Marcin_Pe 05.04.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 teriva jest dobra ale dla wykonawcy;) może pękać na belkach i jest głośniejsza niż monolit (nie cichsza jak przekonują niektórzy). u mnie na monolit wyszło 23m betonu - na terive byłoby 11m +materiał. żadna oszczędność - chyba że robotnikom płacisz dniówki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 05.04.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Dobra terriva chodzi po 65-70 /m2 + beton b20 po 270-280/m3 i stal,monolit to średnio 2,5 raza więcej betonu b20 po 270-280/m3 i stal , średnio 10 kg/m2 stropu. ( pręt fi 10 waży około 0,62 kg na 1 mb pręt fi 12 waży około 0,89 kg na 1 mb walcówka fi 6 waży około 0,23 kg na 1 mb) Monolit lepszy , min. bo nie pęka ( nie klawiszuje) w eksploatacji, scianki działowe z cegły stawiasz bez ograniczeń.Budowlańcy wolą robić terrive, tak jak ocieplać dom styropianem bez frezu, zakładki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.04.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 u mnie teriva,jakos lezy, nie peka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 06.04.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 to warto przeanalizować strop oferowany przez Wienerbergera (porotherm). W tamtym roku belki i pustaki były tańsze niż u Leiera.Porotherm ma również dwie szerokośći pustaków-rozstaw belek 62.5 i 50 co pozwal maksymalnie wypełnić strop. Tylko Teriva. Ja mam terivę. W projekcie był monolit, ale zmieniłem na terivę - przeprojektowanie na terivę nie wymaga uprawnień budowlanych. I nie kupuj na litość b... żadnego Wienerb... czy Leiera. Kup zwycajne belki teriva - z atestem koniecznie i pustaki betonowe wys 24 cm. Na to nadbeton 4 c, - 5 cm. Żebra rozdzielcze, zbrojenie. Tylko Teriva. Sam ją układałem sam jeden - rozpiętość maks 4,8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.04.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 to warto przeanalizować strop oferowany przez Wienerbergera (porotherm). W tamtym roku belki i pustaki były tańsze niż u Leiera.Porotherm ma również dwie szerokośći pustaków-rozstaw belek 62.5 i 50 co pozwal maksymalnie wypełnić strop. Tylko Teriva. Ja mam terivę. W projekcie był monolit, ale zmieniłem na terivę - przeprojektowanie na terivę nie wymaga uprawnień budowlanych. I nie kupuj na litość b... żadnego Wienerb... czy Leiera. Kup zwycajne belki teriva - z atestem koniecznie i pustaki betonowe wys 24 cm. Na to nadbeton 4 c, - 5 cm. Żebra rozdzielcze, zbrojenie. Tylko Teriva. Sam ją układałem sam jeden - rozpiętość maks 4,8m Ja jestem za monolitem. Jak ktoś ma nietypowe otwory, nie chce mieć podciągów, nie chce mieć rys od belek np Terivy, chce zrobić np grubsze i cięższe od standardowych warstwy podłogowe, chce dowolnie kształtować ścianki działowe na poddaszu, chce postawić słupki dachu na stropie itd to polecam monolityczny. Wadą jest zorganizowanie szalunku, najlepiej systemowego i poprawne ułożenie zbrojenia. Na szczęście można sobie sprawę ułatwić kupując gotowe siatki zbrojeniowe np Q513 na dolne zbrojenie, które zdecydowanie przyspieszają montaż zbrojenia. Koszt stropu na dom 100m2 przy płycie gr. 18cm (ze względu na słupki dachu z ceramiką i nietypowe otwory w stropie na klatkę schodową, wynosi około 115zł/m2 bez robocizny. Beton B-25, stop idealnie płaski i mocny. <a href=http://images33.fotosik.pl/207/ed3315a9455747cd.jpg' alt='ed3315a9455747cd.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 06.04.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 przeprojektowanie na terivę nie wymaga uprawnień budowlanych. mylisz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 06.04.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 szybkaosa a co tam Ci sterczy nad schodami. Czyżby to miały być startery? Jeśli tak to trochę krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.04.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 szybkaosa a co tam Ci sterczy nad schodami. Czyżby to miały być startery? Jeśli tak to trochę krótkie To zbrojenie jest do ucięcia bo niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 06.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Teriva przenosi największe obciążenie na ściany na których są oparte belki. Monolit rozkłada to na wszystkie ściany równo. Jeżeli powielam brednie to proszę o linczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 06.04.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Popieram w 100% przedmówcę !!!A wiązanie zbrojenia - zabawa !! - gorszy szalunek .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.04.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Teriva przenosi największe obciążenie na ściany na których są oparte belki. Monolit rozkłada to na wszystkie ściany równo. Jeżeli powielam brednie to proszę o linczyk. Monolit nie rozkłada obciążenia na ściany równo. Sytuacja zależy od geometrii stropu, układu otworów, układu ścian oraz od obciążenia i sztywności stropu. W Terivie mamy oczywiście jasny i prosty układ, przy monolicie różne reakcje mogą wyjść, szczególnie na narożnikach krótkich ścian itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 06.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 U mnie np. rozpiętość belek w garażu musiałaby być coś koło 650cm .(Garaż mam 620 X 630) Przy terrivie koszty -tragedia - a przy monolicie zrobiłem dwa podciągi i jest super.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.04.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 U mnie np. rozpiętość belek w garażu musiałaby być coś koło 650cm .(Garaż mam 620 X 630) Przy terrivie koszty -tragedia - a przy monolicie zrobiłem dwa podciągi i jest super. Pozdrawiam Skoro zrobiłeś podciągi to mogłeś też położyć Terivę. Tylko podciąg byłby deczko wyższy. No, może dużo bardziej niż deczko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.04.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 U mnie np. rozpiętość belek w garażu musiałaby być coś koło 650cm .(Garaż mam 620 X 630) Przy terrivie koszty -tragedia - a przy monolicie zrobiłem dwa podciągi i jest super. Pozdrawiam Terivę też można kłaść na podciągi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.04.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Skoro zrobiłeś podciągi to mogłeś też położyć Terivę. Tylko podciąg byłby deczko wyższy. Taka odległość a jedna myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 06.04.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 U mnie np. rozpiętość belek w garażu musiałaby być coś koło 650cm .(Garaż mam 620 X 630) Przy terrivie koszty -tragedia - a przy monolicie zrobiłem dwa podciągi i jest super. Pozdrawiam Skoro zrobiłeś podciągi to mogłeś też położyć Terivę. Tylko podciąg byłby deczko wyższy. No, może dużo bardziej niż deczko.... No włacha!! chodzi o te "bardziej niż deczko" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 06.04.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Po co podciągi? Teriva ma belki do 7 metrów. Dajesz dwa żebra i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.04.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Po co podciągi? Teriva ma belki do 7 metrów. Dajesz dwa żebra i po sprawie. Chyba po to: Przy terrivie koszty -tragedia. Oczywiście, że są Terivy do 7m. Ale skoro rozwiązanie monolityczne wyszło mu taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 06.04.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Po co podciągi? Teriva ma belki do 7 metrów. Dajesz dwa żebra i po sprawie. Chyba po to: Przy terrivie koszty -tragedia. Oczywiście, że są Terivy do 7m. Ale skoro rozwiązanie monolityczne wyszło mu taniej ... Nie rozumiem sensu tych podciągów po co miałby je robić? 6 ,5 metra to nie aż taka tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.04.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Po co podciągi? Teriva ma belki do 7 metrów. Dajesz dwa żebra i po sprawie. Chyba po to: Przy terrivie koszty -tragedia. Oczywiście, że są Terivy do 7m. Ale skoro rozwiązanie monolityczne wyszło mu taniej ... Nie rozumiem sensu tych podciągów po co miałby je robić? 6 ,5 metra to nie aż taka tragedia. Pisząc o podciągach miałem na myśli Terivę I. Bez podciągów i jakiegoś szczególnego obciążenia musiałby robić Teriva I bis albo Teriva 4,0/1 tudzież inny gęstożebrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts