymi parametrami o różnych porach - przydatne przy przewietrzaniu i pracy podczas urlopu. Ponadto jest sygnalizatorem pracy rekuperatora, stanu filtrów, elektronicznym termometrem . Samym rekuperatorem również można sterować prędkością obrotową wentylatorów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 27.06.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Jak za pomocą menu reku sterujesz prędkością wentylatorów? Ja z instrukcji doszedłem jak ustawić poszczególne biegi np I na 100 II na 200 i III na 300 ale żeby przełączać z I na II czy III nie mogę. Mogę jedynie ustawić dla I biegu który jest automatycznie włączony prędkość na dzień np 180 a na noc 100 ale to problematyczne trzeba wchodzic w menu zmieniać na nową warotość zapisać i tak za każda zmianą. Jak za pomoce reku zmieniasz biegi?Czy w menu rekuperatora jest opcja pokazująca aktualną temperaturę na nawiewie / wywiewie? Jak niektórzy z Was pobierają do wykresów dane o temperaturze.Co można robić sterownikiem IB – Tron 3100FAN /poza programowaniem prędkości nawiewów na poszczególne dni godziny - nie jest mi to potrzebne/ czego nie można przy użyciu reku czy zwykłego starownika z pokrętłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 02.07.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Zakupiłem prosty sterownik Brink, nie ma tam żadnej instrukcji. Jak go podłączyć do reku? Mam wypuszczony kabel 6żyłowy. Jest jakiś schemat połączenia tych żył na złączkę RJ? Czy dowolnie łączę tak by po obu stronach kolory się zgadzały. Wszystkie żyły potrzebne do złączki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.07.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Zakupiłem prosty sterownik Brink, nie ma tam żadnej instrukcji. Jak go podłączyć do reku? Mam wypuszczony kabel 6żyłowy. Jest jakiś schemat połączenia tych żył na złączkę RJ? Czy dowolnie łączę tak by po obu stronach kolory się zgadzały. Wszystkie żyły potrzebne do złączki? Rozdział 5 str. 11 Instalowanie ps zaraz zapewne zostanie napisane, że gdzie? http://www.rekuperator.mazowsze.pl/pliki/Renovent_DTR_INWESTOR.pdf kiepski zakup Edytowane 2 Lipca 2014 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 03.07.2014 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 kiepski zakup czego? sterownika czy rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 03.07.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Crisiano nie bądź złośliwy ostatnie posty są o sterowniku. Citi. Kiepski wybór bo? Zamontowałem na razie tymczasowo bez obsadzania w ścianie. Dzieła i steruje a to najważniejsze. Mam 4 biegi zerowy wartość 0 czyli wyłączony lub 50 - ustawię na 0 by móc wyłączyć oraz 3 pozostałe biegi. Sterownik potrzebny mi jest po to by nie biegać kilka razy dziennie do piwnicy i zmieniać wartości poprzez wchodzenie w menu. Ten prosty sterownik spełnia swoją rolę. Jest prosty jak obsługa cepa i to chodzi bym ja i moja rodzina umiała zwiększyć zmniejszyć bieg! Za dużo wodotrysków w domu /piec CO sterowanie pełno bajerów, kuchnia indukcyjna, piekarnik, alarm, wewnętrzna sieć LAN itp/ do tego jeszcze by doszedł sterownik reku. Tak szybko wraz z rodziną zmieniam biegi. Dziecko czy żona się kąpie przekręca na 2 lub 3 nie muszę nić ciskać w menu elektronicznego sterownika. Automatyczna zmiana biegów wieczorem 1 bieg po 15 2 bieg od 19 do 20 3 bieg jest upierdliwy. Kto w dzisiejszych czasach wstaje codziennie , robi obiad, chodzi do WC i kąpie się o określonej godzinie? Ja nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts