KasiaS 06.09.2003 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Witam, Chciałabum siędowiedzieć ile waży taki pręt ?? Czy wagi prętów mogą być różne czy standardowe ? bo nie wiem jak sprawedzić by mnie nie oooszukalipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.09.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Witam, Chciałabum siędowiedzieć ile waży taki pręt ?? Czy wagi prętów mogą być różne czy standardowe ? bo nie wiem jak sprawedzić by mnie nie oooszukali pozdrawiam Jeden metr pręta fi 12 waży 0,888 kg. Normy dopuszczają odchyłkę w grubości pręta do +/- 0,4mm i stąd może on mieć nieco różniącą się wagą (od 0,830 - 0,948 kg/m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 06.09.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Hey... HenoK... z taką dokładnością mógłbyś być aptekarzem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.09.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Hey... HenoK... z taką dokładnością mógłbyś być aptekarzem Pozdrawiam Konkretne pytanie - konkretna odpowiedź. To tylko obliczenia - mógłbym je zrobić z jeszcze większą dokładnością, tylko po co ? Nie bój się, po budowie z wagą aptekarską nie biegam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 08.09.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Henok a kim TY jesteś z zawodu i jaki zawód uprawiasz?Jesteś budowlańcem?Kierownikiem budowy, czy może inspektorem nadzoru??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Henok a kim TY jesteś z zawodu i jaki zawód uprawiasz?Jesteś budowlańcem?Kierownikiem budowy, czy może inspektorem nadzoru??? Zależy, co rozumiesz pod słowem "budowlaniec" (w słowniku takiego słowa nie znalazłem, stąd jego interpretacje mogą byc różne) ? Kierownik budowy i inspektor nadzoru to nie zawód lecz funkcja wykonywana na budowie. Na temat mojego zawodu więcej znajdziesz w wątku JAKI ZAWÓD WYKONUJESZ . Dodam może jeszcze, że ukończyłem technikum elektroniczne, tak więc ta dziedzina nie jest mi też obca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 08.09.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 dla mnie budowlaniec to ktoś kto skończył szkołę budowlaną: zawodową, technikum lub studia wyższe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 dla mnie budowlaniec to ktoś kto skończył szkołę budowlaną: zawodową, technikum lub studia wyższe... W takim znaczeniu tego słowa jestem budowlańcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 08.09.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Odpowiada mi taka definicja budowlańca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 08.09.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 A ja powiem szczerze, że o budowaniu to jeszcze rok temu nie miałem zielonego pojęcia...a przez ten rok odkąd zaczełem budować własny dom przy którym także osobiście się czynnie udzielam, ten temat przestał być mi obcy i powiem więcej, bardzo mnie to wciągneło i odkryłem w budowaniu moje nowe hobby serio!! Jest w tym coś takiego co fascynuje człowieka a własny dom to już chyba najleprza rzecz z rzeczy materialnych na tym naszym globie:) Można spędzić przy nim mnóstwo czasu i zawsze będzie coś do zrobienia:) i w tym właśnie jest fenomen budowania Poza tym warto zrobić też coś samemu- to daje ogromną radość i satysfakcje! Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 08.09.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 dla mnie budowlaniec to ktoś kto skończył szkołę budowlaną: zawodową, technikum lub studia wyższe... ...hihihi to ja też jestem budowlańcem...tylko podziemnym... , pewno dlatego mam takie duże piwnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 09.09.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 odkryłem w budowaniu moje nowe hobby Dla takich osób proponuję nazwę budowlaniec-amator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz r 23.09.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Henryku dobre stwierdzenie matematyczne moze i prawdziwe ale mnie interesuje przepis prawny regulujacy tak duza tolerancje ..................................A MOZE TY SAM STAL SPRZEDAJESZ??????????????????zauwaz ze ja potrzebuje 4tony stali to w/g twej interpretacji zabraknie mi ok.110kg. DOBRE BO POLSKIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 23.09.2003 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 4 tony stali to ok. 4000-5000PLN coz roznica 100kg na 4000kg przy tej kwocie cenowej moze sie zdarzyc - w takim wypadku spytam sie inaczej jak masz zamiar mierzyc ilosc betonu w betoniarce? Przeciez metr szescienny betonu to ok. 150-220PLN a tych metrow na 4 tony stali bedziesz potrzebowal jakies 60..... = to sa duzo wieksze pieniadze Po za tym tak naprawde bez badan via niezalezne laboratorium betonu nie da sie swierdzic co ci wleja do gruszki a na jakosci betonu tez mozna oszukac..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz r 23.09.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Dokladnie 6000tys.zl.-4tony stali.ja zajmoje sie tym co moge udowodnic z betonem to jest fakt -problem.ale sa lepsze betoniarnie i gorsze te co zalewaja gruszke na oko i te co sortuja elektronicznie . Za dobry beton trzeba zaplacic.a w twoim miescie napewno zauwazyles jakie gruszki jezdza najczesciej .Warto tez betoniarnie odwiedzic osobiscie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.09.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Henryku dobre stwierdzenie matematyczne moze i prawdziwe ale mnie interesuje przepis prawny regulujacy tak duza tolerancje .................................. A MOZE TY SAM STAL SPRZEDAJESZ?????????????????? zauwaz ze ja potrzebuje 4tony stali to w/g twej interpretacji zabraknie mi ok.110kg. DOBRE BO POLSKIE Stali nie sprzedaję, ale budowa to nie apteka. Utrzymanie tolerancji +/-0,4mm w przypadku prętów fi 12mm mieści się w granicach przyjętych w Polskich Normach . Moim zdaniem odwacasz kota ogonem. W dokumentacji technicznej masz podane długości stali zbrojeniowej i to właśnie określone długosci prętów a nie ich cieżar powinieneś zamawiać. W kosztorysie dodatkowo dolicza się normy na ubytki, (dla stali żebrowanej fi 12 jest to 2%). Jeżeli zamówisz określone długości prętów (np. zgodnie z zestawieniem stali) to za taką ilość będziesz płacił. Jeżeli jest to porządny skłąd stali to nie powinno być w nim problemem zważenie sprzedawanego towaru (można się spodziewać, że w najtańszych hurtowniach mają tylko urządzenia ważące "tony" a nie "kilogramy"). Tolerancja dla prętów jest +/-0,4mm, co oznacza, że raz trafi Ci się partia cięższych prętów (powinieneś się cieszyć bo będziesz miał mocniejsze zbrojenie) innym razem bedą one lżejsze od teoretycznego 0,888kg/m (ale nie musisz się obawiać, że Ci się dom zawali bo dokładność z jaką wykonuje się pręty zbrojeniowe jest uwzględniana w obliczeniach wytrzymałości). Jeżeli nie podoba Ci się sposób w jaki sprzedają stal w tej hurtowni to znajdź inną, w której uwzględnią Twój punkt widzenia (być może za wyzszą cenę). A jeżeli na budowie chcesz mieć aptekę, to zamów wielokrotnie droższe specjalne pręty zbrojeniowe i zastrzeż sobie, że tolerancja ich ich ciężaru nie może przekraczać np. 0,1% . Jeżeli złożysz odpowiednio duże zamówienie, to chętnie się "przebranżowie" i taki materiał dla Ciebie za odpowiednią cenę przygotuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 24.09.2003 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Po dostarczeniu prętów zwróć uwagę na ich długość, u mnie na 100 szt podczas wykonywania zbrojenia zanlazłem 10, które zamiast długości 12 m miały długość 10m i mniej (8m). Piszę o tym, ponieważ dużo hurtowni nie waży drutu, tylko przelicza jego ciężar na podstawie założonej długości 12m jednego druta. Po wizycie handlowca oddali mi pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz r 24.09.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 henok chyba sie nie rozumiemy postaram jutro to wyjasnic a jesli chodzi o animals to odwracam ale ogonem do ogona a przodem do przodu DO JUTRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts