pelsona 08.04.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 wszystkie elementy instalacji gniazd poczynając od zabezpieczenia, poprzez przewody do osprzętu nie sa przewidziane na prądy robocze większe niż 16A.Oczywiście, zgoda, ale chyba nie bardzo zrozumiałeś o co mi chodzi. Mając 10 gniazd połączonych ze sobą "przelotowo" dla wszystkich tych gniazd maksymalne dopuszczalne obciążenie wynosi 16A. Mając 10 gniazd połączonych "w gwiazdę" maksymalne dopuszczalne obciążenie wynosi 16A _dla każdego gniazda_ (a nie dla wszystkich z osobna). Nikt przecież nie zabrania doprowadzić do puszki przewód 3x6 albo o jeszcze większym przekroju. Natomiast przy instalacji zrobionej "przelotowo" takiej możliwości nie mamy, gdyż zawsze maksymalne obciążenie wszystkich gniazd w danym obwodzie wynosi 16A _łącznie_.Widzę Kakaowy, że nie rozumiesz w dalszym ciągu jednej zasadniczej kwestii w całym swoim wywodzie. Powtórzę Ci to jeszcze raz co mówiłem już kilkanaście postów wcześniej ale to do Ciebie widzę nie dotarło. Nie wolno Ci w puszczce odgałęźnej na gniazda wtykowe zmieniać przekroju przewodu bo w ślad za tym musiałbyś zmienić wartość zabezpieczenia tego przewodu (co w puszczce jest niewykonalne).Tak więc widzisz, że cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa i zamiast bronić i trzymać się swojej błędnej teorii jak pijany płotu, poczytał byś lepiej przepisy nim komuś zaczniesz radzić. Bez urazy ale musiałem Ci to powiedzieć, myślę że w końcu dasz spokój. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2400815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 08.04.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Możesz zacytować te przepisy/normy? I już kończę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 08.04.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Możesz zacytować te przepisy/normy? I już kończę. Widzę, że wygodny jesteś i chcesz mieć wszystko podane na tacy. Wszystko znajdziesz w normach elektrycznych dotyczących zabezpieczeń i ich dobóru w instalacjach elektrycznych( temat rzeka). Poszukaj to nic nie boli.... Przytoczę Ci tylko elementarną definicję zabezpieczenia zwarciowego z Instalacji Elektrycznych i Teletechnicznych - poradnik montera i inżyniera elektryka Wydawn. Dashofer; Dział 5 rozdz.1 str 2. Zabezpieczenie zwarciowe, czyli zabezpieczenie przed niszczącymi skutkami zwarć, jest wymagane z definicji w każdym obwodzie elektrycznym i to na początku, w miejscu wyprowadzenia lub odgałęzienia obwodu, a także w miejscach, w których następuje zmniejszenie obciążalności zwarciowej przewodów(zmniejszenie przekroju żył i / lub zmiana budowy przewodów: materiału żył, materiału izolacji). pzdr. PS myślę, że wystarczająco żeśmy sobie wyjaśnili i nie będziesz mnie więcej męczył Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 08.04.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 No i druga sprawa, o której też już było w tym wątku: kakaowy stawia znak równości pomiędzy dopuszczalną obciążalność styków gniazda i jego zacisków przyłączeniowych. Tylko niestety nie mogę się doszukać na stronach producentów, czego dotyczy podawany przez nich parametr obciążenia nominalnego/maksymalnego (IMO chodzi właśnie o styki, a nie o zaciski przyłączeniowe). Może ktoś bardziej obeznany wyjaśni tą kwestię? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.04.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 i w jednym i w drugim przypadku jest to 16A max. zresztą do zacisków przyłączeniowych nie można nawet włozyć przewodu grubszego niż 2,5 mm kw. PS. Szukana norma to PN - IEC 60364:2000. Wprawdzie są już nowsze, ale i tam można znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 08.04.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Przytoczę Ci tylko elementarną definicję zabezpieczenia zwarciowego z Instalacji Elektrycznych i Teletechnicznych - poradnik montera i inżyniera elektryka Wydawn. Dashofer; Dział 5 rozdz.1 str 2.(...) Wybacz, że jeszcze nie dam Ci spokoju Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że książka "poradnik montera" stanowi prawo w naszym pięknym kraju... Bo nie stanowi. Rozważmy taką sytuację. Mamy obwód z gniazdem podłączony przewodem 3x2,5. Podłączamy do w/w gniazda lampkę nocną zasilaną przewodem 3x0,75 o długości 10 metrów. Wszystko jest wg Ciebie okej, prawda? To załóżmy teraz, że ucinamy 5 metrów przewodu lampki i łączymy go z przewodem 3x2,5, a następnie dopiero do w/w uciętego przewodu podłączamy gniazdko i włączamy lampkę nocną (która ma przewód krótszy o połowę). Co nam to zmienia? Otóż nic zupełnie nie zmienia. Nie przypominam sobie przepisu który by zabraniał stopniowania przekrojów w dół. Z tego co wiem, te które istnieją (m.in. to co zacytowałeś powyżej, choć to przepisem nie jest) odnoszą się do sytuacji kiedy mniejszy przekrój zastępujemy większym i wtedy miałoby to jakieś logiczne podstawy. Gdyby było tak jak piszesz, to na logikę, musiałbyś mieć osobny bezpiecznik przed każdym gniazdem do którego mógłbyś włączyć cokolwiek zasilanego przewodem o przekroju żyły mniejszym od 2,5. Zadam Ci pytanie dodatkowe. Mamy przewód 3x2,5 który kończy nam się w pewnym miejscu. Niestety, musimy go przedłużyć jeszcze o kilka metrów. Jak na złość wszystkie sklepy w okolicy zamknięte, przewodu 3x2,5 nie mamy, a jedyny jaki mamy to 3x1,5. Ucinamy więc _dwa_ kawałki przewodu 3x1,5 i łączymy je z przewodem 3x2,5. Zmieniliśmy przekrój na mniejszy (czego podobno nie możemy robić), czy zwiększyliśmy go o 20%? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.04.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Przytoczę Ci tylko elementarną definicję zabezpieczenia zwarciowego z Instalacji Elektrycznych i Teletechnicznych - poradnik montera i inżyniera elektryka Wydawn. Dashofer; Dział 5 rozdz.1 str 2.(...) Wybacz, że jeszcze nie dam Ci spokoju Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że książka "poradnik montera" stanowi prawo w naszym pięknym kraju... Bo nie stanowi. Rozważmy taką sytuację. Mamy obwód z gniazdem podłączony przewodem 3x2,5. Podłączamy do w/w gniazda lampkę nocną zasilaną przewodem 3x0,75 o długości 10 metrów. Wszystko jest wg Ciebie okej, prawda? To załóżmy teraz, że ucinamy 5 metrów przewodu lampki i łączymy go z przewodem 3x2,5, a następnie dopiero do w/w uciętego przewodu podłączamy gniazdko i włączamy lampkę nocną (która ma przewód krótszy o połowę). Co nam to zmienia? Otóż nic zupełnie nie zmienia. Nie przypominam sobie przepisu który by zabraniał stopniowania przekrojów w dół. Z tego co wiem, te które istnieją (m.in. to co zacytowałeś powyżej, choć to przepisem nie jest) odnoszą się do sytuacji kiedy mniejszy przekrój zastępujemy większym i wtedy miałoby to jakieś logiczne podstawy. Gdyby było tak jak piszesz, to na logikę, musiałbyś mieć osobny bezpiecznik przed każdym gniazdem do którego mógłbyś włączyć cokolwiek zasilanego przewodem o przekroju żyły mniejszym od 2,5. Zadam Ci pytanie dodatkowe. Mamy przewód 3x2,5 który kończy nam się w pewnym miejscu. Niestety, musimy go przedłużyć jeszcze o kilka metrów. Jak na złość wszystkie sklepy w okolicy zamknięte, przewodu 3x2,5 nie mamy, a jedyny jaki mamy to 3x1,5. Ucinamy więc _dwa_ kawałki przewodu 3x1,5 i łączymy je z przewodem 3x2,5. Zmieniliśmy przekrój na mniejszy (czego podobno nie możemy robić), czy zwiększyliśmy go o 20%? przepraszam że się wtrącę, pytanie nie do mnie, jedyna prawidłowa odpowiedź brzmi: idziemy kupujemy sobie piwo /piwa/ i wypijamy czekamy do poniedziałku aż otworzą sklep z kabelkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2403145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.04.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Odpowiedź prawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2403148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 09.04.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Dyskusja bez sensu. Nic nie wnosi a miesza . Kakaowy- wybacz ale nie każdemu się chce przekopywać przez segregator z normami instalacyjnymi żeby udwowdnić Tobie że nie masz racji. Są jeszcze wiedza i doświadczenie. Pewne rzeczy wie sie już intuicyjnie. Odnośnie zmniejszania przekroju . Nie chce mi się szukać ale na pewno w normie jest zapis że zmiana przekroju przewodu w "dół" jest dopuszczalna ale pod pewnymi warunkami . Na chłopski rozum : O ile wartość zabezpieczenie obwodu na początku obwodu spełnia wszystkie warunki ochrona od porażeń , Idd, itp dla odcinka o mniejszym przekroju. Dodatkowo "stara" wiedza z PBUE nakazywała zabezpieczenie obwodu przy zmianie przekroju przewodu wieksze niż 3 stopnie. Temat rzeka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2403216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts