Qozak 03.04.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam ! Przy dzisiejszych galopujących cenach mat. bud. , wszechobecnych podwyżkach cen wszystkich artykułów, młode małżeństwa najczęściej zamieszkują ze swoimi rodzicami długie lata... Dziś siedząc i myśląc nad przyszłością wpadł mi do głowy pewien pomysł. Co powiecie na budowę czegoś w stylu domku holenderskiego, a więc konstrukcja z płyt OSB, odpowiednio ocieplona, itd. ( o szczegółach technicznych muszę poczytać ) oparta na stalowej (?), żelaznej (?) ramie. Za nie wielkie pieniążki ~ 120.000 zł dało by się otrzymać w pełni funkcjonalny, miły, przyjemny domek Co myślicie o takim rozwiązaniu ? Poniżej przedstawiam zdjęcia czegoś w tym rodzaju: http://qozak.prh.pl/dom1.jpg http://qozak.prh.pl/dom2.jpg http://qozak.prh.pl/dom3.jpg http://qozak.prh.pl/dom4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.04.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Czyli coś jak kanadyjczyk, tylko szkielet stalowy, a nie drewniany. Wątpie, żeby to bylo dużo tańsze niż dom murowany, skoro szkielety drewniane nie są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 03.04.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 pikne, duze przeszklenia tez do tanich nie należą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qozak 03.04.2008 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Pełne wyposażenie 92.000 zł, myślę, że robiąc po swojemu, sposobem gospodarczym zmieściłby się w dwie kondygnacje w około 120.000 - 130.000 zł http://majkamp.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=11&catid=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.04.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Pełne wyposażenie 92.000 zł, za ile m2 ? 50 tam sie zmieści ? Jeżeli chodzi o szkielt poszukaj firm Amtech, Centrostal Bydgoszcz, Buma Kraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.04.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Sformułowanie, że cena jest "od" 92 000 wydaje mi się nieco podejrzane. Pomijając fakt, że jest to pewnie cena netto (czyli brutto byłoby już 100 tys.). 100 tys. zł za 48 m kw., czyli trochę ponad 2 tys. za metr to nie jest cudo biorąc pod uwagę, że 10 cm ocieplenia w ścianach to nie za wiele (kanadyjczyki mają 15 cm wełny, a i tak dodatkowo się je dociepla 5-10 cm styropianu). Jak doliczysz do tego fundament, przyłącza i inne tego typu dodatki (a musisz to mieć jeśli chcesz się w takim domku zameldować, dostać numer - czyli normalnie zamieszkać) to już nie jest tak różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 03.04.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 W zeszłą sobotę oglądałem podobne domki.Ceny od 50 tyś euro.Ja osobiście bym w takim pomieszkał ,ale nie w naszych warunkach kliomatycznychhttp://www.stekelbos.nl/content/bungalows.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 03.04.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Mieszkałem w takim śmiesznym domku w Holandii .Są popularne w tych ich safari parkach . Holendrzy lubują się w nich ale przez weekend .Na lato to może być ale na zimę nie polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.04.2008 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 ładna szklarnia, tylko nie wiem czy za Za nie wielkie pieniążki niewielkie to by było 10 tysięcy złotych.... 120000 raczej porównywalne z pieniążkami za murowany który jednak jest nieco "solidniejszy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 04.04.2008 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Jakieś 4 lata temu sam szkielet stalowy amtecha na domek 75 m2 kosztował 16 tysięcy, osobiście rozmawiałem z właścicielem firmy pokazał mi osiedle domków socjalnych w tym systemie( u nas w mieście jest). Z daleka jest OK, z bliska mniej. Za bloczki na dom 160 m2 rok temu zapłaciłem 6800. Z pewnością tańszy jest fundament ale wg mnie nie warto. To powinno kosztować góra połowę ceny murowanego. Widzę różnicę pomiędzy ścianą szkieletową z kg (mam na poddaszu) a murowaną na korzyść tej drugiej.I tak wykończeniówka będzie kosztować tyle samo więc warto "włożyć" ją do porządnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qozak 04.04.2008 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Beton, dziś za 10.000 zł to sobie samochodu dobrego nie kupisz, a gdzie tu o domu mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.04.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Beton, dziś za 10.000 zł to sobie samochodu dobrego nie kupisz, a gdzie tu o domu mowa proponuję przeczytać cały wątek.... jego autor szuka " domu za niewielkie pieniążki" taka szklarenka to byłaby dobra właśnie za tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 04.04.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Rachunki za ogrzewanie mogą być niebotyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 04.04.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Przyznaję, że rozumiem autora bo sam mam bardzo ograniczone środki na budowę i trzymam się za portfel na każdym kroku.Myśllę jednak że to się nadaję na jakąś altankę a w naszej strefie dom murowany nie wychodzi drożej (zwłaszcza przy obecnych cenach stali i drewna) a na pewno jest solidniejszy.W takich domach bardzo dotkliwy jest brak akumulowania ciepła (szybkie wychładzanie i nagrzewanie), wrażliwość konstrukcji na awarie (np. wilgoć z cieknącej rury), jeśli w okolicy są gryzonie to prędzej czy później zamieszkają w takich ścianach.Do zalet należą tylko szybkość budowy i jej uniezależnienie (częściowe od pory roku) i możliwość kształtowania ciekawych form architektonicznym ale chyba to nie jest priorytetem jak się nie śpi na kasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 04.04.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Co powiecie na budowę czegoś w stylu domku holenderskiego, A może coś w stylu angielskim ? - http://www.abrex.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 04.04.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Domy mobilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.04.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Przyznaję, że rozumiem autora bo sam mam bardzo ograniczone środki na budowę i trzymam się za portfel na każdym kroku. Myśllę jednak że to się nadaję na jakąś altankę a w naszej strefie dom murowany nie wychodzi drożej (zwłaszcza przy obecnych cenach stali i drewna) a na pewno jest solidniejszy. W takich domach bardzo dotkliwy jest brak akumulowania ciepła (szybkie wychładzanie i nagrzewanie), wrażliwość konstrukcji na awarie (np. wilgoć z cieknącej rury), jeśli w okolicy są gryzonie to prędzej czy później zamieszkają w takich ścianach. Do zalet należą tylko szybkość budowy i jej uniezależnienie (częściowe od pory roku) i możliwość kształtowania ciekawych form architektonicznym ale chyba to nie jest priorytetem jak się nie śpi na kasie. Ad czerwone. ja bym jednak liczył CAŁY czas budowy / z papierkologią/ wtedy specjalnie szybsza ta budowa znowu nie będzie... co to jest miesiąc czy dwa w porównaniu z np 2 latami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.04.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Beton, dziś za 10.000 zł to sobie samochodu dobrego nie kupisz, a gdzie tu o domu mowa proponuję przeczytać cały wątek.... jego autor szuka " domu za niewielkie pieniążki" taka szklarenka to byłaby dobra właśnie za tyle to Qozak jest autorem wątku, hi, hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.04.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Co powiecie na budowę czegoś w stylu domku holenderskiego, A może coś w stylu angielskim ? - http://www.abrex.pl To to już w ogóle nie jest tanie. Najtansza wersja 140 tys. bez VAT, kosztów transportu, przyłączy i płyty fundamentowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 04.04.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 to Qozak jest autorem wątku, hi, hi Spostrzegawczość i czujność godna Olimpu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts