Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrać grzejniki?

JolaF

Recommended Posts

Jestem na etapie doboru grzejników. :evil:

Będzie kocioł gazowy dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania firmy Viessman a więc jak przyjąć zasilanie i powrót w instalacji żeby obliczyć moc potrzebną do grzejnika płytowego stalowego. Instalacja zrobiona z miedzi.

Grzejniki będą Zender Nova :p

Acha dodam że ogrzewania podłogowego nie bedzie a dom jest parterowy.

na szybko

temperatura wody - o ile kocioł niskotemperaturowy, a nie kondensat to

np. 70/50 70/55 60/40 duzo zalezy od upodoban projektanta ;)

w sumie czynniki są takie wg producentow i "nowoczesnego" podejscia

1. im nizsza temperatura czynnika tym chłodniejsza powierzchnia grzejnikow i niby jest zdrowiej ;) płya nie parzy i bardziej rownomierny rozkład temperatur w pomieszczeniach

2. duzy minus - nizsze parametry wieksze grzejniki

pozatym i tak 99% kotłów pracuje w pogodówce, wiec parametry obliczeniowe sa 'teoretyczne' a kocioł pracuje po krzywej grzewczej - znaczy inne przepłwy niz obliczeniowe i inne temperatury...

Co do dalszego parametru - tzn mocy grzewczej grzejnikow - wg szczególowych obliczeń strat ciepła - lub dla odwaznych wspolczynnik typu 40 - 60W/mkw (przy wysokosci pomieszczen 2,5-3,0m) - jak chcemy 'bedzie pan zadowolony) przyjmijmy 80W/m2 ;)

jednak radze wykonac szczególowe obliczenia strat ciepła i ewentualnei przyjac swiadome zapasy

pozdrawiam

Zakreciles to jak kondesta to nie mozna robic na instalacji niskotemperaturowej? W takie rozwiazanie pozniej w ogole cos daje w oszczednosciach na grzaniu?

errm chyba nie do konca rozumiem o co chodzi...

Z parametrami mozna jeszcze zejsc w dol - ale ze zwyklego kotla kondensatu sie nei zrobi - a co najmniej nie bedzie to zdrowe dla kotla

co prawda autor nie zaznaczyl kondens, czy nie - zalozenie przyjalem kociol niskotemperaurowy z zamknieta komora spalania ;)

ee zle zrozumialem... :lol:

Czyli z kondensatem warto zrobic instalacje niskotemperaturowa.

jak najbardziej dla kondensatu im niższe arametrytym lepiej.

W sumie dla kondensatu taką 'książkową' parą jest ogrzewanie podłogowe. Ew grzejniki na bardzo niskich parametrach -ale z tym juz ciezej bo jest granica rozsadku z wielkoscia grzejnikow...

Jednak wiele osób uzywa kotłów kondensacyjnych projektujac instalacje na nieco wyzsze parametry liczac na kondensacje w okresach przejsciowych - co w zaleznosci od osoby liczacej i roku - oraz wielkosci grzejnikow moze trwac i z 80% sezonu grzewczego - ale nie musi

[

Jednak wiele osób uzywa kotłów kondensacyjnych projektujac instalacje na nieco wyzsze parametry liczac na kondensacje w okresach przejsciowych - co w zaleznosci od osoby liczacej i roku - oraz wielkosci grzejnikow moze trwac i z 80% sezonu grzewczego - ale nie musi

Tylko jakie grzejniki dobrać do instalacji niskotemperaturowej jak współczynnik przeliczeniowy zazwyczaj wynosi ok. 2 czyli potrzebne są 2x większe grzejniki.

Ja ostatnio myślałem że zainstaluję grzejniki aluminiowe ale odpowiednio wyższe i tak zamiast grzejnika płytowego o wysokości 60cm zainstaluje aluminiowe o wysokości 80cm. Jak liczyłem moc grzejnika dla grzejników Fondial to wychodziło że będzie OK.

Na poddaszu mam tak zaprojektowane grzejniki że bez problemów mogę zainstalować wyższe

Czy ja dobrze kombinuje?

Moc grzejnika dobierasz w oparciu o obliczone straty dla danego pomieszczenia. Na stronie zhonder znajdziesz moc 1 mb grzejnika przy 75/65/20 niestety nie podają wspólczynników korekcyjnych dla innych temperatur. Jeżeli nie masz obliczonych strat ciepła dla poszczególnych pomieszczeń, to trzeba je policzyć (jeżeli znasz U, dla przegród przez które tracone jest ciepło). Jeżeli U nie jest policzone, to straty można oszacować na podstawie .... doświadczenia życiowego instalatora.

Nadal nie rozumiem czy zasilanie/powrót zależy od kotła czy nie? Kocioł jak pisałam wyżej nie jst kondensacyjny a turbo.

Mam zaplanowane grzejniki 600x1400 pomieszczenie 15m2 i mogę jedynie zmienić z cieńszych na grubsze ale trudno wyliczyć nie znając dokładnie Z/P bo w tym przypadku różnice w wyliczeniach są znaczne.

Producent podaje wyliczenia dla 75/65/20 i 70/55/20 a więc jakie to kotły czy ktoś umie podać konkretny kocioł do tych parametrów będe wdzięczna

Moc grzejnika dla kazdej instalacji jest taka sama - jednak w zaleznosci od parametrow wody i temperatury w pomieszczeniu grzejnik o tej samej wielkosci moze osiagnac różną moc - stąd są wspomniane współczynniki zwiekszające/zmniejszające moc dla dobranych parametrow.

Parametry pracy kotłów nie są z góry narzucone - tylko jest to wartosc zakładana przez projektanta. Zalety i wady roznych temperatur juz mniej wiecej opisałech - ale jeszcze raz:

1. im nizsza temp zasilania - tym wieksze grzejniki - ale teoretycznie zdrowiej i rownimierniej rozłożone temp w pomieszczeniach - jednak dochodzimy do miejsca gdzie grzejniki robia sie za duze

2. Nizsza temp zasilanai powoduje tez to, ze grzejniki generalnei sa chlodniejse - tzn nie parzy.

3. kotly (nie kondensacyjne) nie za bardzo lubia za zimny powrot - nalezy sprawdzic w konkretnym modelu jakie ma ograniczenia - jes pare metod ochrony przed 'zimnym powrotem' wiec na dluzsza mete nie jest to problem

(zimny powrot moze powodowac awarje - prosta sprawa ze zbyt szybkim schlodzeniem rozgrzanej stali lub zeliwa)

4. dla kotłów niskotemperatyurowych - raczej wiekszego znaczenia dla sprawnosci nie ma obnizanie parametrow wody - oczywiscie na pewno jest ta roznica - ale raczej nie brana pod uwage

temperature zasilania na kotle mozna regulowac + regulacja pogodowa - ew zarzadzic obieg mieszaczowy - wtedy kociol pracuje stałotemperaturowo- a mieszacz realizuje reg. pogodowa.

Przepraszam, ze nie pomagam - ale naprawde schematy da sie wymyslac od najprostrzego zasilenia obiegu z kotla - az do zbiornikow posrednych, sprzegiel hydraulicznych i paru obiegow - zalezy na ile chemy sobie zycie utrudnic ;)

ps. niby nowoczesne trendy sa aby obnizac temp instalacji - ale na ile jest to naciagane przez producentow grzejnikow - nie wiem ;)

przykladowe parametry moga byc jak podajesz 75/65 70/55 - lub 70/50 60/40 - to jest jak wspomniałem element zakładany przez projektanta - z tym, ze jak sie założy to trzeba sie tego trzymac - ma to wplyw na wielkosc grzejnikow jak i opory instalacji (srednice przewodow).

Pozdrawiam

Piotrek