Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Coś wątek przygasł:( Na wiosnę mam mieć montowanego Brinka 400, a tutaj nic nowego. Przy okazji mogłem praktycznie bez dopłat zmienić rekuperator na Airpacka jednak pomimo początkowego zapału pozostałem przy starym wyborze. Zadecydowały: estetyka wykonania, niezawodność oraz ekonomiczność.

Coś wątek przygasł:( Na wiosnę mam mieć montowanego Brinka 400, a tutaj nic nowego. Przy okazji mogłem praktycznie bez dopłat zmienić rekuperator na Airpacka jednak pomimo początkowego zapału pozostałem przy starym wyborze. Zadecydowały: estetyka wykonania, niezawodność oraz ekonomiczność.

Wolę jakość od estetyki i mniejsze zużycie przy większym odzysku.

• 3 months później...
Czy używa ktoś z Was sterownika z Insbudu model IB-Tron 3100FAN 12V? Instalację mam już prawie uruchomioną (podłączenie do reku zostało) i zastanawiam się nad dołożeniem sterownika do uruchamiania funkcji przewietrzania (zwarcie pinów do masy lub 12V). Panel sterujący ma taką możliwość, jedynie potrzeba coś do niego podpiąć. Najlepiej coś na pilota, bo miejsca na ścianie na włącznik dzwonkowy nie mam.

• 3 weeks później...
Witam,

Mam pytanie: jak rozumieć schemat jednoczesnego podłączenia 2 sterowników do excellenta (screenshot w załączniku)?

Co w sytuacji kiedy na każdym sterowniku jest inna nastawa?

Po przeczytaniu instrukcji wydaje mi się, że sterowanie polega na odpowiednim zwarciu jednej z trzech linii (LOW, MED lub High) z masą. Ale w przypadku 2 sterowników podłączonych równolegle nie ma to sensu. Przy rożnych nastawach efektem byłoby stałe zwarcie np. MED i LOW z masą.

Proszę o wyjaśnienie tego fenomenu.

Pzdr

Krzych

Witam,

czy ktoś może jasno opisać jak podłączyć dwa sterowniki, lub jeden fizyczny sterownik + sterowanie wyjściami z alarmu?

Skąd dokąd pociągnąć kable, czy są potrzebne jakieś dodatkowe przekaźniki?

• 2 weeks później...

Witajcie

Mam Renovent HR 400 Large i poniżej kilka odczytow z czujnikow jakie zamiescilem w rurach wychodzących z rekuperatora. cztery - po sztuce na każdym kanale tj. czerpnia, wyrzutnia, nawiew i wywiew. Pobiera powietrza z GWC zwirowego pod podloga w garażu.

Możecie sobieocenic czy wystarczający ma odzysk czy nie. Praca ciagla 24 h/dobe i 7 dni/tydzień (NON-STOP). Wydatek zima to 50 m3/h a latem 100 m3/h, dodatkowo zalaczanie II biegu na przewiew np. po "zapachowym" gotowaniu itp.. Kubatura domu calkowita cos ok. 500 m3.

Latem gdy otwieramy okna nie wylaczamy wentylacji - nie chce się już chodzic do gospodarczego co chwile :)

Urzadzenie pracuje ponad 5 lat. Wymieniam tylko wloknine filtracyjna we wkładach i plucze kamienie co jakiś czas w GWC.

10/03/2012

Czerpnia: 11,6*

Wyrzutnia: 17,8*

Nawiew: 19,9*

Wywiew: 17,7*

Temp.zewn.: -3*

Temp.wewn.: +21*

13/06/2012

Czerpnia: 18,7*

Wyrzutnia: 22,9*

Nawiew: 18,9*

Wywiew: 23,4*

Temp.zewn.: +15*

Temp.wewn.: +22*

14/12/2012

Czerpnia: 8,4*

Wyrzutnia: 17,5*

Nawiew: 19,2*

Wywiew: 19,8*

Temp.zewn.: -11*

12/12/2013

Czerpnia: 10,7*

Wyrzutnia: 19,4*

Nawiew: 12,1*

Wywiew: 20,4*

Temp.zewn.: +3*

14/02/2014

Czerpnia: 9,4*

Wyrzutnia: 17,9*

Nawiew: 20,1*

Wywiew: 20,5*

Temp.zewn.: +1*

Temp.wewn.: +21,5*

Pzdr.

Podajesz pomiary centrali wentylacyjnej we współpracy z wymiennikiem gruntowym.

Umieszczając czujnik tuż przy centrali wpadające z zewnątrz powietrze już ogrzewa się płynąc przez kanał.

Dzięki tamu skuteczność centrali podnosi się.

Robisz tak samo jak tutaj: https://www.rekuperatory.pl/rekuperator/

Czujniki powinny być umieszczone przy wymienniku gruntowym, tak jak to robią tutaj w gwc provent-geo: http://www.wymiennikgruntowy.pl/skutecznosc-pomiary,pl,0.html

Dlatego właśnie rekuperatory.pl chwalą się jaki mają wysoki odzysk ciepła, nie mówiąc o tym, że ich pomiary są zmanipulowane, tym samym wprowadzają klientów w błąd, delikatnie mówiąc.

Podajesz pomiary centrali wentylacyjnej we współpracy z wymiennikiem gruntowym.

Umieszczając czujnik tuż przy centrali wpadające z zewnątrz powietrze już ogrzewa się płynąc przez kanał.

Dzięki tamu skuteczność centrali podnosi się.

Robisz tak samo jak tutaj: https://www.rekuperatory.pl/rekuperator/

Czujniki powinny być umieszczone przy wymienniku gruntowym, tak jak to robią tutaj w gwc provent-geo: http://www.wymiennikgruntowy.pl/skutecznosc-pomiary,pl,0.html

Dlatego właśnie rekuperatory.pl chwalą się jaki mają wysoki odzysk ciepła, nie mówiąc o tym, że ich pomiary są zmanipulowane, tym samym wprowadzają klientów w błąd, delikatnie mówiąc.

Opisałeś się tyle i nic to nie warte.

Jest dokładnie odwrotnie.

Jeśli chcemy pokazać jak pracuje centrala, to bazujemy na temperaturach blisko wlotu i wylotu.

Oddalając czujnik od któregokolwiek tych miejsc manipulujemy rzeczywistymi parametrami.

"Skuteczność" - sprawność odzysku - podnosi się gdy temperaturę nawiewu mierzymy w najchłodniejszym miejscu, a więc zaraz za wymiennikiem gruntowym.

Dzieje się tak, ponieważ w rzeczywistości do centrali wpada powietrze cieplejsze, a w związku z tym powietrze nawiewane do pokoi ma wyższą temperaturę.

Sztucznie powiększamy w ten sposób sprawność odzysku ciepła.

Pomiary kolegi Piwopijca, są prawidłowe, bo pozwalają obliczyć rzeczywistą sprawność odzysku ciepła w centrali.

Mierzy sprawność rekuperatora, a stosuje GWC.

Jak chce podać parametry centrali niech odłączy GWC.

I nie jest tak, jak twierdzisz ze sprawnością. Rekuperacja powietrza z temperatury cieplejszej na nawiewie da większą sprawność centrali i to właśnie jest manipulowanie.

Dzieje się tak, ponieważ w rzeczywistości do centrali wpada powietrze cieplejsze, a w związku z tym powietrze nawiewane do pokoi ma wyższą temperaturę.

• 1 month później...
Mierzy sprawność rekuperatora, a stosuje GWC.

Jak chce podać parametry centrali niech odłączy GWC.

I nie jest tak, jak twierdzisz ze sprawnością. Rekuperacja powietrza z temperatury cieplejszej na nawiewie da większą sprawność centrali i to właśnie jest manipulowanie.

Nie da większej sprawności ale wysza temp nawiewu - nie widzisz roznicy?

Hm...

Po pierwsze nie mierze sprawności centrali (widzisz gdzies podana sprawność?) ale podaje wyniki z konkretnych pomiarow a nie teoretyzuje jak Ty.

Po drugie im nizsza temp. na wlocie tym sprawność jest wieksza bo delta temp. jest wieksza

Na wyliczenia sprawności ma tez wpływ ustawienie wydatku powietrza centrali Jeśli ustawimy najniższy wydatek to sprawność będzie nizsza a jeśli wyższy itd...

Możesz sobie sprawność sam policzyć i to do podanych temp. nawiew/wywiew

To nie sa dane producenta mierzone w laboratoriach ale rzeczywistość.

Sprawnosc możesz wyliczać dla roznych temp. wlotu.

To, ze mam GWC niczego nie zmienia ponieważ przy podobnych temp. zewnętrznych będziesz miał podobne wyniki - tego nie rozumiesz czy co...?

Ba, z GWC jest gorzej bo rosna opory powietrza - wentylatory musza pokonać opor kamieni wiec się bardziej grzeja a co za tym idzie ..., chyba nie trzeba Ci dalej wyjasniac?

Nie jestem sprzedawca a tylko zwyklym użytkownikiem rekuperatora i to ja określam w jakich warunkach będzie on pracowal docelowo, prawda?

To jest mój dom i urządzenie ma spelniac moje wymagania a nie teoretykow, którzy widza tylko cyferki bez odniesienia do rzeczywistości.

Zycie często weryfikuje "katalogi" jak już się przekonałem wielokrotnie.

Nie chodzi tutaj już o sama temp. nawiewana ale o roznice temperatur wlotu do centrali i nawiewu do pomieszczen jak i o sprawdzenie roznic pomiędzy wyrzutnia z centrali a wywiewem z pomieszczen.

Temp. nawiewu zmienia się w zaleznosci od temp. wlotu do centrali jak i temp. w domu (wywiew)

Majac te dane można samemu wyliczać sprawność dla konkretnego przypadku i tyle.

BTW. umieszczając czujniki przed GWC oszukujemy ponieważ nie podajemy rzeczywistej temp. jaka wpada do centrali ale temp. przed GWC - nie jest wliczony odzysk ciepla z GWC a to już manipulacja o ile nie swiadome oszustwo, prawda ?

Pzdr.

Też chętnie zasięgnę wiedzy na ten temat. Buduję dom, miało być szybko i przyjemnie a tu zdziwko, ciągle coś jest nie tak. Chcę zamontować rekuperatorek ale zdania są podzielone jedni odradzają drudzy polecają. Jak to w końcu jest? I jakby co, to na który byście się zdecydowali?

Też chętnie zasięgnę wiedzy na ten temat. Buduję dom, miało być szybko i przyjemnie a tu zdziwko, ciągle coś jest nie tak. Chcę zamontować rekuperatorek ale zdania są podzielone jedni odradzają drudzy polecają. Jak to w końcu jest? I jakby co, to na który byście się zdecydowali?
Jak masz pieniądze kupuj. Będzie bezproblemowo. Jak nie za bardzo z forsą albo kredyt możesz zastanowić się nad innym rozwiązaniem wentylacji mechanicznej, bo tylko taka jest zawsze skuteczna.

a