emka 06.09.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Chcialbym kupic dzialke rolno-siedlskowa 0.9ha, ktore ma aktualne warunki zabudowy, wydane jeszcze na "starych" zasadach, wazne do konca 2003r. Czy jesli kupie te dzialke, to decyzja o warunkach zabudowy pozostaje wazna? Jesli tak to jakie kroki trzeba przedsiewziac przed koncem roku, zeby moc tam sie w budowac. Dzialka jest oddalona okolo 400 m od najblizszych zabudowan, i raczej nie uda sie ponownie uzyskac warunkow zabudowy zgodnie z nowym prawem bud. i ustawa o ksztalt. ustr. roln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 06.09.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Cześć !Jeśli uzyskasz warunki zabudwy i kupisz działkę to musisz złożyć papiery o pozwolenie na budowę na początku grudnia jeszcze w tym roku. Jeszcze musisz być rolnikiem tzn. mieć pow. 1 ha ziemi,a w pozwoleniu trzeba cos na zmyslać że będziesz prowadzić jakąś działalność rolniczą jak już napewno czytałaś w innych postach. np. hodowla boczniaka w garażu lub cos podobnego. Jeśli masz jakieś pytania to pisz. Jestem w podobnej sytuacji tylko że ja kupiłam działkę w czerwcu, a teraz właśnie się dowiedziałam że muszę skaładać o pozwolenie na budowę jeszcze w tym roku ponieważ WZ są ważne do końca tego roku, a potem nie wiadomo co będzie.Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 08.09.2003 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Jak już masz warunki, to tam jest napisane co musisz zrobić, żeby dom postawić. Czy musisz mieć 1 ha, czy musisz odrolnić i kolejno jakie papiery musisz zdobyć żeby uzyskać pozwolenie na budowe. Z planami rolniczymi różnie bywa - zależy od gminy. Ja kupiłam ponad 3 ha i żadnego planu produkcji rolnej nie musiałam robić.Ale żeby nie stracić ważności warunków, niestety musisz wszystko załatwić jeszcze w tym roku. Po 1 stycznia będziesz musiała składać ponownie wniosek o warunki i może wyjść całkiem co innego .m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 08.09.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Podobno, jesli chce sie wybudowac siedlisko na dzialce rolnej, a nie ma sie wymaganego w danej gminie arealu (czyli np. 1 ha) to zeby moc sie wybudowac wystarczy, zeby sasiednia dzialka byla zabudowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 08.09.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Przepisy się zmieniły, i o ile pamiętam - to decyzji o warunkach zabudowy wydanej wedle starych przepisów nie można było przenieść z osoby na którą zostały wydane - na nową (np. kupującego działkę). Wydaje mi się, że decyzje o WZiZT można przenieść - ale tylko te wydane na podstawie nowych przepisów (art. 59 nowej ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Tak więc może lepiej, żeby osoba z "aktualnymi" warunkami wystąpiła o pozwolenie na budowę - będą się do niej stosować te "aktualne" warunki - a potem dopiero przenieść prawa z decyzji o pozwoleniu na kupującego.Tylko kto pójdzie na taki układ?Dość niepewnie poruszam się w tych nowych przepisach i nie jestem pewna czy czegoś nie przeoczyłam.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 11.09.2003 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 moja rada spróbuj sie podpytac w gminie jakie bedą warunki zabudowy w przyszłym roku. Moja gmina jest w trakcie zmian planu zagospodarowania przestrzennego i jeśli dobrze pójdzie to od stycznia mozna wystepowac o pozwolenia na budowe - działka rolna. Mają obowiażek takiej informacji udzielic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts