Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadanie numeru & meldunek

Recommended Posts

Znam osobę, która mieszka 8 lat w budynku bez odbioru i nikt jej nie zmusi do zgłoszenia odbioru. Nr domu i ulicę posiada. Takie jest prawo w naszym kraju. Płaci za grunt, budynki, prąd wodę i kanalizację, telefon i wywóz śmieci.

Ja kilkanaście dni byłem bezdomny. W gminie bez problemu nadano nr domu (nazwa ulicy już była), dowód osobisty dostałem w 14dni.

Mój wątek z końca 2008 roku: http://forum.muratordom.pl/meldunek-w-trakcie-budowy-domu,t146260.htm?highlight=meldunek

Jeden i drugi przypadek gminy woj. dolnośląskiego

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć na jakim etapie budowy można się ubiegać o nadanie numeru domu oraz kiedy można się w nim zameldować?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

kolecik

u mnie w urzędnik przy meldowaniu wymagał informacji o nadaniu nr nieruchomości. Inny urzędnik (ten który wydawal pismo o nadaniu nr posesji) wymagał informacji o odbiorze budynku przez starostwo i mapki z inwent. Z tego by wynikało że potrzebny byłby odbiór budynku. Zaznaczam ze niby jedna RP ale u mnie tak przepisy w mieście interpretują.

• 1 year później...
Witam. Mam pytanie dla forumowiczów. Mam taki oto przypadek - dom który wybudowaliśmy znajduje się w środku wsi X przy drodze wiodącej przez tą wieś. Grunty naszej działki na której znajduje się ten dom należą administracyjnie do wsi innej Y ( znajduje się ona około 0,6 km dalej w lini prostej przez pola). Czy istnieje możliwość nadania numeru posesji we wsi X? Ułatwiło by to normalne życie, bo zawsze każdemu kurierowi czy listonoszowi trzeba przez telefon tłumaczyć gdzie ma jechać. W gminie powiedziano mi że nie ma takiej możliwości, ale wiadomo że tam idą po najmniejszej lini oporu. Dodam , że sąsiedzi dłużej mieszkający są zameldowani we wsi X , natomiast ci "nowi" są meldowani we wsi Y. Pozdrawiam

• 1 month później...
Pani Gienia w 102 :)

Awansowali ją?????:D

Co to znaczy że mam formalności dopełnione. Otóż nie mam. Chcę zameldowania przed odbiorem domu bo budowa się przeciąga a córkę chcieliśmy posłać do nowej szkoły w pobliżu. Do meldunku potrzebny jest nr posesji. Standardowo otrzymuje się go po odbiorze i w gminie wszyscy tak standardowo myślą i pokazują mi standardową scieżkę załatwiania przez nadzór budowlany.

Awansowali ją?????:D

Co to znaczy że mam formalności dopełnione. Otóż nie mam. Chcę zameldowania przed odbiorem domu bo budowa się przeciąga a córkę chcieliśmy posłać do nowej szkoły w pobliżu. Do meldunku potrzebny jest nr posesji. Standardowo otrzymuje się go po odbiorze i w gminie wszyscy tak standardowo myślą i pokazują mi standardową scieżkę załatwiania przez nadzór budowlany.

W mojej gminie ten numer nie przejdzie.Wytłumacz proszę jak zamierzasz oszukać urzędnika?