Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wszystkie elementy instalacji gniazd poczynając od zabezpieczenia, poprzez przewody do osprzętu nie sa przewidziane na prądy robocze większe niż 16A.
Oczywiście, zgoda, ale chyba nie bardzo zrozumiałeś o co mi chodzi.

Mając 10 gniazd połączonych ze sobą "przelotowo" dla wszystkich tych gniazd maksymalne dopuszczalne obciążenie wynosi 16A.

Mając 10 gniazd połączonych "w gwiazdę" maksymalne dopuszczalne obciążenie wynosi 16A _dla każdego gniazda_ (a nie dla wszystkich z osobna).

Nikt przecież nie zabrania doprowadzić do puszki przewód 3x6 albo o jeszcze większym przekroju. Natomiast przy instalacji zrobionej "przelotowo" takiej możliwości nie mamy, gdyż zawsze maksymalne obciążenie wszystkich gniazd w danym obwodzie wynosi 16A _łącznie_.

Widzę Kakaowy, że nie rozumiesz w dalszym ciągu jednej zasadniczej kwestii w całym swoim wywodzie. Powtórzę Ci to jeszcze raz co mówiłem już kilkanaście postów wcześniej ale to do Ciebie widzę nie dotarło. Nie wolno Ci w puszczce odgałęźnej na gniazda wtykowe zmieniać przekroju przewodu bo w ślad za tym musiałbyś zmienić wartość zabezpieczenia tego przewodu (co w puszczce jest niewykonalne).Tak więc widzisz, że cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa i zamiast bronić i trzymać się swojej błędnej teorii jak pijany płotu, poczytał byś lepiej przepisy nim komuś zaczniesz radzić. Bez urazy ale musiałem Ci to powiedzieć, myślę że w końcu dasz spokój.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2400815

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możesz zacytować te przepisy/normy? I już kończę.

Widzę, że wygodny jesteś i chcesz mieć wszystko podane na tacy.

Wszystko znajdziesz w normach elektrycznych dotyczących zabezpieczeń i ich dobóru w instalacjach elektrycznych( temat rzeka). Poszukaj to nic nie boli.... :wink:

Przytoczę Ci tylko elementarną definicję zabezpieczenia zwarciowego z Instalacji Elektrycznych i Teletechnicznych - poradnik montera i inżyniera elektryka Wydawn. Dashofer; Dział 5 rozdz.1 str 2.

Zabezpieczenie zwarciowe,

czyli zabezpieczenie przed niszczącymi skutkami zwarć, jest wymagane z definicji w każdym obwodzie elektrycznym i to na początku, w miejscu wyprowadzenia lub odgałęzienia obwodu, a także w miejscach, w których następuje zmniejszenie obciążalności zwarciowej przewodów(zmniejszenie przekroju żył i / lub zmiana budowy przewodów: materiału żył, materiału izolacji).

pzdr.

PS

myślę, że wystarczająco żeśmy sobie wyjaśnili i nie będziesz mnie więcej męczył

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401630

No i druga sprawa, o której też już było w tym wątku: kakaowy stawia znak równości pomiędzy dopuszczalną obciążalność styków gniazda i jego zacisków przyłączeniowych. Tylko niestety nie mogę się doszukać na stronach producentów, czego dotyczy podawany przez nich parametr obciążenia nominalnego/maksymalnego (IMO chodzi właśnie o styki, a nie o zaciski przyłączeniowe). Może ktoś bardziej obeznany wyjaśni tą kwestię?
https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401691

i w jednym i w drugim przypadku jest to 16A max. zresztą do zacisków przyłączeniowych nie można nawet włozyć przewodu grubszego niż 2,5 mm kw.

PS. Szukana norma to PN - IEC 60364:2000. Wprawdzie są już nowsze, ale i tam można znaleźć.

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401777

Przytoczę Ci tylko elementarną definicję zabezpieczenia zwarciowego z Instalacji Elektrycznych i Teletechnicznych - poradnik montera i inżyniera elektryka Wydawn. Dashofer; Dział 5 rozdz.1 str 2.(...)

Wybacz, że jeszcze nie dam Ci spokoju :) Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że książka "poradnik montera" stanowi prawo w naszym pięknym kraju... Bo nie stanowi.

Rozważmy taką sytuację. Mamy obwód z gniazdem podłączony przewodem 3x2,5. Podłączamy do w/w gniazda lampkę nocną zasilaną przewodem 3x0,75 o długości 10 metrów. Wszystko jest wg Ciebie okej, prawda?

To załóżmy teraz, że ucinamy 5 metrów przewodu lampki i łączymy go z przewodem 3x2,5, a następnie dopiero do w/w uciętego przewodu podłączamy gniazdko i włączamy lampkę nocną (która ma przewód krótszy o połowę).

Co nam to zmienia? Otóż nic zupełnie nie zmienia. Nie przypominam sobie przepisu który by zabraniał stopniowania przekrojów w dół. Z tego co wiem, te które istnieją (m.in. to co zacytowałeś powyżej, choć to przepisem nie jest) odnoszą się do sytuacji kiedy mniejszy przekrój zastępujemy większym i wtedy miałoby to jakieś logiczne podstawy. Gdyby było tak jak piszesz, to na logikę, musiałbyś mieć osobny bezpiecznik przed każdym gniazdem do którego mógłbyś włączyć cokolwiek zasilanego przewodem o przekroju żyły mniejszym od 2,5.

Zadam Ci pytanie dodatkowe. Mamy przewód 3x2,5 który kończy nam się w pewnym miejscu. Niestety, musimy go przedłużyć jeszcze o kilka metrów. Jak na złość wszystkie sklepy w okolicy zamknięte, przewodu 3x2,5 nie mamy, a jedyny jaki mamy to 3x1,5. Ucinamy więc _dwa_ kawałki przewodu 3x1,5 i łączymy je z przewodem 3x2,5. Zmieniliśmy przekrój na mniejszy (czego podobno nie możemy robić), czy zwiększyliśmy go o 20%? :lol:

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2401843

Przytoczę Ci tylko elementarną definicję zabezpieczenia zwarciowego z Instalacji Elektrycznych i Teletechnicznych - poradnik montera i inżyniera elektryka Wydawn. Dashofer; Dział 5 rozdz.1 str 2.(...)

Wybacz, że jeszcze nie dam Ci spokoju :) Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że książka "poradnik montera" stanowi prawo w naszym pięknym kraju... Bo nie stanowi.

Rozważmy taką sytuację. Mamy obwód z gniazdem podłączony przewodem 3x2,5. Podłączamy do w/w gniazda lampkę nocną zasilaną przewodem 3x0,75 o długości 10 metrów. Wszystko jest wg Ciebie okej, prawda?

To załóżmy teraz, że ucinamy 5 metrów przewodu lampki i łączymy go z przewodem 3x2,5, a następnie dopiero do w/w uciętego przewodu podłączamy gniazdko i włączamy lampkę nocną (która ma przewód krótszy o połowę).

Co nam to zmienia? Otóż nic zupełnie nie zmienia. Nie przypominam sobie przepisu który by zabraniał stopniowania przekrojów w dół. Z tego co wiem, te które istnieją (m.in. to co zacytowałeś powyżej, choć to przepisem nie jest) odnoszą się do sytuacji kiedy mniejszy przekrój zastępujemy większym i wtedy miałoby to jakieś logiczne podstawy. Gdyby było tak jak piszesz, to na logikę, musiałbyś mieć osobny bezpiecznik przed każdym gniazdem do którego mógłbyś włączyć cokolwiek zasilanego przewodem o przekroju żyły mniejszym od 2,5.

Zadam Ci pytanie dodatkowe. Mamy przewód 3x2,5 który kończy nam się w pewnym miejscu. Niestety, musimy go przedłużyć jeszcze o kilka metrów. Jak na złość wszystkie sklepy w okolicy zamknięte, przewodu 3x2,5 nie mamy, a jedyny jaki mamy to 3x1,5. Ucinamy więc _dwa_ kawałki przewodu 3x1,5 i łączymy je z przewodem 3x2,5. Zmieniliśmy przekrój na mniejszy (czego podobno nie możemy robić), czy zwiększyliśmy go o 20%? :lol:

przepraszam że się wtrącę, pytanie nie do mnie,

jedyna prawidłowa odpowiedź brzmi:

idziemy kupujemy sobie piwo /piwa/ i wypijamy

czekamy do poniedziałku aż otworzą sklep z kabelkami :-?

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2403145

Dyskusja bez sensu. Nic nie wnosi a miesza . Kakaowy- wybacz ale nie każdemu się chce przekopywać przez segregator z normami instalacyjnymi żeby udwowdnić Tobie że nie masz racji. Są jeszcze wiedza i doświadczenie. Pewne rzeczy wie sie już intuicyjnie. Odnośnie zmniejszania przekroju . Nie chce mi się szukać ale na pewno w normie jest zapis że zmiana przekroju przewodu w "dół" jest dopuszczalna ale pod pewnymi warunkami . Na chłopski rozum : O ile wartość zabezpieczenie obwodu na początku obwodu spełnia wszystkie warunki ochrona od porażeń , Idd, itp dla odcinka o mniejszym przekroju. Dodatkowo "stara" wiedza z PBUE nakazywała zabezpieczenie obwodu przy zmianie przekroju przewodu wieksze niż 3 stopnie. Temat rzeka .
https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/5/#findComment-2403216