civic9 05.04.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 A chwile wczesniej ktos pisze o tym, zeby dawac 10 odbiorów na jedną linię. Moze i tak jest w przepisach, ale w praktyce tylko partacz tak zrobi... Jezeli mialbym robic instalacje "od gniazda do gniazda" to nie podlaczylbym wiecej niz 4 gniazd. hmm... jak mam w jednym pokoju (sypialnia 20m2) 8 gniazd, to mam to na min. 2 niezależnych liniach dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2395914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.04.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 8 gniazd o ktorych piszesz, to:1) 8 gniazd pojedynczych2) 8 gniazd podwojnych3) 4 gniazda podwojne? Jezeli odp. 1) lub 2) to TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2395921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 05.04.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 kakaowy...16 A(+-3,6kW)... gniazdo potrafi przenieść tyle ale w miejscu styku blaszek roboczych z bolcami wepchniętej wtyczki a nie na stykach służących do podłączenia zasilania... teoretycznie...w praktyce różnie bywa i tego bym nie polecał... pozatym wg.przepisów dla obwodów, których obciążenie będzie większe niż 2000W należy wykonać osobną mówiąc po ludzku- linie-...jeżeli ktoś chce inaczej będzie potem żałować. A chwile wczesniej ktos pisze o tym, zeby dawac 10 odbiorów na jedną linię. Moze i tak jest w przepisach, ale w praktyce tylko partacz tak zrobi... Jezeli mialbym robic instalacje "od gniazda do gniazda" to nie podlaczylbym wiecej niz 4 gniazd. I druga sprawa, ze te 16A to jest wytrzymalosc chwilowa a nie stala, bo jak podepniesz na dluzej 16A pod zwykle gniazdo to bedziesz miec w najlepszym wypadku zapiekanke w scianie, w najgorszym strazacy zaleja sasiadow pietro nizej... Kakaowy, trochę się za bardzo emocjonujesz i rozwadniasz temat. 10 gniazd to wcale nie oznacza, że podłączasz w tym samym czasie 10 "odbiorów". Chodzi o wygodę w korzystaniu z instalacji. 5-6 gniazd w jednym pokoju wcale nie oznacza, że wszystkie naraz są wykorzystane. Więc nie panikuj!. Twoje 4 gniazda przy niewłaściwym zaprojektowaniu instalacji mogą spowodować takie same szkody. o których tak barwnie opisujesz, jak i 10. Dla odbiorników o dużej mocy podłącza się dedykowane oddzielne obwody np. pralka, bojler, zmywarka, kuchnia el. i "wisi" to na osobnym obwodzie "S-ce" , a gniazda ogólne : lampka, telewizor inne drobiazgi, a czasem odkurzacz bo wygodnie włączyć go do pobliskiego gniazda , wiszą na oddzielnym obwodzie i może być 10 takich gniazd. Czy to takie trudne? . Musisz komplikować ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2395973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.04.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Musze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2395980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.04.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 e. nie rozumiem (przyczyn). miałem na myśli w moim pytaniu 8 pojedynczych (po 2-3 na ścianę, tak na wszelki wypadek, ze względu na brak możliwości przewidzenia aranżacji w pokoju w momencie tworzenia instalacji). to chodzi nie tylko o obciążenie obwodu, a o liczbę gniazd, skoro 4 podwójne mogą być na jednym? a 4 pojedyncze gniazda i do każdego podłączona listwa-przedłużacz kilkugniazdowy? o co w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson 05.04.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 ..co do tych fachowców to powiem Ci ,że jestem pewnie mniej doświadczony życiowo od Ciebie, że jestem jeszcze stosunkowo młodą osobą nie mniej mam 14 lat pracy w zawodzie...swoją firmę mam od niedawna... wykonuję instalacje elektrycznie właśnie za 25zł od punktu o ile jest to standardowa instalacja wg.projektu....mało?...średnio instalacja to ok 100 różnego rodzaju punktów jak i wypustów... 2500zł do tego WLZecik i rozdzielkę czasem za darmo a czasem za 200-300zł zrobię... nie siedzę w robocie na styropianie tylko zapindalam, zainwestowałem w styczniu ponad 13tys.zł na sprzęt który bardzo pomaga i taką instalację potrafię zrobić w 5-7 dni ...uważam ,że za 7 dni pracy 2500zł to wystarczająco...nie utrzymuję dwóch samochodów, ludzi, puki co jeżdżę do Ustronia Morskiego na wakacje, mam mały ZUS...narazie mi starcza ... być może kiedy nabiorę Twojego doświadczenia życiowego podniosę cenę 3x. I będę siedział na bezrobociu... ... dlatego odrobinę poszanowania dla tanich majstrów, bo inaczej będę osto się przyglądał czy czasem inwestor nie ma nalepki Muratora na tablicy i wtedy powiem.."Pan z Muratora?...tak?...60zł za punkt..." zgadzam się w całej rozciągłości... większość polskich "biznesmenów" już na początku działania firmy musi dobrym autem jeździć itp... więc potem krzyczą takie ceny... kolega dobrze robi zarabia na ilości a nie na cenie... a jak dobrze robi i dobra cena to i klienci się znajdą.... że też niestety niewielu to jest w stanie wcielić w czyn... tylko się nachapać.... i przy okazji sztucznie ceny windować... P.S. ja instalację sam robiłem... po odpowiedniej lekturze i rozeznaniu światka elektryków... bo jak miałbym wydać 4tyś albo więcej na instalację która bezpieczna jest tylko na papierku... niestety kolego nie ma u mnie w okolicy nikogo niedrogiego i rzetelnego a do tego jeszcze fachowca.... A przed odbiorem i tak dam przemierzyć wszystko bo papier papierem a człek jedno ma życie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.04.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 @civic9: Generalnie niczym się to nie różni. W przypadku takiej instalacji o jakiej tu piszemy sprawa wygląda dokładnie tak jak z przedłużaczem. Równie dobrze mógłbyś mieć jedno gniazdo z doprowadzonym zasilaniem i podłączyć kilka przedłużaczy - efekt ten sam. Prąd pobierany przez 8 gniazdo przepływa przez pozostałe 7, stąd jeżeli masz instalacje tradycyjną i od puszki jest zasilone 8 gniazd, to każde z nich możesz obciążyć prądem chwilowym 16A; natomiast w przypadku opisywanej instalacji każde z gniazd możesz obciążyć jedynie 16A/8. Włączając do gniazda nr 5 odbiornik pobierający 300W (np. telewizor), do gniazda nr 4 odbiornik pobierający 2000W (np. zelazko) powodujesz, ze gniazda nr 1, 2 oraz 3 sa obciazone w 2/3 swoich mozliwosci i nie powinienes juz nic do nich podlaczac jezeli nie chcesz aby instalacja pracowala na granicy wytrzymalosci. Kolejna przykra sprawa, w Twoim przypadku zaklocenia wprowadzane do sieci przez odbiornik duzej mocy beda obecne od razu we wszystkich gniazdach w pokoju, stad moga pojawic sie problemy z ogladaniem tv/sluchaniem radia/praca na komputerze. Dlatego pisalem o rozdzielaniu odbiorow, a nie kumulowaniu ich na jednym przewodzie. Instalacja ma byc bezpieczna i wygodna, dopiero potem tania. Tu nie chodzi o to czy to "bedzie dzialac", bo widzialem juz dom ~200 m2 i tam cala instalacja calego domu byla wykonana trzema przewodami 2x2,5 a wisiala na tym nawet sauna, hydrofor, pompa glebinowa i piec akumulacyjny. Co prawda czasem calosc sie wylaczala, ale po wkreceniu "korkow" chodzilo dalej, i dzialalo to tak przez dlugie lata choc bezpieczne wcale nie bylo (tym bardziej wygodne). Dodam jeszcze, ze w/w dom byl drewniany. Jezeli chcecie uprawiac taki hardkor w waszym domu to droga wolna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.04.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 zgadzam się w całej rozciągłości... większość polskich "biznesmenów" już na początku działania firmy musi dobrym autem jeździć itp... więc potem krzyczą takie ceny... kolega dobrze robi zarabia na ilości a nie na cenie... a jak dobrze robi i dobra cena to i klienci się znajdą.... że też niestety niewielu to jest w stanie wcielić w czyn... tylko się nachapać.... i przy okazji sztucznie ceny windować... Widac, ze nigdy zadnej firmy nie prowadziles. Gdybys prowadzil, to inaczej bys gadal. Ustalajac cene trzeba wziac pod uwage wiele roznych czynnikow: - pensje dla pracownikow - paliwo do samochodu - koszty wlasne (chociazby glupia woda czy ubranie robocze, ktore musisz pracownikowi zapewnic) - koszt narzedzi, sprzetu, amortyzacji oraz napraw w/w - zabezpieczenie na wypadek braku pracy lub wypadkow losowych - ubezpieczenie dzialalnosci - oplaty do urzedow. I jak to ktos ladnie ujal na forum, kiedys w koncu trzeba zaczac zarabiac, a nie tylko pracowac. Prezentujesz TYPOWE podejscie znane w naszym kraju jako "biznesmen = zlodziej" i niestety jest to przykre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.04.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Prąd pobierany przez 8 gniazdo przepływa przez pozostałe 7, stąd jeżeli masz instalacje tradycyjną i od puszki jest zasilone 8 gniazd, to każde z nich możesz obciążyć prądem chwilowym 16A; natomiast w przypadku opisywanej instalacji każde z gniazd możesz obciążyć jedynie 16A/8. Włączając do gniazda nr 5 odbiornik pobierający 300W (np. telewizor), do gniazda nr 4 odbiornik pobierający 2000W (np. zelazko) powodujesz, ze gniazda nr 1, 2 oraz 3 sa obciazone w 2/3 swoich mozliwosci i nie powinienes juz nic do nich podlaczac jezeli nie chcesz aby instalacja pracowala na granicy wytrzymalosci. No dobra, to rozumiem bo podałeś przykład posługując się dużym obciążeniem. To rozumiem, ale nadal nie skąd przełożenie tego na maks. liczbę gniazd? Czy po prostu chodzi o to, że przy 4ech jest mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś nieświadomie przekroczy maks. obciążenie niż przy 8? Czy jeszcze o coś innego? Bo idąc dalej to i przy dwóch możemy przekroczyć (czajnik + żelazko, żelazko + farelka) i trzeba by jednak dawać dla 100% bezpieczeństwa każde na osobnej linii i osobnej S-ce. I jeszcze jedno pytanie - a jak się to ma, do stosowanej czasami przez elektryków, metody zamykania gniazd w pętli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.04.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Bo idąc dalej to i przy dwóch możemy przekroczyć (czajnik + żelazko, żelazko + farelka) i trzeba by jednak dawać dla 100% bezpieczeństwa każde na osobnej linii i osobnej S-ce. Ale po 1) jest to znacznie mniej prawdopodobne, a po 2) nie w przypadku instalacji tradycyjnej, gdzie każde gniazdo jest zasilane osobno z puszki i prąd z jednego gniazda nie przepływa przez drugie, itp. Teraz większość instalacji robi się metodą bezpuszkową, a dokładanie kolejnych odbiorów to wg mnie robienie sobie krzywdy i żadna oszczędność. Jeżeli wiesz, że zamierzasz podłączać do gniazd tylko lampki nocne albo telefon bezprzewodowy to śmiało sobie załóż nawet i 20 gniazd na jednym przewodzie. Problem tylko w tym, że nigdy tego nie jesteś w stanie przewidzieć (nawet jeśli wydaje Ci się, że jesteś), a także nie jest w stanie tego przewidzieć osoba która będzie w danym miejscu mieszkać po Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.04.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Ale po 1) jest to znacznie mniej prawdopodobne, a po Ok, przyjmuje, tzn. wiem już o co Ci chodziło. Chociaż mam mieszane uczucia co do tego kryterium. Ja porobiłem po 8 gniazdek w pokoju, bo nie lubie trójników, przedłużaczy i... nie oszczędzałem na instalacji (choć może Cię nie przekonam, bo jednak nie mam tego na dwóch liniach, ale za to nie mam pomysłów typu gniazda zewn. z wewn. na jednym obwodzie). Ci co oszczędzają na instalacji, mają w jednym w pokoju (jakimś mniejszym) po 2 gniazda. W dwóch pokojach mają łącznie 4. I oba pokoje na jednej linii. I wg Twoich kryteriów ich instalacja jest ok, a moja nie za bardzo. A tak naprawdę, skoro o prawdopodobieństwie mowa, to jednak u nich jest bardziej prawdopodobne przeciążenie niż u mnie. Bo to jednak dwa pokoje, dwie różne osoby mogą coś robić równolegle, a ja jednak sam w jednym pokoju mam bardziej ograniczone możliwości i potrzeby (cały czas mówimy o pokojach typu sypialnia). 2) nie w przypadku instalacji tradycyjnej, gdzie każde gniazdo jest zasilane osobno z puszki i prąd z jednego gniazda nie przepływa przez drugie, Przecież przy kilku gniazdach z jednej puszki tak czy inaczej jesteśmy ograniczeni tymi 16A łącznie dla wszystkich gniazd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.04.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Przecież przy kilku gniazdach z jednej puszki tak czy inaczej jesteśmy ograniczeni tymi 16A łącznie dla wszystkich gniazd. ? Nie bardzo. Jesteśmy ograniczeni wytrzymałością przewodu który zasila puszkę. Większy przekrój żył = większe możliwe obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 05.04.2008 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 no kawowy...a słyszałeś o cięciu kosztów?....mnie narazie nie stać na luksus posiadania pracownika, startuję, daję radę sam...zresztą na domek wstyd byłoby mi brać kogoś do pomocy, zresztą na tyle twardy jestem że sam pyknąłem biurowiec (ok 3,5km przewodów)...i żyję a jak to spieniężylem to takiego banana na gębie dostałem że hej bo robiłem sam. ... ja uważam, że w sumie narazie rynek jest napędzony, elektryków jak powiedział bronson, tanich nie ma bo poprostu nie ma za dużo elektryków... z pomocą drożyźnie idzie system kształcenia ( w moim mieście jestem ostatnim rocznikiem który się kształcił w zawodzie-1991-1993 ZSZ + 1997-1999-Technikum)...i koniec, lipa...choć w sumie się cieszę ... koszty firmy są , oczywiście nie mniej Państwo a właściwie UE przyszło mi z pomocą oferując mały ZUS, wystartowałem z ryczałtu 5,5%(choć VAT jawi się w przyszłości), a także dostałem dotację na rozpoczęcie działalności (owe 13tys.zł)...które uważam właśnie jako mniej więcej wyrównanie szans ( stabilna firma, uznana marka kontra nowicjusz z pieniędzmi na rozwój) ...i dlatego choćby właśnie przez minimum 2 lata będę o połowę tańszy niż wszyscy , a do tego powiem z ręką na sercu będę taki sam jakościowo a nawet od niektórych lepszy ... bo pracowałem u 4 z 5 zakładów elektrycznych w swoim mieście ... (teraz nawet chcą mnie jako podwykonawce). ...kawowy, powiem Ci jeszcze jedno, że największym zagrożeniem dla Ciebie nie jest elektryk który robi tanie instalacje ale pan murarz Włodzimierz który myśli że się na tym zna a instalacje zrobi czysto gratisowo podczas stawiania ścianek działowych ...takie życie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 05.04.2008 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Przecież przy kilku gniazdach z jednej puszki tak czy inaczej jesteśmy ograniczeni tymi 16A łącznie dla wszystkich gniazd. ? Nie bardzo. Jesteśmy ograniczeni wytrzymałością przewodu który zasila puszkę. Większy przekrój żył = większe możliwe obciążenie. a ile prądu musi popłynąć by stopić żyłę miedzianą 1,5mm2 ? he? ...skoro 16 A to wg.Ciebie jest max dopuszczalne obciążenie to ile jest nominalne?...poprzyj odpowiedź czymś więcej niż wywodem ...żąglujesz umiejętnie między prawdą a fikcją... civic9, ograniczenie wypływa tylko ze względu na zastosowaną wkładką w zabezpieczeniu...przesadzisz i bezpiecznik Ci prawdę powie Panowie , nasi dziadowie elektrycy wykonujący instalacje z 50-70lat temu pewnie przewracają się ze śmiechu w grobach widząc nad czym tu debatujemy... kiedyś cały dom był na jednym bezpieczniku, jednym przewodzie,aluminiowym...remonty dopiero przechodzą, a nieraz jeszcze i działają...(tylko proszę nie wytykać mi tego że było mniej urządzeń...było mniej ale były o 300% energożerne)... ...Wasze instalacje które w tej chwili się wykonuje - przeżyją Wasze domy;) i tym optymistycznym akcentem mówię dobranoc i miłej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.04.2008 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 civic9, ograniczenie wypływa tylko ze względu na zastosowaną wkładką w zabezpieczeniu...przesadzisz i bezpiecznik Ci prawdę powie no wiem, wiem, przyjąłem domyślnie, że dajemy 16A zabezpieczenia na gniazda (bo po co więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.04.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 a ile prądu musi popłynąć by stopić żyłę miedzianą 1,5mm2 ? he? ...skoro 16 A to wg.Ciebie jest max dopuszczalne obciążenie to ile jest nominalne? Nie bardzo rozumiem Twoje pytania. Co ma do rzeczy topienie się żył? A max. obciążenie 16A wynika z samej konstrukcji gniazd, przecież dobrze o tym wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson 06.04.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Prezentujesz TYPOWE podejscie znane w naszym kraju jako "biznesmen = zlodziej" i niestety jest to przykre. może masz i racje, ale jak słyszę znajomych "biznesmenów" że biadolą że kasy nie ma a biorą w leasing auto z miesięczną ratą ~2tys. zł a samo auto służy tylko i wyłącznie do prywatnego użytku szefa... firma dalej wozi się starym rozlatującym transitem... I pare jeszcze przykładów z mojego otoczenia bym znalazł... Nie zrozumiałeś, głównie chodziło mi o to że można tanio dobrze i fachowo, a drogo to nie zawsze znaczy lepiej... Przy moich wyborach wykonawców w pierwszym rzędzie grały rolę referencje i fach, dopiero potem kasa.. a wykonawcy i tak okazali się stosunkowo tani. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2396603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 07.04.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Przecież przy kilku gniazdach z jednej puszki tak czy inaczej jesteśmy ograniczeni tymi 16A łącznie dla wszystkich gniazd. ? Nie bardzo. Jesteśmy ograniczeni wytrzymałością przewodu który zasila puszkę. Większy przekrój żył = większe możliwe obciążenie. Nie dwuznacznie tym stwierdzeniem sugerujesz kakaowy, że w puszce odgałęźnej na pozostałe gniazda następuje u Ciebie zmiana przekroju przewodów. Muszę Ci powiedzieć, że jest to niedopuszczalne bo zgodnie z przepisami zmiana przekroju przewodu pociąga za sobą zmianę wartości jego zabezpieczenia. .....Poza tym cały Twój wywód z tymi gniazdami bez urazy ale jest do bani. Nie ma żadnego...... ale to żadnego uzasadnienia, że łączenie od gniazda do gniazda przelotowo ogranicza w jakikolwiek sposób moce a z puszek nie. Powiem Ci, że nawet duuużo lepiej i wygodniej jest polecieć przelotowo bez przecinania przewodu (eliminacja grzania się styków) od gniazda do gniazda w podłodze niż fundować sobie puszki pod sufitem i rozprowadzać tradycyjnie. Obciążalnościowo na jedno wychodzi bo i tak nas ogranicza jeden przekrój przewodu sprowadzonego do rozdzielni. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2398591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 07.04.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Obciążalnościowo na jedno wychodzi bo i tak nas ogranicza jeden przekrój przewodu sprowadzonego do rozdzielni.Myślałem, że już dostatecznie dobrze to wytłumaczyłem? Przewód wytrzyma, nie wytrzymają styki w gnieździe bo maksymalne chwilowe obciążenie gniazda to 16A, co przy łączeniu przelotowym równa się maksymalnej chwilowej obciążalności wszystkich gniazd na danym obwodzie. W przypadku łączenia w puszkach maksymalne obciążenie 16A rozkłada się na każde gniazdo z osobna, a ogranicza nas wytrzymałość przewodu doprowadzającego zasilanie do puszki (typowo 3x2,5, czyli trochę więcej niż 16A). I tylko tyle. Pozdrawiam również. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2399427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 07.04.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Obciążalnościowo na jedno wychodzi bo i tak nas ogranicza jeden przekrój przewodu sprowadzonego do rozdzielni.Myślałem, że już dostatecznie dobrze to wytłumaczyłem? Przewód wytrzyma, nie wytrzymają styki w gnieździe bo maksymalne chwilowe obciążenie gniazda to 16A, co przy łączeniu przelotowym równa się maksymalnej chwilowej obciążalności wszystkich gniazd na danym obwodzie. W przypadku łączenia w puszkach maksymalne obciążenie 16A rozkłada się na każde gniazdo z osobna, a ogranicza nas wytrzymałość przewodu doprowadzającego zasilanie do puszki (typowo 3x2,5, czyli trochę więcej niż 16A). I tylko tyle. Pozdrawiam również. Tylko zapomniałeś dodać, że te obciążenie 16A dotyczy gniazda jako całości a tu głównie chodzi o jego zaciski przyłączeniowe, gdzie przy połączeniach śrubowych powierzchnia styku jest stosunkowo duża, dużo większa niż przy zaciskach Wago na większe prądy i spokojnie wytrzyma prąd długotrwały rzędu 20A (dla przewodu 2,5) więc to że takie podłączenie bardziej ogranicza możliwość wykorzystania mocy w stosunku do łączenia w puszkach jest bajką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/3/#findComment-2399528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts