Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat rekuperatora Brink - Renovent HR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 994
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
czy izolacja podasza 15cm + izolacja rur wystarczy czy trzeba docieplić poddasze, ew rury?

jak prawidłowo powinno wyglądać ustawienie urządzenia?

Jeżeli piszesz o ociepleniu poddasza nieużytkowego - tam gdzie stoi centrala to powinno wystarczyć.

Ja tam mam ocieplone wełna 12cm Rockwool Toprock (0,035) między krokwie do kalenicy.

A jeśli piszesz, że masz poddasze użytkowe ocieplone 15cm wełny - to zdecydowanie za mało. Dodaj jeszcze co najmniej 10cm i wtedy będzie ok.

Ja poddasze mam ocieplone 27cm wełny ( Toprock 12cm między krokwie i Superock 15cm pod krokwie). Sufit poddasza użytkowego 30cm ( 2x15cm Superock) wełny.

mam 15cm na poddaszu nieużytkowym-tam stoi centrala.Część użytkowa 30cm wełny.Czy kanały zaizolowane wełną (chyba 2,5cm z folią aluminiową) na tym poddaszu nieużytkowym jest wystarczająca?Czy może docieplić te kanały żeby nie było strat.

na co zwrócić uwagę przy konfiguracji centrali?Czy sama instrukcja wystarczy?

Gość Gosc_gość
mam 15cm na poddaszu nieużytkowym-tam stoi centrala.Część użytkowa 30cm wełny.Czy kanały zaizolowane wełną (chyba 2,5cm z folią aluminiową) na tym poddaszu nieużytkowym jest wystarczająca?Czy może docieplić te kanały żeby nie było strat.

na co zwrócić uwagę przy konfiguracji centrali? Czy sama instrukcja wystarczy?

Możesz docieplić kanały za centralą, nie te co pobierają i wywalają powietrze na zewnątrz, bo tych nie ma sensu ( tak mi się wydaje).

Ja też mam kanały ocieplone 2,5cm wełny i folia alu, ale w moich stronach jest lżejszy klimat niż u Ciebie, u mnie to wystarczy, ale u Ciebie może być mało.

Co do konfiguracji centrali za dużo Ci nie pomogę, bo dopiero mam ją uruchomioną od 2 tygodni i ekspertem nie jestem. Metodą prób ustawiam odpowiednie parametry wspomagając się instrukcją. Na razie walczę z niską wilgotnością powietrza w domu. :roll: :-?

• 1 month później...

Mam podlaczone GWC zwirowe i czerpnie scienna (bezposrednia)

Rury mam poprowadzone w ociepleniu poddasza a wyrzutnie w wolnym szybie komina - instalacja reku

Pzdr.

jak dobrze widze ze zdjec to cale GWC zwirowe masz pod posadzka czyli wlasciwie pod domem

nie obawiasz sie o odnawialnosc ciepla tego zrodla?

chyba, ze jego jedyna rola jest wspomaganie dobrego prawie niezamarzajacego rekuperatora

ale np latem jak sie zrodlo nagrzeje to nie bedzie za bardzo mialo rowniez jak nabrac z powrotem chlodu

czy tak doradzila firma monterska?

jestem na etapie instalacji i zrezygnowalem z GWC wlasnie z tego powodu bo mi odradzali na pl.misc.budowanie, ze to nie zadziala, lepiej jak jest poza obrysem budynku i to lepiej z 2m odleglosci conajmniej od scian

myslalem na poczatku o centrali Bartosz ale mnie zniechecili instalatorzy jako, ze wydajna i odzysk 95% wszystko fajnie ale jest kompletnie nierozbieralna i b. trzeba dbac o filtry bo jak cokolwiek wleci do srodka to juz nie wyleci i zatyka...

• 2 weeks później...

Mam podlaczone GWC zwirowe i czerpnie scienna (bezposrednia)

Rury mam poprowadzone w ociepleniu poddasza a wyrzutnie w wolnym szybie komina - instalacja reku

Pzdr.

jak dobrze widze ze zdjec to cale GWC zwirowe masz pod posadzka czyli wlasciwie pod domem

nie obawiasz sie o odnawialnosc ciepla tego zrodla?

chyba, ze jego jedyna rola jest wspomaganie dobrego prawie niezamarzajacego rekuperatora

ale np latem jak sie zrodlo nagrzeje to nie bedzie za bardzo mialo rowniez jak nabrac z powrotem chlodu

czy tak doradzila firma monterska?

jestem na etapie instalacji i zrezygnowalem z GWC wlasnie z tego powodu bo mi odradzali na pl.misc.budowanie, ze to nie zadziala, lepiej jak jest poza obrysem budynku i to lepiej z 2m odleglosci conajmniej od scian

myslalem na poczatku o centrali Bartosz ale mnie zniechecili instalatorzy jako, ze wydajna i odzysk 95% wszystko fajnie ale jest kompletnie nierozbieralna i b. trzeba dbac o filtry bo jak cokolwiek wleci do srodka to juz nie wyleci i zatyka...

Nie wystarczy zrobilc zloze pod domem i zalac betonem.

Napisze jak ja mam zrobione warstwami od gory:

- gres, fuga elestyczna, klej elestyczny

- wylewka z plastyfikatorem i wloknami zbrojacymi i siatka zbrojaca

- chudziak

- ok. 50cm ziemi ubitej (pospolka)

- styropian 10cm

- folia PE

- zraszacze

- zwir

Tak to wyglada, niby w ktorym miejscu ma nie zadzialac? :lol:

Prawde mowiac dziwi mnie takie podejscie osob ktore niby znaja sie na tym, przeciez cieplo/chlod pochodzi z wnetrza ziemi i jest tam w miare stala temperatura. Zeby nie doszlo do nadmienego wychlodzenia zloza mam zrobione podwojne GWC i pracuje zamiennie co 12 godzin -w zupelnosci wystarczy do jego regeneracji (podobno potrzebne jest ok. 8 godzin).

zdr.

Witam.

Mam dom 270 m/2 o kubaturze ok.650 m.3 do tego GWC rurowy ok 60 mb o srednicy 200 mm.Jaki reku Renovent-a bedzie odpowiedni?Obliczylem,ze opor wraz z GWC bedzie okolo 200 Pa.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Będzie odpowiedni Renovent HR Large.Zresztą na polskim rynku dużego wyboru nie ma jeśli chodzi o Brinka. Jeśli chcesz coś mocniejszego w podobnej klasie to może jakiś Stork Air?

Witam.

Mam dom 270 m/2 o kubaturze ok.650 m.3 do tego GWC rurowy ok 60 mb o srednicy 200 mm.Jaki reku Renovent-a bedzie odpowiedni?Obliczylem,ze opor wraz z GWC bedzie okolo 200 Pa.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Będzie odpowiedni Renovent HR Large.Zresztą na polskim rynku dużego wyboru nie ma jeśli chodzi o Brinka. Jeśli chcesz coś mocniejszego w podobnej klasie to może jakiś Stork Air?

Myślisz, że HR Large "udźwignie" taką kubaturę i jeszcze GWC?

Obawiam się, że może pracować na najwyższym biegu i wtedy cichy raczej nie będzie ...

Twoja kubatura calkowita nie oznacza ze musisz taka wydajnosc miec na reku.

Wydajnosc wentylatorow musi pokryc ilosc powietrza wywiewanego i nawiewanego, wiec jak widzisz wychodzi znacznie mniej. Wentylatory nawiew i wywiew maja wydajnosc max po 400m3/h a nie w sumie (czyli po 200m3/h).

Jesli dom ma np. 600m3 kubatury to moze byc wysarczajaca centrala np. na 400m3/h.

Jesli chcesz miec wymiane jednokrotna 1wymiana/godzine. Zazwyczaj robi sie ok. 0,5 wymiany/h czy tez 0,6 wymiany/h wowczas taki Hr Large powinien wystarczyc. Jesli chcesz dodatkowo GWC to moze byc za slaby, szczegolnie gdy bedziesz chcial miec latem np. 1-1,5 wymiany/h do schlodzenia domu.

Pzdr.

A ja mam pytanie - przerabialiście kwestie czyszczenia, kontroli wentylacji? Tylko mi nie mówcie ze sie tego nie robi! Sam zastanawiam sie na montażem jednak koszty jak choćby deznfekowanie co 2-3 lata i czyszczenie co 5-6 mnie powalają. Rozumiem że mozna tego nie robić, ale pech chciał że widziałem zdjęcia rur u mojego znajomego któremu czyścili po 3 latach... No comment

A ja mam pytanie - przerabialiście kwestie czyszczenia, kontroli wentylacji? Tylko mi nie mówcie ze sie tego nie robi! Sam zastanawiam sie na montażem jednak koszty jak choćby deznfekowanie co 2-3 lata i czyszczenie co 5-6 mnie powalają. Rozumiem że mozna tego nie robić, ale pech chciał że widziałem zdjęcia rur u mojego znajomego któremu czyścili po 3 latach... No comment

Ja napisze jedynie co wiem od mojego wykonawcy wentylacji:

1. Trzeba czyścić.

2. Jak instalacja wykonana ze sztywnych rur to można to robić mechanicznie. U siebie tego nie za bardzo sobie wyobrażam bo kanały będą miały różne kształty, okrągłe, płaskie poukrywane w ściankach działowych, plaskie pod wylewkami, genralnie spora plątanina wszelakiej maści.

3. Czyszczenie ozonowe - nie wiem co to. Ponoć są firmy które to robią. Na pewno jest to technika popularna w klimatyzacjach samochodowych.

4. On też to na pewno za kilka lat będzie robił :)