Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzialka rolna i warunki zabudowy

emka

Recommended Posts

Chcialbym kupic dzialke rolno-siedlskowa 0.9ha, ktore ma aktualne warunki zabudowy, wydane jeszcze na "starych" zasadach, wazne do konca 2003r. Czy jesli kupie te dzialke, to decyzja o warunkach zabudowy pozostaje wazna? Jesli tak to jakie kroki trzeba przedsiewziac przed koncem roku, zeby moc tam sie w budowac. Dzialka jest oddalona okolo 400 m od najblizszych zabudowan, i raczej nie uda sie ponownie uzyskac warunkow zabudowy zgodnie z nowym prawem bud. i ustawa o ksztalt. ustr. roln.

Cześć !

Jeśli uzyskasz warunki zabudwy i kupisz działkę to musisz złożyć papiery o pozwolenie na budowę na początku grudnia jeszcze w tym roku. Jeszcze musisz być rolnikiem tzn. mieć pow. 1 ha ziemi,a w pozwoleniu trzeba cos na zmyslać że będziesz prowadzić jakąś działalność rolniczą jak już napewno czytałaś w innych postach. np. hodowla boczniaka w garażu lub cos podobnego. Jeśli masz jakieś pytania to pisz. Jestem w podobnej sytuacji tylko że ja kupiłam działkę w czerwcu, a teraz właśnie się dowiedziałam że muszę skaładać o pozwolenie na budowę jeszcze w tym roku ponieważ WZ są ważne do końca tego roku, a potem nie wiadomo co będzie.

Pozdrawiam Aga.

Jak już masz warunki, to tam jest napisane co musisz zrobić, żeby dom postawić. Czy musisz mieć 1 ha, czy musisz odrolnić i kolejno jakie papiery musisz zdobyć żeby uzyskać pozwolenie na budowe.

Z planami rolniczymi różnie bywa - zależy od gminy. Ja kupiłam ponad 3 ha i żadnego planu produkcji rolnej nie musiałam robić.

Ale żeby nie stracić ważności warunków, niestety musisz wszystko załatwić jeszcze w tym roku. Po 1 stycznia będziesz musiała składać ponownie wniosek o warunki i może wyjść całkiem co innego .

m.

Przepisy się zmieniły, i o ile pamiętam - to decyzji o warunkach zabudowy wydanej wedle starych przepisów nie można było przenieść z osoby na którą zostały wydane - na nową (np. kupującego działkę). Wydaje mi się, że decyzje o WZiZT można przenieść - ale tylko te wydane na podstawie nowych przepisów (art. 59 nowej ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Tak więc może lepiej, żeby osoba z "aktualnymi" warunkami wystąpiła o pozwolenie na budowę - będą się do niej stosować te "aktualne" warunki - a potem dopiero przenieść prawa z decyzji o pozwoleniu na kupującego.Tylko kto pójdzie na taki układ?

Dość niepewnie poruszam się w tych nowych przepisach i nie jestem pewna czy czegoś nie przeoczyłam.

Pozdrawiam,

gaga2