krzyk123 16.02.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 czy posiadacze Brinka mogliby podać ilości i średnice rur NAWIEWNYCH jakie maja w swoich instalacjach. fi 160->redukcja na fi 150-> redukcja na fi 125 do anemostatow Dzięki za szybka odpowiedź. Ile nawiewów masz na parter (jaką masz powierzchnię parteru)? Hej. Jestem na etapie negocjacji na zrobienie instalacji na Renovencie. Najbardziej zaawansowane ustalenia mam z firmą Test-Pol z Pilchowic (współpracują z ASK). A Ty masz namiary na jakiegoś zaufanego wykonawce? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 16.02.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Hej. Jestem na etapie negocjacji na zrobienie instalacji na Renovencie. Najbardziej zaawansowane ustalenia mam z firmą Test-Pol z Pilchowic (współpracują z ASK). A Ty masz namiary na jakiegoś zaufanego wykonawce? Pzdr Ja sam robilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 16.02.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Hej. Jestem na etapie negocjacji na zrobienie instalacji na Renovencie. Najbardziej zaawansowane ustalenia mam z firmą Test-Pol z Pilchowic (współpracują z ASK). A Ty masz namiary na jakiegoś zaufanego wykonawce? Pzdr Ja sam robilem. A jak jest z głośnością instalacji? Czy np. na 2-m biegu słyszysz pod anemostatami szum powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 16.02.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Hej. Jestem na etapie negocjacji na zrobienie instalacji na Renovencie. Najbardziej zaawansowane ustalenia mam z firmą Test-Pol z Pilchowic (współpracują z ASK). A Ty masz namiary na jakiegoś zaufanego wykonawce? Pzdr Ja sam robilem. A jak jest z głośnością instalacji? Czy np. na 2-m biegu słyszysz pod anemostatami szum powietrza? Na I biegu nie slychac kompletnie nic. Na II trzeba sie wsluchiwac, by wychwycic szum powietrza sposrod domowych dzwiekow Niknie on w domowym zamieszaniu... a moze ja juz sie przyzwyczailem do tego III bieg generuje juz szum. Ogolnie rzecz biorac, u mnie w domu jest mega cicho. Okolica taka spokojna, ze cisza niekiedy sprawia bol W nocy pracy rekuperatora na I biegu nie slychac w ogole. Ale teraz zima mam ustawiona na I biegu wydajnosc 50m3 na godzine. W poczatkowej fazie przy nastawie 100 m3/h czulo sie dyskomfort zbyt wysuszonego powietrza. Wiec moze stad ta cisza. Ogolnie to nie podchodze do anemostatow i nie sprawdzam czy szumia. Nie przeszkadza mi szum na wyzszych biegach, bo po prostu nie zalaczam ich zbyt czesto. Wymiana powietrza na I biegu przy wydajnosci 50m3 jest wystarczajaca, by w domu zapewnic swieze powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 16.02.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 czy posiadacze Brinka mogliby podać ilości i średnice rur NAWIEWNYCH jakie maja w swoich instalacjach. fi 160->redukcja na fi 150-> redukcja na fi 125 do anemostatow Dzięki za szybka odpowiedź. Ile nawiewów masz na parter (jaką masz powierzchnię parteru)? Hej. Jestem na etapie negocjacji na zrobienie instalacji na Renovencie. Najbardziej zaawansowane ustalenia mam z firmą Test-Pol z Pilchowic (współpracują z ASK). A Ty masz namiary na jakiegoś zaufanego wykonawce? Pzdr Też myślałem o Test-Polu (brałem od nich instalację odkurzacza) ale na razie nie rozpocząłem poważniejszych rozmów w tym temacie. Nie mam też większej styczności z tego typu firmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 16.02.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Moim skromnym zdaniem, instalacja wentylacji mechanicznej wykonywana przez firmy jest strasznie droga. Nie widze zadnego uzasadnienia ekonomicznego, by placic nascie tysiecy za wykucie kilku otworow, polaczenie 50 m rur i ich ocieplenie. Ale jest koniunktura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 24.02.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Moim skromnym zdaniem, instalacja wentylacji mechanicznej wykonywana przez firmy jest strasznie droga. Nie widze zadnego uzasadnienia ekonomicznego, by placic nascie tysiecy za wykucie kilku otworow, polaczenie 50 m rur i ich ocieplenie. Ale jest koniunktura... Zgadzam się z Tobą. Jedyne co mi się nie podoba, to to, że przy samodzielnym montażu WM musimy zapłacić 22% vatu za rekuperator, rury, projekt i inne pierdółki. Przy zleceniu tego firmie to już 7%. Bo z tego co wiem, to nie ma możliwości odpisania tych 15% w urzędzie skarbowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 25.02.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Moim skromnym zdaniem, instalacja wentylacji mechanicznej wykonywana przez firmy jest strasznie droga. Nie widze zadnego uzasadnienia ekonomicznego, by placic nascie tysiecy za wykucie kilku otworow, polaczenie 50 m rur i ich ocieplenie. Ale jest koniunktura... Zgadzam się z Tobą. Jedyne co mi się nie podoba, to to, że przy samodzielnym montażu WM musimy zapłacić 22% vatu za rekuperator, rury, projekt i inne pierdółki. Przy zleceniu tego firmie to już 7%. Bo z tego co wiem, to nie ma możliwości odpisania tych 15% w urzędzie skarbowym Ja kupilem reku z VAT 7%. Calkowicie legalnie. Reszte z 22%. Projekt mialem wraz z projektem domu. Ale i tak zrobilem instalacje troche inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 25.02.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 A robiłeś instalacje z rur spiro czy z flex'ów? I jeśli możesz, to zdradź ile mniej więcej kosztowały Cie wszystkie rury, kolanka etc? Jaki to jest rząd wielkości?I czy dom parterowy czy z użytkowym poddaszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 25.02.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Parterowy. Rury flex. Nie pamietam dokladnie, ale z dwoma kominkami to na pewno nie wiecej niz 2000 zl. Nie podam Ci teraz dokladnej kwoty, bo nie pamietam, kupowalem duzo rzeczy na raty, zeby zapasy nie pozostawaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti44 25.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Dzięki za informacje. Ja buduję z poddaszem użytkowym i tak się zastanawiam czy dam radę sam to zainstalować. Wydaje mi się, że nie jest to filozofia i na podstawie dobrego projektu jest to do zrobienia przez laika. A reku faktycznie znalazłem z 7% vat na "jednym z portali aukcyjnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobu62 06.03.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam, Sorki ze w tym temacie ale co nieco czuje się z nim związany bo właśnie Brinka będę kupował w tym tygodniu. ASK zaproponowało do mojego domu Renoventa HR M a gdybym miał GWC to wtedy mogę wziąć większa centralkę za dopłata 600zl. I tu pojawia się problem, bo ja GWC nie mam.... a chciałbym mieć Niestety na etapie budowy domu nie zostawiłem rury przechodzącej przez ścianę fundamentową bo wtedy o GWC nie myślałem, ale teraz pomyślałem sobie że w sumie to może za jakieś 5 lat jak się odkuję po budowie to pewnie fajnie by było móc go sobie zrobić? No i pytanie do Was - da się jeszcze teraz zrobić GWC i na przykład tuż przed domem wyprowadzić rurę do góry i wejść do kotłowni przez ścianę domu? Zaznaczam ze nie mam jeszcze elewacji zrobionej, ani tez nie mam zrobionego ocieplenia podłogi i wylewki na ociepleniu więc mógłbym się teraz tuż przy podłodze przekuć przez ścianę na wylot i zostawić tu rurę. No ale ona na zewnątrz to by była z 10cm pod ziemia... Nie rozważam raczej przebijanie się przez fundament do domu... nawet gdyby było to możliwe. To co, da się tak zrobić? Kupować droższego Renoventa i przebijać się teraz przez ścianę? Z góry dzięki za wszelki odzew, Kamil Proponuję inne rozwiązanie. ja mam zamiar wykonać gwc glikolowy Zalety to mały opór przepływu powietrza - Tylko w wymienniku powietrze glikol (Promont Swiebodzice) zamiast rury fi 200 należy zakopać 200mb rury pex/al/pex i wykonac układ pompowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekokamil 19.03.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Bobu62 No ale to chyba nie rozwiązuje mojego problemu, nie? Chyba ze czegoś nie zrozumiałem.. no bo rury pex zakopane są w ziemi - tak jak przy pompach ciepła, nie? A wiec tez trzeba by się przebijać przez ścianę fundamentowa lub przechodzić pod fundamentem.. no a ja tego właśnie chciałbym uniknąć... Btw, właśnie dzisiaj się zdecydowałem ostatecznie na współpracę z firmą ASK z Krakowa. Kombinowałem też z firma Tora z Częstochowy, ale ASK w końcu bardzo fajnie zeszło z ceną i przekonało mnie że instalacja robiona na rurach uszczelkowanych jest szczelniejsza i ta szczelność jest 'trwalsza'. To znaczy że nie mam się co martwić że mi się system rozszczelni po paru latach... a takie podobno ryzyko jest przy rurach łączonych taśmami i silikonami.. Słyszał ktoś coś o tym? Tak w ogóle to obie firmy zrobiły na mnie pozytywne wrażenie. Obsługa mejlowa i telefoniczna bardzo miła i profesjonalna, polecam! Aha w obu firmach udało mi się utargować ponad 500zł, także radzę się targować Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 20.03.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Buduję parterówkę z poddaszem nieużytkowym. Wszyscy radzą by rekuperator umieścić na nieogrzewanym poddaszu. Moje pytanie - czy gdyby był umieszczony np. w pomieszczeniu gospodarczym na parterze domu to miałoby to ogromne wady? - chodzi mi o jego głośność i ewentualnie jakieś inne minusy. Jak to widzicie? Czy warto o takiej lokalizacji myśleć czy nie? Byłoby to korzystne ze względu na brak problemu z ewentualnymi bardzo niskimi temperaturami na poddaszu w okresie zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 20.03.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Jak masz miejsce w P.G to dawaj tam.Brink jest tak cichy ,że nawet nie zauważysz ,że tam jest i pracuje.A wygoda lepsza.Na nieogrzewanym poddaszu musiałbyś go pewnie ocieplić,a poźniej problem z konserwacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 20.03.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Dzięki za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 21.03.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Czy może ktoś mi przesłać zdjęcia swojej instalacji (jeszcze się wacham czy robić sam, czy zlecić firmie) email: [email protected] Jeśli będę robił sam to znalazłem tanią hurtownie, zakup renovent Large 400m3/h z bypassem kosztuje 6449zł brutto. Więc o pare setek taniej niż na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 21.03.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Jeśli masz jakieś pojęcie o tym jak należy to zrobić i wolny czas to rób sam. Robocizna przy zakładaniu instalacji rekuperatora jest bardzo droga. U nas robiła firma, za robociznę wychodzi ok. 4000 (2 dni roboty!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszal 21.03.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Witam, poprosze o namiary na hurtownie - też jestem zainteresowany zakupem rekuperatora Brink Renovent 400 HR Large. Sporo przykładowych instalacji reku znalazłem na http://www.multidomwinter.pl/index.php/guchowo i inne realizacje.Robią głównie w technologi TuboFlex - fajna sprawa bo można puścić wszyskie kanały w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 21.03.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Robią głównie w technologi TuboFlex - fajna sprawa bo można puścić wszyskie kanały w stropie. A więc od razu pytanie - czy lepsze jest wykonanie w tej technologii (z tego co widziałem rury mają max tylko 75 mm średnicy) czy jednak robiąc standardowe kanały? No i jakie jest porównanie cenowe tego systemu do standardu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts