zako 03.04.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam po zimie pękł mi wodomierz-rozmroziło go, i zaczął cieknąć .Zawory i wodomierz są zamontowane w garażu na scianie,dom w trakcie budowy.Zgłosiłem to w wodociągach,zapłaciłem za wymiane wodomierza 120 zł po czym przyjechali wymienili prawie nowy uszkodzony wodomierz na jakis stary 30 letni podobno po legalizacji i stwierdzili że tylko takie mają a wodomierz jest ich wiec zakładaja jakie chcą.Poprzedni wodomierz zabrali ze sobą.Kto jest właścicielem wodomierza,przyłacza, gdzie jest granica na przyłaczu i jak ich zmusić do zamontowania nowego wodomierza... Oczywiście za całośc budowy przyłącza łącznie z wodomierzem i zaworami zapłaciłem z wlasnej kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 03.04.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Ciesz się że masz teraz taki stary - magnesem go zablokujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 03.04.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Przyłącze z wodomierzem jest własnością wodociągów, jeżeli wodomierz jest po legalizacji to może mieć i 33 lata. Taki układ dla odbiorcy jest lepszy. Wyobraź sobie uszkodzenie przyłącza do Twojego budynku i konieczność naprawy na własny koszt (zrywanie asfaltu, wykop, naprawa drogi po usunięciu usterki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 04.04.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 A u mnie wymina wodomierza jest moją prywatną sprawą, płacę tylko 60 zł za założenie blomb /troche dużo za takie duperelstwo!/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Page 04.04.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Zgodnie z ustawą o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków właścicielem wodomierza jest przedsiębiorstwo i musi zapewnić wodomierz odbiorcy. U nas każdy podłączający się do wody dostaje bezpłatnie wodomierz, co 5 lat wodomierz jest wymieniany bezpłatnie przez przedsiębiorstwo. W przypadku uszkodzenia mechanicznego wodomierza odbiorca płaci za wodomierz i wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 04.04.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Jak wodomierz na chłopski rozum może być wodociągów, skoro JA go kupiłem, JA wziąłem prywatną ekipę do wykonania przyłącza, założenia zasuwy na MOJEJ działce, założenia wodomierza w MOJEJ kotłowni i nie byłem nawet jeszcze w wodociągach podpisać umowę na pobór wody (wybiorę się kiedyś rzecz jasna ). Może mi to ktoś wyjaśnić? Pomijam już fakt że ludzie wygrywają w sądach sprawy o zwrot kosztów przyłacza od rury do granicy działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 04.04.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Jak wodomierz na chłopski rozum może być wodociągów, skoro JA go kupiłem, JA wziąłem prywatną ekipę do wykonania przyłącza, założenia zasuwy na MOJEJ działce, założenia wodomierza w MOJEJ kotłowni i nie byłem nawet jeszcze w wodociągach podpisać umowę na pobór wody (wybiorę się kiedyś rzecz jasna ). Może mi to ktoś wyjaśnić? Pomijam już fakt że ludzie wygrywają w sądach sprawy o zwrot kosztów przyłacza od rury do granicy działki... Z prostej przyczyny - aby skorzystac z dobrodziejstwa dostaw wody - bardzo grzecznie przekazesz nowowykonane przyłącze wody lokalnej spółce wodociągowej - i od tej pory przyłącze, az do wodomierza (razem z wodomierzem) jest w eksploatacji tejze spółki. pozdrawiam ps. oczywiscie to nie jest jedyne miesjce gdzie przekazujemy nasza wlasnośc innym dla 'naszego dobra'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 04.04.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 to nie jest jedyne miesjce gdzie przekazujemy nasza wlasnośc innym dla 'naszego dobra'... Bolesna prawda, ale czy rzeczywiście jest w umowie zapisane przekazanie na własność? Wolałbym iść do gminy świadomy strat, jakie muszę ponieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 04.04.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 to nie jest jedyne miesjce gdzie przekazujemy nasza wlasnośc innym dla 'naszego dobra'... Bolesna prawda, ale czy rzeczywiście jest w umowie zapisane przekazanie na własność? Wolałbym iść do gminy świadomy strat, jakie muszę ponieść raczej powinno byc traktowac to mozna jako opłate przyłączeniowa prund i gaz przeca tez sie opłaca. Jest z tego bonus taki, ze teraz oni martwią się o awarje i legalizacje wodomierza. A o ile wodomierz ma aktualna ceche legalizacyjna to nie ma co narzekac - ew sprawdzac zuzycie wody - jak beda podejzenia, ze cos jest nie tak - to prosic o wymiane (w sumie nie wiem czy maja jakis obowiazek prawny - oprocz zadowolenia klienta) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zako 06.04.2008 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Na rachunku za wybudowanie przyłącza mam pozycje: konsola do wodomierza koszt 65 zł do tego wyszczególnione koszty za 2 zawory, rurę zawór antyskazeniowy ,zasuwe... itd. Po wybudowaniu przyłacza przekazałem na własnosć wodociągów urzadzenia BEDACE W DRODZE tj zasuwe i ok 3m rury przyłącza (nie przekazywałem urzadzen bedacych na mojej działce m.in. wodomierza) Natomiast rzeczywiście podpisując umowe zgadzamy sie na ich warunki a tam jest napisane że włascicielem przyłacza jest usługodawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts