Wito2008 03.04.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Elektryk zrobił puszki pod włączniki góra-dół i doprowadził do puszki przewód 4-żyłowy od rolety oraz zasilanie. Z tego co widzę to wszystkie włączniki są monostabilne. Zamykanie rolet będzie trwało wieczność. Co zrobić żeby można nacisnąć i puścić a roleta dojedzie sama do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 03.04.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Elektryk zrobił puszki pod włączniki góra-dół i doprowadził do puszki przewód 4-żyłowy od rolety oraz zasilanie. Z tego co widzę to wszystkie włączniki są monostabilne. Zamykanie rolet będzie trwało wieczność. Co zrobić żeby można nacisnąć i puścić a roleta dojedzie sama do końca? wsadzić zapałke poważnie mówie - tak robiłem zanim nie zrobiłem automatyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.04.2008 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a jak zrobiłeś automatykę , ryłeś ściany? Są oczywiście sterowniki do rolet ale do puszki się nie mieszczą a wyprowadzenie ich w inne miejsce związane jest z ciągnięcie sporej wiązki kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 zakładam, że nie ma możliwości podciągnięcia dodatkowych kabli (a szkoda, bo by się dało zrobić sterowanie grupowe, itp.) no to potrzebujesz sterownik, który się zmieści w puszce. napisz do gościa [email protected] czy jeszcze produkuje i sprzedaje sterowniki RCS do rolet i niech Ci podeśle materiały na ich temat. jego stronka (ale aktualnie nie działa, nie wiem czy się zmienił adres):http://www.put.poznan.pl/~wlopar/index1.html a zanim napiszesz, możesz poczytać o tym np. tu http://rezulak.pl/Info05_RCS.pdf mają funkcje grupowe, ale jak z nich nie skorzystasz to także osiągniesz to co chcesz. ale ponad 50 zł/roletę na pewno to będzie kosztować. nie znam innego rozwiązania, które by było w miarę tanie i pewne i się mieściło w puszce (co innego na szynę, etc, ale to byś musiał mieć inaczej kable poprowadzone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.04.2008 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a jak zachowuje się roleta po dojechaniu do końca przy włączonym na stałe klawiszu zapałką? Co się dzieje jak naciśniemy jednocześnie klawisz do góry i na dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 jeszcze odnalazłem - to by Ci potrzebny był RCS4, rok temu chciał za niego 78 zł+VAT/sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 03.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a jak zachowuje się roleta po dojechaniu do końca przy włączonym na stałe klawiszu zapałką? Co się dzieje jak naciśniemy jednocześnie klawisz do góry i na dół? po dojechaniu do położenia krańcowego zatrzymuje sie silnik jednocześnie nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a jak zachowuje się roleta po dojechaniu do końca przy włączonym na stałe klawiszu zapałką? Co się dzieje jak naciśniemy jednocześnie klawisz do góry i na dół? po dojechaniu do końca, jeśli rolety mają krańcówki (chyba wszystkie mają, może oprócz jakiejś przypadkowej chińszczyzny) silnik się wyłącza, czyli nic takiego. jednocześnie naciśnięcie - na taki przypadek chyba jednak większość nie ma zabezpieczeń i należy tego unikać. moje wydają taki dźwięk, że od razu człowieka odrzuca od przycisku (jeszcze nie zrobiona automatyka, ale się już robi. uprzedzając pytanie - pomyślałem o tym przed tynkowaniem). taki odruch jak przy wrzucaniu biegu w samochodzie bez sprzęgła. podejrzewam, że długo/dużo takich naciśnięć mogą nie wytrzymać. ps. są jeszcze firmowe rozwiązania tego typu, producenci rolet to mają i zwykle do silników oferują, niektóre chyba się montuje w puszkach też, ale może być ciut drożej. zapytaj u nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.04.2008 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 oobejrzałem tą stronkę ale to roziązanie z RCS też wymaga połączenia wszystkich puszek kablem 5 żyłowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.04.2008 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 prostszy byłby taki sterownik http://www.zamel.pl/index.php?link=94&grupa=68&id_prod=486 ale nie mieści się w puszce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 oobejrzałem tą stronkę ale to roziązanie z RCS też wymaga połączenia wszystkich puszek kablem 5 żyłowym nie, od przycisku do rolety wystarczą 3 kable (+ ewentualnie 4ty jako PE) 5 (a właściwie 4+PE) musisz mieć pomiędzy sterownikami jeśli chcesz sterowanie grupowe. przy tej instalacji jaką masz to grupowe i tak odpada. grupowe tylko chyba bezprzewodowo (np. http://www.central.krakow.pl/index.php?site=search&categoryQuery=57&node=57) albo jakieś inne cudaki. możesz więc zastosować RCS4 (oczywiście bez sterowania grupowego, każda roleta będzie żyła swoim życiem, ale nie będziesz musiał trzymać przycisku i jest zabezpieczenie przed włączeniem obu kierunków na raz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a co do rozwiązania tymczasowego (lub jak kto woli na stałe) z zapałką - to można po prostu zwykły wyłącznik taki jak do światła zamontować. też nie trzeba trzymać. chyba nawet są takie podwójne, które mają blokadę równoczesnego włączenia dwóch przycisków. trzeba poszukać w katalogach osprzętu. i w ogóle sterownika nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 03.04.2008 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 faktycznie do sterowania pojedyńczej rolety wystarczy RCS4 http://dwarf.put.poznan.pl/~wlopar/pliki1/Info05_RCS.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.04.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 jeszcze odnalazłem - to by Ci potrzebny był RCS4, rok temu chciał za niego 78 zł+VAT/sztukę. te RCS zaacinaja się, przy właczeniu wszstkich rolet centralnie zdarza się ze któraś nie zaskoczy wyjściem jest powtórne naciśnięcie klawisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 05.04.2008 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 bardzo szeroką ofertę różnych łączników żaluzjowych ma POLO, są łączniki typowe, bezprzwodowe, radiowe REWELACJA, czy ktoś stosował te które przesyłają sygnły po sieci elektrycznej , nie trzeba żadnych przekażników ani ciągnąć dodatkowych przewodów http://www.hager.pl/index.php?scr=1024&id=743.383 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pug 06.04.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Witam. Ja mam radiówkę (na sterowniku jest napis NICE) ale nie wiem czy cały silnik jest ich czy tylko sterowanie. Silnik ma krańcówki więc się sam wyłącza. Ale to tak poza tematem, bo kolega ma sterowanie kablowe. Musiałbym sprawdzić u mojego brata gdyż on ma fajny włącznik do rolety - kablowy, są trzy guziki, ale góra -dół są połączone (jak huśtawka) wciskasz jeden to drugi "wyłazi" więc nie ma możliwości wcisnąć dwóch, chyba, że ktoś ma za dużo siły i złamie plastik . Środkowy wyłącza wszystko. Niestety nie ma krańcówek. U brata sterowana jest tylko roleta tarasowa, więc nie ma problemów z łażeniem i wyłączaniem, ale u Wito można przejść się po domu i poopuszczać, a później przejść jeszcze raz i powyłączać. Jak interesuje kogoś ten system to postaram się spytać co to takiego i gdzie to dostać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 06.04.2008 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 wyłączniki POLO mają blokaeę elektryczną i nie ma możliwości jednoczesnego załączenia góry i dołu, ciekawa jest rodzina NERO która komunikuje sie po przewodach zasilających, można zrobić sterowanie grupowe , przeszkodą nie jest nawet fakt że roletu są zasilane z różnych faz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniu ryniu 06.04.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 http://www.inel.gda.pl/pl/ja ma system tej firmy tj. centralka z pilotem i przełaczniki , te przełaczniki co mam to wlasnie sa takie ze raz sie kliknie i roleta jedzie do konca , nie trzeba trzymac.Calosc musi byc spieta kablem sygnalowym , ja mam taki przeciagniety od puszki do puszki , odbiornik (przelacznik) mozna wpiac w dowolnym miejscu kabla.Dziala to elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 06.04.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Hej mam problem z roletami.Moj elektryk w sumie tez nie wie jak to jest.Rolety sa z silnikami i problem sie pojawia jak chce je sterować z jednego miejsca, czy trzeba ciągnąć osobny, dodatkowy 5żyłowy przewód? czy wystarczy to zrobić na tym co podaje im fazę, używając jakiegoś przekaźnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowa52 25.07.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Witam!Zapraszam na stronę http://www.rcs.net.pl poświęconą tematowi : Grupowe sterowanie roletami - poradnikStrona jw zastępuje dotychczasowy adres : http://dwarf.put.poznan.pl/~wlopar/index1.html BISTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts