Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja daję po jednej różnicówce na każdą fazę (nie jedną trójfazową), i w ten sposób zabezpieczone są wszystkie obwody. Obwody te staram się tak podzielić aby nie było sytuacji aby w jednym pomieszczeniu wszystko było na jednej fazie i tym samym w momencie zadziałania jakiejś róznicówki nie robi się ciemno i głucho. Czy tak nie jest najprościej, bez kombinowania który obwód z różnicówką a który nie ? Niby barierą może być to że wiele obwodów = większy prąd upływu i mozliwość jej zadziałania ale w nowej instalacji tochyba nie ma miejsca.
https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392719

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znajomy też kiedyś chwalił mi się, że ma w całym domku piętrowym 160m2 tylko 6 obwodów, i w dodatku nie dał różnicówki - bo po co wydawać kasę, skoro to może zadziała, a może nie...

Skończyło się prawie zgonem ;) , kiedy późnym wieczorem, robiąc coś przy którymś z gniazdek na piętrze, zrobił zwarcie i oczywiście wywaliło prąd (razem ze światłem) na całym piętrze. Biegiem więc puścił się po schodach, a że ciemno było, potknął się i zwalił się z hukiem.

Ja nie lubię takich niespodzianek, i nie życzyłbym ich też przyjacielowi.

Znaczy sie 1 zasada nie panikowac w ciemnosciach ;D

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392727

Ale weź nie panikuj, jak żona krzyczy wq...na, że właśnie na jej ulubionym serialu mieli się pocałować, a tu prąd znikł i ona nie zobaczy, jak to robią!!!

jakos tak mi sie luzo skojażyło

Jakie słowa ludzie najczęściej wypowiadają przed śmiercią?

zwiazany z tematem:

- Przecież ci mowie, głupia babo, że to nie jest pod prądem

- Nie bój się, nie spadnę!

i nei da sie ominąc innych:

- Ojej... Przepraszam, chyba pobrudziłem panu dres!

- Nie wiedziałem, ze to pańska żona.

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392806

Przyznam....... z dużą doza wstydu..... że nie wiedziałem :wink: ..... że zwarcia sa możliwe tylko i wyłącznie w gniazdkach zewnętrzych :o

A jak zabezpieczyć się.... jeśli ktoś używa kosiarki w domu, z gniazdka wewnętrznego.... abo rozleje kawę na lampki choinkowe w salonie? :lol:

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392824

Zasada jest taka, że obwody zewnętrzne; gniazda, oswietlenie elewacyjne, ogrodowe itp daje się na oddzielnych obwodach a także oddzielnej różnicówce (była zresztą już powyżej o tym mowa). Tak jest wtedy zrobione jak najbardziej poprawnie. Trzeba zdawać sobie sprawę, że z racji dużej upierdliwości różnicówek (a szczególnie przy obwodach zewnętrznych łatwo o prądy upływu) pozbawiamy się napięcia w całym domu gdy jest tylko jedna wspólna. Nie ma też co przesadzać jeśli chodzi o "mnożenie" faz w ramach jednego pomieszczenia a zwłaszcza jeśli chodzi o zwykłe obwody gniazdowe. Wtedy może dochodzić do niezbyt bezpiecznych sytuacji gdy w rękach trzymamy np jednocześnie dwa urządzenia zasilane z dwóch oddzielnych faz. W razie "przebicia" poddani jesteśmy 400V i żadna różnicówka nawet nie dygnie, a my niestety tak.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392843

Przyznam....... z dużą doza wstydu..... że nie wiedziałem :wink: ..... że zwarcia sa możliwe tylko i wyłącznie w gniazdkach zewnętrzych :o

A jak zabezpieczyć się.... jeśli ktoś używa kosiarki w domu, z gniazdka wewnętrznego.... abo rozleje kawę na lampki choinkowe w salonie? :lol:

Pozdrawiam

lukol-bis, z całym szacunkiem, nie widziałem, że taki jajcarz z Ciebie.

Chodzi o coś zupełnie innego: wszelkie wydarzenia w domu bardziej od Ciebie zależą, niż to, co się dzieje na zewnątrz (np. opady). W domu zwykle nie pada, prawda?

I po to budujesz dom, żeby - za przeproszeniem - szanowny tyłek nie mókł w deszcz czy nie marzł w mróz. Po prostu chodzi o komfort. I cały sens tego jest w tym, żeby to dobre wewnątrz było jak najmniej zależne od tego złego na zewnątrz. I, patrząc pod tym kątek, oddzielne zabezpieczenie obwodów zewnętrznych jest tak samo ważne jak nie cieknący dach.

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392869

Nie ma też co przesadzać jeśli chodzi o "mnożenie" faz w ramach jednego pomieszczenia a zwłaszcza jeśli chodzi o zwykłe obwody gniazdowe. Wtedy może dochodzić do niezbyt bezpiecznych sytuacji gdy w rękach trzymamy np jednocześnie dwa urządzenia zasilane z dwóch oddzielnych faz. W razie "przebicia" poddani jesteśmy 400V

Miałem na myśli np. kinkiety na jednej, oświetlenie na innej.

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392874

Można oczywiście różnie sobie dzielić obwody na poszczególne fazy (aczkolwiek nie jestem do końca pewny jak to jest ujęte w szczegółowych zaleceniach i rozporządzeniach) ale przede wszystkim trzeba mieć na względzie bezpieczeństwo i "czytelność" instalacji w razie awarii, przeróbek itp.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392924

Chyba nawet trzeba to jakoś równomiernie rozdzielić żeby była symetria obciążenia a czytelność instalacji w tym przypadku sprowadza się do czytelności połączeń w tablicy(kolory faz). Natomiast o bezpieczeństwie w sensie 400 V szczerze mówiąc nie pomyslałem :oops:
https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2392943

Mówiąc o czytelności instalacji w sensie ogólnym miałem na myśli nie tylko obowiązkowe opisy poszczególnych obwodów w rozdzielnicy ale także ich rozsądny podział ( np oświetlenie parter, piwnice, gniazda kuchnia, łazienka, obwody wydzielone większej mocy pralka, kuchenka,bojler, zmywarka. Garaż zupełnie oddzielnie wiadomo itd, itd) na poszczególne strefy bądź pomieszczenia, nie mówiąc o sposobie jej prowadzenia.

Symetrię obciążenia najlepiej zapewni nam stosowanie typowych odbiorników trójfazowych dużej mocy; kuchenki, bojlery, piece akumulacyjne, bo one głównie robią wynik.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2393027

Skończyło się prawie zgonem ;) , kiedy późnym wieczorem, robiąc coś przy którymś z gniazdek na piętrze, zrobił zwarcie i oczywiście wywaliło prąd (razem ze światłem) na całym piętrze. Biegiem więc puścił się po schodach, a że ciemno było, potknął się i zwalił się z hukiem.

a dobór naturalny miał szanse zadziałać...

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2393644

Niech zgadne. Cena za tzw. "punkt" nie przekroczyla 25 zl, prawda? :lol: :lol: :lol: .

...uważam to za bardzo krzywdzące stwierdzenie dla elektryków którzy robią naprawdę dobrą robotę przy tym mają cenę nie z kosmosu...

Martwisz sie o deszcz lub snieg... Hmm....

przecież zamontować można gniazdo hermetyczne i po sprawie...to tak jakby bać się pary i wilgoci w łazience...może też tam nie naleeży montować gniazdek ;)

A nie martwi Cie przypadkiem, ze podlaczajac obciazanie do ostatniego gniazdka przez wszystkie inne w kolejnosci bedzie przeplywac spory prad?

Nie martwi Cie pewnie tez, ze wlaczajac zelazko w jedno z tych gniazd wykorzystasz maksymalne ich obciazenie w ponad 60% i poza lampka nocna nie powinnas tam juz nic wlaczac? (nie jednoczesnie) .

...a tu jest mi brak słów...

...MARTiiii-masz instalację "od gniazda do gniazda" i producenci już dawno wyszli na przeciw takim rozwiązaniom dając naprawdę solidne styki w gniazdach...

Na koniec, prawdopodobnie nie zmartwi Cie rowniez to, ze choc Twoj elektryk pewnie kosztowal Cie niewiele, to na dobra sprawe cala jego instalacje trzeba by zerwac i zrobic na nowo, tym razem porządnie..

...pewnie należałoby dom zburzyć i postawić na nowo, napewno wiele rzeczy można byłoby zrobić lepiej ;)

...dobra instalacja nie musi kosztować wiele...no chyba że sami chcemy .

Itp, itd.

Tak, wiem, dramatyzuje, jak zwykle.

...oczywiście, nie dajmy się zwariować :wink:

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2394512

Martwisz sie o deszcz lub snieg... Hmm....

przecież zamontować można gniazdo hermetyczne i po sprawie...to tak jakby bać się pary i wilgoci w łazience...może też tam nie naleeży montować gniazdek ;)

A widziałeś sensowne gniazdo hermetyczne - takie z IP54 i jednocześnie eleganckie i ładne? Bo ja nie.

A gniazdo na tarasie różni się tym od gniazda w łazience, że w łazience na to gnazdo woda poleci chyba tylko wtedy, kiedy upuścisz prysznic, a na gniazdo na tarasie wiadra wody lecą podczas każdego deszczu.

A nie martwi Cie przypadkiem, ze podlaczajac obciazanie do ostatniego gniazdka przez wszystkie inne w kolejnosci bedzie przeplywac spory prad?

Nie martwi Cie pewnie tez, ze wlaczajac zelazko w jedno z tych gniazd wykorzystasz maksymalne ich obciazenie w ponad 60% i poza lampka nocna nie powinnas tam juz nic wlaczac? (nie jednoczesnie) .

...MARTiiii-masz instalację "od gniazda do gniazda" i producenci już dawno wyszli na przeciw takim rozwiązaniom dając naprawdę solidne styki w gniazdach...

...mi też brak słów...

Przecież to nie o kable chodzi, tylko o przeciążenie przewodów.

A w temacie styków - ja w domu zastosowałem gniazda z OBI, ale do zmywarki postanowiłem kupić rasowego Legranda. Pomyślałem po prostu, że do tego gniazda nie będę miał potem dostępu, a więc musi być porządniejsze od innych.

Kupiłem tego Legranda, odpakowuję w domu i załamka... Takie byle co, że szok. Ale, mówię, Legrand jest napewno lepszy niż jakieś Duewi International, a więc zakładam, swoim zwyczajem dokręcam solidnie przewody (tak samo mocno, jak w reszcie mieszkania w gniazdach z OBI) i... gwint się przekręcił.

W efekcie Legrand wylądował w koszu na śmieci, założyłem Duewi i z bani.

Więc z tymi solidnymi stykami to Cię chyba trochę poniosło, że niby wszyscy i takie tam... ;)

Na koniec, prawdopodobnie nie zmartwi Cie rowniez to, ze choc Twoj elektryk pewnie kosztowal Cie niewiele, to na dobra sprawe cala jego instalacje trzeba by zerwac i zrobic na nowo, tym razem porządnie..

...pewnie należałoby dom zburzyć i postawić na nowo, napewno wiele rzeczy można byłoby zrobić lepiej ;)

...dobra instalacja nie musi kosztować wiele...no chyba że sami chcemy .

Podobnie jak dobry samochód czy dobry telewizor.

Wiesz, mam już swoje lata, ale zdążyłem się ostatnio nauczyć, że rynek sam ustala ceny, a fachowcy doskonale odrabiają "pracę domową" i ustalają swoją cenę na podstawie cen kolegów po fachu (sam to kiedyś robiłem, jak prowadziłem usługi).

I z tego powodu za tani fachowiec zawsze budzi moje podejrzenia, że:

wariant 1 - dupa nie fachowiec

wariant 2 - podaje zaniżone koszt "na zachętę", a potem przy rozliczeniu żąda 2x więcej

wariant 3 - wariat

Ktoś kiedyś powiedział: "nie ma darmowych obiadków". Jestem gorącym zwolennikiem tej tezy, i nigdy nie uznam za godnego zaufania fachowca, który jest 3x tańszy niż wszyscy inni na rynku - po prostu coś w tym musi być.

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2394532

...przeczytałem, przyjmuję do wiadomości ale nie we wszystkim się zgadzam.

...z moich obserwacji wynika że wcale nie gniazdko z górnej półki cenowej jest najlepsze, wcale nie Legrand ale zwykła polska elda(to tak jak z tym fachowcem...nie najdroższy :lol: itd itp ale o tym na koniec ;) ) ,

pozatym też na dworze nie będzie padało na takie gniazdo bezpośrednio... zresztą idąc dalej w takim razie konieczne jest aby Martiiii całkowicie zrezygnował z gniazda na ścianie bo nie ma sensownie wyglądającego gniazda IP 54...ano nie ma, za to sensownie wyglądające hermetyczna Elda zet które proszę mi wierzyć, napewno zda egzamin... IP 44 - będzie również zgodna z normą.

...

..

.acha...to nie o styki chodzi a o przewody? :o

...powie szczerze że w układzie jaki ma Martiiii, wogóle bym się o to nie martwił... co szybciej się upali?...przewód czy styk...według Ciebie chyba jednak przewód...;) (moim zdaniem styk ale mogę się mylić bo teraz zamiast np 3x1,5 często jest 3x1 sprzedawane mimo że napis widnieje 3x1,5, praktyka marketowa...ale dość żartów, styk wytrzyma, do tego można zamknąć układ w tkz. pętle i po sprawie)

..co do tych fachowców to powiem Ci ,że jestem pewnie mniej doświadczony życiowo od Ciebie, że jestem jeszcze stosunkowo młodą osobą nie mniej mam 14 lat pracy w zawodzie...swoją firmę mam od niedawna... wykonuję instalacje elektrycznie właśnie za 25zł od punktu o ile jest to standardowa instalacja wg.projektu....mało?...średnio instalacja to ok 100 różnego rodzaju punktów jak i wypustów... 2500zł do tego WLZecik i rozdzielkę czasem za darmo a czasem za 200-300zł zrobię... nie siedzę w robocie na styropianie tylko zapindalam, zainwestowałem w styczniu ponad 13tys.zł na sprzęt który bardzo pomaga i taką instalację potrafię zrobić w 5-7 dni ...uważam ,że za 7 dni pracy 2500zł to wystarczająco...nie utrzymuję dwóch samochodów, ludzi, puki co jeżdżę do Ustronia Morskiego na wakacje, mam mały ZUS...narazie mi starcza 8) ... być może kiedy nabiorę Twojego doświadczenia życiowego podniosę cenę 3x. I będę siedział na bezrobociu...

... dlatego odrobinę poszanowania dla tanich majstrów, bo inaczej będę osto się przyglądał czy czasem inwestor nie ma nalepki Muratora na tablicy i wtedy powiem.."Pan z Muratora?...tak?...60zł za punkt..." :lol:

...i tylko nie przyrównuj mi tu dobrych aut czy telewizorów bo odgryzę się Mercedesem :wink:

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2394718

A jakie obciazenie potrafi przyjac na siebie gniazdo? Przelicz sobie moze 16A na waty i wtedy dopiro pisz, ze brakuje Ci slow.

Co do Twoich cen... Coz, mam inna filozofie pracy, zreszta jak bedziesz musial kogos zatrudnic albo nie bedziesz mogl znalesc roboty przez tydzien-dwa to szybko zmienisz zdanie.

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2394815

Panowie nie ma reguły.

Ten tani może być świetnym fachowcem, a ten drogi "ostatnią dupą" bez pojęcia i patałachem.

To nie cena za punkt świadczy o jego fachowości.... Zresztą w instalacjach cena niczego nie odzwierciedla.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2395160

kakaowy...16 A(+-3,6kW)... gniazdo potrafi przenieść tyle ale w miejscu styku blaszek roboczych z bolcami wepchniętej wtyczki a nie na stykach służących do podłączenia zasilania... teoretycznie...w praktyce różnie bywa i tego bym nie polecał... pozatym wg.przepisów dla obwodów, których obciążenie będzie większe niż 2000W należy wykonać osobną mówiąc po ludzku- linie-...jeżeli ktoś chce inaczej będzie potem żałować.

...proponuje dokładnie przyjrzeć się listwie łączeniowej do standardowej puszki fi70-80...i porównać jej styki ze stykiem w dobrej jakości gniazda. Sposób dokręcania, powierzchnia styku jest identyczna.

Myślę, że możemy tu rozebrać gniazdko na części i tak nie przekonam ;)

Pozdrawiam oponentów :D

beton44 ... coś Ci umknęło...my właśnie dyskutujemy o całościowych instalacjach...nie mniej masz w tym momencie rację, jak przyjadę do jednego gniazda albo do awarii jakieś maszyny...o to wtedy "słony" jestem :wink:

lukol-bis, zgadzam się z Tobą.

PS do kakaowego... jak zaczynałem działalność to oczywiście konkurencja chciała na mnie wymusić ceny w wielkości 40zł za wypust, no bo przecież za mniej się nie da prosperować, bo się nie opłaca, i wogóle ciężko jest... siedzialem wtedy ok 2 miesięcy o jednym domku gdyż inwestorzy słysząc moją cenę poszli do dłużej istniejącego zakładu elektrycznego ...moja konkurencyjność była żadna..ale zrozumialem swój błąd i po następnych 3 miesiącach mam za sobą 3 budowy w tym jedną dużą halę produkcyjną,, do tego jeszcze utrzymanie ruchu w piekarni i tartaku, a na koniec kwietnia mam już zaklepane 2 domki, do tego kończe właśnie duży biurowiec... musi być dobrze, ponieważ chcą podpisać umowę na następną budowę... wystrczyło się pokazać z dobrej strony(słowność w tym momencie była najbardziej promowana) i obniżyć stawkę.

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2395186

kakaowy...16 A(+-3,6kW)... gniazdo potrafi przenieść tyle ale w miejscu styku blaszek roboczych z bolcami wepchniętej wtyczki a nie na stykach służących do podłączenia zasilania... teoretycznie...w praktyce różnie bywa i tego bym nie polecał... pozatym wg.przepisów dla obwodów, których obciążenie będzie większe niż 2000W należy wykonać osobną mówiąc po ludzku- linie-...jeżeli ktoś chce inaczej będzie potem żałować.

A chwile wczesniej ktos pisze o tym, zeby dawac 10 odbiorów na jedną linię. Moze i tak jest w przepisach, ale w praktyce tylko partacz tak zrobi... Jezeli mialbym robic instalacje "od gniazda do gniazda" to nie podlaczylbym wiecej niz 4 gniazd. I druga sprawa, ze te 16A to jest wytrzymalosc chwilowa a nie stala, bo jak podepniesz na dluzej 16A pod zwykle gniazdo to bedziesz miec w najlepszym wypadku zapiekanke w scianie, w najgorszym strazacy zaleja sasiadow pietro nizej...

https://forum.murator.pl/topic/99355-pilne-gniazko-zew-230v-na-jednym-obwodzie-z-wew/page/2/#findComment-2395283