Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alternatywa domu murowanego

Qozak

Recommended Posts

Witam !

Przy dzisiejszych galopujących cenach mat. bud. , wszechobecnych podwyżkach cen wszystkich artykułów, młode małżeństwa najczęściej zamieszkują ze swoimi rodzicami długie lata...

Dziś siedząc i myśląc nad przyszłością wpadł mi do głowy pewien pomysł. Co powiecie na budowę czegoś w stylu domku holenderskiego, a więc konstrukcja z płyt OSB, odpowiednio ocieplona, itd. ( o szczegółach technicznych muszę poczytać ) oparta na stalowej (?), żelaznej (?) ramie. Za nie wielkie pieniążki

~ 120.000 zł dało by się otrzymać w pełni funkcjonalny, miły, przyjemny domek :)

Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Poniżej przedstawiam zdjęcia czegoś w tym rodzaju:

http://qozak.prh.pl/dom1.jpg

http://qozak.prh.pl/dom2.jpg

http://qozak.prh.pl/dom3.jpg

http://qozak.prh.pl/dom4.jpg

Sformułowanie, że cena jest "od" 92 000 wydaje mi się nieco podejrzane. Pomijając fakt, że jest to pewnie cena netto (czyli brutto byłoby już 100 tys.).

100 tys. zł za 48 m kw., czyli trochę ponad 2 tys. za metr to nie jest cudo biorąc pod uwagę, że 10 cm ocieplenia w ścianach to nie za wiele (kanadyjczyki mają 15 cm wełny, a i tak dodatkowo się je dociepla 5-10 cm styropianu).

Jak doliczysz do tego fundament, przyłącza i inne tego typu dodatki (a musisz to mieć jeśli chcesz się w takim domku zameldować, dostać numer - czyli normalnie zamieszkać) to już nie jest tak różowo.

Jakieś 4 lata temu sam szkielet stalowy amtecha na domek 75 m2 kosztował 16 tysięcy, osobiście rozmawiałem z właścicielem firmy pokazał mi osiedle domków socjalnych w tym systemie( u nas w mieście jest). Z daleka jest OK, z bliska mniej. Za bloczki na dom 160 m2 rok temu zapłaciłem 6800. Z pewnością tańszy jest fundament ale wg mnie nie warto. To powinno kosztować góra połowę ceny murowanego. Widzę różnicę pomiędzy ścianą szkieletową z kg (mam na poddaszu) a murowaną na korzyść tej drugiej.

I tak wykończeniówka będzie kosztować tyle samo więc warto "włożyć" ją do porządnego domu.

Przyznaję, że rozumiem autora bo sam mam bardzo ograniczone środki na budowę i trzymam się za portfel na każdym kroku.

Myśllę jednak że to się nadaję na jakąś altankę a w naszej strefie dom murowany nie wychodzi drożej (zwłaszcza przy obecnych cenach stali i drewna) a na pewno jest solidniejszy.

W takich domach bardzo dotkliwy jest brak akumulowania ciepła (szybkie wychładzanie i nagrzewanie), wrażliwość konstrukcji na awarie (np. wilgoć z cieknącej rury), jeśli w okolicy są gryzonie to prędzej czy później zamieszkają w takich ścianach.

Do zalet należą tylko szybkość budowy i jej uniezależnienie (częściowe od pory roku) i możliwość kształtowania ciekawych form architektonicznym ale chyba to nie jest priorytetem jak się nie śpi na kasie.

Przyznaję, że rozumiem autora bo sam mam bardzo ograniczone środki na budowę i trzymam się za portfel na każdym kroku.

Myśllę jednak że to się nadaję na jakąś altankę a w naszej strefie dom murowany nie wychodzi drożej (zwłaszcza przy obecnych cenach stali i drewna) a na pewno jest solidniejszy.

W takich domach bardzo dotkliwy jest brak akumulowania ciepła (szybkie wychładzanie i nagrzewanie), wrażliwość konstrukcji na awarie (np. wilgoć z cieknącej rury), jeśli w okolicy są gryzonie to prędzej czy później zamieszkają w takich ścianach.

Do zalet należą tylko szybkość budowy i jej uniezależnienie (częściowe od pory roku) i możliwość kształtowania ciekawych form architektonicznym ale chyba to nie jest priorytetem jak się nie śpi na kasie.

Ad czerwone. :-?

ja bym jednak liczył CAŁY czas budowy / z papierkologią/

wtedy specjalnie szybsza ta budowa znowu nie będzie...

co to jest miesiąc czy dwa w porównaniu z np 2 latami....

Beton, dziś za 10.000 zł to sobie samochodu dobrego nie kupisz, a gdzie tu o domu mowa

proponuję przeczytać cały wątek....

jego autor szuka " domu za niewielkie pieniążki"

taka szklarenka to byłaby dobra właśnie za tyle :-?

to Qozak jest autorem wątku, hi, hi