Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w poniedziałek bede mial zamontowane okna,drzwi garazowe, i alarm z solid ,ale nie mam jeszcze drzwi chodzi mi o dwie sztuki, i nie wiem jak stabilnie zamontowac jak obramowac przybijajac rame drewnianą do cegły? mam material z porothermu,czy cegły nie popekaja przy wbijaniu gwozdzi itp z góry dziekuje za odpowiedzi
https://forum.murator.pl/topic/99329-pomocy-jak-dobrze-zamontowac-drzwi-prowizoryczne-na-czas-bud/

Ja kupilem na czas budowy drzwi zewnętrzne wejściowe stalowe ocieplone chińskie (cena 398zł). Mocowanie na sześć kołków rozporowych fi 12 bezpośrednio w mur. Jak Ci wymiary nie pasują przystawiasz deskę i poprzez nią także na kotwy do ściany. Jak takie drzwi ucierpią w trakcie wykończeniówki co jest więcej niż pewne, to przerzucę je później do kotłowni.

pzdr

w poniedziałek bede mial zamontowane okna,drzwi garazowe, i alarm z solid ,ale nie mam jeszcze drzwi chodzi mi o dwie sztuki, i nie wiem jak stabilnie zamontowac jak obramowac przybijajac rame drewnianą do cegły? mam material z porothermu,czy cegły nie popekaja przy wbijaniu gwozdzi itp z góry dziekuje za odpowiedzi

mniam mniam mniam

a jak planujesz zamontować drzwi "ostateczne"

proponuję tak samo zamontować drzwi tymczasowe :-?

/sugeruję np kołki rozporowe, gwoździe słabo się wbijają i trzymają w

ceramice IMHO przynajmniej..../

najtansza framuga, najtansze pelne skrzydlo drzwiowe, kolki 20cm, pianka poliuretanowa.

framuge przykrecic na kolki, zamontowac skrzydlo, szczeliny pomiedzy sciana a framuga zakryc styropianem lub deskami (mozna skrecic dechy srubami) i zapiankowac, mi tak trzymaly..... do konca budowy

Moje były zamontowane po oknach i bramie a przed wylewkami. Dwie stare kantówki od podpierania stropu 8x8 mocowane pionowo na dwa kołki rozporowe. U góry rozpórka (aby się nie obwieszały) z takiej samej kantówki i próg też. Do tego skrzydło z mega demobilu i banglało przez całe miesiące. Jak robiłem posadzki to obciąłem pionowe kantówki i skróciłem drzwi. Na koniec całość wydałem forumowiczowi i teraz wisza u niego. Koszt około 30 zł.

Niewarto robić pianki i jakiejś fortecy jak masz grupę z solidu.