Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gos**c
dostałem wycenę. jak na razie lepsza opcja z montażem 8% 6500zł - 23% tylko 80 zł taniej.

To zależy co kto chce. Ja nie chciałem montażu bo jest banalnie prosty. Tym bardziej, że całą wentylację robiłem sam.

Witam wszystkich. Chciałem się podzielić moim rozwiązaniem. Właściwie nie moim tylko podpowiedzianym przez kolegę z forum elektroda. Chodzi o problem z samoczynnym włączaniem się przewietrzania w sterowniku Ibtron. Otóż problem udało mi się CAŁKOWICIE rozwiązać. Przynajmniej u mnie. A wiem to stąd, gdyż nadal trwają u mnie prace ociepleniowe (wiem, że mamy grudzień:D) i wiertarka ze szlifierką są ciągle używane. Do tej pory powodowały wariacje z przewietrzaniem, a teraz spokój. Oczywiście przewietrzanie na przycisk działa tak jak powinno. Remedium okazało się wpięcie w instalacją małego przekaźnika 12 V (takiego typu elektronicznego, a nie samochodowego). Przekaźnik udało się schować w puszce pod sterownikiem. Instalacja wygląda następująco. Przewód dwużyłowy, który do tej pory wychodził od złącz zwarciówek w sterowniku i prowadził do przycisków zwiernych z jednej strony jest wpięty w 12V (idące skrętką od rekuperatora do zasilania sterownika), a z drugiej strony do cewki przekaźnika (z drugiej strony cewki połączenie z drugim przewodem zasilającym idącym od rekuperatora. Naciśnięcie przycisku np. w łazience powoduje połączenie obwodu i zadziałanie przekaźnika. Nietrudno się domyślić, że do złącz zwiernych przekaźnika należy podłączyć dwa przewody od zwarciówki w Ibtronie. W moim przypadku, aby uzyskać 12 V wpiąłem się w płytkę scaloną Ibtrona (przy złączu RJ). Nie wiem czy nie powoduje to nadmiernego obciążenia prądowego rekuperatora, ale póki co wszystko działa. Tak, czy siak każdy robi to na własną odpowiedzialność. Raczej na pewno powoduje też utratę gwarancji. Taki układ jednak działa i w moim przypadku jest nieczuły na jakiekolwiek zakłócenia z sieci.

Mam brinka 300. Po dyskusji w innym wątku pomierzyłem temperatury

Czerpnia 1

Wyrzutnia 9

Nawiew 21

W domu 22,5-23

100m3/h

A chodzi mi o to że mój brink ma czujnik tylko na wlocie z zewnątrz i na wlocie z pomieszczeń i z tego co zauważyłem to jego sposób antyzamrożeniowy działa tak że już od temp 0st zaczyna zwiększać wywiew z pomieszczeń ok 5-10% choć wg mnie to dużo za wcześnie bo na wyrzutni jest 9 i do zamarznięcia wymiennika jeszcze daleko. Wg mnie powinien być czujnik na wylocie do wyrzutni i zaczynać proces dopiero gdy temp tam będzie w granicach 1-2 st. Dobrze kombinuję?

Czy ktoś wie jak faktycznie działa to zabezpieczenie i od jakiej temperatury?

Właśnie przyszedł mi rejestrator temperatury taki: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...rs_rule_id=201 tylko z 8 czujnikami właśnie by dokładnie pomierzyć temperatury samej centrali jak i całego układu ale do końca nie potrafię tego rozgryźć. Niby mam podgląd ale jak chcę zapisać w pamięci to mi się wiesza.

Planuję zrobić jakiś układ antyzamrożeniowy ale z tego co widzę to musi on już działać już od 0st.

Rozwiązań jest kilka:

1. nagrzewnica elektryczna - najprostsze koszt ok 600-700zł

2 Nagrzewnica wodna zasilana z GWC od PC i tu mam problem bo najtańsza kosztuje ok 800 zł pozostałe elementy praktycznie mam to w sumie ok 1000zł. I tu mam problem bo ta nagrzewnica do zabezpieczenia wymiennika zupełnie wystarczy lecz gdybym chciał wykorzystac GWC do chłodzenia latem należałoby ją dosyć sporo przewymiarować bo zimą wentyluję nie więcej niż 100m3/h im zimniej tym mniej ale latem mogę i 250m3/h.

3.GWC rurowe nie wchodzi w grę. Żałuję tylko że nie wykonałem go przy budowie razem z GWC glikolowym.

Czy ktoś wie co to są parametry P1,P2 itd.

Mam brinka 300.....Czy ktoś wie co to są parametry P1,P2 itd.

Z tego co się orientuję : Opisy parametrów P1 - P17, które również mogą być wyświetlane, dołączone są do instrukcji instalacji dołączonej do opcjonalnej płyty pcb a jej odpowiedniki są wprogramowane w sterownik i każdy program jest tam inny(różne P odpowiada różnym parametrom)

http://ekoklima.eu/pliki/brink/instrukcja.pdf

Z tego co się orientuję : Opisy parametrów P1 - P17, które również mogą być wyświetlane, dołączone są do instrukcji instalacji dołączonej do opcjonalnej płyty pcb a jej odpowiedniki są wprogramowane w sterownik i każdy program jest tam inny(różne P odpowiada różnym parametrom)

http://ekoklima.eu/pliki/brink/instrukcja.pdf

Czy to oznacza że u mnie jest zamontowana ta płytka.

• 4 weeks później...
Ja chętnie też sobie sprawdzę parametry pracy swojego reku, ale nie wiem czy mierzycie termometrem nawiew,wywiem, czerpnia, wyrzutnia czu takie informacje są np. w sterowniku. Ja w sterowniku mam tylko napisane temp. z zewnatrz -2 i temp. z pomieszczenia +12,9.Reku mam na strychu, w pomieszczeniu wyizolowanym i rozumiem, że stamtąd jest to +12,9? Bo w domu mam więcej;)

• 4 weeks później...

Witam. Mając wolną chwilę pomierzyłem zużycie prądu Brinka 400 przy różnych poziomach wydatku. Do każdej wartości wydatku,oprócz chwilowego zużycia energii elektrycznej (miernik Gren Blue) spisałem podawane przez reku spręż oraz faktyczny nawiew/wywiew. Oczywiścieparametry dotyczą tylko mojego układu. Kilka parametrów jak widać jest zaskakujących (przynajmniej dla mnie). Poniżej również tabelka z danymi źródłowymi.

Reku.jpg

m3 Zuż. en. elektr, [W] Spręż. naw. [Pa] Spręż. wyw. [Pa] Powietrze naw. [m3/h] Powietrze wyw. [m3/h]

0 5,8

50 9,5 40 30 50 50

100 14 5 20 100 100

150 22 0 20 150 150

200 36 15 45 200 200

250 58 40 100 250 250

300 92 75 145 300 300

350 133 90 210 350 345

400 148 105 215 380 335

Witam. Mając wolną chwilę pomierzyłem zużycie prądu Brinka 400 przy różnych poziomach wydatku. Do każdej wartości wydatku,oprócz chwilowego zużycia energii elektrycznej (miernik Gren Blue) spisałem podawane przez reku spręż oraz faktyczny nawiew/wywiew. Oczywiście parametry dotyczą tylko mojego układu, jednak mogą stanowić jakiś punkt odniesienia. Kilka parametrów jak widać jest zaskakujących (przynajmniej dla mnie). Poniżej również tabelka z danymi źródłowymi.

[ATTACH=CONFIG]345271[/ATTACH]

Ust. wydatek [m3/h] - Zuż. en. elektr, [W] - Spręż. naw. [Pa] - Spręż. wyw. [Pa] - Pow. naw. [m3/h - Pow. wyw. [m3/h]

0 5,8

50 9,5 40 30 50 50

100 14 5 20 100 100

150 22 0 20 150 150

200 36 15 45 200 200

250 58 40 100 250 250

300 92 75 145 300 300

350 133 90 210 350 345

400 148 105 215 380 335

• 2 months później...

Witam

Po czyszczeniu filtrów w swoim Renovencie 400 zauważyłem dość duże różnice wartości sprężu nawiewu i wywiewu. Wcześniej były raczej na podobnym poziomie. Odczytałem wartości na różnych biegach:

bieg (m3/h); spręż nawiewu (Pa); spręż wywiewu (Pa); Powietrze nawiewu (m3/h); powietrze wywiewu (m3/h)

100 30 82 98 99

200 118 373 200 197

300 250 374 301 193

Widać też, że na 3 biegu (300 m3/h) nie ma już zakładanego powietrza wywiewanego.

Nie znam się zbytnio na wentylacji więc może ktoś doradzi co można poprawić, może trochę rozregulowałem anemostaty wywiewne?

Z góry dzięki za pomoc.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witajcie, witajcie...

Z problemem oczywiście. Myłem dzisiaj wymiennik w swoim brinku, wszystko rozmontowałem, wymyłem, wysuszyłem, poskładałem, włączam i pojawił się błąd na reku LTT ( z czego litery TT są przekręcone o 90st w lewo).

W instrukcji ani słowa o takim kodzie, net też milczy...

Jakieś pomysły?

• 5 weeks później...

no widzisz ciekawy news bo właśnie szykuje się do rozebrania mojego Brinka 300 i... wg instrukcji rozkręca się go od strony bypass-a. tak zrobiłem ... ale wychodzi na to że trzeba jakoś odkręcić jeszcze stelaż, są jakieś 4 śróby, nie widze tam dokładnie, może to imbusy? może ktoś poradzi jak to się cholerstwo rozbiera?! może od 2-ej strony.

A wyczyścić muszę bo mi zaczyna pręż rosnąć na wylocie, min wymiennik trzeba wyczyścić a może i wiatraki